Dead Can Dance
Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM
-
Deleted User 5490
Dead Can Dance
Nie ma tematu o tym cudownym zjawisku muzycznym, więc zakładam, gdyby ktoś chciał o tym zespole pogadać.
Przy okazji, jeśli są tutaj jacyś miłośnicy talentów i twórczości Lisy Gerrard i Brendana Perry, mają płyty, może po kilka wydań, to chciałem zapytać, czy wydania remasterowane z 2008 roku, dla identyfikacji dodam, że sprzedawane w super jewel case, są fajnie zremasterowane? Ladnie to brzmi w porównaniu do wersji pierwotnych?
Przy okazji, jeśli są tutaj jacyś miłośnicy talentów i twórczości Lisy Gerrard i Brendana Perry, mają płyty, może po kilka wydań, to chciałem zapytać, czy wydania remasterowane z 2008 roku, dla identyfikacji dodam, że sprzedawane w super jewel case, są fajnie zremasterowane? Ladnie to brzmi w porównaniu do wersji pierwotnych?
- blackcocker
- -#Moderator

Re: Dead Can Dance
O, nawet nie wiedziałem, że nie mają tutaj swojego tematu. Dobrze, że ktoś się tym zajął. Moja przygoda zaczęła się nie tak dawno, bo na początku tego roku, w dzień, w którym ogłoszono, że Neil Peart nie żyje. Byłem wtedy w Media Markt i uznałem, że trzeba kupić jakąś płytę. Znałem DCD ze słyszenia, w końcu Mariusz Duda i Piotr Grudziński byli (jest/był) wielkimi fanami Dead Can Dance. Miałem dwie płyty do wyboru - albo Deep Purple (nie pamiętam dokładnie co), albo nieznane mi Spleen And Ideal DCD. Wybór padł na tą drugą. Wróciłem na mieszkanie, odtworzyłem, no i strasznie mnie ten album pochłonął. Wspaniały klimat, po prostu SZTUKA przez wielkie S. Nie jestem ultra wyjadaczem, ale lubię sobie posłuchać, to wspaniałe przeżycia. Moja top 3:
1. Within the Realm of a Dying Sun
2. Spleen And Ideal
3. The Serpent's Egg
2. Spleen And Ideal
3. The Serpent's Egg
#blackcocker2023
Najlepszą prozę pisze życie.
Ostatni jest wtedy, kiedy idziesz rzygać.
Nic nas nie zatrzyma.
Jak się ma dupę, to trzeba powiedzieć "dupa".
Twoje jebie, ale że śmierdzi.
07: Opeth, Opeth
08: Judas Priest, Savatage
09: Antimatter(?)
***OFFICIAL PAULINA DAMASKE FANKLUB***
Najlepszą prozę pisze życie.
Ostatni jest wtedy, kiedy idziesz rzygać.
Nic nas nie zatrzyma.
Jak się ma dupę, to trzeba powiedzieć "dupa".
Twoje jebie, ale że śmierdzi.
07: Opeth, Opeth
08: Judas Priest, Savatage
09: Antimatter(?)
***OFFICIAL PAULINA DAMASKE FANKLUB***
-
Deleted User 5490
Ja najbardziej lubię:
2. Serpent's Egg
3. Into the Labyrinth
Dead Can Dance poznałem ze 30 lat temu. Wstyd się przyznać, ale pech i różne okoliczności spowodowały, że nie byłem jeszcze na ani jednym koncercie...
2. Serpent's Egg
3. Into the Labyrinth
Dead Can Dance poznałem ze 30 lat temu. Wstyd się przyznać, ale pech i różne okoliczności spowodowały, że nie byłem jeszcze na ani jednym koncercie...
A! Co do remasterów - moim zdaniem nie warto. Oryginalne wydania brzmią dobrze - to płyty odpowiednio wyprodukowane a i tłoczenie było w porządku.
Temat DCD coś przymarł, w 2023 padła tu informacja że przestało istnieć, a tymczasem ostatnio wyszły trzy single z pięknymi grafikami w ej aj.
Na razie wydają mniej więcej po jednym co miesiąc na bandcampie, 50% wpłaty idzie na dziatwę w Palestynie. Na temat albumu wyczytałem tyle, że miałby wyjść dopiero w listopadzie. O trasie mamy usłyszeć za to rzekomo coś w czerwcu, czyli tuż tuż. Pewnie do nas zawitają.
Na razie wydają mniej więcej po jednym co miesiąc na bandcampie, 50% wpłaty idzie na dziatwę w Palestynie. Na temat albumu wyczytałem tyle, że miałby wyjść dopiero w listopadzie. O trasie mamy usłyszeć za to rzekomo coś w czerwcu, czyli tuż tuż. Pewnie do nas zawitają.
- Shedao Shai
- -#Rainmaker

Coś dziwnie się tam dzieje. Lisa nie bierze udziału w pracach nad tymi kawałkami. To właściwie solowa twórczość Brendana wydawana pod szyldem DCD.
A, no to nie wesoło. DCD bez Lisy to nie DCD.Shedao Shai pisze: ↑pn maja 25, 2026 3:12 pm Coś dziwnie się tam dzieje. Lisa nie bierze udziału w pracach nad tymi kawałkami. To właściwie solowa twórczość Brendana wydawana pod szyldem DCD.
- Shedao Shai
- -#Rainmaker

No, Brandon decydujący się wypuszczać swoje piosenki pod szyldem DCD z generowanymi AI okładkami brzmi jak srogi kryzys wieku starczego xD Lisa od czasu pamiętnego wywiadu, w którym powiedziała że DCD is over, z tego co się orientuję, nic naokoło zespołu nie robiła. Coś tam się musiało między nimi posrać przed tym ostatnim, odwołanym legiem trasy w 2022.
- Shedao Shai
- -#Rainmaker

Taka ciekawostka. W haśle DCD na Wikipedii ostatnimi czasy niejaki użytkownik "Lovegrove" wziął i usunął następujący fragment:
In May 2023, Lisa stated in an interview that she thought Dead Can Dance was "really finished now", citing artistic differences on the making process of Dionysus and the setting of the tracklist from their last tour, as she thought that this situation "started to wean itself away from the kind of connection that we had together". However, in April 2025, Brendan stated he was working on a sequel to Dionysus, called Apollo, which would be finished by the end of the year. The next month, he confirmed Apollo would be a new Dead Can Dance album, but with Perry as the sole musician.
Wszystko to to prawda, podparte linkami itd. W zamian ów tajemniczy wikipedysta wrzucił takie coś:
In 2024 Lisa Gerrard advised Brendan Perry to continue without her effectively taking the decision to leave Dead Can Dance and continue her own solo and collaborative work.
Bez żadnego podparcia linkiem, oświadczeniem, filmikiem, niczym. Trochę dziwne i jakby zaburzające neutralność pierwszego tekstu, na rzecz forsowania konkretnej tezy, nie? No więc ta zmiana została cofnięta. A użytkownik Lovegrowe ją ponownie zrobił. I mu cofnęli i napisali, że nie można tak robić. Na co on odpisał, że hejka, z tej strony Brendan Perry i mówię wam jak jest xDDD A tak patrząc po jego działalności, skupionej wokół hasła o DCD i... wrzuceniu zdjęcia Brendana (które mu usunięto, bo nie podał autora xD) jestem w 100% w stanie uwierzyć, że oto rzeczywiście pan muzyk usiłuje kreować rzeczywistość (nie znając bardzo surowych i wymagających reguł Wiki).
Pomijając już humorystyczny aspekt tego, widać jednoznacznie, że Lisa i Brendan mieli odmienne podejście do tego, czy DCD powinno dalej działać oraz co oznaczały słowa Lisy XD
In May 2023, Lisa stated in an interview that she thought Dead Can Dance was "really finished now", citing artistic differences on the making process of Dionysus and the setting of the tracklist from their last tour, as she thought that this situation "started to wean itself away from the kind of connection that we had together". However, in April 2025, Brendan stated he was working on a sequel to Dionysus, called Apollo, which would be finished by the end of the year. The next month, he confirmed Apollo would be a new Dead Can Dance album, but with Perry as the sole musician.
Wszystko to to prawda, podparte linkami itd. W zamian ów tajemniczy wikipedysta wrzucił takie coś:
In 2024 Lisa Gerrard advised Brendan Perry to continue without her effectively taking the decision to leave Dead Can Dance and continue her own solo and collaborative work.
Bez żadnego podparcia linkiem, oświadczeniem, filmikiem, niczym. Trochę dziwne i jakby zaburzające neutralność pierwszego tekstu, na rzecz forsowania konkretnej tezy, nie? No więc ta zmiana została cofnięta. A użytkownik Lovegrowe ją ponownie zrobił. I mu cofnęli i napisali, że nie można tak robić. Na co on odpisał, że hejka, z tej strony Brendan Perry i mówię wam jak jest xDDD A tak patrząc po jego działalności, skupionej wokół hasła o DCD i... wrzuceniu zdjęcia Brendana (które mu usunięto, bo nie podał autora xD) jestem w 100% w stanie uwierzyć, że oto rzeczywiście pan muzyk usiłuje kreować rzeczywistość (nie znając bardzo surowych i wymagających reguł Wiki).
Pomijając już humorystyczny aspekt tego, widać jednoznacznie, że Lisa i Brendan mieli odmienne podejście do tego, czy DCD powinno dalej działać oraz co oznaczały słowa Lisy XD
- johnny_o
- Ten, Który Czyta Wszystko
Ale beka, cudne 
XDDDD no to fajnie