Cynic

Dyskusje o innych zespołach i albumach

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Deleted User 2259

Re: Cynic

Post autor: Deleted User 2259 »

https://www.youtube.com/watch?v=LNFn_phSuE4

Noowy utwór, i plyta sie szykuje
Awatar użytkownika
octavian
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: octavian »

Pewnie żadnego featuringu z Britney czy inną gwiazdką pop nie będzie więc nie ma co sobie tym zawracać głowy
IgorW
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: IgorW »

Wieje nudą z tego kawałka, przynajmniej po pierwszym przesłuchaniu.
Awatar użytkownika
Geri666
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: Geri666 »

Mizantrop pisze: śr wrz 15, 2021 9:12 pm https://www.youtube.com/watch?v=LNFn_phSuE4

Noowy utwór, i plyta sie szykuje
Utwór wkręca się po którymś przesłuchaniu. Chyba bas jest z syntezatora.

Szkoda, że już skręcili z takiego death/fusion metal w stronę prog metalu.
Awatar użytkownika
Dejavu
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: Dejavu »

Mniej więcej tak jak się spodziewałem. Paul lubi różne dziwne klimaty i trochę to słychać, ale wkręca się. To wciąż genialny gitarzysta i muzyk ogólnie, nie ma co do tego wątpliwości.

Ładna okładka.
IgorW
-#Moonchild
-#Moonchild

Już na Kindly Bent to Free Us (czy jakoś tak) mnie ten zespół nudził. Bardzo lubię za to dwie pierwsze płyty i dwie epki, które wyszły po drugiej, zwłaszcza Re-Traced.
Awatar użytkownika
Geri666
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: Geri666 »

No i jak nowy Cynic?

Wiadomo, że to nie Focus, ale nowa płyta weszła jak w masło w moim przypadku :)
Awatar użytkownika
Dejavu
-#Clansman
-#Clansman

Geri666 pisze: pt lis 26, 2021 10:55 pm No i jak nowy Cynic?

Wiadomo, że to nie Focus, ale nowa płyta weszła jak w masło w moim przypadku :)
Tak samo u mnie. Bardzo dobry album, wiadomo, że nie jeat to Focus, ale moim zaniem lepszy niż Kindly Bent To Free Us. Podoba mi się brzmienie, perkusista się znakomicie odnalazł, utwory ciekawe, wokale Paula nie irytują aż tak - jest dobrze :)
IgorW
-#Moonchild
-#Moonchild

Raduje mnie to co piszecie bo "Kindly..." było dla mnie męczące. Nie jestem pewien czy dosłuchałem do końca. Za to bardzo podobały mi się obie epki wydane po "Traced In Air". Z nową muszę się zapoznać.
Awatar użytkownika
Dejavu
-#Clansman
-#Clansman

Zdecydowanie warto. Dla mnie słabsze niż Traced in Air (jestem absolutnym fanem tej płyty) ale lepsze wspomniane "Kindly..." i przynajmniej na poziomie Carbon-Based Anatomy.
Awatar użytkownika
Wakterstein
-#Trooper
-#Trooper

Post autor: Wakterstein »

Cynic wycięło z reedycji "Traced in air" wokale growlowe. Ten zespół udawał Death Metal przy pierwszym albumie. Fajnie grają, ale wydaje mi się, że oni zawsze chcieli robić rzeczy jak na Portal Demo (albo ktoś, kto to ciągnął). Nie wiem jak to się stało, że powstało Focus, ale szybko się z tego wycofali jak widać.
Awatar użytkownika
Dejavu
-#Clansman
-#Clansman

Też nie wiem, jak to się stało, że powstało Focus, ale to bardzo dobrze, że powstało :) Myślę, że "udawali death metal" to trochę nieprecyzyjne określenie - powiedziałbym raczej, że grali swoją oryginalną muzykę, której jakąś tam składową był death.
Awatar użytkownika
Wakterstein
-#Trooper
-#Trooper

Mi Focus bardzo odpowiadał. Nie wiem dlaczego, ale słuchałem tego albumu zawsze podczas podróży na 1 listopada.
Deleted User 5490

Post autor: Deleted User 5490 »

Focus jest dla mnie najlepszą płytą Cynic. Załóżmy, że Traced in Air też lubię. Później Masvidal totalnie odjechał w te swoje ckliwe rowerowe pojękiwanie i jakoś trudno mi tego teraz słuchać, bo mnie to męczy strasznie. Warstwa instrumentalna jest spoko, ale sposób śpiewania Paula zaczął mnie męczyć.
Awatar użytkownika
Kevin18
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: Kevin18 »

Oj ostatnia płyta plus singiel Humanoid są bdb. Dosyć zakręcone, kosmiczne, mocno połamane i progresywne, a Masvidal tak nie jęczy. Mi się słucha dobrze.
www.last.fm/user/darkfuneral18
Awatar użytkownika
Dejavu
-#Clansman
-#Clansman

Pierre Dolinski pisze: wt lip 19, 2022 8:18 am Focus jest dla mnie najlepszą płytą Cynic. Załóżmy, że Traced in Air też lubię. Później Masvidal totalnie odjechał w te swoje ckliwe rowerowe pojękiwanie i jakoś trudno mi tego teraz słuchać, bo mnie to męczy strasznie. Warstwa instrumentalna jest spoko, ale sposób śpiewania Paula zaczął mnie męczyć.
Też nie lubię sposobu śpiewania Masvidala, faktycznie takie męczące zawodzenie. Ale też nigdy nie słuchałem tego zespołu dla wokali. Traced in Air to też kapitalny album, późniejsze nagrania już mniej lubię, ale Ascension Codes było naprawdę niezłe.
Awatar użytkownika
Wakterstein
-#Trooper
-#Trooper

Pierre Dolinski pisze: wt lip 19, 2022 8:18 am Focus jest dla mnie najlepszą płytą Cynic. Załóżmy, że Traced in Air też lubię. Później Masvidal totalnie odjechał w te swoje ckliwe rowerowe pojękiwanie i jakoś trudno mi tego teraz słuchać, bo mnie to męczy strasznie. Warstwa instrumentalna jest spoko, ale sposób śpiewania Paula zaczął mnie męczyć.
Zabrzmi to śmiesznie, ale Traced in Air słuchałem chyba głównie na rowerze :twisted:
Deleted User 5490

Setlista z wczorajszego koncertu w Los Angeles. Zdaje się, że zespół Masvidala ma jakąś trasę po USA. Setlista fajna. Cały Focus plus lepsze kawałki z pozostałych płyt. Wnioski nasuwają się same. Ludzie chcą słuchać starego dobrego Cynic, a nie tych jękliwych, zniewieściałych popłuczyn z ostatnich krążków a i Masvidal chyba sam nie jest dumny z najnowszej twórczości, skoro tak to wygląda. Niedawno na FB Cynic padło pytanie do fanów co chcieliby usłyszeć na żywo i jak myślicie o co w przytłaczającej większości prosili ludzie? :D :D :D
Jeśli Masvidal ze swoim prywatnym coverbandem(bo dla mnie to już nie jest Cynic) pojawi się w Europie z takim zestawem utworów, to chyba jednak ruszę dupę.

https://www.setlist.fm/setlist/cynic/20 ... TMSwHt-uKY

Fajnie ktoś podsumował obecną sytuację Cynic w poniższej recenzji. Masvidal powinien dać sobie spokój z muzykowaniem pod tym szyldem i zrobić coś nowego. Faktycznie ta całe new age'owa gówniana otoczka nijak pasuje do tego co ludzie w Cynic najbardziej lubili.

http://www.considered-dead.pl/2022/02/c ... -2021.html
Awatar użytkownika
Dejavu
-#Clansman
-#Clansman

Pierre Dolinski pisze: sob sty 28, 2023 11:29 am Setlista z wczorajszego koncertu w Los Angeles. Zdaje się, że zespół Masvidala ma jakąś trasę po USA. Setlista fajna. Cały Focus plus lepsze kawałki z pozostałych płyt. Wnioski nasuwają się same. Ludzie chcą słuchać starego dobrego Cynic, a nie tych jękliwych, zniewieściałych popłuczyn z ostatnich krążków a i Masvidal chyba sam nie jest dumny z najnowszej twórczości, skoro tak to wygląda. Niedawno na FB Cynic padło pytanie do fanów co chcieliby usłyszeć na żywo i jak myślicie o co w przytłaczającej większości prosili ludzie? :D :D :D
Jeśli Masvidal ze swoim prywatnym coverbandem(bo dla mnie to już nie jest Cynic) pojawi się w Europie z takim zestawem utworów, to chyba jednak ruszę dupę.

https://www.setlist.fm/setlist/cynic/20 ... TMSwHt-uKY

Fajnie ktoś podsumował obecną sytuację Cynic w poniższej recenzji. Masvidal powinien dać sobie spokój z muzykowaniem pod tym szyldem i zrobić coś nowego. Faktycznie ta całe new age'owa gówniana otoczka nijak pasuje do tego co ludzie w Cynic najbardziej lubili.

http://www.considered-dead.pl/2022/02/c ... -2021.html
Setlista faktycznie mocna. Mniejsza już nawet o kwestię cover-band czy nie (dla mnie to też nie jest Cynic), gdyby byli w Polsce lub gdzieś w okolicach to też ruszę dupę. Gdyby wpadło "Space for this" zamiast innego kawałka nagranego po "Focus", to jak dla mnie mamy setlistę idealną.

Co do albumów, wiadomo - Focus najlepszy. Ale "Traced in Air" jest bardzo dobry. Kindly Bent To Free Us mnie zawiódł, a płyta z ubiegłego roku... z perspektywy czasu gdzieś po środku, ale zgodzę się z tym, co ten koleś napisał w recenzji - jednak jest to zwyżka formy w stosunku do "Kindly". Słuchałem tego albumu w wersji instrumentalnej i odbiór był lepszy.
Deleted User 5490

Słuszną uwagą jest też to, że Masvidal mocno uwierzył, że umie śpiewać, czego nigdy nie potrafił.
ODPOWIEDZ