Szwedzki Death Metal

Dyskusje o innych zespołach i albumach

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Death metal?

Skandynawia
14
29%
Ameryka
19
39%
Nie slucham-nie wiem
16
33%

Liczba głosów: 49

Awatar użytkownika
slayer
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Szwedzki Death Metal

Post autor: slayer »

No wiec wlasnie, tematem o samym The Crown was nie zachcecilem, ale mysle,ze warto poruszyc temat troszke bardziej ogolny o switnej scenie death metalu jaka jest wlasnie w szwecji... Death metal z naprawde wymyslnymi melodiami (nie Bodomowymi... w tym deathie po prostu jest melodia w tych riffach :))
swietne kompozycje i miazdzace wokale chcialbym przedstawic pare zespolow z "tej sceny" i wymienic sie opiniami o nich jak i o innych :)

A wiec, zaczynajac od literki A

Arch Enemy
Zespol bardzo znany i dosc popularny jak na taka muzyke... tlucze sobie juz gdzies od ok 96 roku kiedy wydal swoja pierwsze demo. Na pewno do dzis ta muzyka sie zmienila nawet patrzac na kontrast jaki jest zawarty pomiedzy np. plyta Stigmata ,a np. genilanym Wages of sin. Na pewno Angela dodala ognia zespolowi no i zapewnila pewne miejsce w czolowce takiej muzyki zespolowi. Dla mnie najlepsza plytka zespolu jest wspmniane Wages of sin, ale i Anthems of rebellion tez bardzo od tego nie odbiega, wiec z dwoma tymi plytami warto sie zapoznac.
Przeszlosc Arch Enemy..hmm w sumie mozna sobie odpuscic, Stigmata bo ta tylko z przeszlosci znam jest plyta dobra,ale jakos malo w niej szczegolnosci...

At the gates

Ten zespol rowniez bardzo znany, nie tylko w kregach metalowych, alep pewnie w sporej ilosci fanow HC...
Dla mnie ten zespol to plyta Slaughter of the Soul z 95 r. ta naprawde szczerze polecam , bo jest esencja tego gatunku.

Edge of sanity

Ta kapele, albo moze tego muzyka powinien znac kazdy szanujacy sie fan muzyki, jak i kazdy czlowiek ;) Dan Swano - czlowiek orkiestra no w tym projekcie pokazuje wszystko od ladnych spokojnych wokali i melodi po typowa death metalowa rzez...no trzeba znac... najlepszy album ..ciezko wybrac..ale mysle,ze na pewno na wyropznienie zasluzyl Crimson. (II crimsona nie slyszalem , jak ktos ma niech sie podzieli wrazeniami :))

Naglfar

Kapela moze nie tak znana jak poprzednie, ale dla mnie naprawde wyjatkowa i genialna, co tu duzo mowic niesamowite wokale Jensa Rydéna + no sekcja muzyczna , ktora wymiata wszystko ... szczegolnie polecam ich ostatnie Sheol jak i ze starszych nie gorsza plyte o tytule Vittra. Naprawde wymiataja chopaki :rocx No, choc na najnowszej plycie ma nie ryczec Jens, ktory to profesjonalnie chce zajac sie grafika... eh... ale zobaczymy poczekamy :)

The Crown
Jak to juz na tym forum pisalem:
Dla mnie jest jednym z ulubienszych zespolow,z gatunku, szczegolnie,ze muzycnie swietnie lacza death metal z rock'n'rollem , jednym slowem death n roll w swietnym wykonaniu, ze swietnym wokalista, z swietnymi solowkami i melodiami .
Uwielbiam albumy Hell is here, Deathrace king (z "sztandarddowym") Blitzkrieg Witchcraft , a takze ich ostania plyte Possesed 13

Swietnie sie tego slucha, i jak mniemam swietnie sie przezywa na koncertach, niestety kapela Schyliła ku upadkowi....
Ale jednego z muzykow, wokaliste Johana mozna uslyszec w raczkujacym zespole One man Army and The undead Quarted (z polakiem w skladzie 8) ) rowniez milo grajacym [strona zesp.na ktorej m.in dostepne mp3 http://escape.to/onemanarmy]

Ale wracaja do the Crown Polecam wszystkim, naprawde genialny zespol!!!

Jak i do zapoznania sie ogolnie z tymi kapelami jak i z gatunkiem, wymienilem tylko moje takie osobiste typy...
No,ale przeciez jest tego jeszcze naprawde duzo duzo wiecej (np.The Hounted,In Flames czy Grave...) po prostu tamtych wyszczegolnionych slucham najwiecej... tych w nawiasie mniej...

pozdrawiam i zachecam do dyskusji :) ( co by rozkrecic ten dzial "inne zespoly" bo zastygl troszeczke... :? )
Ostatnio zmieniony czw kwie 28, 2005 8:15 am przez slayer, łącznie zmieniany 1 raz.
Jazz is not dead, it just smells funny.
RBS
-#Wrathchild
-#Wrathchild

Re: Szwedzki Death Metal

Post autor: RBS »

Ja nie lubie death metalu :) jedynie Dark tranquiliti ( ale to nie szwedzki i nie typowy death metal :) )
Jestem śmieszny czort więc śmieje się ...
Awatar użytkownika
slayer
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Tafiles w 10 ;) Dark Tranquility jest ze szwecji :]

aczkolwiek nie wypowiem sie o samej muzyce, bo nie znam...
RBS
-#Wrathchild
-#Wrathchild

Tyle ze to jest chyba melodyjny death metal + czasami damski wokal przeplatany z wokalem lekko growlowatym ale nie ryczącym jak by wokal miał zatwardzenie :) Ogólnie nie wiem dokładnie co to jest - mam to juz pare lat na kasetkach - jak sciagnełem nowszą płyte to stwierdziłem ze juz nie da sie tego słuchać :)

Na metal archives okreslone jest jako melodic death/gothenborg
Awatar użytkownika
slayer
-#Rainmaker
-#Rainmaker

no, ale wlasnie szwedzki death najczesciej jest okreslany jako melodyjny death metal... blizej mu do jakiegos thrashu niz do typowo gore;wych zagrywek i to jest wlasnie w nim ciekawe :)
RBS
-#Wrathchild
-#Wrathchild

Arch enemy oprócz wokalistki (rzadkość - chyba ze polski Nomad:) )dzięki której zostali zauwazeni według mnie gra bardziej deathowo niz thrashowo :)
Awatar użytkownika
slayer
-#Rainmaker
-#Rainmaker

oj noo tak :) chodzilo mi o to, ze pewne elementy,ktore sa w ich muzyce nawiazuja do thrashu , moze minimalnie,ale da sie je zauwazyc ;)
nnie jest to taki "surowy death"
a tak btw. www.swedishmetal.net
RBS
-#Wrathchild
-#Wrathchild

zobacz sobie - www.metal-archives.com :)
lepsze:)
Awatar użytkownika
slayer
-#Rainmaker
-#Rainmaker

oczywiscie,ze znam :) "Metal Archives - owns you!"
uzywany jest do wszystkich nie pewnosci i poszukiwan ;)

a www.swedishmetal.net podalem , bo konkretnie i do tematu pasowalo :)

np.Naglfar-Enslave The Astral Fortress
Awatar użytkownika
she-wolf
-#Weekend Warrior
-#Weekend Warrior

Post autor: she-wolf »

Bloodbath!! najlepsza death metalowa kapela [fur mich naturlich ;) ] nie tylko w Szwecji ale wogóle. Resurrection Through Carnage to esencja geniuszu. mniam.
jajco
-#Trooper
-#Trooper

Post autor: jajco »

Dark Tranquillity super zespół ogromnie go lubie właśnie za to że jest bardzo melodyjny. Szkoda tylko ze krakowski koncert mam w tak kiepskiej jakości :/ najlepszą dla mnie płytą jest Projector (zresztą od niej zacząłem przygodę z DT) Damage Done też jest ciekawe ale już cięższe. Polecam naprawdę warto
Awatar użytkownika
likipiki
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: likipiki »

Arch Enemy - bardzo fajny zespół, choć bez rewelacji. Lubię posłuchać od czasu do czasu ;)

Edge Of Sanity - genialna kapela! Coś cudownego. Taki death to ja mogę słuchać na okrętkę.

Bloodbath - co tu dużo mówić... Cudowny zespół. Grają właśnie taki death, który mi bardzo podchodzi. Wolę płytkę z Akerfeldtem na wokalu :)

PS może założy ktoś ankietę, która szkoła deathu jest bardziej lubiana, czy amerykańska (np. Canibal Corpse) czy skandynawska (np. Bloodbath) ;) mi się nie chce ;p
And it's a dirty job but someone's gotta do it...
Deleted User 1309

Post autor: Deleted User 1309 »

Arch Enemy - Świetny zespół grajacy Melodic Death (czyli cos typowego dla szwedów własnie :wink: ) . Napewno tym elementem który karze zwrócic uwage na twórczość tego zespołu jest genialna gra braci Amott ktorzy w swoim fachu sa naprawde dobrzy (btw kapele w jakich grał Michael mówią samo za siebie) . Nie moge sie jednak zgodzic z odcinaniem sie od twórczości kapeli za czasów Johana albowiem wtedy juz nagrywali świetne albumy moge nawet sie pokusic o stwierdzenie ze Stigmata jest lepsza od 2 ostatnich albumów nagranych z Angelą.
Awatar użytkownika
helmik
-#Wrathchild
-#Wrathchild

Post autor: helmik »

z wymienionych zespolow lubie tylko bloodbath, choc ostatnieho albumu nie slyszalem. co do swoich ulubiencow ze Szwecji to polecic moge np:
dm: grave, Unleashed, entombed

z bm:watain, armagedda, Damnation (kapela palkera z entombed), arckanum, svartsyn i wiele innych
Koniec świata nadejdzie jutro.
Bartdeath
-#Prisoner
-#Prisoner

Post autor: Bartdeath »

Death Metal ze Szwecji to dla mnie Entombed, Dismember.Mercilless ,stary Therion, Unleashed itd. :solo
Z nowych to Bloodbath zrobił świetną płytę..
Awatar użytkownika
slayer
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Fakt bluznierstwo zapomnialem o bloodbath :oops: rowniez podoba mi sie bardziej plyta nr I zespolu.
Specjalnie dla Świnki ankieta :-)
dla mnie to oczywiscie, ze szwecja... aczkolwiek np. taki amerykanski Death... i juz mnie wprawil w zaklopotanie, ale to jednak z krajow skandynawskich... a wlasnie najczesciej ze szwecji moich ulubiencow slucham.
Wiec Szwecja :)
Awatar użytkownika
likipiki
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: likipiki »

Jak dla mnie to jest również trudny wybór...
Dałem głos na skandynawię... w sumie nie wiem czemu :D
And it's a dirty job but someone's gotta do it...
Bartdeath
-#Prisoner
-#Prisoner

Post autor: Bartdeath »

Oddałem głos na Stany Zjedn. To tam powstał Death Metal i z tego kraju pochodzą najlepsze zespoły. Morbid Angel :solo , Deicide, :solo Immolation :solo , Nile, :solo Cannibal Corpse :solo , Obituary :solo .Europejski DM to raczej druga liga, poza kilkoma nielicznymi wyjątkami.
miki
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: miki »

europejski DM nie jest taki zabójczy po prostu
bardziej melodyjny
nie ma ten mocy co Morbidzi albo stary dobry Death
Awatar użytkownika
nomad85
-#Prisoner
-#Prisoner