Iron Maiden, Killers - mix, mastering, etc.
Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM
Re: Iron Maiden, Killers - mix, mastering, etc.
Ja te wolne najmniej lubię, ale dzięki.
Jak już to może Phantom Of The Opera albo Transylvania?
Jak już to może Phantom Of The Opera albo Transylvania?
@geri, aż sobie puszczę z Twoją analizą przed oczami. Tylko słuchawki do tego wyciągnę.
02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
03: Villagers of Ioannina City, Lady Pank, Zalewski, Icon, Turbo (Łódź)
05: Paul Quinn, Defenders of Steel, Hellhaim, Linkin Park (Sztokholm), Omen (Kraków?)
06: Omen (Warszawa), Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), MnC (SK, Łódź)
07: MnC (Pionki), Skunk Anansie, Judas Priest
08: Castle Rat, Soen
Widzę, że kolega bardzo lubi w/w utwór. Jak kolega miałby możliwości i jak laik laikowi porównał w/w wersję z tymi z Killers - Murder One i South American Assault Live (tu aż trzy wersje - live, próba, akustyczna). PD chyba też ten utwór ceni.geri92 pisze: ↑pn sty 27, 2020 6:36 pm Wczoraj siadłem i przesłuchałem Iron Maiden po baaaardzo długim czasie. Chcesz rozmawiać o produkcji jak laik z laikiem? Proszę bardzo.
Wezmę na tapetę Remember Tomorrow. Utwór jest kapitalny w wykonaniu Brucea, na żywo. Wersja z 93 roku wg mnie ma dużo więcej powera. Na płycie number dla mnie jest wykastrowany. Brak mu mocy.
Link: https://www.youtube.com/watch?v=3RiWRHNXswQ
1. 1:04 - 1:07 vibratio Paula brzmi wręcz jakby fałszował. Dramat, gryzie w uszy.
2. 1:17 gitara w prawym kanale za wcześnie wycięta jak dla mnie. W lewym napotyka na ścianę i koniec frazy (i niepotrzebny przydźwięk na końcu jak już czysta gitara wchodzi). Brakuje naturalnego wyciszenia tylko taka perfidna ucinka jakby dźwięk napotkał ekran wygłuszający.
3. 2:06 - tu się głos załamał i nie brzmi to wcale jak potężny krzyk, tylko krzyk kogoś, kto wchodzi na niemożliwe dla siebie rejestry. Brzmi to komicznie.
4. 2:29 - solówka za cicho. Słyszę tylko jakieś plumkanie, rytmiczna mi zagłusza z basem.
6. 3:08 to samo. Bend niesłyszalny nawet.
7. 3:35 mistrzostwo. Rozpędzamy się, sekcja naparza i nagle ucinamy prawy kanał gitarę przed końcem taktu. Tak po prostu jakby nagle wtyczkę od pieca odłączyć. Aż się za głowę złapałem jak wczoraj słuchałem.
8. 4:55 jęk Paula jakby go od tyłu murzyn zaszedł. Bruce to potrafił wrzasnąć w tym numerze, a nie jęczeć.
9. Nie było punktu piątego.
Na szybko tyle. Na plus - na pewno zwrotki i sekcja w środku (poza cichymi solówkami).
A teraz sobie posłucham prawilnej wersji z A Real Live Dead One.![]()
Transylvania to ogień od początku do końca. Zapomniałem że tam w 3:45 jest takie fajne uderzenie w werbel - aż podskoczyłem
Studyjny Phantom też super - z jednym plusem i jednym minusem.
Minus - 3:45 perkusja nam z basem budowała napięcie i mamy następną sekcję, która jest cichsza na początku (powerchordy). Przez co brzmi to tak jakby powietrze uszło.
Plusem zawsze był ciekawy riff w 4:35. Na żywo nie chce im się go grać poprawnie, ale w studio końcowa fraza w 4:37 i 4:39 np zawsze nadawała mu fajnej dynamiki i skoczności.
I to jest konkret wypowiedź... aż sobie jutro posłucham z akcentami na Twoje tajmingigeri92 pisze: ↑pn sty 27, 2020 6:36 pm Wczoraj siadłem i przesłuchałem Iron Maiden po baaaardzo długim czasie. Chcesz rozmawiać o produkcji jak laik z laikiem? Proszę bardzo.
Wezmę na tapetę Remember Tomorrow. Utwór jest kapitalny w wykonaniu Brucea, na żywo. Wersja z 93 roku wg mnie ma dużo więcej powera. Na płycie number dla mnie jest wykastrowany. Brak mu mocy.
1. 1:04 - 1:07 vibratio Paula brzmi wręcz jakby fałszował. Dramat, gryzie w uszy.
2. 1:17 gitara w prawym kanale za wcześnie wycięta jak dla mnie. W lewym napotyka na ścianę i koniec frazy (i niepotrzebny przydźwięk na końcu jak już czysta gitara wchodzi). Brakuje naturalnego wyciszenia tylko taka perfidna ucinka jakby dźwięk napotkał ekran wygłuszający.
3. 2:06 - tu się głos załamał i nie brzmi to wcale jak potężny krzyk, tylko krzyk kogoś, kto wchodzi na niemożliwe dla siebie rejestry. Brzmi to komicznie.
4. 2:29 - solówka za cicho. Słyszę tylko jakieś plumkanie, rytmiczna mi zagłusza z basem.
7. 3:35 mistrzostwo. Rozpędzamy się, sekcja naparza i nagle ucinamy prawy kanał gitarę przed końcem taktu. Tak po prostu jakby nagle wtyczkę od pieca odłączyć. Aż się za głowę złapałem jak wczoraj słuchałem.
8. 4:55 jęk Paula jakby go od tyłu murzyn zaszedł. Bruce to potrafił wrzasnąć w tym numerze, a nie jęczeć.
Na szybko tyle. Na plus - na pewno zwrotki i sekcja w środku (poza cichymi solówkami).
www.MetalSide.pl
- Bon Dzosef
- -#The Alchemist

Przesłuchałem 3 razy i o ile z wokalem Paula mogę sie zgodzić, tak uważam że reszta to już wysokiej klasy czepialstwo.
Mimo wszystko, że kolega Dzosef kąśliwy do mnie, to jedna rzecz nas łaczy.
Kolega geri92 jak miałby czas, to mógłby jeszcze pozostałe pięć utworów przeanalizować? (z góry dzięki).
Bez przesady, napisalem co mnie gryzie w uszy.
@lochinvar ale ja nie jestem zadnym autorytetem. Więc nie wiem czy te dyskusje mają jakiś sens.
Dla mnie mają. Każdego kto chce rozmawiać bez złośliwości, "bluzgania", etc. zapraszam do tej dyskusji, nawet Sebastiana ze SM.
Posłuchałemgumbyy pisze: ↑pn sty 27, 2020 11:35 pmI to jest konkret wypowiedź... aż sobie jutro posłucham z akcentami na Twoje tajmingigeri92 pisze: ↑pn sty 27, 2020 6:36 pm Wczoraj siadłem i przesłuchałem Iron Maiden po baaaardzo długim czasie. Chcesz rozmawiać o produkcji jak laik z laikiem? Proszę bardzo.
![]()
www.MetalSide.pl
- Bon Dzosef
- -#The Alchemist

Szkoda, że z Early Days i Somewhere Back in Time nie ma konkretnych wydawnictw koncertowych
Ja bym nawet okroił do 2000-2005, a i to nie na każdej trasie błyszczał. Np na oficjalnej koncertówce Death on the Road śpiewa tak sobie i o wiele słabiej niż w Rio. Za to w 2005 w Ullevi właśnie śpiewa kapitalnie.
Co do niewydanych albumów live, to największa szkoda, że nie ma nic z Ed Huntour.
- Bon Dzosef
- -#The Alchemist

Na tych dwóch trasach były najlepsze setlisty pd reunion
Ok. Rozumiem.
Wracając do tematu, może kolega wypowiedziałby się odnośnie płyt jak wyżej?
- Bon Dzosef
- -#The Alchemist

Kolega pisz na temat.