SCREAM MAKER- heavy metal z Polski

Dyskusje o innych zespołach i albumach

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Re: SCREAM MAKER- heavy metal z Polski

Post autor: Schizoid »

Wiesz, jak to jest..."Dobre, bo polskie".

Seba zdecydowanie nie jest dobrym wokalistą metalowym.

As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
Awatar użytkownika
pucha
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Post autor: pucha »

Gusta i guściki, rzekłbym. Nie ma sensu tego roztrząsać, jednym podoba się Scream Maker, innym nie, jedni są wielkimi fanami Nocnego Kochanka, inni się z niego śmieją. Wszystkim nie dogodzisz.
pz
-#Administrator
-#Administrator

Post autor: pz »

Dla mnie SM byłby dużo lepszy, gdyby Sebastian zmienił sposób śpiewania. Niepotrzebnie stara się ciągle wyciągać, co moim zdaniem mu nie wychodzi.

02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
03: Villagers of Ioannina City, Lady Pank, Zalewski, Icon, Turbo (Łódź)
05: Defenders of Steel
06: Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), Linkin Park
07: Judas Priest
Awatar użytkownika
Bon Dzosef
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: Bon Dzosef »

pucha pisze: czw wrz 06, 2018 2:01 pm Gusta i guściki, rzekłbym. Nie ma sensu tego roztrząsać, jednym podoba się Scream Maker, innym nie, jedni są wielkimi fanami Nocnego Kochanka, inni się z niego śmieją. Wszystkim nie dogodzisz.
Nie no spoko, ale mam na myśli to, że są jakieś kryteria dobrego heavy metalu. Melodia, harmonie, solówki... Nie wiem w którym elemencie Śmiech Mejker miałby wybijać się ponad przeciętność. Często ich kawałki są takim nie do końca wiadomo czym, tu trochę wolniej, tu trochę szybciej, ani to heavy metal, ani to hard rock. Nawet ten najnowszy numer, zaczyna się obiecująco, a potem nuuuda i drażniący uszy wokal. Bo chyba nikt nie powie, że Stodolak nie stara się "za bardzo".

Na świecie wychodzi naprawdę mnóstwo dobrego heavy, przy tym polskie bandy wypadają naprawdę blado.
Lubie Iron Maiden i Megadeth

pz = shakin stevens

oddawac długie podpisy
pz
-#Administrator
-#Administrator

Posłuchałem tego nowego kawałka. Jeżeli miałbym szufladkować, to bardziej hard rock. Początek fajny, refreny też niezłe, ale poza tym zgodzę się z Dzosefem - trochę nudno + trochę drażniący wokal (chociaż nie jest z tym najgorzej).

02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
06: Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), Linkin Park
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: Schizoid »

Dzosef pisze: czw wrz 06, 2018 6:39 pm Na świecie wychodzi naprawdę mnóstwo dobrego heavy, przy tym polskie bandy wypadają naprawdę blado.
W Polsce po prostu nie ma kultury heavy metalu. Cięższe odmiany - fakt, mamy dużą scenę. Scenę, która jest pozytywnie odbierana na świecie. Ale heavy nigdy nie był u nas na topie. Kat zrezygnował z niego po jednej płycie, Turbo po prostu zajmowało się graniem tego, co popularne. Scream Maker nie jest najgorszy, ale do kapel zagranicznych wiele mu brakuje, a Nocny Kochanek istnieje tylko dzięki "śmiesznym" tekstom. No i to tyle w temacie obecnego polskiego heavy.

As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
pz
-#Administrator
-#Administrator

Schizoid pisze: czw wrz 06, 2018 8:16 pm a Nocny Kochanek istnieje tylko dzięki "śmiesznym" tekstom.
To specyficzny przypadek, więc nie wiem czy da się go podciągnąć pod naszą dyskusję. Chociaż kilka fajnych riffów mają, a wokal Krzyśka jest na dobrym poziomie. Natomiast, gdy grali jeszcze jako Night Mistress nie było źle. Mi obie płyty NM się podobały, a i na koncertach bywało nieźle (jak na polskie heavy, bez porównania do NK) z frekwencją (chociaż tutaj Lando mógłby się wypowiedzieć bardziej wiarygodnie, bo byłem na NM tylko w Warszawie).

Awatar użytkownika
krusejder
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: krusejder »

pz pisze: czw wrz 06, 2018 8:06 pm Posłuchałem tego nowego kawałka. Jeżeli miałbym szufladkować, to bardziej hard rock.
Od ładnych paru lat mówię, że SM najlepiej by się sprawdziło w niszy AOR, czyli czegoś bardziej miękkiego niż hard rock, najlepiej z klawiszem :)
Najbliższe koncerty w 2026: Geoff Tate, Eric Clapton, Frontiers Rock Festival, Neil Zaza, Paul Quinn, Uli Jon Roth, SBB, IRON MAIDEN
Awatar użytkownika
pucha
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Post autor: pucha »

pz pisze: czw wrz 06, 2018 8:27 pm
Schizoid pisze: czw wrz 06, 2018 8:16 pm a Nocny Kochanek istnieje tylko dzięki "śmiesznym" tekstom.
To specyficzny przypadek, więc nie wiem czy da się go podciągnąć pod naszą dyskusję. Chociaż kilka fajnych riffów mają, a wokal Krzyśka jest na dobrym poziomie. Natomiast, gdy grali jeszcze jako Night Mistress nie było źle. Mi obie płyty NM się podobały, a i na koncertach bywało nieźle (jak na polskie heavy, bez porównania do NK) z frekwencją (chociaż tutaj Lando mógłby się wypowiedzieć bardziej wiarygodnie, bo byłem na NM tylko w Warszawie).
Ja natomiast upatrywałem w Night Mistress przyszły towar eksportowy rodzimej sceny hard'n'heavy, bo chłopaki naprawdę mieli potencjał a druga płyta była naszpikowana naprawdę świetnymi kompozycjami. Szczerze to wciąż mam im trochę za złe ze poszli na skróty, co prawda cieszę się z ich sukcesu bo zawsze im kibicowałem, ale Night Mistress naprawdę zapowiadało się na coś więcej niż kolejna kapelka heavy metalowa grająca kilka koncertów rocznie w obskurnych klubach z Polski - zwłaszcza jeśli mieć na uwadze ich olbrzymi progres jeśli chodzi o utwory, brzmienie i koncerty live. Widziałem ich na żywo sporo razy, kilka z tych koncertów sam organizowałem i wiele kapel które supportowali miało nieciekawą minę w perspektywie grania po nich, bo oni zawsze wypruwali sobie flaki na scenie.
barsiarz
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: barsiarz »

Przesłuchałem te dwa singlowe kawałki i... więcej tego wokalu bym nie zniósł. 10 minut i wystarczy. Jak muzycznie się to broni tak wokal jest na tyle irytujący, że dłużej się go nie da słuchać.
Awatar użytkownika
blackcocker
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: blackcocker »

Info z FB zespołu:

Wariaty! W najbliższy poniedziałek ujawnimy Wam okładkę, tytuł i tracklistę nowego albumu!

Taki news.

https://www.facebook.com/screammaker/po ... 6251235774
#blackcocker2023

Najlepszą prozę pisze życie.
Ostatni jest wtedy, kiedy idziesz rzygać.
Nic nas nie zatrzyma.
Jak się ma dupę, to trzeba powiedzieć "dupa".
Twoje jebie, ale że śmierdzi.

04: Hexvessel(?), Thy Catafalque, Kasia Lins/Hellripper
05: Metallica, Furia
06: Mystic Festival, Metallica, Iron Maiden + Alter Bridge + Queensryche, Alter Bridge, The Warning(?)

***OFFICIAL PAULINA DAMASKE FANKLUB***
Awatar użytkownika
Lando
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: Lando »

No i fajnie :D
Night Mistress Fan Club Łódź
pz
-#Administrator
-#Administrator

Ciekawe czy pójdą za tym jakieś koncerty i jak będzie ze składem na nich, bo ostatnio to się często zmieniało. Aż ciężko się było połapać, kto jeszcze gra w SM, a kto jest "stałym gościem" :)

Awatar użytkownika
Bon Dzosef
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: Bon Dzosef »

Zwlaszcza ciekaw jestem chińskiego odcinka trasy
Lubie Iron Maiden i Megadeth

pz = shakin stevens

oddawac długie podpisy
Awatar użytkownika
blackcocker
-#Moderator
-#Moderator

pz pisze: pt cze 07, 2019 1:22 pm Ciekawe czy pójdą za tym jakieś koncerty i jak będzie ze składem na nich, bo ostatnio to się często zmieniało. Aż ciężko się było połapać, kto jeszcze gra w SM, a kto jest "stałym gościem" :)
To prawda, niemniej jednak jestem ciekaw płytki, bo słabej jeszcze nie wydali, a koncerty mnie za bardzo męczą w ich wykonaniu ;)
#blackcocker2023

Nic nas nie zatrzyma.

06: Mystic Festival, Metallica, Iron Maiden + Alter Bridge + Queensryche, Alter Bridge, The Warning(?)

pz
-#Administrator
-#Administrator

Ja też na koncerty nie chodzę, chociaż miałem okazję ich widzieć już kilka razy (Dzosef jak na fana przystało, pewnie bywał jeszcze częściej :P). Myślisz, że znowu pojadą do Chin?

Awatar użytkownika
blackcocker
-#Moderator
-#Moderator

pz pisze: pt cze 07, 2019 1:27 pm Ja też na koncerty nie chodzę, chociaż miałem okazję ich widzieć już kilka razy (Dzosef jak na fana przystało, pewnie bywał jeszcze częściej :P). Myślisz, że znowu pojadą do Chin?
Dzozef tak na nich czeka na dalekim wschodzie, że już nie wytrzymał i pojechał przed ogłoszeniem :D
#blackcocker2023

Nic nas nie zatrzyma.

pz
-#Administrator
-#Administrator

Miał lecieć do Rio na Maidenów, a poleciał do Pekinu trzymać barierkę na SM. :mryellow:

Deleted User 357

Post autor: Deleted User 357 »

Pojechał do Chin w wycieczkę po miejscach gdzie grał SM :)
Awatar użytkownika
Vorgel
-#Lord of light
-#Lord of light

Post autor: Vorgel »

A nagrali choć kawałki po chińsku jak ich koledzy po fachu Bayer Fuj?
ODPOWIEDZ