Blindead

Dyskusje o innych zespołach i albumach

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Awatar użytkownika
kam
-#Weekend Warrior
-#Weekend Warrior

Blindead

Post autor: kam »

Wyszukiwarka nie znalazla, wiec zakladam.

Przygode zespolem zaczalem dopiero w 2013 roku jak w wywiadzie dla RockVille Orion przyznal, ze Absence to jedna z lepszych plyt tego wlasnie roku. Z ciekawosci przesluchalem i nie mogle sie oderwac od tej plyty przez dobre kilka miesiecy. Na szczescie udało mi się mi 2 x zobaczyc zespol na trasie promujacej ten album. Tym bardziej, ze jak sie pozniej okazalo z zespolu odszedl Patryk Zwolinski, wokalista i glowny motor napedowy zespolu (dla przypomnienia: Absence i Affliction XXIX II MXMVI to plyty koncepcyjne).

Miesiac temu miala premiara nowej plyty Blindead "Ascension". Dopiero dzis przesluchalem...

Nie wiedzialem czego sie spodziewac po tej plycie w sytuacji, gdy w zespole nie ma Zwolinskiego. Ale to jest dobry materiał, na pewno nie dorównał Absence, ale i tak kawał dobrej roboty. Chyba utwor Gone najbardziej mi przypadl do gustu. 11 grudnia ide na koncert, przekonam sie jak to brzmi na zywo.
https://www.last.fm/user/kamooo
Awatar użytkownika
krusejder
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Re: Blindead

Post autor: krusejder »

Nie znałem ich dotąd. Ciekawa muzyka, kiedyś się nią zainteresuję !
Najbliższe koncerty w 2026: White Buffalo, Hollywood Vampires, Doogie White, Blaze Bayley, Mostly Autumn weekend, Hallas, Coroner, Deep Purple, Quidam, Europe, Maiden United, Still of the Night ...
Awatar użytkownika
kam
-#Weekend Warrior
-#Weekend Warrior

No polecam, bo to obecnie jeden z bardziej znaczacych polskich zespołów moim zdaniem.
Awatar użytkownika
kam
-#Weekend Warrior
-#Weekend Warrior

No i niestety...
Blindead pisze:Kochani, nadszedł czas na kolejną zmianę w Blindead. Matteo Bassoli, postanowił odejść z zespołu, aby skupić się na innych projektach muzycznych oraz pracy w Highwave Studio. Jego wkład w nasz zespół był ogromny i jesteśmy mu wdzięczni za prawie 5 lat wspólnego tworzenia, koncertowania i przyjaźni. Matteo zagra z nami pożegnalny koncert 27.12 podczas X- Mass Noize Night XI w Gdyni, w klubie Ucho. Na chwilę obecną pozostajemy w składzie pięcioosobowym, a na koncertach wspierał nas będzie Michał Zybert, który zagrał już z nami całą jesienną trasę po Polsce
Awatar użytkownika
manichean
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Post autor: manichean »

Oryginalnego Blindead już nie ma jakiś czas. Poznałem ich mniej więcej wtedy, kiedy wychodziła Niewiosna - w miarę mi siedział wówczas ten album - natomiast niedawno w ramach Blindead 23 wyszło pierwsze LP pod nowym szyldem. Pachnie Katatonią i Opethem, ale niestety są to późniejsze inkarnacje tychże zespołów. Co by dużo nie pisać, średnia płyta. Inna sprawa, że dokonania oryginalnego Blindead znam dość powierzchownie i ich materiał bardzo różnie mi podchodził, tak jednak teraz jest, w moim odbiorze, zauważalnie gorzej niż było przed laty.
Awatar użytkownika
Mr. M
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: Mr. M »

Nowej jeszcze nie słuchałem, natomiast zdecydowanie okres Affliction - Absence to ich top jeśli chodzi o nagrania, zeszłoroczny koncert z pierwszą z tych płyt zagraną w całości live tylko to potwierdził.
nugz
SMERF MARUDA

Post autor: nugz »

Byłem na nich kiedyś przed Behe w Łodzi. Podobało mi się w chuj.
ODPOWIEDZ