Virgin Steele
Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM
Virgin Steele
co sądzicie o tej kapeli, nie słucham za wiele heavy-metalu, dosłownie parę zespołów ,ale ten zespół wydał mi się naprawdę ciekawy, teksty z mitologii greckiej czy rzymskiej, perfekcyjne wykonania, bardzo dobry technicznie wokal, masa melodii, poprostu polecam
najlepszym albumem wydaję się być Age of Consent wydany w 1988. r tak jak nasz ukochany Siódmy Syn
a ulubionym utworem jest chyba tytułowy utwór z płyty Noble Savage, piszę chyba bo znam ten zespół dopiero od pół roku
najlepszym albumem wydaję się być Age of Consent wydany w 1988. r tak jak nasz ukochany Siódmy Syn
a ulubionym utworem jest chyba tytułowy utwór z płyty Noble Savage, piszę chyba bo znam ten zespół dopiero od pół roku
Re: Virgin Steele
Jeden z zespołów ,który chciałbym poznać. W najbliższym czasie zabiorę się za ich dyskografię.
jak nie przepadam za heavy ogólnie, tak ten zespół mi podpasował, fajnie grają, a wokalista naprawdę zna się na swojej robocie
szkoda, ze o tak swietnym zespole wypowiedzialy sie jedynie 3 osoby i na dodatek sa to wypowiedzi o niczym. nie mozna sluchac heavy metalu i nie znac virgin steele.
wspomniana age of consent dopiero w srodku stawki, moze nawet gdzies na koncu. najlepsza (IMO oczywiscie) to The House of Atreus: Act I.
wspomniana age of consent dopiero w srodku stawki, moze nawet gdzies na koncu. najlepsza (IMO oczywiscie) to The House of Atreus: Act I.
Najbardziej lubię Invictusa i wcześniejsze płyty. Rzeczywiście to BYŁ znakomity zespół. Piękne melodie, ciekawe teksty, oryginalność. Niestety, od HoA Act I zaczyna się spadek formy. Ostatnie dzieła niesłuchalne 
Dziś mamy Atlantean Kodex, który wskrzesił klimacik Invictusa
Dziś mamy Atlantean Kodex, który wskrzesił klimacik Invictusa
Najbliższe koncerty w 2026: White Buffalo, Hollywood Vampires, Doogie White, Blaze Bayley, Mostly Autumn weekend, Hallas, Coroner, Deep Purple, Quidam, Europe, Maiden United, Still of the Night ...
- LukaSieka
- -#The Man Who Would Be Spammer

Ja nigdy tej kapeli zbytnio nie lubiłem. Nie mogłem się do tego przekonać 10 lat temu, nie mogę za bardzo dzisiaj. Słuchałem kilku płyt i raczej bez podniety, fajerwerków... Np dwóm pierwszym płytom bliżej do jakiejś radosnej twórczości Ratt czy Quiet Riot niż do heavy metalu czy nawet tego epickiego rozmachu z "The Marriage Of Heaven And Hell". Są momenty gdzie słychać ten charakterystyczny rytm, tempo i niekiedy nawet klimat znany z niektórych Manowarów, Medieval Steel, Thor czy okazjonalne wychylenia w kierunku NWOBHM. Dla mnie to jednak za mało. Po prostu nie moja bajka.
So what if the master walked on the water.
I don't see him trying to stop the slaughter.
Ja z kolei bardzo lubię, bo mają w sobie coś fajnego i intrygującego a poza tym jest to kocham w heavy-metalu czyli melodyjne, "płaczące" gitary. Zwłaszcza lubię Age of Consent, nr. 2 chyba Marriage of Heaven and Hell part.1 , dużo fajnego grania jest na Noble Savage i pierwszym Atreusie.
Nie jestem specjalistą co do tej kapeli, nie znam wszystkich płyt, ale to co słyszałem mi się nawet podobało. Inna sprawa, że jak oglądałem ich urywki obecnych koncertów to DeFeis już bardzo knoci stare utwory, stracił facet głos.
Nie jestem specjalistą co do tej kapeli, nie znam wszystkich płyt, ale to co słyszałem mi się nawet podobało. Inna sprawa, że jak oglądałem ich urywki obecnych koncertów to DeFeis już bardzo knoci stare utwory, stracił facet głos.
-
Nomaosławski
- -#Prisoner

Na ten moment mój nr. to chyba Marriage of Heaven and Hell Part 1. Takie melodie chwytające bardzo i genialny Ed Pursino. Tam chyba w te melodie poszli najbardziej (Blood and Gasoline, I Wake Up Screaming). Uwielbiam też Age of Concent.
GLORY MAN UNITED
ALEX FERGUSSON IS MASTER OF FOOTBALL!!!!
ALEX FERGUSSON IS MASTER OF FOOTBALL!!!!
- Frank Drebin
- -#Clansman

U mnie zdecydowanie nr 1 to "Invictus". Najpotężniejsza, najbardziej dzika płyta, zawiera killery takie jak kawałek tytułowy, 'Defiance" czy "Veni, Vidi, Vici".
Na drugim miejscu dwójka "Marriage", na trzecim jedynka (Blood and Gasoline to faktycznie top z tego LP).
Po "Invictus" DeFeis zaczął juz odpływać w stronę Wagnera i Czajkowskiego;-)
Na drugim miejscu dwójka "Marriage", na trzecim jedynka (Blood and Gasoline to faktycznie top z tego LP).
Po "Invictus" DeFeis zaczął juz odpływać w stronę Wagnera i Czajkowskiego;-)
FotD = TOP5 albumów Maiden
- Bon Dzosef
- -#The Alchemist

Wyglada na to, że byłem na ostatnim w historii koncercie Virgin Steele
Właśnie z miesiąc temu Dragon Productions wrzucili na FB że wracają na scenę i przyjmują bookingi, no zobaczymy - płyty po Atreusach się nadają co najwyżej jako podstawka pod kubek
Forum internetowe to poważna sprawa.
Jak mają grać cokolwiek z tych ostatnich szrotów to może to i dobrze.Bon Dzosef pisze: ↑pn paź 24, 2022 5:51 pm Wyglada na to, że byłem na ostatnim w historii koncercie Virgin Steele
Ja widziałem ich na MoR po wydaniu BLB i już wtedy było dość dyskusyjnie, ciężko powiedzieć czego się spodziewać teraz
Jak DeFeis będzie "śpiewał" jak na ostatnich albumach to podejrzewam, że niczego.
Dlatego też się jakoś specjalnie nie nakręcam na te ewentualne koncerty - będzie na jakimś festiwalu na który i tak się wybieram czy gdzieś blisko, to zobaczę
W ciemno bym nie pojechał. Natomiast DDF może ma jakąś chorobę dotykającą niejednego jenijusza i być może po latach depresji wraca do formy. Oby!
Najbliższe koncerty w 2026: White Buffalo, Hollywood Vampires, Doogie White, Blaze Bayley, Mostly Autumn weekend, Hallas, Coroner, Deep Purple, Quidam, Europe, Maiden United, Still of the Night ...
-
NomadKilkapostów
- -#Prodigal son

Na nr.1 spośród utworów wyrasta mi Prometheus The Fallen One. Znakomita kompozycja.
-
Timothy Dalton
- -#Ancient mariner

To jest właśnie piękno tej muzyki zwanej heavy metalem. Posłuchajcie sobie tych wymoczków co sobie robią śmieszki z heavy metalu. Nie wypowiem nazwiska! ale wiadomo o jaki zespółów który powoduje u mnie nocne sranko chodzi. Potem włącznie ekipę wielkiego Davida i wielkiego Edwarda i poczujcie różnice. Nie ma śmieszkowania z heavy metalu. Ta muzyka to jeden z największych osiągnieć człowieka XX wieku i tyle. Muzyka, która dawała siłę do walki ludziom w najmroczniejszych momentach ich jebanego życia.
a taki roboczy top 10 sobie zapodam mistrzów
1.Prometheus the Fallen One
2.The Burning of Rome (Cry for Pompeii)
3.Flame of the Black Star
4.A Symphony of Steele
5.Lion in the Winter
6.Blood and Gasoilne
7.Weeping of the Spirits
8.Kingdom of the Fearless (The Destruction of Troy)
9.Invictus
10.Noble Savage
grungi nas nie pokonają bo oni mieli mtv a heavy metal ma SIŁĘ i STAL!
a taki roboczy top 10 sobie zapodam mistrzów
1.Prometheus the Fallen One
2.The Burning of Rome (Cry for Pompeii)
3.Flame of the Black Star
4.A Symphony of Steele
5.Lion in the Winter
6.Blood and Gasoilne
7.Weeping of the Spirits
8.Kingdom of the Fearless (The Destruction of Troy)
9.Invictus
10.Noble Savage
grungi nas nie pokonają bo oni mieli mtv a heavy metal ma SIŁĘ i STAL!