Top 50 płyt - WYZWANIE - Vorgel
Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM
Re: Top 50 płyt - WYZWANIE - Vorgel
Okładka to jest najlepsza ever.
-
Deleted User 2259
Jeśli chodzi o Marillion to bankowo, chciałem sobie koszulkę kiedyś kupić, ale widziałem tylko na jednej stronie. Dobrze, że Fish zabrał Wilkinsona ze sobą.
40. Slayer - South of Heaven (1988)

Ten album zawsze był oceniany z perspektywy Reign in Blood i że to już nie to samo, bo wolniej. Ja ów dylemat miałem z głowy, gdyż South of Heaven to mój pierwszy Slayer i wtedy to była ich ostatnia płyta. Facet w sklepie mi to puścił na swoim wypasionym sprzęcie przed zakupem i wyrwało mnie z butów. Tego efektu na walkmanie nie dało się osiągnąć, ale tego pamiętnego dusznego lata, w dusznej mrocznej atmosferze... to jeden z tych nielicznych albumów, które przy włączeniu automatycznie przenoszą mnie w klimat tamtych czasów. To nie jest płyta na lato, ale tak ją poznawałem. Ulubione utwory: South of Heaven, Silent Scream, Spill the Blood.
39. W.A.S.P. – The Crimson Idol (1992)

Koncept album Lawlessa, poznany jako ówczesna nowość, też latem. Wcześniej miałem styczność z debiutancką płytą, obie zresztą były przeze mnie często słuchane w tamtym czasie. Wielki świat, wielkie (dosłownie) postacie, wszystko duże, wypasione i nie do pojęcia dla nastolatka z ponurej rzeczywistości post-PRLowskiego pseudokapitalizmu. Trzeba to było dopiero zobaczyć z perspektywy Sunset Strip i tego, w jakiej rzeczywistości powstawały takiego rodzaju historie. Ale to już późniejsza nomen omen historia. Ulubiony utwór: Chainsaw Charlie

Ten album zawsze był oceniany z perspektywy Reign in Blood i że to już nie to samo, bo wolniej. Ja ów dylemat miałem z głowy, gdyż South of Heaven to mój pierwszy Slayer i wtedy to była ich ostatnia płyta. Facet w sklepie mi to puścił na swoim wypasionym sprzęcie przed zakupem i wyrwało mnie z butów. Tego efektu na walkmanie nie dało się osiągnąć, ale tego pamiętnego dusznego lata, w dusznej mrocznej atmosferze... to jeden z tych nielicznych albumów, które przy włączeniu automatycznie przenoszą mnie w klimat tamtych czasów. To nie jest płyta na lato, ale tak ją poznawałem. Ulubione utwory: South of Heaven, Silent Scream, Spill the Blood.
39. W.A.S.P. – The Crimson Idol (1992)

Koncept album Lawlessa, poznany jako ówczesna nowość, też latem. Wcześniej miałem styczność z debiutancką płytą, obie zresztą były przeze mnie często słuchane w tamtym czasie. Wielki świat, wielkie (dosłownie) postacie, wszystko duże, wypasione i nie do pojęcia dla nastolatka z ponurej rzeczywistości post-PRLowskiego pseudokapitalizmu. Trzeba to było dopiero zobaczyć z perspektywy Sunset Strip i tego, w jakiej rzeczywistości powstawały takiego rodzaju historie. Ale to już późniejsza nomen omen historia. Ulubiony utwór: Chainsaw Charlie
-
Deleted User 2259
Najlepszy album Slayer moim zdaniem, piękne melodie, spoko teksty. Slayer w życiowej formie 
Nie wiem czy słowo 'piękny' pasuje do Slayera 
-
Deleted User 2259
Metal przez duże M, dziś już takich płyt się nie nagrywa (zaraz pojawi się Zdan i mi wygarnie, że nie słucham nowości
)
Metal przestał się rozwijać dawno temu, teraz jest recykling. Nawet dla samego Slayera to już jest nie do powtórzenia, ostatni przystanek to Diabolus in Musica, a to tylko dlatego, że chcieli spróbować nowych na tamte czasy brzmień. Później wrócili do łupanki, tylko, że ze słabą produkcją i wtórnymi pomysłami.
-
Deleted User 2259
DiM to moje top 4 ich płyt, fajnie, ze cos takiego nagrali.
- Bon Dzosef
- -#The Alchemist

Ostatnio pisales z sensem to znowu pijesz przed pisaniem :/
Nie ma nic nowego w metalu od 20 lat. Takie są fakty. Przynajmniej od 20, bo od czasu nu metalu nie było niczego nowego w ciężkim brzmieniu.
- Bon Dzosef
- -#The Alchemist

Wymieniłem Ci swego czasu 2137 nowych kapel, które robią rzeczy po swojemu 
Które naśladują stare zespoły. To wcale nie jest nowe.
- Bon Dzosef
- -#The Alchemist

Nie naśladują
A jednak. Nie grają bowiem niczego nowego, niczego nowego w metalu nie da się już zaprezentować. Ja i tak jestem tutaj w miarę obiektywny, bo np. mój kolega mniej więcej w moim wieku, twierdzi, że metal skończył się w połowie lat 80 i od tamtego czasu nie ma żadnych nowych pomysłów, różni się tylko brzmienie. Nie przekonuje go nie tylko podanie przykładu nu metalu (Z miejsca wymienia The Thing That Should Not Be), a o Blind Guardian mówi, że to podróbka Helloween.
W sumie jakby tak na to patrzeć, to można powiedzieć o każdym gatunku, który grany jest na żywych instrumentach, że dawno temu się skończył.
Vorgel, a czy ten kolega istnieje czy stworzyłeś go aby mieć uzasadnienie do prowokacyjnego wpisu? Pytam dla kolegi.
Gdzie BG a gdzie Helloween...
Gdzie BG a gdzie Helloween...
Istnieje nawet więcej takich, dla których muzyka skończyła się w latach 80. Niektórzy nawet młodsi ode mnie, zapatrzeni w tamtą dekadę. Wczesne Blind Guardian mogło się trochę z Helloween kojarzyć. Zwłaszcza te numery gdzie śpiewał Hansen.
- Bon Dzosef
- -#The Alchemist

Kogo nasladuja Mastodon i Gojira?
Jak sie zapoznam to odpowiem. Nie jest możliwym znać wszystkich zespołów które naśladowały poprzedników.
Tak pobieżnie sprawdziłem ten Mastodon , tzw alternatywny metal oni nawet nie zżerają od korzeni. Co za wtórny recykling i durny szajs. To jest teraz ta muzyka młodych? To ja sie k.wa cieszę, że jestem stary.