Nowy album studyjny ?
Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM
-
ÓsmyUtwórNaBNW
- -#Invader

Nowy album studyjny ?
Może się pomylę, ale obstawiam, że Harris jako człowiek o ogromnym ego i ogromnej ambicji będzie chciał jeszcze jeden album wydać. 18 brzmi lepiej niż 17 płyt studyjnych, poza tym mam wrażenie, że jakieś złe opinie o Senjutsu o nim dotarły i będzie chciał odkuć. Czasu jeszcze troszkę jest. Może to być 2024 lub 2025 rok i wtedy trasa pożegnalna będąca jednocześnie trasą promującą ten album. Taka stricte farewell tour do Iron Maiden mi jakoś nie pasuje. Obstawiam brak motywu przewodniego ala Majowie, Samuraje bo to tylko utrudnia pisanie prace na album, a Harris będzie chciał to sobie maksymalnie ułatwić. Myślę, że zarys 4-5 kompozycji to on już ma przygotowanych, teraz tylko je trzeba odpowiednio przearanżować, dopracować, napisać tekst . Do tego tradycyjnie 2-3 kompozycje pary Smith-Dickinson i jedna lub dwie Janicka i mamy album gotowy, być może jedną kompozycje dostanie też Dave. No nie wiem co o tym sądzicie?
Byłoby w ogóle bardzo zabawnie gdyby album był słaby jak Senjutsu, tym razem na trasie obyłoby się bez rarytasów jak tegoroczna, setlista to by było 5 z nowej + 10-11 absolutnie najbardziej znanych i ogranych utworów a trasa zrobiłaby większy sukces niż Days of Future Past. To by naprawdę znaczyło, że 90% fanów tego zespołu nie zna twórczości zespołu i lubi tylko ograne rzeczy. Tak pewnie jest.
Byłoby w ogóle bardzo zabawnie gdyby album był słaby jak Senjutsu, tym razem na trasie obyłoby się bez rarytasów jak tegoroczna, setlista to by było 5 z nowej + 10-11 absolutnie najbardziej znanych i ogranych utworów a trasa zrobiłaby większy sukces niż Days of Future Past. To by naprawdę znaczyło, że 90% fanów tego zespołu nie zna twórczości zespołu i lubi tylko ograne rzeczy. Tak pewnie jest.
Re: Nowy album studyjny ?
Do niczego nie potrzebuje ich nowych albumów. Utrzymuje mi się to jakoś od AMOLAD, i nie zanosi się na zmiany 
Hell On Earth pasuje na ostatni numer studyjny.
And when i leave this world
I hope to See you all again
And when i leave this world
I hope to See you all again
02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
03: Villagers of Ioannina City, Lady Pank, Zalewski, Icon, Turbo (Łódź)
05: Defenders of Steel
06: Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), Linkin Park
07: Judas Priest
Ja tylko zapytam - po co? Ostatni dobry to był 2006 roku, kiedy im się chciało i wydaje mi się, że to ostatni z którego byli naprawdę dumni (zagrany w całości!).
-
ÓsmyUtwórNaBNW
- -#Invader

To musisz zapytać Harrisa, bo ja jestem pewien, że on już planuje nowy album. Po pierwsze jego ambicja i jakiś taki swojego rodzaju nałóg wydawania płyt, po drugie takie Farewell Tour mi w ogóle nie pasuje do Iron Maiden. Myślę, że to tak nie będzie wyglądało. Zdanie Twoje podzielam, nowy album to może być katastrofa, ale to nie my decydujemy.
Ja myślę, ze błąd logiczny tu się pewnien wkradł. Na koncertach to fanów zespołu, takich z prawdziwego zdarzenia, to jest pewnie maks 20%. Reszta randomy z Fear of the dark usłyszanym na jakiejś playliście Spotify.ÓsmyUtwórNaBNW pisze: ↑wt cze 20, 2023 12:09 pm Byłoby w ogóle bardzo zabawnie gdyby album był słaby jak Senjutsu, tym razem na trasie obyłoby się bez rarytasów jak tegoroczna, setlista to by było 5 z nowej + 10-11 absolutnie najbardziej znanych i ogranych utworów a trasa zrobiłaby większy sukces niż Days of Future Past. To by naprawdę znaczyło, że 90% fanów tego zespołu nie zna twórczości zespołu i lubi tylko ograne rzeczy. Tak pewnie jest.
-
ÓsmyUtwórNaBNW
- -#Invader

No tak, ale gdyby zaszła taka sytuacja to byśmy to mieli czarno na białym. Narazie to takie troszkę gdybanie. Teoretycznie po trasie z Alexander the Great, Caught Somewhere in Time i Strangerem trasa z oklepanym maksymalnie materiałem + 5-6 nowych powinna spotkać się z małym zainteresowaniem. W praktyce może być dokładnie na odwrót. Myślę, że spora grupa ludzi już nie może się doczekać powrotu Numbera, Run to the Hills, Hallowed Be thy Name, Evila czy Blood Brothers do setu. Oni mogli by sami sobie jakoś tak wychowywać fanów. Starczyłoby takich "dziwnych" setowo tras nagrać 3-4 pod rząd. Ludzie by wtedy musieli przywyknąć, że oni odczuwają znudzenie klasykami i chcą dać jak najwięcej radości tym fanom, którzy znają twórczość na wyrywki.
-
Deleted User 8107
Jakoś tak średnio na ten album czekam, ale myślę że będzie. Senjutsu słuchalem w calości raptem 9 razy i styknie.
-
ÓsmyUtwórNaBNW
- -#Invader

Zawsze to szansa, że pożegnanie będzie troszkę lepsze niż Senjutsu. Nie jest to wielka nadzieja, ale jakaś jest. Senjutsu to ja słyszałem może więcej niż 10, ale z pewnością mniej niż 20 razy. Już Book of Souls słuchałem zdecydowanie mniej razy niż Final Frontier i ta tendencja została podtrzymana. Gdybym miał wrócić do którejś z tych trzech płyt to chyba najprędzej do Frontiera, ale to tak na siłę bardziej. Do tych nowych płyt IM jakoś wracać się nie chce. Trudno mi sobie wyobrazić bym nagle coś miał polubić co wcześniej nie chwytało.
Gdyby Steve dał Adrianowi wolną rękę w komponowaniu, i Smith napisałby, powiedzmy, połowę albumu, to spoko. A tak to nie czekam na nowy album. Mogą już zrobić tylko parę tras wspominkowych i styknie.
Pewno jeszcze coś wyjdzie i jak łatwo się domysleć będzie to kontynuacja z ostatnich płyt. Nie liczę ani trochę na jakiekolwiek zaskoczenie i niespodziankę. Szczerze to nawet niespecjanie na nowy album czekam. Ostatnie 3 bardzo mało słucham.
Motyw przewodni to mocno naciągana sprawa, bo ile tych Majów jest na "TBOS"? Czy Japonii na "S"? To raczej zagrywka, żeby jakaś szata graficzna do książeczki była.
Motyw przewodni to mocno naciągana sprawa, bo ile tych Majów jest na "TBOS"? Czy Japonii na "S"? To raczej zagrywka, żeby jakaś szata graficzna do książeczki była.
www.MetalSide.pl
Sadek, otoz to.
-
ÓsmyUtwórNaBNW
- -#Invader

W sumie tak. Na tej zasadzie prawie każdy album IM ma motyw przewodni. Number of the Beast i Fear of the Dark- zło czynione przed człowieka, Piece of Mind i Powerslave-militaria, Killers oczywiście morderstwa, X Factor i A Matter of Life and Death wojna i cierpienie itd.
Słowo naciągane to w ogóle pasuje do bardzo wielu rzeczy jakie Iron Maiden robi od wielu lat. Tu jest problem.
Słowo naciągane to w ogóle pasuje do bardzo wielu rzeczy jakie Iron Maiden robi od wielu lat. Tu jest problem.
-
ÓsmyUtwórNaBNW
- -#Invader

Wiem, ale o ile utwór o egipcie jest tam jeden, to militarystyczne są trzy ; Aces High, Flash of the Blade i The Duellists. Nawet na upartego Two Minutes to Midnight można podciągnąć pod wojnę.
Przecież Maiden zwykle robi okładkę pod jeden tytuł na krążku. Różnica to może faktycznie debiut, Killers, PoM, TXF i AMOLAD.
-
ÓsmyUtwórNaBNW
- -#Invader

Tak, ale myślę, że teraz to nawet tego nie będzie. Harris będzie sobie maksymalnie ułatwiać robotę. Może tym razem mu się uda choć troszkę zaciekawić słuchaczy? Nie chcę się tak bardzo negatywnie nastawiać. O ile oczywiście ten album w ogóle powstanie. Obstawiam, że tak. Tak 70 do 30.
O tym właśnie mowa
Do Twojej rozpiski dodałbym SiT, bo tam motyw czasu przewija się notorycznie
www.MetalSide.pl
+to brzmienie SiT jest bardzo spójne z futurystyczną okładką
As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller