Hu hu ale nazwy poleciały. Banshee i Fatal Violence nie znam nawet z nazwLukaSieka pisze: ↑pt sie 07, 2020 9:45 pm Poza opisywanymi już Obsession i Shock Paris bardzo lubię tez min. Griffin, Dark Age, Steel Vengeance, Liege Lord, Damien, Chastain, Matakopas, Banshee, Malice, Salem's Wych, Titan Force, Dammaj, Sinister Angel, Ivory Tiger, Serpent's Knight, Damien Thorne, VXN, Anaconda, Mania, Oliver Magnum, Nitro (nie mylić z tym różowym badziewiem od M.A. Batio), X-Caliber, Axtion, Screamer, Warchylde, Tyrant, Keel, Thrust, Overlord SR, Fatal Violence, Leather, Overlorde i parę innych.
Ciekawe czy coś z wyżej wymienionych pojawi się w tym wątku?
US Power Metal - mało znane/perełki/podziemie
Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM
- Adrian S.O.S.
- -#Rainmaker

Re: US Power Metal - mało znane/perełki/podziemie
- LukaSieka
- -#The Man Who Would Be Spammer

O Hittman jeszcze zapomniałem. Pierwsza płyta z 1988 roku tez elegancka.
So what if the master walked on the water.
I don't see him trying to stop the slaughter.
Będzie będzie. Opisze się bo znam dosłownie każdą nazwę z tego co podanoLukaSieka pisze: ↑pt sie 07, 2020 9:45 pm Poza opisywanymi już Obsession i Shock Paris bardzo lubię tez min. Griffin, Dark Age, Steel Vengeance, Liege Lord, Damien, Chastain, Matakopas, Banshee, Malice, Salem's Wych, Titan Force, Dammaj, Sinister Angel, Ivory Tiger, Serpent's Knight, Damien Thorne, VXN, Anaconda, Mania, Oliver Magnum, Nitro (nie mylić z tym różowym badziewiem od M.A. Batio), X-Caliber, Axtion, Screamer, Warchylde, Tyrant, Keel, Thrust, Overlord SR, Fatal Violence, Leather, Overlorde i parę innych.
- LukaSieka

Też kiedy to pisałem puściłem sobie Mania. Potem kolejne krążki z tych wymienianychAdrian S.O.S. pisze: ↑pt sie 07, 2020 10:09 pmHu hu ale nazwy poleciały. Banshee i Fatal Violence nie znam nawet z nazwLukaSieka pisze: ↑pt sie 07, 2020 9:45 pm Poza opisywanymi już Obsession i Shock Paris bardzo lubię tez min. Griffin, Dark Age, Steel Vengeance, Liege Lord, Damien, Chastain, Matakopas, Banshee, Malice, Salem's Wych, Titan Force, Dammaj, Sinister Angel, Ivory Tiger, Serpent's Knight, Damien Thorne, VXN, Anaconda, Mania, Oliver Magnum, Nitro (nie mylić z tym różowym badziewiem od M.A. Batio), X-Caliber, Axtion, Screamer, Warchylde, Tyrant, Keel, Thrust, Overlord SR, Fatal Violence, Leather, Overlorde i parę innych.
Ale za to z tego wszystkiego sobie jedynke Leather zapuściłem
![]()
Mania dobra kapela. Griffin, Liege Lord, Chastain, Titan Force, Tyrant tyż ok 
To teraz pojedziemy czymś co wspomniał co prawda LukaSieka w swoim poście ale wielu znawców tematu jakoś często pomija 
Chodzi o Damien z Ohio a na warsztat weźmiemy ich drugi i chyba najlepszy album "Stop This War".

Co tym razem? Twardy, miejscami wręcz uliczny Priestowsko/Acceptowski heavy/power. Numery proste w konstrukcji i skuteczne - warto zwrócić uwagę na znakomite solówki! Pojawiają się wręcz speed metalowe akcenty i to całkiem wyraźnie. Mieszają się z Acceptowskimi rockerami. Wszystko w motocyklowo-skórzano-łańcuchowym klimacie. Nieobca jest też akustyczne akcenty czy numery instrumentalne ale podstawą są twarde riffy i męskie wokale w średnim paśmie. Randy "Wolf" Mikelson to może nie jest jakiś as wśród śpiewaków ale swoją rolę pełni bardzo dobrze.
Tutaj wideo do drugiego numeru czyli "Break Out":
https://www.youtube.com/watch?v=k8mq0E1TWbU
A tutaj fantastyczny "The Priest Are Coming":
https://www.youtube.com/watch?v=ZGCA55xgxPk
Co do albumu i jego dostępności - wyszedł kilka razy na CD. W 1989 wydało go Mondo Music w USA oraz ZYX Metallic w Niemczech. W 2004 roku była re-edycja na CD nakładem Power Play Records. Na ten rok podobno szykuje się kolejna re-edycja przez Lost Realm Records z dodatkowymi nagraniami.
Sam mam pierwsze amerykańskie bicie Mondo Music.
Chodzi o Damien z Ohio a na warsztat weźmiemy ich drugi i chyba najlepszy album "Stop This War".

Co tym razem? Twardy, miejscami wręcz uliczny Priestowsko/Acceptowski heavy/power. Numery proste w konstrukcji i skuteczne - warto zwrócić uwagę na znakomite solówki! Pojawiają się wręcz speed metalowe akcenty i to całkiem wyraźnie. Mieszają się z Acceptowskimi rockerami. Wszystko w motocyklowo-skórzano-łańcuchowym klimacie. Nieobca jest też akustyczne akcenty czy numery instrumentalne ale podstawą są twarde riffy i męskie wokale w średnim paśmie. Randy "Wolf" Mikelson to może nie jest jakiś as wśród śpiewaków ale swoją rolę pełni bardzo dobrze.
Tutaj wideo do drugiego numeru czyli "Break Out":
https://www.youtube.com/watch?v=k8mq0E1TWbU
A tutaj fantastyczny "The Priest Are Coming":
https://www.youtube.com/watch?v=ZGCA55xgxPk
Co do albumu i jego dostępności - wyszedł kilka razy na CD. W 1989 wydało go Mondo Music w USA oraz ZYX Metallic w Niemczech. W 2004 roku była re-edycja na CD nakładem Power Play Records. Na ten rok podobno szykuje się kolejna re-edycja przez Lost Realm Records z dodatkowymi nagraniami.
Sam mam pierwsze amerykańskie bicie Mondo Music.
No i co? Trzeci album i brak zainteresowania?
Jak tak to zakończę serię przedwcześnie 
- blackcocker
- -#Moderator

Ja ogarnę płytkę pewnie dopiero w weekend
#blackcocker2023
Najlepszą prozę pisze życie.
Ostatni jest wtedy, kiedy idziesz rzygać.
Nic nas nie zatrzyma.
Jak się ma dupę, to trzeba powiedzieć "dupa".
Twoje jebie, ale że śmierdzi.
07: Opeth, Opeth
08: Judas Priest, Savatage
09: Antimatter(?)
***OFFICIAL PAULINA DAMASKE FANKLUB***
Nic nas nie zatrzyma.
Ja pamiętam jak Morton Downey Jr. zaprosił wokalistę (chyba) tego Damien do swojego programu, gdzie jakaś kobieta chyba z PMRC, ale nie jestem pewien czy tej organizacji, tłumaczyła szkodliwość rockowej muzyki. Włączył kawałek ich utworu i stwierdził, że nie słyszy tam nic strasznego, to po prostu stary dobry rock and roll. I tego się trzymajmy.
Jak napisałem to wszystko na Judasowsko-Acceptowskim rdzeniu podanym po amerykańsku z większym przyłożeniem. Działa? Działa 
No ja się zapoznam jak wrócę z wakacji, czyli za jakieś 2 tygodnie.
02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
03: Villagers of Ioannina City, Lady Pank, Zalewski, Icon, Turbo (Łódź)
05: Paul Quinn, Defenders of Steel, Hellhaim, Linkin Park (Sztokholm), Omen (Kraków?)
06: Omen (Warszawa), Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), MnC (SK, Łódź)
07: MnC (Pionki), Skunk Anansie, Judas Priest
08: Castle Rat, Soen
Mam w planach przesłuchać wszystko, co tu postowałeś, aczkolwiek obecnie po prostu mam ochotę na nieco inne klimaty. Po niedzieli usiądę i sprawdzę te płytki 
As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
- LukaSieka

Ja znam "Stop This War" bardzo dobrze. Stoi u mnie na półce od kilkunastu lat. Według mnie najlepsza ich płyta i ogólnie świetne heavy metalowe granie.
Najgorszy jest fakt ze kiedys było duzo takich dobrych zespołów które praktycznie dzisiaj są nie znane a nagrywały tkaie dobre albumy jak np Stop This War
- blackcocker
- -#Moderator

No i posłuchane 
Otwieracz świetny, rozbujał mnie pięknie. Prawda, bardzo czuć Accept. Szczególnie w drugim Break Out, który poza refrenem jednak nie zaproponował mi za wiele, trochę przynudził. Rising Dawn bardzo fajny, parę ciekawych pomysłów się pojawiło, szczególnie po refrenie w riffie zagrywka przypominająca mi rżenie konia (XD). Matilda dla mnie jeden ze słabszych numerów na płycie. 30 st. Clair fajne riffy, dość folkowe mi się zdawały, ale jeden moment bardzo mi się skojarzył z numerem Hocus Pocus grupy Focus. Pozytywny instrumental. Ten refren Stormwinda! Czy jest coś bardziej Judasowego?
Always in Lust to chyba mój ulubiony numer z tej płyty, zajebisty
Fajny album, ale z tych wszystkich, które dotychczas @Zdan tu postował najmniej mi siadł. Chyba był najbardziej generyczny, tamte potrafiły mnie zaskoczyć większą liczbą rzeczy
Ale oczywiście jest solidnie i robienie Judasów i Acceptów wychodzi im doskonale 
Otwieracz świetny, rozbujał mnie pięknie. Prawda, bardzo czuć Accept. Szczególnie w drugim Break Out, który poza refrenem jednak nie zaproponował mi za wiele, trochę przynudził. Rising Dawn bardzo fajny, parę ciekawych pomysłów się pojawiło, szczególnie po refrenie w riffie zagrywka przypominająca mi rżenie konia (XD). Matilda dla mnie jeden ze słabszych numerów na płycie. 30 st. Clair fajne riffy, dość folkowe mi się zdawały, ale jeden moment bardzo mi się skojarzył z numerem Hocus Pocus grupy Focus. Pozytywny instrumental. Ten refren Stormwinda! Czy jest coś bardziej Judasowego?
#blackcocker2023
Nic nas nie zatrzyma.
Nic nas nie zatrzyma.
Faktem jest, że Damien to najbardziej chyba klasyczny i "standardowy" z tych zespołów które tu były. Jak go bardzo lubię bo to wręcz wzorcowo zagrany heavy metal które nie udaje czegoś czym nie jest.
- LukaSieka

Pisałeś, że Randy "Wolf" to nie jakiś as, ale dla mnie ma bardzo dobry wokal. Co najważniejsze pasujący do tej muzyki jak ulał. Taka mieszanka Halforda, Ralfa Scheepersa i Chris Boltendahl (kiedy ten śpiewał czysto). Muzycznie zawsze mi odpowiadał ten Judasowski i rockersi styl. Tak jak ktoś wspomniał - bardzo szkoda, że o tego typu kapelach słyszy tak mało ludzi.
Dawno, dawno temu zdobyłem tego Damien na mp3 ... i od tamtych lat nie wracałem. Super zespół
)))
Najbliższe koncerty w 2026: White Buffalo, Hollywood Vampires, Doogie White, Blaze Bayley, Mostly Autumn weekend, Hallas, Coroner, Deep Purple, Quidam, Europe, Maiden United, Still of the Night ...