Power Metal.

Dyskusje o innych zespołach i albumach

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Awatar użytkownika
Seventy1
-#Prodigal son
-#Prodigal son

Power Metal.

Post autor: Seventy1 »

No to ten tego, co sądzicie o tym gatunku? Lubicie? Nie lubicie? Jakich zespołów słuchacie?
Ja uwielbiam power metal, ponieważ tak samo jak melodic death, jest świetnym połączeniem metalowego pier******cia z fajną melodią. Jeśli chodzi o teksty, to też je lubię, nawet bardzo. O wiele bardziej wolę piosenki o rycerzach i smokach niż kolejną mhroczną piosenkę z ''przesłaniem'' . Fakt, power metal bywa kiczowaty, ale to dodaje tylko uroku :D
Z tego gatunku gorąco polecam Helloween oraz Rhapsody of Fire.
https://www.youtube.com/watch?v=AQVEAPjKae4
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Re: Power Metal.

Post autor: Schizoid »

Dla mnie tak ogółem straszna kicha, te naiwne melodyjki i pozujący na epicki wokal to chyba główne czynniki odrzucające mnie od power metalu. Już pal sześć smoki i rycerzy.
Iced Earth jest świetne, ale to trochę inny power metal, jeśli jeszcze w ogóle nim jest.

As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
Awatar użytkownika
krusejder
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: krusejder »

Iced Earth to power metal w rozumieniu amerykańskim, czyli coś mocniejszego od tradycyjnego heavy, ale bez rytmów i podziałów thrashowych, za to wciąż z pięknemi melodiami. Inne zespoły US Power to Metal Church, Jag Panzer, Savatage.

Niemiecki power metal to wciąż zespoły grające dobrze, bez lipy.

Źle się dzieje dopiero, jeśli masz power metal z klawiszami. Zwłaszcza gdy jest ich za dużo. Wtedy to już tylko "smoki i gołe baby" jak w Dragonforce ;)
Najbliższe koncerty w 2026: White Buffalo, Hollywood Vampires, Doogie White, Blaze Bayley, Mostly Autumn weekend, Hallas, Coroner, Deep Purple, Quidam, Europe, Maiden United, Still of the Night ...
Awatar użytkownika
Seventy1
-#Prodigal son
-#Prodigal son

Post autor: Seventy1 »

krusejder pisze: pt lis 10, 2017 9:44 pm Źle się dzieje dopiero, jeśli masz power metal z klawiszami.
Oj tam, oj tam. Klawisze to instrument jak każdy inny, po prostu, trzeba go odpowiednio wykorzystać. Zaś z drugiej strony, w środowisku metalowców przyjęło się, że klawisze = bieda i kicz. To jest bardzo krzywdzące stwierdzenie.
Awatar użytkownika
pucha
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Post autor: pucha »

krusejder pisze: pt lis 10, 2017 9:44 pm Źle się dzieje dopiero, jeśli masz power metal z klawiszami. Zwłaszcza gdy jest ich za dużo. Wtedy to już tylko "smoki i gołe baby" jak w Dragonforce ;)
Eee tam Panie, jak klawisze są zrobione z pomysłem to wszystko sie zgadza. Dla mnie taki Stratovarius czy Rhapsody a nawet Blind Guardian nie miałyby sensu bez klawisza. Klawisz to bardzo istotny element power metalu i jeśli nie robi gejo-popierdujacych podkładów rodem z nintendo, no to jest miód na uszy. Ja power metal w tradycyjnym rozumieniu lubię i szanuje: od Helloween, Gamma Ray czy Blind Guardian, poprzez Stratovarius, Labirynth i Rhapsody aż po nieco mniej znane Epidemia, Arda czy nasze rodzime perełki jak Pathfinder czy Lux Perpetua (!).
Awatar użytkownika
Krzychu
-#Charlotte
-#Charlotte

Post autor: Krzychu »

Odkopię trochę ten temat.
Ja bardzo lubię power metal choć cały gatunek uważam trochę za takie guilty pleasure. Z europejskim powerem jest trochę tak, że jego cechy charakterystyczne potrafią być zarówno największymi wadami. Np. wesołkowate melodyjki, epickość czy pędząca niczym pendolino perkusja. Czasem mam wręcz wrażenie, że od napakowania szybkością ta muzyka się dusi, a takie zejście z podwójnej stopy daje jej oddech.

Z zespołów znam i słucham Helloween, Blind Guardian, Gammaray, Stratovarius, Rhapsody, Dragonforce, Avantasia, Lost Horizon, Gloryhammer (to już w sumie parodia).

Kojarzę też Twiight Force. Słyszałem ich na żywo. Niby typowe smoki i gołe baby, a muzycy biegają poprzebierani za elfy, ale muszę przyznać, że show zrobili i mnie porwało.
Zakkahletz
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: Zakkahletz »

Wyniosłem się z tą kapelą z tematu o amerykańskim power metalu, bo mi zarzucono, że jest zbyt mało amerykańska, phi... Ze względu na gości w tej piosence kusił mnie temat o Helloween ;), ale ostatecznie dałem spokój i zamieszczam tutaj:
www.youtube.com/watch?v=QxKGfvB2k-c
Awatar użytkownika
Bon Dzosef
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: Bon Dzosef »

No bo to europejski power. Posłuchałem, straszny średniak. Riffów nie stwierdzono, nie umiem sobie wyobrazić, że ktoś od dzieciaka gra na gitarze, jara się Maidenami, Mustaine'ami, czy innymi Blackmore'ami a potem nagrywa coś takiego. Fajnie usłyszeć wokal Kaia.

Komentarz na yt: Northtale are just an AMAZING band! Even with a new vocalist, the songs are so far ALL killer tracks with solid jams, killer riffs, shredding guitars, and thought provoking lyrics. LOVE the new vocalist's voice. I ALSO really enjoy the classical musical influences found throughout this SCORCHING song!

XD
Lubie Iron Maiden i Megadeth

pz = shakin stevens

oddawac długie podpisy
johnny_o pisze: wt sie 18, 2026 9:50 pm Jebać czarnuchów
pz
-#Administrator
-#Administrator

Post autor: pz »

Na yt kazdy numer jest amejzing. Z komentarzy można się zazwyczaj pośmiać.

02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
03: Villagers of Ioannina City, Lady Pank, Zalewski, Icon, Turbo (Łódź)
05: Paul Quinn, Defenders of Steel, Hellhaim, Linkin Park (Sztokholm), Omen (Kraków?)
06: Omen (Warszawa), Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), MnC (SK, Łódź)
07: MnC (Pionki), Skunk Anansie, Judas Priest
08: Castle Rat, Soen
Zakkahletz
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Northtale Ameryki/Europy ;) nie odkrywają, ale to pałer mjetal dobrej jakości, w każdym razie trafia w moje oczekiwania.
Zdan
-#Lord of light
-#Lord of light

Post autor: Zdan »

Zakkahletz pisze: pn lis 15, 2021 1:35 pm Wyniosłem się z tą kapelą z tematu o amerykańskim power metalu, bo mi zarzucono, że jest zbyt mało amerykańska, phi... Ze względu na gości w tej piosence kusił mnie temat o Helloween ;), ale ostatecznie dałem spokój i zamieszczam tutaj:
www.youtube.com/watch?v=QxKGfvB2k-c
Dodajmy, że chodzi, że zbyt mało amerykańska jeśli chodzi o STYL ;)
Awatar użytkownika
Bon Dzosef
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: Bon Dzosef »

Zbyt mało platynowa
Lubie Iron Maiden i Megadeth

pz = shakin stevens

oddawac długie podpisy
johnny_o pisze: wt sie 18, 2026 9:50 pm Jebać czarnuchów
Zdan
-#Lord of light
-#Lord of light

Post autor: Zdan »

Bon Dzosef pisze: wt lis 16, 2021 2:06 am Zbyt mało platynowa
To problem PRAWIE CAŁEGO metalu ;)
Awatar użytkownika
widman
-#Lord of light
-#Lord of light

Post autor: widman »

Ja to z power mam problem duży. Taki z domieszką speed metalu jest w sumie okej. No ale już jak są melodie jak z Disneya i wokale jak z kreskówek a do tego centralki napierdzielają jak zło, do tego riffy młócą, to jest komedia. Dziwny gatunek, niby prężenie muskułów ale w końcu i tak nie wiadomo o chuj chodzi.
Zakkahletz
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Jak to, o przekaz mocy chodzi, wiadomka. :mryellow:
Awatar użytkownika
widman
-#Lord of light
-#Lord of light

Post autor: widman »