Jak zwał tak zwał, obaj mamy mniej-więcej to samo na myśli. Z Bierkutem brzmiało to wszystko o niebo lepiej. Fizycznej kopii nie kupię.
Aria
Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM
- Metalophil
- -#Moonchild

Re: Aria
- Metalophil
- -#Moonchild

Dopiero dzisiaj posłuchałem ostatniego, tzn. zeszłorocznego, albumu Kipelova. Brzmi to dużo lepiej od tej nowej Arii.
- Adrian S.O.S.
- -#Rainmaker

A mi się akurat Проклятье морей podoba. Może nie jest to ich najlepsza płyta, ale podoba mi się. Po tym co pisaliście spodziewałem sie o wiele czegos słabszego. Wokal Zhitnyakova mi pasuje. Nie ma też moze jakiś powalających pomyslów, utworów, które by od razu zapadły w pamięć, ale jest ok moim zdaniemn. Co prawde słuchałem w całości dopiero dwa razy ale nie ejst najgorzej.
- AncientMariner
- -#Clansman

Mania Velichia 9/10
S Kem Ty? 8/10
Geroy Asfalta 8/10
Igra S Ogniom 10/10
Krov Za Krov 8/10
Noc Korocze Dnia 7/10
Generator Zla 9/10
2000 I Odna Noc 6/10
Chimera 7/10
Kreszczenie Ogniom 7/10
Armageddon 7/10
Feniks 8/10
Czerez Vse Bremena 7/10
Nowej płycie Проклятье морей dałbym 6/10, ale dopiero jestem po jednym odsłuchu, wiec moze sie cos jeszcze pewnie zmieni
S Kem Ty? 8/10
Geroy Asfalta 8/10
Igra S Ogniom 10/10
Krov Za Krov 8/10
Noc Korocze Dnia 7/10
Generator Zla 9/10
2000 I Odna Noc 6/10
Chimera 7/10
Kreszczenie Ogniom 7/10
Armageddon 7/10
Feniks 8/10
Czerez Vse Bremena 7/10
Nowej płycie Проклятье морей dałbym 6/10, ale dopiero jestem po jednym odsłuchu, wiec moze sie cos jeszcze pewnie zmieni
Generator na 9??? Dlaczego ?? Jak to ??
Najbliższe koncerty w 2026: White Buffalo, Hollywood Vampires, Doogie White, Blaze Bayley, Mostly Autumn weekend, Hallas, Coroner, Deep Purple, Quidam, Europe, Maiden United, Still of the Night ...
- Metalophil
- -#Moonchild

W końcu wgryzłem się w "Проклятье морей" (oczywiście z CD) i szczerze, to nie koniecznie skumałem zarzuty Krusejdera i Metalophila
W moim mniemaniu to bardzo dobry album, zdecydowanie najlepszy ze wszystkich wydanych z Żytniakowem na wokalu a i kilka starszych by przebił
Postacią która dla mnie pracuje na tej płycie najlepiej jest właśnie wokalista, słychać że Roy Z wycisnął z niego to co mógł wycisnąć, niekiedy Żytniakow poleci klimatami a'la Kipiełow, w końcu jego wokal jest dość charakterny i ma w sobie konkretny ogień. Po pierwszych kilku odsłuchach znalazłoby się sporo kawałków które wylatują ponad przeciętność: "Гонка за славой" - świetny otwieracz albumu, "Варяг" kiepski jako drugi singel, ale na płycie, jako drugi numer robi robotę, "Всё начинается там, где кончается ночь" to już naprawdę konkretny strzał, "Дым без огня" chwalę za kilka fajnych melodii i kontrastowe fragmenty, "От заката до рассвета" to dla mnie z kolei świetny rocker z tymi samymi fluidami co "Гонка...". Ale najbardziej i tak mnie urzekł numer tytułowy, uwielbiam takie epickie opowieści, początek trochę wali Maidenowym "Talismanem", ale główny, 'piracki' riff rozwala konkretnie! Refren kolos, ogólnie śmiem twierdzić że ten numer przenosi do czasów "Крещение огнём", gdyby tylko nie to rubaszne "ohohoho" Żytniakowa w środku numeru które strasznie psuje efekt...
Tak czy siak kapitalny utwór i wcale nie czuć tych 12 minut z hakiem kiedy się go słucha.
Generalnie jestem pod wrażeniem "Проклятье морей", album brzmi świetnie, kompozycje są na naprawdę wysokim poziomie, zespół w bardzo dobrej formie... I na pewno nie brzmią jak 3-liga
Z marszu wskoczył do mojego TOP5 2018 i pnie się w górę!
PS. Znamienne że właśnie stwierdziłem że gdyby wydali dwie ostatnie płyty w formie jednej, usuwając kilka gorszych numerów, to taka płyta byłaby jedną z moich ulubionych płyt ever chyba...
Postacią która dla mnie pracuje na tej płycie najlepiej jest właśnie wokalista, słychać że Roy Z wycisnął z niego to co mógł wycisnąć, niekiedy Żytniakow poleci klimatami a'la Kipiełow, w końcu jego wokal jest dość charakterny i ma w sobie konkretny ogień. Po pierwszych kilku odsłuchach znalazłoby się sporo kawałków które wylatują ponad przeciętność: "Гонка за славой" - świetny otwieracz albumu, "Варяг" kiepski jako drugi singel, ale na płycie, jako drugi numer robi robotę, "Всё начинается там, где кончается ночь" to już naprawdę konkretny strzał, "Дым без огня" chwalę za kilka fajnych melodii i kontrastowe fragmenty, "От заката до рассвета" to dla mnie z kolei świetny rocker z tymi samymi fluidami co "Гонка...". Ale najbardziej i tak mnie urzekł numer tytułowy, uwielbiam takie epickie opowieści, początek trochę wali Maidenowym "Talismanem", ale główny, 'piracki' riff rozwala konkretnie! Refren kolos, ogólnie śmiem twierdzić że ten numer przenosi do czasów "Крещение огнём", gdyby tylko nie to rubaszne "ohohoho" Żytniakowa w środku numeru które strasznie psuje efekt...
Generalnie jestem pod wrażeniem "Проклятье морей", album brzmi świetnie, kompozycje są na naprawdę wysokim poziomie, zespół w bardzo dobrej formie... I na pewno nie brzmią jak 3-liga
PS. Znamienne że właśnie stwierdziłem że gdyby wydali dwie ostatnie płyty w formie jednej, usuwając kilka gorszych numerów, to taka płyta byłaby jedną z moich ulubionych płyt ever chyba...
- AncientMariner
- -#Clansman

- Metalophil
- -#Moonchild

Efekt nowości. Zobaczymy co powiesz o tym albumie za, powiedzmy, miesiącpucha pisze: ↑pt gru 14, 2018 11:00 am W końcu wgryzłem się w "Проклятье морей" (oczywiście z CD) i szczerze, to nie koniecznie skumałem zarzuty Krusejdera i MetalophilaW moim mniemaniu to bardzo dobry album, zdecydowanie najlepszy ze wszystkich wydanych z Żytniakowem na wokalu a i kilka starszych by przebił
![]()
Postacią która dla mnie pracuje na tej płycie najlepiej jest właśnie wokalista, słychać że Roy Z wycisnął z niego to co mógł wycisnąć, niekiedy Żytniakow poleci klimatami a'la Kipiełow, w końcu jego wokal jest dość charakterny i ma w sobie konkretny ogień. Po pierwszych kilku odsłuchach znalazłoby się sporo kawałków które wylatują ponad przeciętność: "Гонка за славой" - świetny otwieracz albumu, "Варяг" kiepski jako drugi singel, ale na płycie, jako drugi numer robi robotę, "Всё начинается там, где кончается ночь" to już naprawdę konkretny strzał, "Дым без огня" chwalę za kilka fajnych melodii i kontrastowe fragmenty, "От заката до рассвета" to dla mnie z kolei świetny rocker z tymi samymi fluidami co "Гонка...". Ale najbardziej i tak mnie urzekł numer tytułowy, uwielbiam takie epickie opowieści, początek trochę wali Maidenowym "Talismanem", ale główny, 'piracki' riff rozwala konkretnie! Refren kolos, ogólnie śmiem twierdzić że ten numer przenosi do czasów "Крещение огнём", gdyby tylko nie to rubaszne "ohohoho" Żytniakowa w środku numeru które strasznie psuje efekt...Tak czy siak kapitalny utwór i wcale nie czuć tych 12 minut z hakiem kiedy się go słucha.
Generalnie jestem pod wrażeniem "Проклятье морей", album brzmi świetnie, kompozycje są na naprawdę wysokim poziomie, zespół w bardzo dobrej formie... I na pewno nie brzmią jak 3-ligaZ marszu wskoczył do mojego TOP5 2018 i pnie się w górę!
PS. Znamienne że właśnie stwierdziłem że gdyby wydali dwie ostatnie płyty w formie jednej, usuwając kilka gorszych numerów, to taka płyta byłaby jedną z moich ulubionych płyt ever chyba...![]()
Jakby ktoś był zainteresowany nową płytą, oryginalne wydanie na allegro: https://allegro.pl/aria-proklete-morey- ... 38500.html
- LukaSieka
- -#The Man Who Would Be Spammer

Kupował ktoś oryginalną nową płytę Arii ??? Chciałbym sobie przegrać z oryginalnego nośnika, ale z moim znajomych jeszcze nikt, nie kupował. Mają tylko mp3. Więc gdyby coś, to prosiłbym o kontakt. Na pewno się czymś odwdzięczę. Troche muzyki na cd w domu posiadam. Mase bootlegów Iron Maiden i nie tylko.
So what if the master walked on the water.
I don't see him trying to stop the slaughter.
- LukaSieka
- -#The Man Who Would Be Spammer

Generalnie im więcej słucham tej płyty, tym bardziej m isię podoba. Jedynym minusem może być długość. Może gdyby była z 10-15 minut krótsza to by była na prawdę świetna. Problemu z Zhitnyakovem nigdy nie miałem także pod tym względem jak dla mnie jest na prawdę ok. Do tego te bardzo dobra produkcja, świetne gitary Kholstinina, Popova i ta sekcja rytmiczna.
So what if the master walked on the water.
I don't see him trying to stop the slaughter.
- Metalophil
- -#Moonchild

https://youtu.be/MLDhMlLLT08 - trailer nowej video-koncertowki. Bawią się w Running Wild z czasów Ready for Boarding 
Ale mega koncert Walerego Kipiełowa w Mińsku!! Polska ekipa liczyła min 6 osób i zapewne powtórzy wyjazd w marcu do Królewca na niesymfoniczny występ Cara Metalu
Najbliższe koncerty w 2026: White Buffalo, Hollywood Vampires, Doogie White, Blaze Bayley, Mostly Autumn weekend, Hallas, Coroner, Deep Purple, Quidam, Europe, Maiden United, Still of the Night ...
- Metalophil
- -#Moonchild

Czy ktoś z Was orientuje się gdzie można obejrzeć albo pobrać ten mega show z korablem co to na nim promowali new album? Leciało to chyba w ruskiej tv i wydali na płycie, ale tylko cd audio...
EDIT: sami dali do Internetów
https://aria.ru/events/internet-premera ... stva-teney
EDIT: sami dali do Internetów
Mam go w full HD, na oryginalnym pendrivie od Arii jakby co.Metalophil pisze: ↑wt gru 03, 2019 7:18 pm Czy ktoś z Was orientuje się gdzie można obejrzeć albo pobrać ten mega show z korablem co to na nim promowali new album? Leciało to chyba w ruskiej tv i wydali na płycie, ale tylko cd audio...
EDIT: sami dali do Internetówhttps://aria.ru/events/internet-premera ... stva-teney
15.08 Rock Castle (Running Wild), 23.08 Turbo - Śląskie Larmo, 21.09 Lady Pank - Opole, 08.11 Mikkey Dee - Oslo
Jest też na YT: https://www.youtube.com/watch?v=3M80hOnIbQ4

cezi pisze: Mam go w full HD, na oryginalnym pendrivie od Arii jakby co.
02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
03: Villagers of Ioannina City, Lady Pank, Zalewski, Icon, Turbo (Łódź)
05: Paul Quinn, Defenders of Steel, Hellhaim, Linkin Park (Sztokholm), Omen (Kraków?)
06: Omen (Warszawa), Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), MnC (SK, Łódź)
07: MnC (Pionki), Skunk Anansie, Judas Priest
08: Castle Rat, Soen
- Metalophil
- -#Moonchild

Wiem, sam to zauważyłem w wyedytowanym poście. Ale dzięki!pz pisze: ↑ndz gru 08, 2019 9:01 pm Jest też na YT: https://www.youtube.com/watch?v=3M80hOnIbQ4
cezi pisze: Mam go w full HD, na oryginalnym pendrivie od Arii jakby co.![]()