Muzyka Country

Dyskusje o innych zespołach i albumach

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Zdan
-#Lord of light
-#Lord of light

Re: Muzyka Country

Post autor: Zdan »

Muszę Cię zawieść. Nie mam ;)
Awatar użytkownika
Vorgel
-#Lord of light
-#Lord of light

Post autor: Vorgel »

A powinieneś, pasują do skórzanej kurtki.
Zdan
-#Lord of light
-#Lord of light

W sumie do ramoneski Motorhead by mi pasowały ale nie lubię tego jak wyglądają.
Zakkahletz
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: Zakkahletz »

Z polskiego country lubię Lonstara, Tomasza Szweda, Gang Marcela i np. "Szparką sekretarkę" Maryli Rodowicz (skoczną i z ZAJEBISTYM tekstem):
www.youtube.com/watch?v=bint82PDoCQ

Z ojczyzny gatunku np. Hanka Williamsa, Williego Nelsona i The Mavericks (kiedyś tylko przy tym numerze zapętlonym przez PARĘ GODZIN :D myłem okna, takiego pałera dostałem):
www.youtube.com/watch?v=ZPizemZ1R2k

Jest, tzn. był, bo zmarł na początku ubiegłego roku, też taki ktoś jak Gus Backus: Amerykanin, który w 1957 roku jako 20-letni żołnierz wyjechał do RFN-u, odsłużył swoje i tak mu się spodobał ten kraj, że zamieszkał tam i zaczął śpiewać piosenki (i grać w filmach) po niemiecku z amerykańskim akcentem. :mryellow: Ma w dyskografii bardzo różne rzeczy, wśród nich i country pop się znajdzie, np. bardzo lubię to:
www.youtube.com/watch?v=kv21HvAMqfg
Zdan
-#Lord of light
-#Lord of light

Z bardziej klasycznego country lubię też bardzo numery Alana Jacksona - gość ma kawał głosu do takiej muzyki.
TheMagican
-#Prisoner
-#Prisoner

Post autor: TheMagican »

Polecam serdecznie zespół Marshall Tucker Band :). Ich albumy z lat 70 to totalne strzały. Rewelacyjne melodie, świetne aranżacje.

Nie do konca country ale klimaty dość podobne, taki mix country, bluesa i rocka.
Along the coast road, by the headland
the early lights of winter glow.
I'll pour a cup to you my darling.
And raise it up say Cheerio.
Awatar użytkownika
Emilio
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: Emilio »

Lubię Marshall Tucker Band choć mam tylko best of w kolekcji. A btw, swoje outlaw country grywa nawet David Vincent z Morbid Angel: https://www.youtube.com/watch?v=l50vyeo2w5o ;)
"Moje dni upływają pomiędzy logiką, gwizdaniem, chodzeniem na spacery i stanami depresji."
WyzwankoNomada
-#Charlotte
-#Charlotte

Post autor: WyzwankoNomada »

A Molly Hatchett? Zajebisty zespół Danny Joe Brown i Dave Hlouvek mistrzowie! Ale z Philem Mc Cormackiem też świetne utwory wychodziły. Justice czy Silent Reign of Heroes czy przede wszystkim One Last Ride. Wczesne albumy to kopalnia hitów jak Flirtin with Disaster, Gator Country, Bounty Hunter, Beatin the Odds czy wspaniałej power-ballady Fall of the Peacemakers oraz cudownego instrumentala Both Sides. Polecam też świetny cover Gregga Allmana Dreams I'll Never See.
Zdan
-#Lord of light
-#Lord of light

Tylko nijak ale to nijak nie nazwałbym Molly Hatchet zespołem country. To klasyka southern rocka i to raczej nie w kierunku country.
Zakkahletz
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: Zakkahletz »

Będzie wielka feta na 90. urodziny Williego:
https://apnews.com/article/entertainmen ... beb35ab108
Awatar użytkownika
Emilio
-#Clansman
-#Clansman

Zakkahletz pisze: śr mar 01, 2023 5:06 pm Będzie wielka feta na 90. urodziny Williego:
https://apnews.com/article/entertainmen ... beb35ab108
Z poślizgiem ale obejrzałem obszerne fragmenty z urodzin W. Nelsona. Fajna, czasem zabawna, czasem nostalgiczna podróż w czasie. Spore spectrum artystów towarzyszących którzy wykonywali piosenki razem z solenizantem.
"Moje dni upływają pomiędzy logiką, gwizdaniem, chodzeniem na spacery i stanami depresji."
Awatar użytkownika
krusejder
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: krusejder »

90 urodziny to jubileusz, zatem Willi był jubilatem ;)
Najbliższe koncerty w 2026: White Buffalo, Hollywood Vampires, Doogie White, Blaze Bayley, Mostly Autumn weekend, Hallas, Coroner, Deep Purple, Quidam, Europe, Maiden United, Still of the Night ...
Awatar użytkownika
Emilio
-#Clansman
-#Clansman

Zmarł Toby Keith, jeden z moich ulubionych countrowców tego trochę młodszego pokolenia (młodszego od dinozaurów w stylu J. Casha czy Merle Haggarda) Miał 62 lata.

https://www.youtube.com/watch?v=yc5AWImplfE

Jego bodaj ostatni przebój, do filmu Clinta Eastwooda "Mule", u nas chodziło to bodaj pod tytułem "Przemytnik".
Awatar użytkownika
Emilio
-#Clansman
-#Clansman

Odszedł Kris Kristofferson, absolutna legenda outlaw Country, znakomity tekściarz i popularny swego czasu aktor. Miał 88 lat, współpracował z wieloma muzykami z branży, min. W. Nelsonem, J. Cashem czy W. Jenningsem. Jedyny w Polsce koncert Kristoffersona miał miejsce w Warszawie w roku 1996. R.I.P.
ODPOWIEDZ