Kto ma zagrać we Wrocławiu?

Tu dyskutujemy tylko o Iron Maiden

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

SebastianArcheo
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Kto ma zagrać we Wrocławiu?

Post autor: SebastianArcheo »

Pewien wrocławski dziennikarzyna (którego znam), zaproponował mały plebiscyt.
Kto ma zagrać na stadionie we Wrocławiu. Niestety wpycha na siłę Metallicę, a ja mu podpowiadam MAIDENów.

Pod tym linkiem jest możliwość oddania głosu. Zapraszam w zestawieniu są MAIDENi.
https://www.facebook.com/wroclawska.mtorz

http://www.gazetawroclawska.pl/artykul/ ... ,id,t.html
Awatar użytkownika
DARTH
-#Trooper
-#Trooper

Re: Kto ma zagrać we Wrocławiu?

Post autor: DARTH »

Występ tego legendarnego zespołu we Wrocławiu to marzenie wielu fanów. To właśnie Metallica zdecydowanie wygrała sondę "Kto powinien wystąpić na stadionie?", którą założyłem na swoim profilu Facebooku. Głosowało w niej ponad pół tysiąca osób. Metallica zdecydowanie pokonała np. The Rolling Stones czy Rammstein. Fani jej chcą. A miasto?
Śmiech mnie ogarnia :jee: Ponad pół tysiąca osób!!! Ma koleś przebicie :P Metallica padła na kolana zapewne i zagrają dwa gigi zupełnie za darmo po tej fali marzeń WIELU fanów !!! :facepalm: Akcja dla mnie równa tej z budowaniem toru ulicznego F1 w Warszawie!!!! I żeby nie było, nie mam absolutnie nic do Mety bo to moja druga kapela zaraz po IM !!! Po prostu kpie z tej całej akcji śmiesznej :pijak:
jacob1
-#Invader
-#Invader

Post autor: jacob1 »

Chcecie Metę?? TAAAAKK! No bo w sumie czemu nie??

Akcja podobna do tego jak kiedyś pytano czy Trzech Króli ma być wolne, kto na pyt. "Chcesz dzień wolny" odpowie "nie?"

Inna sprawa że cokolwiek będącego w moim guście grające we Wrocku by nie wystąpiło to pójdę, grzech by było nie iść, mając do stadionu z 15km autostradą
Awatar użytkownika
WICKER MAN
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: WICKER MAN »

Wrocław ma kompleksy, gdyż z szumnych zapowiedzi o koncertach megagwiazd na Stadionie Miejskim niewiele wyszło (raptem 1/2 Queen i George Michael :lol: ). Nie udało się zorganizowanie występów Madonny, Beyonce, Metalliki czy Paul'a McCartney'a - wszyscy artyści wybrali Warszawę... Lepiej niech władze miejskie zastanowią się z czego to wynikało, bo nie sądzę, że jedynie z wielkości i centralnego położenia stolicy - w końcu z Wrocławia blisko jest zarówno do Pragi jak i do naszych zachodnich sąsiadów więc można spokojnie zrobić koncert dużej gwiazdy dla fanów z tych okolic (coś a'la Maiden w Ostrawie w 2007). Podejrzewam, że wrocławski stadion oferuje niezbyt korzystne warunki najmu i stąd imprezy odbywają się na innych obiektach takich jak Narodowy czy PGE Arena (Bon Jovi, Jennifer Lopez...to chyba jednak większe gwiazdy niż te, które do tej pory sprowadzono do Wrocławia ;) ).
Nomadosław
-#Trooper
-#Trooper

Post autor: Nomadosław »

Podczas gdy Hala Ludowa bez problemu zarabia na siebie, bo jest o wiele bardziej uniwersalnym miejscem, odbywają się tam wydarzenia sportowe, koncerty muzyki rockowej, popowej, klasycznej a także setki innych wydarzeń, konferencje, wystawy, targi samochodowe itd.

Swoją drogą przerażające jest to, że koncerty to coraz częściej przedsięwzięcia biznesowe obliczone tylko na medialność i zysk, okazja do zarobienia pieniędzy przez duży stadion czy radę miasta, straszne

I tak Wrocław ma kompleksy, jak każdy kto decyduję się w Polsce na konkurencję z Warszawą, kiedyś był Kraków, Gdańsk teraz jest Wrocław i będzie jeszcze pewnie wiele miast
Matek
-#Nomad
-#Nomad

Post autor: Matek »

Nomadosław pisze:Swoją drogą przerażające jest to, że koncerty to coraz częściej przedsięwzięcia biznesowe obliczone tylko na medialność i zysk, okazja do zarobienia pieniędzy przez duży stadion czy radę miasta, straszne
Przecież NIGDY nie było inaczej ;)
Nomadosław
-#Trooper
-#Trooper

Post autor: Nomadosław »

Matek pisze:
Nomadosław pisze:Swoją drogą przerażające jest to, że koncerty to coraz częściej przedsięwzięcia biznesowe obliczone tylko na medialność i zysk, okazja do zarobienia pieniędzy przez duży stadion czy radę miasta, straszne
a pamiętasz koncert Iron Maiden w Hali Ludowej na którym byłem ja jak i Ty, jaka była medialność tego wydarzenia?, ja nawet nie widziałem żadnych wzmianek w gazecie Wrocławskiej tego dnia, żadnych info w mediach, kasowo też bez rewelacji, 6,5 tys. ludzi płacących bilety za 100 zł na koncert co by nie mówić drogiego zespołu, to tylko jeden z przykładów

te Stadiony nie zarobią na siebie za dużo, Warszawski trochę zarobi, ale kosztował 1,7 mld zł więc musi naprawdę dużo zarobić by się zwrócił
Matek
-#Nomad
-#Nomad

Post autor: Matek »

Nomadosław pisze:
Matek pisze:
a pamiętasz koncert Iron Maiden w Hali Ludowej na którym byłem ja jak i Ty, jaka była medialność tego wydarzenia?, ja nawet nie widziałem żadnych wzmianek w gazecie Wrocławskiej tego dnia, żadnych info w mediach, kasowo też bez rewelacji, 6,5 tys. ludzi płacących bilety za 100 zł na koncert co by nie mówić drogiego zespołu, to tylko jeden z przykładów
Był ful? Był. Więc o co chodzi? A, że nie było kampanii reklamowej to lepiej dla organizatora, wyciągnął maksimum z tego interesu.
Awatar użytkownika
WICKER MAN
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: WICKER MAN »

Nomadosław pisze:a pamiętasz koncert Iron Maiden w Hali Ludowej na którym byłem ja jak i Ty, jaka była medialność tego wydarzenia?, ja nawet nie widziałem żadnych wzmianek w gazecie Wrocławskiej tego dnia, żadnych info w mediach, kasowo też bez rewelacji, 6,5 tys. ludzi płacących bilety za 100 zł na koncert co by nie mówić drogiego zespołu, to tylko jeden z przykładów
I jak skończył teraz Mystic? :roll: Wycofał się z organizacji koncertów. :lol: Sorry, ale koncert to niestety czysto biznesowy układ - promotor musi tak skalkulować cenę biletów, aby pokryć wszystkie koszty - gażę zespołu, wynajem obiektu oraz poddostawców/podwykonawców, a także promocję. Potem wystarczy tylko sprzedać taką liczbę biletów aby osiągnąć break even point - w przypadku dużych artystów formatu Maiden oscyluje on najczęściej w granicy 100% czyli sold out. ;) Marże promotorów naprawdę nie są wysokie... Niestety, o czym pisałem w innym temacie, zespoły nie zarabiają już na sprzedaży płyt tylko żyją z koncertowania i dlatego gaże za występy rosną. Kiedyś fan wydawał 70-100 zł na nowy album kapeli + 100-150 zł za bilet na koncert. Teraz ściąga album za darmo z netu, ale jeśli chce iść na koncert to musi liczyć się z wydatkiem rzędu 200-300 zł wzwyż. Proste? ;)
Nomadosław pisze:te Stadiony nie zarobią na siebie za dużo, Warszawski trochę zarobi, ale kosztował 1,7 mld zł więc musi naprawdę dużo zarobić by się zwrócił
Nie dość, że nic nie zarobią to przyniosą straty i to gigantyczne. Normalny efekt Euro - inne kraje już to przerabiały i często kończyło się tak, że stadion albo burzono, albo sprzedawano jego części (np. mobilne trybuny) do Chin. :lol: Niestety utrzymanie tak wielkich obiektów kosztuje fortunę i nawet kilka dużych imprez w ciągu roku nie jest w stanie zapewnić dochodowości takiemu miejscu. W Warszawie sytuację dodatkowo komplikuje fakt, iż po drugiej stronie Wisły mamy Pepsi Arenę, na której gra Legia (zamiast na Narodowym, ale temat budowy stadionu Legii był już wielokrotnie omawiany ;) ), a i tak ze względu na koszty Live Nation sporo sztuk organizuje albo na Bemowie, albo w Atlas Arenie.
jacob1
-#Invader
-#Invader

Post autor: jacob1 »

Co do Wrocka, przypominam że póki co (chociaż dawno nie śledziłem tego) to organizator ani koncertu Georga Michaela ani Queen nie rozliczył się z miastem :mryellow:
ODPOWIEDZ