Pop

Dyskusje o innych zespołach i albumach

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Deleted User 4876

Re: Pop

Post autor: Deleted User 4876 »

widman pisze: wt lis 23, 2021 4:31 pm niż jakieś nowe wynalazki albo śpiewające nastolatki z pomalowanymi paznokciami albo tatuażami na ryju.
Przy tym to nawet Britney Spears czy Christina Aguilera to divy :)
Siwy
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: Siwy »

Zdan pisze:
Schizoid pisze: pn lis 22, 2021 7:33 pm Oczywiście jest to pewne uogólnienie, ale Blondie ma sporo hitów, które spokojnie można podpiąć pod pop. Eltona Johna też do niego przypisuję, chociaż chłop miał totalnie różne inspiracje i ambicje.
Nie no na pewno pop był w pewnym sensie częścią muzyki Blondie i solowej kariery Debbie. Chodzi mi tylko o to by nie przypinać tej jednej łatki bo to może kogoś zmylić i to mocno.
Przykładając miarkę muzyki popowej powstającej od 90's do dzisiaj, to muzykę powstającej w 80's i wcześniej ciężko nazwać popem. No ale nie możemy zapominać o ogólnie rockowej stylistyce lat 80 i mariażu gitarowo - elektronicznego i że takie Blondie, mimo niby bycia zaliczanym do punk rocka, jednak najbardziej jest znane z utworów, które z perspektywy czasu określamy właśnie jako popowe (Heart of Glass no ni uja rockiem nie jest). Fleetwood Mac, to jeszcze bardziej pokręcona muzycznie historia jak dla mnie. Przecież najczęściej ich grane kawałki w radio to te z Tango in the Night, które jak na tamte czasy były już na maksa śmierdzącym popem, a mimo wszystko mają coś do zaoferowania. O takiej Kate Bush dzisiaj, w zestawieniu ze wspominamy wyżej Hrvy czy Justinem B., ciężko powiedzieć, że nagrywała pop.
Mi osobiście wydaje się, że albo ta labelka jest zbyt szeroka, albo dzisiejszy pop skraca się do prostackich numerów, które przecież od zawsze były elementem w sumie każdego gatunku. Tylko czy to wynika z tego, że w muzyce zostało już wszystko powiedziane, czy że jednak masy są coraz mniej wymagające w kwestii złożoności muzyki, bo w insta świecie nie mamy czasu na skupieniu się przy czymś bardziej skomplikowanym (świetnym przykładem obrazującym o co mi chodzi byłby cover, który słyszałem w radio ostatniej wiosny, wydaje mi się, że to było przerobione I was made Kissów, ale nie mogę tego znaleźć, więc może jednak był to cover czegoś innego :P ).
Wydaje mi się, że piszę tu same truizmy i nie potrzebnie strzępię klawiaturę, więc jak coś to nieważne :B
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: Schizoid »

Po prostu pop nie jest w żaden sposób spójny, za tą nazwą nie kryje się żaden ściśle określony styl muzyczny. Ten sztuczny termin skupia w sobie całą muzykę o mocno komercyjnym zacięciu, która pasuje do radia. Dlatego można w niej upchnąć zupełnie różnych wykonawców. Z jednej strony z łatwością pod pop podpiąć Petera Gabriela z czasów So, czy też Davida Bowiego z lat 80-tych, a z drugiej Foreignera, albo Alphaville. I to wszystko będzie popem, bez znaczenia, że wspomniany już Gabriel w Sledgehammer posiłkował się funkiem i soulem, a hity Foreigner to w 80% syntezatory.

Osobiście nie jestem fanem obecnego popu, ale też go nie słucham w zbyt dużych ilościach, więc nie jestem szczególnie obeznany w temacie. Na wyróżnienie zasługuje The Weeknd, który z jednej strony tworzy prostą, przebojową muzykę, ale z drugiej nie jest ona przelukrowana czy tępa. Dua Lipa też nieźle sobie radzi, ale w przeciwieństwie do @Blackmailera specem nie jestem. Natomiast ten stary pop, głównie lata 80-te i wczesne 90-te uwielbiam. Od dawna słucham głównie jego i black metalu, tyle zazwyczaj mi wystarcza do spokojnej egzystencji.

As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
Siwy
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

The Weeknd jest dobrym przykładem czegoś ciekawego, chociaż nic mnie tak nie wzięło jak Blinding Lights, które ma właśnie taki fajny, 80'sowy sznyt, a mnie ogólnie w muzyce popularnej lat 80 kupują właśnie syntezatory i gitara, najlepiej jak są razem, dlatego też kocham Judaszowe Turbo Lover i Maidenowe SiT :)
Awatar użytkownika
AncientMariner
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: AncientMariner »

octavian pisze: pn lis 22, 2021 8:07 pm
Mizantrop pisze: pn lis 22, 2021 7:37 pm Ten HRVY świetny jest, ale ma tylko ok 3 milionów subów na YT, a Justin ma 66 milionów, nie ta liga. Justin Mistrz
Hrvy nagrał tylko jak na razie dwa EP i kilka singli. Gra trzy lata także pozycja Justina jest już mocno zagrożona :wink:
Moja siostrzenica zdjęła plakat Biebera na rzecz nowego plakaty z na którym jest Hrvy. Także to nie przelewki :wink:
Awatar użytkownika
widman
-#Lord of light
-#Lord of light

Post autor: widman »

Pop czyli muzyka popularna (popular music). Więc w sumie można zaliczać prawie wszystko. No ale jednak różnice - kiedyś a dziś - są kolosalne. Nawet jakieś babole jak Milli Vanilli czy Bad Boys Blue to pisali ciekawe, przyjemne dla ucha piosenki, a dziś te gwiazdki mają sztaby producentów, stylistów, a za parę lat nikt o tym nie będzie pamiętać. A o tych dwóch, owszem, choć w przypadku MV z powodu skandalu, że jednak to nie oni śpiewali :):):)
Siwy
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Schizoid pisze: pn lis 22, 2021 6:30 pm Nie wiem kto to ten Hrvy, ale od paru dni strasznie mi siedzi w głowie ta nuta. No coś wspaniałego, zresztą cały album jest bardzo fajny. No i bardzo przyjemnie się ogląda ten performance :D https://www.youtube.com/watch?v=Qd1uC7K3KaE
Żeś mi przypomniał o Can't Get Enough i już od dwóch tygodni I can't get enough of this song, yeah I'm dying 'cause it's true :evil: Chyba mój ulubiony kawałek Kim, aczkolwiek u nas radiowo raczej mało znany. Ten riff i ta solóweczka na końcu to taki cringe, że zawsze cieszy moje serduszko. No i oczywiście klawisze na wstępie, miodzio 8)
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: Schizoid »

No ten numer to jest totalny killer :D I faktycznie jakoś umyka szerszemu audytorium, zawsze mówi się o Kids In America i Keep Me Hangin' On, a przecież ten wcale im nie ustępuje, wręcz przeciwnie. W ogóle cała płytka Love Moves jest bardzo fajna, według mnie lepsza od Close, choć w bardzo podobnej konwencji. Chyba kiedyś postaram się to dorwać na LP.

As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
Awatar użytkownika
octavian
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: octavian »

Michał pisze: sob maja 22, 2021 6:55 pm Od Michaela zaczynałem przygodę z muzyką i na zawsze w moim serduszku ma specjalne miejsce
Polecam obejrzeć Leaving Neverland: Ciemna strona Michaela Jacksona z 2019 roku
Awatar użytkownika
Michał
-#Nomad
-#Nomad

Post autor: Michał »

octavian pisze: wt sty 25, 2022 7:36 pm
Michał pisze: sob maja 22, 2021 6:55 pm Od Michaela zaczynałem przygodę z muzyką i na zawsze w moim serduszku ma specjalne miejsce
Polecam obejrzeć Leaving Neverland: Ciemna strona Michaela Jacksona z 2019 roku
Polecam poczytać o tym na czyich historiach się to opiera i dlaczego ma to zerową wartość.
NAJWIĘKSZY FAN DAWIDA PODSIADŁO NA SANATORIUM

Awatar użytkownika
johnny_o
Ten, Który Czyta Wszystko

Post autor: johnny_o »

Polecam oddzielanie grubą kreską sztuki od osoby jej twórcy.
GuardianOfMetal
-#Wrathchild
-#Wrathchild

Post autor: GuardianOfMetal »

Pop na metalowym forum???? Zwariowaliście?????
Six six six, the number of the beast
Hell and fire was spawned to be released

29 kwietnia 1927 urodził się ON!
Deleted User 8268

Post autor: Deleted User 8268 »

GuardianOfMetal pisze: pt gru 16, 2022 11:17 am Pop na metalowym forum???? Zwariowaliście?????
Myślę że to bardzo dobry pomysł. Metal sam był niegdyś popem (Motley Crue, wszytskie glam metale, Iron Maiden), po prostu czasy się zmieniły. To co dzisiaj uchodzi za pop jest często następstwem muzyki metalowej, a zresztą widzę że wielu użytkowników tego forum słucha popu i dzieli się tym tutaj bez problemu :lol:
Ja sam uwielbiam bardzo współczesny pop a i tak mam metalową duszę
Awatar użytkownika
Adrian S.O.S.
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: Adrian S.O.S. »

bonopas pisze: pt gru 16, 2022 5:19 pm
GuardianOfMetal pisze: pt gru 16, 2022 11:17 am Pop na metalowym forum???? Zwariowaliście?????
Metal sam był niegdyś popem (Motley Crue, wszytskie glam metale, Iron Maiden)
Iron Maiden jak wiadomo brzmiało niegdyś jak George Michael albo Michael Jackson. To samo popowe brzmienie i typowe popowe rozwiązania w utworach :lol: :lol: :lol: :lol:

Widać że autor tego posta zna się na rzeczy :D :D
Awatar użytkownika
Sardi
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Sardi »

Adrian S.O.S. pisze: pt gru 16, 2022 5:36 pm
bonopas pisze: pt gru 16, 2022 5:19 pm
Metal sam był niegdyś popem (Motley Crue, wszytskie glam metale, Iron Maiden)
Iron Maiden jak wiadomo brzmiało niegdyś jak George Michael albo Michael Jackson. To samo popowe brzmienie i typowe popowe rozwiązania w utworach :lol: :lol: :lol: :lol:

Widać że autor tego posta zna się na rzeczy :D :D
Pop to pojęcie bardzo szerokie
BRUCE SPRINGSTEEN, JAN BO I RICHIE FAULKNER PONAD WSZYSTKO
https://www.last.fm/pl/user/sardynex
setlist.fm/user/matt01
Awatar użytkownika
Adrian S.O.S.
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: Adrian S.O.S. »

Sardi z Batumi pisze: pt gru 16, 2022 5:42 pm Pop to pojęcie bardzo szerokie
Muzycznie Iron Maiden wbija sie idealnie w ramy muzyki pop. W latach osiemdziesiątych czołowy wykonawca tego nurtu mozna powiedzieć :wink:
nugz
SMERF MARUDA

Post autor: nugz »

Cenie forum za brak szufladkowania sie, nie tylko zakute metalowe łby :)
Sam sporo słucham i prawie jak każdy gatunek - coś fajnego oferuje, dla każdego cos innego.
Awatar użytkownika
blackcocker
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: blackcocker »

nugz pisze: pt gru 16, 2022 6:50 pm Cenie forum za brak szufladkowania sie, nie tylko zakute metalowe łby :)
Sam sporo słucham i prawie jak każdy gatunek - coś fajnego oferuje, dla każdego cos innego.
Zostajesz wpisany na listę wrogów metalu
#blackcocker2023

Najlepszą prozę pisze życie.
Ostatni jest wtedy, kiedy idziesz rzygać.
Nic nas nie zatrzyma.
Jak się ma dupę, to trzeba powiedzieć "dupa".
Twoje jebie, ale że śmierdzi.

07: Opeth, Opeth
08: Judas Priest, Savatage
09: Antimatter(?)

***OFFICIAL PAULINA DAMASKE FANKLUB***
GuardianOfMetal
-#Wrathchild
-#Wrathchild

Post autor: GuardianOfMetal »

Takie heheszki śmieszki to jest jawna kpina z metalu! To jest obrażanie starych klimaciarzy co w latach 80 i 90 robili heavy metal rozpierdol na Metalmanii i innych wydarzeniach. Mój starszy brachol wychował mnie w nienawiści do popu i rapu. To jest gówno i mam w dupie czy ktoś sprzedał miliony płyt.Abba to był zwykły produkt co powstał na setnym piętrze wielkiego wypasionego wieżowca rozpisany przez multimilionerów.Durnowata muzyka ogłupiająca młodzież.Niech popu słuchają "funi" popu, a fani metalu niech będą dumnymi twardymi metalowcami. Metal to nie zabawa dla chłopczyków tylko przekraczanie granic własnego szaleństwa za pomocą dźwięków.
Ostatnio zmieniony pt gru 16, 2022 7:29 pm przez GuardianOfMetal, łącznie zmieniany 1 raz.
Six six six, the number of the beast
Hell and fire was spawned to be released

29 kwietnia 1927 urodził się ON!
Piotr Lange
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: Piotr Lange »

Adrian S.O.S. pisze: pt gru 16, 2022 6:47 pm
Sardi z Batumi pisze: pt gru 16, 2022 5:42 pm Pop to pojęcie bardzo szerokie
Muzycznie Iron Maiden wbija sie idealnie w ramy muzyki pop. W latach osiemdziesiątych czołowy wykonawca tego nurtu mozna powiedzieć :wink:
Oczywiście to sarkazm! :oops:
ODPOWIEDZ