NWOTHM

Dyskusje o innych zespołach i albumach

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Awatar użytkownika
Metalophil
-#Moonchild
-#Moonchild

NWOTHM

Post autor: Metalophil »

Był w ogóle taki temat? Jakby co, to do kasacji...Generalnie fajne są niektóre zespoły, choć to taki „heavymetalowy postmodernizm”. Z moich odkryć i faworytów na pierwsze miejsce wybija się amerykański Haunt. Co sądzicie o tych młodych bandach? Ma to sens waszym zdaniem, to całe stylizowanie wszystkiego na lata 80., wydawanie kaset, koszulek bejzbolowych i odtwarzanie tamtego brzmienia? W sumie ludzie z zasady lubią coś, co już kiedyś im się spodobało ;)
Awatar użytkownika
MaidenFan
-#Nomad
-#Nomad

Re: NWOTHM

Post autor: MaidenFan »

Był podobny temat, ale od bardzo dawna nikt nic tam nie wrzucał:
viewtopic.php?f=4&t=12971
Awatar użytkownika
Metalophil
-#Moonchild
-#Moonchild

https://www.youtube.com/watch?v=Kbv_lXK ... XKDyM4&t=3
Haunt - Burst Into Flame

Moim zdaniem to takiego Final Frontiera zjada na śniadanie :P
Awatar użytkownika
Lipa
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Post autor: Lipa »

Ja ogólnie jestem retro freakiem i uwielbiam słuchać z kaset, winyli, nosić się w tym stylu etc. Dla mnie spoko, lubię posłuchać sobie czasem Lost Society ich pierwszych dwóch płyt, Chillijski Massive Power to kolejny świetny band, nasze rodzime Deathinition również bardzo lubię. Nowa fala jest świetna, chociaż czuć mocną zżynkę ze starych kawałków. No ale to thrash :p
Lost Society - Kill Those Who Oppose Me
https://www.youtube.com/watch?v=_VYaSmFcfVM

Massive Power - License to kill
https://www.youtube.com/watch?v=wBAaoPpRK78

Deathinition - Truecizna
https://www.youtube.com/watch?v=mf-1lLMj96g
Zakkahletz
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: Zakkahletz »

Już sporo płyt poznałem z tego kanału. Jak się zdaje, nie piraci on, a promuje wartościowych przedstawicieli gatunku, dlatego warto go śledzić.

Dzisiejszy przyjemny odsłuch: Blade Killer - "High Risk".
www.youtube.com/watch?v=slXAdml5FaY
Awatar użytkownika
Metalophil
-#Moonchild
-#Moonchild

Zdan
-#Lord of light
-#Lord of light

Post autor: Zdan »

Znakomity album z 2017 roku a mało wspominany nawet w kontekście nowej fali klasycznego heavy metalu:

https://www.youtube.com/watch?v=ds3XflPV6lk
Awatar użytkownika
pucha
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Post autor: pucha »

Dotarł do mnie dzisiaj przedpremierowo debiut kanadyjskiego Riot City "Burn The Night". Jeśli miałbym krótko tę płytę opisać, to napisałbym że to jest obraz tego co mógłby nagrać w 2019 roku Judas Priest gdyby zostawili Rippera na wokalu. Straszny koks ten materiał, kawał naprawdę solidnego, metalowego łomotu z wokalem a'la Halford / Owens.

Próbka: https://www.youtube.com/watch?v=U6FMRusftrI
Hard Rock Fan
-#Prisoner
-#Prisoner

Post autor: Hard Rock Fan »

Nie jestem zwolennikiem nawet nie tyle tej muzyki co takiego podejścia. Latom '80 lepiej się oddaje hołd gdy się tymi zespołami inspiruje, a nie gdy się te zespoły kopiuje. Koncentrowanie się na wizerunku już w ogóle mi się nie podoba. Jaki to ma sens? Czy to nie jest trochę sztuczne? Myślę, że tylko zespoły, które od początku chcą stworzyć coś własnego przetrwają i będą mogły się jakoś zapisać. Zespoły zaliczane do nurtu NWOBHM dowiedziały się, że coś takiego istnieje od dziennikarzy. Dzisiejsi muzycy sami tworzą jakieś "fale". Nie wiem zresztą, może nie dostrzegam jakiegoś sensu w tym, który istnieje.
Awatar użytkownika
pucha
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Wydaje mi się że błędnie do tego podchodzisz, choć to może wynikać po prostu z braku wiedzy na ten temat. Tak jak wciąż powstają kapele thrashowe, death metalowe, black metalowe, tak samo tworzą się zespoły heavy metalowe - tak przecież było od dawna i jest cały czas. Zresztą granie heavy metalu nie wyklucza grania "czegoś własnego". Skoro tak im w duszy gra, to tworzą klasyczny heavy metal - prochu nie wynajdą, to oczywiste, ale z drugiej strony nie widzę sensu silenia się na oryginalność. Jest masa kapel spod znaku NWOTHM które brzmią świeżo, mimo iż poruszają się w obrębie znanych już patentów. Mało tego, określenie NWOTHM również nie zostało stworzone przez kapele same w sobie, lecz przez... fanów. Prawdopodobnie protoplastą tej nazwy jest koleżka który prowadzi kanał NWOTHM Full Albums, gdzie wrzuca albumy młodych kapel które grają klasyczne heavy. Typek to kompletny zajaraniec i przez kanał dał upust swojej pasji. Temat rozwinął się na tyle znacznie, że dzisiaj jest swoistym Nealem Kay'em swoich czasów - mentorem młodych zespołów i pierwszą osobą która może uznać czy coś się nadaje czy nie. Nazwa NWOTHM, jako że dźwięczna i nawiązująca do wielkich tradycji, przyjęła się i teraz używają jej tak fani jak i same kapele, co jest moim zdaniem w porządku.
Nie bardzo natomiast rozumiem twój zarzut co do "koncentrowania się na wizerunku" - heavy metal to taka stylistyka, kapele grając klasycznie, chcą też produkować rzeczy zbliżone do klasyki, od okładki, poprzez chains&leathers w swoim image, aż po vintage'owe wydania albumów na winylu czy kasetach. Również nie widze w tym nic złego, zwłaszcza że wiele tych produkcji jest naprawdę na zajebistym poziomie i spokojnie bije na łeb rzeczy które powstały w latach 80-tych. Historia wciąż się pisze i deprecjonowanie jej nowych rozdziałów jest w moim mniemaniu bez sensownym podejściem.
Hard Rock Fan
-#Prisoner
-#Prisoner

Właśnie uważam, że da się zrobić coś zupełnie nowego, nawet w obrębie heavy-metalu. Wierzę, że jest to możliwe. Teraz jest to utrudnione bo giganci ciągle grają i młode zespoły mają swoistego gotowca. Bardzo łatwo jest skopiować styl Iron Maiden czy Judas Priest dlatego, że mamy bardzo nowoczesne metody nagrywania. Zauważ, ze te zespoły bardzo często spłycają styl legend Iron Maiden ograniczając tylko do podniosłych wokali i galopadek, a Judas Priest do mechanicznych riffów i ekstremalnie wysokich wokali. To jest droga do nikąd. Można, a nawet trzeba inspirować się idolami, ale już kopiowanie, wklejanie ich pomysłów mija się z celem. W takiej sytuacji lepiej być coverbandem. Mając na myśli wizerunek nie chodziło mi o oldschoolowe metody wydawania płyt czy okładek tylko o wygląd tych muzyków. Widać w tym przesadną obsesje na punkcie tego by wyglądać jak w latach '80. Nie rozumiem tego bo to tak jakby muzycy Iron Maiden czy Saxon we wczesnych latach '80 chcieli wyglądać jak np. Deep Purple. Słyszałem dziesiątki młodych zespołów heavy-metalowych i żaden mnie nie zainteresował, ale być może Ty słyszałem setki i są tam wartościowe rzeczy. Mi chodzi bardziej o ten odwieczny spór czy w heavy-metalu można stworzyć coś zupełnie nowego czy nie. Uważam, że można i warto próbować. Warto przejść do historii, a nie tylko być zespołem kumpli który się fajnie bawi konwencją. Oczywiście nie mam tu na myśli eksperymentów, które z heavy-metalem nie mają nic wspólnego!
Awatar użytkownika
pucha
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Właśnie nie bardzo rozumiem co można zrobić nowego w obrębie heavy metalu - to trochę wyklucza siebie nawzajem, bo konwencja jest dość zamknięta. Dodanie czegokolwiek spoza obrębu, sprawi że heavy metal nie będzie już heavy metalem sensu stricto. To oczywiście już wchodzi w temat dyskusji o szulfadkowaniu muzyki, aczkolwiek nie czuję tego rozszerzania i wynajdowania heavy metalu na nowo, bo podstawy i granice stylu zostały zdefiniowane i jasno określone w latach 80-tych przez takie bandy jak Iron Maiden, Judas Priest czy Black Sabbath (i pewnie wiele innych które tworzyły ten nurt w tamtych czasach). Tak też kapele które chcą grać heavy myślę że zdają sobie sprawę że nic nowatorskiego w zakresie kompozycji czy formy nie stworzą, mogą za to stworzyć interesujący, unikalny koncept czy zakombinować w studio z brzmieniem. Nowe kapele spod znaku NWOTHM bywają różnorodne i jest wiele zespołów które czerpiąc garściami z klasyki, stworzyły rzeczy świeże, nie tyle kopiując, co po prostu kontynuując drogę obraną przez protoplastów gatunku. Takie rzeczy jak dwójka Visigotha, potężny "The Armor of Ire" Eternal Champion, debiut Satan's Hallow czy wspomniana jedynka od Riot City to najlepsze przykłady, które zdobyły uznanie fanów na całym świecie i dzięki którym klasyczny heavy metal wciąż żyje i żył będzie, nawet kiedy wielcy odejdą w stan spoczynku.

Z tym wizerunkiem to w zasadzie to samo, skoro grają heavy metal, to dlaczego mieliby ubierać się inaczej, skoro większość fanów tej muzy ubiera się właśnie tak? Pamiętaj że muzycy nowych bandów to tacy sami fani jak Ty czy ja, tylko z tą różnicą że oni potrafią grać na jakimś instrumencie i pisać fajne kawałki. Nie widzę więc powodu dlaczego mieliby się nagle zacząć ubierać inaczej niż noszą się zwykle na koncertach czy imprezach związanych z heavy metalem.
Hard Rock Fan
-#Prisoner
-#Prisoner

Eternal Champion coś tam słuchałem, przynajmiej jest to o tyle dobre, że tu inspiracja nie dotyczy Iron Maiden czy Judas Priest. Słyszę tam sporo Manilla Road, czyli jednak to jest ambitniejsze. Uważam, że tak jak jest to jest teraz, a sytuacja diametralnie zmieni się gdy Iron Maiden, Judas Priest czy Saxon zakończą kariery. Zrobi się bardzo dużo miejsca na scenie, na festivalach dla nowych zespołów i to będzie sprzyjało odważniejszemu podejściu. Czasami o tym czy zespół ma własny styl czy nie decyduje wplecenie jakiegoś nowego elementu, charakterystyczne partie wokalne czy gitarowe. Uważam, że heavy-metal nie ma tak sztywnych ram i w tym gatunku też da się kombinować. Od lat '80 minęło już nie 10, nie 20 a prawie 40 lat i to zawsze nie będzie punkt odniesienia.

Co do wizerunku. Dostrzegam różnice między naturalnością, a sztucznością. Nie wiem jak to wytłumaczyć bo to kwestia indywidualnego podeścia. Uważam, że jest problem gdy dla zespołu równie ważna jak muzyka jest kwestia wizerunku, obnoszenia się z naszywkami i bycie bardziej pod lata '80 niż same zespoły z tych lat. Przecież teraz mamy nową epokę i nowe czasy i lepiej byłoby tworzyć coś swojego i własnego. W przeciwnym razie popularność tych zespołów skończy się gdy skończy się pewna moda na lata '80. To już się powoli kończy, szczyt popularności tego oldschoolu mam wrażenie minął. Dlatego takie zespoły jak Iron Maiden, Judas Priest, Saxon, Manowar, Helloween przetrwały wszystkie mody w heavy-metalu, w ogóle w muzyce. One nie dostosowały się do mód tylko je tworzyły.
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: Schizoid »

Hard Rock Fan pisze: śr maja 08, 2019 11:55 am
Uważam, że heavy-metal nie ma tak sztywnych ram i w tym gatunku też da się kombinować.
Nie da się, a jeśli się już naprawdę kombinuje, to nie jest to heavy metal. Tę muzykę można zawrzeć w 15 płytach wydanych 30 lat temu.

As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
pz
-#Administrator
-#Administrator

Post autor: pz »

Wojciech Hoffmann to dobrze podsumował:
Heavy metal jest za to bardzo statyczny i przewidywalny - wiadomo, że po E będzie A dur lub B zwane także H albo C,

02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
03: Villagers of Ioannina City, Lady Pank, Zalewski, Icon, Turbo (Łódź)
05: Paul Quinn, Defenders of Steel, Hellhaim, Linkin Park (Sztokholm), Omen (Kraków?)
06: Omen (Warszawa), Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), MnC (SK, Łódź)
07: MnC (Pionki), Skunk Anansie, Judas Priest
08: Castle Rat, Soen
PowerSeventhSon
-#Trooper
-#Trooper

Post autor: PowerSeventhSon »

Eternal Champion posłuchałem trochę więcej i jestem pod wrażeniem. Fakt, ze ten zespół bardzo mocno przypomina Manilla Road, ale też oferuje słuchaczowi dużo swoich pomysłów. W odróżnieniu do Skull Fist, Steelwing czy Enforcer nie jest efekciarski z tymi oczywistymi odniesieniami do lat 80, także jeśli chodzi o image. To dużo wyższy poziom. Myślę, że ten zespół ma pewne szanse na to by być naturalnym następcą Manilla Road i Manowar. Następców Iron Maiden i Judas Priest kompletnie nie widzę. Na tych patentach już nic ciekawego nie da się zrobić. Klony Powerslave i Painkillera nic nie wnoszą.
Zdan
-#Lord of light
-#Lord of light

Faktycznie oni razem z Visigoth (który jest trochę bardziej hiciarski i melodyjny w podejściu) mają szansę być na prowadzeniu tego ruchu. To co może przeszkadzać to fakt, że nie bardzo koncertują i ciężko im się zabrać do nagrania drugiej płyty. To bardziej projekt niż zespół - takie mam wrażenie.
Zakkahletz
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Turbokill, "Vice World" - niekulawy niemiaszkowaty wyjazd z dyńki, pardon, z Dyniek:
www.youtube.com/watch?v=oX_58tjK8vE
Zdan
-#Lord of light
-#Lord of light

Zakkahletz pisze: pt lip 03, 2020 12:09 am Turbokill, "Vice World" - niekulawy niemiaszkowaty wyjazd z dyńki, pardon, z Dyniek:
www.youtube.com/watch?v=oX_58tjK8vE
Jak śmiesz sugerować, że cokolwiek poza żelazną klasyką jest warte uwagi! ;)
Zakkahletz
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Kanał NWOTHM Full Albums się rozrasta, ma już ponad 2/3 subów potrzebnych na Srebrny Przycisk (jak na taką niszówkę to nieźle), przedwczoraj gościu prowadzący go napisał m.in.: "po dogłębnym namyśle zdecydowałem się otworzyć biznes, żeby zbadać i wykorzystać potencjał PR-owy kanału (...); zaoferuję pakiety promo obejmujące wyłączne premiery albumów, wywiady na żywo na YT i IG, reklamy na FB".

Na zdjęciu, po lewej, to on:
www.facebook.com/nwothmfullalbums/photo ... 2512474008
ODPOWIEDZ