Album studyjny Iron Maiden z coverami???

Tu dyskutujemy tylko o Iron Maiden

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

UptheIronsWro
-#Trooper
-#Trooper

Album studyjny Iron Maiden z coverami???

Post autor: UptheIronsWro »

Ostatnio coś takiego zrobił Rolling Stones na albumie Blue and Lonesome. To nie jest dla mnie jakiś faworyt muzyczny, ale pomyślałem, że genialnym pomysłem byłoby gdyby Iron Maiden zrobił coś takiego. Słyną przecież z estymy jaką darzą swoich idoli.

Zabawmy się w takie typowanie wymarzonych coverów, które mogłyby powstać.

Moje typy

Deep Purple- Speed King
Uriah Heep- Traveller in Time
Budgie- Napoleon Bona Part 1&2
Ufo- Lights Out
Led Zeppelin- Immigrant Song
Thin Lizzy- Cowboy Song
Scorpions- Sail of Charon
Black Sabbath- Children of the Sea
Judas Priest- Tyrant
Jethro Tull- Heavy Horses

Wyobrażacie sobie taką trasę? Najpierw pół koncertu z coverami legend hard-rocka, a potem reszta koncertu z utworami Iron Maiden. Znakomicie mogłoby to wyjść.
Deleted User 6661

Re: Album studyjny Iron Maiden z coverami???

Post autor: Deleted User 6661 »

Fajną listę zapodałeś - oczywiście mogłyby być setki innych możliwości, ale jest ok - cieszyłby mnie cover z moim refrenem wszech czasów, czyli Children of the Sea,
Awatar użytkownika
AncientMariner
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: AncientMariner »

UptheIronsWro pisze: sob gru 02, 2017 12:10 am Wyobrażacie sobie taką trasę? Najpierw pół koncertu z coverami legend hard-rocka, a potem reszta koncertu z utworami Iron Maiden. Znakomicie mogłoby to wyjść.
Iron Maiden ma wystarczająco dużo swoich utworów do grania na żywo. Bardzo dużo do tego takich, których nie grali a mogliby sie pokusić. Pomysł grania kilku coverów przez Maiden jest dla mnie bardzo słaby. Na prawdę, po co grać jakieś covery skoro maja tyle swoich znakomitych utworów. W przypadku Iron Maiden kojarzyłoby mi się to z wypaleniem i brakiem pomysłu na płytę. Wystarczy, że tyle już nawalili tych coverów na singlach.
Awatar użytkownika
krusejder
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: krusejder »

Płyta - tak, trasa - zupełnie nie.

A co do płyty, to wybrałeś bardzo fajne rzeczy. Wersja na rynek polski powinna mieć cover "Dorosłych dzieci" Turbo :D
Najbliższe koncerty w 2026: White Buffalo, Hollywood Vampires, Doogie White, Blaze Bayley, Mostly Autumn weekend, Hallas, Coroner, Deep Purple, Quidam, Europe, Maiden United, Still of the Night ...
Awatar użytkownika
Mr. M
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: Mr. M »

krusejder pisze: ndz gru 03, 2017 1:17 am A co do płyty, to wybrałeś bardzo fajne rzeczy. Wersja na rynek polski powinna mieć cover "Dorosłych dzieci" Turbo :D
Jeśli na rynek polski to pewnie lepiej by się sprzedała, jakby Bruce zaśpiewał "BAPTIST IN FAJA, FORTI TU ŁAN" :B
pz
-#Administrator
-#Administrator

Post autor: pz »

Ewentualnie "warsiawo walcz". Krusejder wybrał utwór dla starszych słuchaczy.

Dla mnie pomysł z płytą słaby. Mają pomysły, to powinni nagrywać swoje nowe utwory. Ewentualnie jakiś pojedynczy cover z jakiejś okazji. Co do trasy to w ogóle bez sensu. Pełna zgoda z Marinerem.

02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
03: Villagers of Ioannina City, Lady Pank, Zalewski, Icon, Turbo (Łódź)
05: Paul Quinn, Defenders of Steel, Hellhaim, Linkin Park (Sztokholm), Omen (Kraków?)
06: Omen (Warszawa), Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), MnC (SK, Łódź)
07: MnC (Pionki), Skunk Anansie, Judas Priest
08: Castle Rat, Soen
RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: RALF »

A ja bym bardzo pragnął aby zespół zdecydował się na ten krok. Niemniej - bez trasy.
Hospes
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Post autor: Hospes »

Jeśli chodzi o covery grane przez Iron Maiden to dla mnie hitem byłby "Egipski rock" (bodajże Banda i Wanda w serialu "Siedem życzeń" o Dariuszu i kocie Rademenesie) :-) i jednocześnie skojarzenie z albumem "Powerslave" :-)
Wybaczcie, pozwoliłem sobie tak z przymrużeniem oka ;-)
"Still my heart calculate and pray"
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: Schizoid »

Jak czytałem te tytuły, to w głowie śpiewał mi Bruce :) Płyta - spoko, fajna ciekawostka. Trasa już nie.

As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
Awatar użytkownika
hipcio_stg
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: hipcio_stg »

Ludwiku Dorn nie idźcie tą drogą. Jak mawiał klasyk.
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Post autor: gumbyy »

hipcio_stg pisze: pn gru 04, 2017 7:33 pmLudwiku Dorn nie idźcie tą drogą. Jak mawiał klasyk.
Ale jaką drogą? Przecież to tylko niczym nie poparty wymysł jednej osoby :lol:
www.MetalSide.pl
Awatar użytkownika
hipcio_stg
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: hipcio_stg »

Wiem, ale Gdyby czasami mieli wpaść na podobny pomysł... ło matyldo. Zresztą jakieś covery, lub fragmenty coverów Maideni już wydali :D
Awatar użytkownika
dostoevsky
-#Assassin
-#Assassin

Post autor: dostoevsky »

Świetnie byłoby usłyszeć "Heaven and Hell" w wykonaniu Maiden. Ten numer śpiewali już Dio, Gillan i Halford... czas na Bruce'a. :D
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Ja bym Stargazera chciał, ale takie rzeczy, to chyba raczej od Bruce'a solo dostaniemy, jeśli już.

As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
Awatar użytkownika
pucha
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Post autor: pucha »

Maiden swego czasu regularnie nagrywało covery i publikowali jako B-side'y do singli - dla mnie to wystarczy. "Massacre" czy "I've Got the Fire" w ich wykonaniu to niezły konkret. Jednak oficjalny album pełny coverow uważam za chybiony pomysł.
pz
-#Administrator
-#Administrator

Cover na b-side to zupełnie co innego. Jako dodatek do singla jestem na tak. Ale słuchanie całej płyty z coverami i to w wykonaniu zespołu, który raczej powinien być coverowany niż coverować innych - zdecydowanie nie.

02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
05: Paul Quinn, Defenders of Steel, Hellhaim, Linkin Park (Sztokholm), Omen (Kraków?)
06: Omen (Warszawa), Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), MnC (SK, Łódź)
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Niby Stonesi też powinni być coverowani, a nie grać covery, jednak ich ostatni album uważam za świetny ;)

UptheIronsWro
-#Trooper
-#Trooper

Post autor: UptheIronsWro »

pz pisze: śr gru 13, 2017 12:30 pm Cover na b-side to zupełnie co innego. Jako dodatek do singla jestem na tak. Ale słuchanie całej płyty z coverami i to w wykonaniu zespołu, który raczej powinien być coverowany niż coverować innych - zdecydowanie nie.
Uważam odwrotnie. Co jest ciekawego w tym, że jakiś nieznany nikomu zespół wykona sobie cover Iron Maiden? Dobre na koncert, ale studyjnie? Natomiast sytuacja odwrotna jest bardzo ciekawa. Nie tylko dla widowni, ale także dla samych muzyków.
pz
-#Administrator
-#Administrator

Ale covery bardziej w postaci tribute. Często zdarzają się ciekawe interpretacje lub wykonania w innych stylach. Natomiast słuchać przez 40-60 minut jak Maideni grają innych klasyków... nie dla mnie.

Awatar użytkownika
Lipa
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Post autor: Lipa »

A ja chętnie bym zobaczył taki album i to jeszcze z taką listą utworów ;)
ODPOWIEDZ