Vektor

Dyskusje o innych zespołach i albumach

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Awatar użytkownika
Krzychu
-#Charlotte
-#Charlotte

Vektor

Post autor: Krzychu »

Witam, widzę, że nie ma tematu o tym zespole, a wydaje mi się, że zasługują. Vektor określany jest jako progresywny thrash metal. Dużo porównań do Voivod (pozamuzycznie klimat sci-fi na pewno ma na to duży wpływ), trochę do Death, ale jak dla mnie wypracowali własny niepowtarzalny styl.

Nagrali 3 albumy:
Black Future (2009)
Outer Isolation (2011)
Terminal Redux (2016)

Każdy z nich świetny. W przełomie 2016/2017 nastąpiło zawieszenie zespołu, a w 2020 nagrali EPkę/split z zespołem Cryptosis, gdzie znalazły się ich dwa nowe utwory. Oba bardzo dobre, choć trochę zmienił się wokal. Głos się z wiekiem zmienia, a z tego co kojarzę wcześniej grali w wyższym strojeniu (F standard zdaje się) więc nic dziwnego. Możliwe, że dalej grają w wyższym stroju, nie wiem, nie sprawdzałem. Doszły też partie czystego wokalu. Niemniej i tak polecam mocno.

A Wy co sądzicie o tym zespole?

Tutaj kawałek do posłuchania dla tych co nie znają:
https://www.youtube.com/watch?v=T04QFKnBIiM
Awatar użytkownika
sajki
-#Weekend Warrior
-#Weekend Warrior

Re: Vektor

Post autor: sajki »

Znam i mam tylko Terminal Redux. Muza dla koneserów, nie do końca moje granie, ale raz kiedyś na słuchawkach sobie odpalę. Wybornie wyprodukowany album, pełen smaczków, tam każdy dźwięk jest dopieszczony.
Zdan
-#Lord of light
-#Lord of light

Post autor: Zdan »

Bardzo dobrze wypadli swego czasu na żywo na Brutal Assault. Tutaj technika jest wykorzystana z sensem, zębem i pomysłem. Na żywo wypadają agresywniej niż na płytach co też jest plusem.
Awatar użytkownika
Bon Dzosef
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: Bon Dzosef »

Terminal Redux to świetna płyta, ale zeby po takim albumie się rozpaść na 4 lata? Nie szanuję.
Lubie Iron Maiden i Megadeth

pz = shakin stevens

oddawac długie podpisy
johnny_o pisze: wt sie 18, 2026 9:50 pm Jebać czarnuchów
Zdan
-#Lord of light
-#Lord of light

Bon Dzosef pisze: ndz sie 08, 2021 10:16 pm Terminal Redux to świetna płyta, ale zeby po takim albumie się rozpaść na 4 lata? Nie szanuję.
Podobno DiSanto jest wybitnie trudny przy współpracy i miał problemy ze znalezieniem składu.
nugz
SMERF MARUDA

Post autor: nugz »

prawda - Terminal Redux - 4life.
Zakkahletz
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: Zakkahletz »

Krzychu pisze: ndz sie 08, 2021 9:09 pmDużo porównań do Voivod (pozamuzycznie klimat sci-fi na pewno ma na to duży wpływ)
No i logotypy z jednej półki w sklepie elektrotechnicznym... ;)

Dobry kawałek z tegorocznego splitu z Cryptosis:
www.youtube.com/watch?v=jGHsYiQFvXA
Awatar użytkownika
widman
-#Lord of light
-#Lord of light

Post autor: widman »

Bardzo sprawna kapela, muszę w końcu kupić na półkę.
Awatar użytkownika
Bon Dzosef
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Zakkahletz pisze: śr gru 22, 2021 10:27 pm
Krzychu pisze: ndz sie 08, 2021 9:09 pmDużo porównań do Voivod (pozamuzycznie klimat sci-fi na pewno ma na to duży wpływ)

Fascynuje mnie zasadność splitów w 2022 :D

pz = shakin stevens

oddawac długie podpisy
Zdan
-#Lord of light
-#Lord of light

To jak wydawanie muzyki na kasetach - jak ktoś chce być oldskulowy to sobie i splita walnie ;)
Awatar użytkownika
Felcio
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: Felcio »

Splity to chyba normalna sprawa od lat. Nie widzę nic złego w tym że kupujesz płytę gdzie można posłuchać materiałów dwóch i więcej kapel
Awatar użytkownika
Djuk_416
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: Djuk_416 »

Od lat to się niestety przyjęło że płyta powinna mięć nie mniej niż 50-60 minut. Dlatego wielu młodych nie widzi sensu w wydawaniu EPek czy splitów. Jak ktoś nagra płytę krótszą niż 40 minut to znaczy że nie ma pomysłu na muzykę :wink:
Awatar użytkownika
AncientMariner
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: AncientMariner »

No przyjęło się i uwazam że czesto własnie płyty sa wydłużane na siłę. W sytuacji kiedy np. tak długie płty nagrywa Opeth lub Amorphis czy jakiś doom metalowy band to jest ok ale kiedy widze że nowy krążek Saxon albo Deep Purple trwa 70 minut to juz na starcie wiem ze bedzie się dłużył. Niegdyś nagrywano materiały trwające po 35 albo 45 minut i było wystarczająco. Jak ktoś miał niedosyt to sobie można puścić raz jeszcze zamiast wysłuchiwać ze znudzeniem na twarzy albumów które są na silę bez pomysłu czesto wydłużane
pz
-#Administrator
-#Administrator

Post autor: pz »

Można też jak w Maiden dowalić po 2-4 minuty intro/outro do każdego numeru i mamy +30 minut do długości albumu. Dla mnie ten przedział 35-45 to optymalna długość. Jak piszesz. Mam ochotę na jeszcze, to puszczam drugi raz lub sięgam po inny album kapeli. Przy wydłużaniu na siłę niestety zbyt często kończy się przynudzaniem.

02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
03: Villagers of Ioannina City, Lady Pank, Zalewski, Icon, Turbo (Łódź)
05: Paul Quinn, Defenders of Steel, Hellhaim, Linkin Park (Sztokholm), Omen (Kraków?)
06: Omen (Warszawa), Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), MnC (SK, Łódź)
07: MnC (Pionki), Skunk Anansie, Judas Priest
08: Castle Rat, Soen
Awatar użytkownika
Adrian S.O.S.
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: Adrian S.O.S. »

Bon Dzosef pisze: śr sty 05, 2022 12:54 pm
Zakkahletz pisze: śr gru 22, 2021 10:27 pm

Fascynuje mnie zasadność splitów w 2022 :D
A jaka jest zasadność wydawania albumów w 2022 roku? Taka samo co splitów bo przecież wychodzą splity gdzie materiał każdej kapeli trwa np. 30 minut
. Z drugiej strony są zespoły które wydają albumy dwudziestominutowe
Awatar użytkownika
Bon Dzosef
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Album to już jakaś konkretna dawka muzyki od konkretnego artysty.

pz = shakin stevens

oddawac długie podpisy
Awatar użytkownika
widman
-#Lord of light
-#Lord of light

Post autor: widman »

AncientMariner pisze: śr sty 05, 2022 5:55 pm No przyjęło się i uwazam że czesto własnie płyty sa wydłużane na siłę. W sytuacji kiedy np. tak długie płty nagrywa Opeth lub Amorphis czy jakiś doom metalowy band to jest ok ale kiedy widze że nowy krążek Saxon albo Deep Purple trwa 70 minut to juz na starcie wiem ze bedzie się dłużył. Niegdyś nagrywano materiały trwające po 35 albo 45 minut i było wystarczająco. Jak ktoś miał niedosyt to sobie można puścić raz jeszcze zamiast wysłuchiwać ze znudzeniem na twarzy albumów które są na silę bez pomysłu czesto wydłużane
No to jest totalna głupota. Mocna muzyka, wymagająca uwagi i skupienia w związku z natłokiem dźwięków, motywów, powinna trwać max 40-45 minut. To nie koncert. Krótko i na temat. Kwestia też pomysłów, ale raczej chodzi o to, że ciężko usiedzieć w skupieniu taki kawał czasu. Kiedyś też nagrywano krócej bo tyle wchodziło na winyl. Teraz jak CD ma 80 minut to pchają ile wlezie, często są wydłużane bo wytwórnia chce więcej materiału. Kiedyś to pisali 9 kawałków i mieli w dupie, że ktoś jęczał. Teraz po 15 walą. Nowe UDO np. Dojeżdżasz do połowy i nie masz ochoty na więcej.
Zakkahletz
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: Zakkahletz »

No, a split może trwać 40 albo nawet sporo więcej minut i odbiorca raczej nie ryzykuje, że takie wydawnictwo napchano materiałem pośledniego sortu. To jeden z paru plusów splitu.
Awatar użytkownika
Adrian S.O.S.
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: Adrian S.O.S. »

Bon Dzosef pisze: ndz sty 09, 2022 8:16 pm Album to już jakaś konkretna dawka muzyki od konkretnego artysty.
Sięgam dzisiaj na półkę po przykładowo split Desaster i The Ironfist na którym jest po 30 minut materiału każdej z grup. To to nie jest jakaś konkretna dawka od dwóch konkretnych artystów? Musi być koniecznie od jednego ? Inaczej nie da rady słuchać konkretnego materiału z konkretnymi numerami ?
Awatar użytkownika
AncientMariner
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: AncientMariner »

Adrian S.O.S. pisze: pn sty 10, 2022 12:19 pm
Bon Dzosef pisze: ndz sty 09, 2022 8:16 pm Album to już jakaś konkretna dawka muzyki od konkretnego artysty.
Sięgam dzisiaj na półkę po przykładowo split Desaster i The Ironfist na którym jest po 30 minut materiału każdej z grup. To to nie jest jakaś konkretna dawka od dwóch konkretnych artystów? Musi być koniecznie od jednego ? Inaczej nie da rady słuchać konkretnego materiału z konkretnymi numerami ?
Musi być jednego. Dwóch nie może być za bardzo bo to wbrew przepisom :wink:
ODPOWIEDZ