Powerslave

Tu dyskutujemy tylko o Iron Maiden

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Wrath
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Re: Powerslave

Post autor: Wrath »

23:58 nie jest takie złe, choć faktycznie i mi się przejadło...ale wolę to niż np. Aces High, którego już po prostu nie mogę słuchać w wersji studyjnej ;)
Nomad
-#Weekend Warrior
-#Weekend Warrior

Post autor: Nomad »

2 Minutes to Midnight na Live After Death jest zdecydowanie lepsze, i tam trzeba go słuchać.
Awatar użytkownika
danko
-#Wrathchild
-#Wrathchild

Post autor: danko »

Wrathchild_88 pisze:23:58 nie jest takie złe, choć faktycznie i mi się przejadło...ale wolę to niż np. Aces High, którego już po prostu nie mogę słuchać w wersji studyjnej ;)
2 minutes to midnight to jeden z najlepszych utworów na Powerslave choć riff nie jest jakis szczególnie wuszukany i rzeczywiście moze sie znudzic . Powerslve to dobra płytka jednak znacznie gorsza od takiego TNOTB , POM czy SIT zespół sie troszke tu wypalił i zaczął powielac wczesniejsze pomysły na utwory . Jednak ROTAM czy tytułowy utwór tonadal kalsyka. Niestety Losfer Words (Big 'Orra), Flash Of The Blade ,The Duellists nie wnoszą nic specjalego do tej płyty . Umnie łyta tak jest tak gdzies około 6 miejsca wsród ulubionych płyt Iron maiden
Fear
-#Assassin
-#Assassin

Post autor: Fear »

Yaaqb pisze:Mi też się kiedyś 23:58 nie podobało, ale niedawno odkryłem jego jasne strony Wink
Mnie się kiedyś podobało a teraz już nie :P
danko pisze:Niestety Losfer Words (Big 'Orra), Flash Of The Blade ,The Duellists nie wnoszą nic specjalego do tej płyty
A w moich notowaniach właśnie takie utwory są wysoko :) Ja w nich widzę coś pięknego.
obserwator
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Post autor: obserwator »

Fear pisze:danko napisał:
Niestety Losfer Words (Big 'Orra), Flash Of The Blade ,The Duellists nie wnoszą nic specjalego do tej płyty

A w moich notowaniach właśnie takie utwory są wysoko Ja w nich widzę coś pięknego.
zgadzam się z przedmówcą
mtszły
Awatar użytkownika
syzygy
-#Nomad
-#Nomad

Post autor: syzygy »

Aces High, 2 Minutes, Powerslave, Rime- cudowne kawałki

Flash Of The Blade- też niezły

pozostałe trzy jakoś mi nie leżą do końca, nie to żebym ich nie znosił, bo nie ma takiego kawałka Maiden, żadnego też nie omijam- jak słucham płytkę to od deski do deski, zresztą tyczy się to też innych zespołów :wink:
Awatar użytkownika
Dziku
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Post autor: Dziku »

Płyta bardzo dobra, jednak o wiele czesciej wole sobie posluchac LAD :) Troche nudza mnie 4 "srodkowe" utwory na Powerslavie, ale to moze efekt przejedzenia sie ta płytą.
Artur
-#Nomad
-#Nomad

Post autor: Artur »

Ja tylko wspomnę o często niedocenianym "The Duellist", który jest dla mnie świetny i dzięki temu z mojego punktu widzenia większa część płyty jest jednak świetna(5 utworów: 4 klasyki + "The Duellist" właśnie...) i sądzę, że to naprawdę bardzo dobry album... Natomiast do "Back In The Village" i "Flash Of The Blade" się chyba nigdy nie przekonam - nie żeby były złe, ale sądzę, że tylko średnie, ew. średnio-dobre... co dla mnie już nie jest zbyt dobre, bo, tak jak Syzygy, nie mam utworów, których nie znoszę, a jest tylko kilka których po prostu nie lubię... i właśnie 2 są na tej płycie... Jednak mam takie samo podejście jak Syzygy:
syzygy pisze:żadnego też nie omijam- jak słucham płytkę to od deski do deski, zresztą tyczy się to też innych zespołów
W ogóle nie słucham kawałków na tzw. "wyrywki"... Nie lubię tak :wink: Płyta jest całością...
herki
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: herki »

Nie chcę mi się rozpisywać, więc napiszę że uważam tą płytę za totalnego przeciętniaka Maiden i tak z 4/10 bym jej wystawił, gdybym miał pisać recenzję.
Awatar użytkownika
syzygy
-#Nomad
-#Nomad

Post autor: syzygy »

Artur pisze:W ogóle nie słucham kawałków na tzw. "wyrywki"... Nie lubię tak Płyta jest całością...
Nie no, ja czasem puszczę sobie jakiś kawałek na kompie gdy siedzę krótko i wiem, że całego albumu nie zdążę przesłuchać :wink: Ale zdecydowanie wolę słuchać albumami...kolejność też musi być oryginalna, taka jak na płytce :wink: Niektórzy o to nie dbają- ściągną jakiś album, nawet nie sprawdzą, czy są wszystkie kawałki a co dopiero mówić o ułożeniu w kolejności jeśli nie są ponumerowane... Mp3 sprzyja własnie takiemu wyrywkowemu, niedbałemu słuchaniu- ani na analogach ani na kasetach nie dało się przeskoczyć w środek płyty bez kombinacji, przewijania, celowania w dany kawałek :wink:
Wrath
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

herki pisze:uważam tą płytę za totalnego przeciętniaka Maiden i tak z 4/10 bym jej wystawił, gdybym miał pisać recenzję.
O nie :D 4/10 to niesprawiedliwie moim zdaniem :P ja bym jej wystawił powiedzmy...6/10... Dla mnie kawałkami, które jakoś mnie nie porywają są jedynie Back in the village i flash of the blade :) Tak jak Artur napisał, Duellist nie jest zły, nie wiem co Wam w nim nie pasuje ;] a za przeciętniaka mogę uznać NPFTD a nie Powerslave'a ;)
herki
-#Clansman
-#Clansman

Ja mam dziwny gust i wyżej bym temu albumowi nie dał. Uważam go za przeciętniaka - w zasadzie dla mnie Maiden poza 3 wyjątkami nagrali same przeciętniaki albo gnioty, więc nie będę się wypowiadał ;] Może trochę przesadzam, bo wcisnąłem albumy którym dałbym 6/10 do przeciętniaków, ale niech już tam będzie. Wydali 3 genialne albumy i za nie ich uwielbiam. A reszta mi nie przeszkadza - słuchać nie muszę, a live wszystkie numery są świetne.
Artur
-#Nomad
-#Nomad

syzygy pisze:Mp3 sprzyja własnie takiemu wyrywkowemu, niedbałemu słuchaniu
I właśnie za to nie przepadam za mp3, chociaż czasem jest oczywiście koniecznością....
Wrathchild_88 pisze:a za przeciętniaka mogę uznać NPFTD a nie Powerslave'a
Ale Stary, jak dajesz 6/10 to znaczy, że płyta jest chyba przeciętna nie?? No, ew. średnio-dobra :wink:
Ja to tam bez skrupółów daję 8/10(bardzo dobra płyta, "tylko" tyle i aż tyle), bo Maiden uwielbiam i u mnie żadne ich płyta nie ma mniej jak 7/10 :lol: Może mam klapki na oczach :?: :wink: Ale przecież wielu ludzi mówi, że co jak co, ale Maiden w swojej dyskografii wszystkie płyty ma co najmniej dobre... i ja się z tym zgadzam :rocx
herki
-#Clansman
-#Clansman

Zależy jaką kto sobie skalę obierze, dla mnie przeciętne to jest 4-5/10. 6/10 to już płyta dobra. U mnie Maideni by zarobili tylko 5 razy powyżej piątaka ;) I może też mam klapki na oczach, bo np. takie Motorhead to wszystko bym dał minimum 8 ;)
Artur
-#Nomad
-#Nomad

herki pisze:I może też mam klapki na oczach, bo np. takie Motorhead to wszystko bym dał minimum 8
W końcu każdy ma taki zespół w stosunku do którego jest troszkę(być może) nieobiektywny i który po prostu uwielbia... Dla mnie Maiden właśnie należy do grupy takich zespołów...
herki pisze:6/10 to już płyta dobra
No w sumie przesadziłem troszkę, faktycznie 6/10 to już chyba dobra płyta...
herki pisze:U mnie Maideni by zarobili tylko 5 razy powyżej piątaka
Które płyty, jeśli można :wink: I o te 3 genialne proszę :mrgreen:
herki
-#Clansman
-#Clansman

Iron Maiden - 92/100
7th Son - 88/100
Piece Of Mind - 87/100

---

Fear Of The Dark - 78/100 [ale to raczej z sentymentu]
Brave New World - 76/100

Wolę skalę 1-100, ale jeśli chcecie zamieniać na skalę 1-10, to zaokrąglajcie w dół [czyli 78/100 to 7/10 tak samo jak 71/100].

Ale trochę odbiegliśmy od tematu ;)
Wrath
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Artur pisze:Ale Stary, jak dajesz 6/10 to znaczy, że płyta jest chyba przeciętna nie?? No, ew. średnio-dobra
No w sumie już nie wiem :) Ta skala do 10 to jednak za mało czasem :] a zresztą co tu oceniać, muzyki się słucha a nie ocenia od 1 do 10 (ew. 1-100 :lol:)
Artur
-#Nomad
-#Nomad

No ja bymnie potrafił oceniać jednak w skali 0-100, ani od 1-10 ale z dziesiętnymi :lol: Ewentualnie połówki... Za bardzo bym się musiał rozdrabniać, czemu 86, a nie 88 :wink: No więc też wolę jednak słuchać a ocenę mogę w sumie wystawić... ale ostrej skali to ja nie mam, z tym że oczywiste że płycie "tylko" dobrej 10 czy 9 dać nie wypada.... Więc powiedzmy, że skala jest umiarkowana :mrgreen:
herki
-#Clansman
-#Clansman

Oceny są tylko po to żeby potem się posprzeczać że są niesprawiedliwe ;) Czasem też się przydają osobie, która nie zna zespołu od czego ma zacząć. A ostatnio mi się spodobało takie ocenianie, ot taka rozrywka, można podumać który album Ci się bardziej podoba itd... ;)
Wrath
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

To może pooceniamy poszczególne utwory? :laugh
ODPOWIEDZ