DoD- zabezpieczenia-pytanko
Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM
DoD- zabezpieczenia-pytanko
Mam taki dylemat: mam oryginał DoD ale tam była taka naklejka, że Cd jest chronione i jego próby skopiowania mogą się skończyć źle dla płytki i dla kompa..... Chciałbym zripować DoD w żadnym wypadku do celów pirackich tylko żeby słuchać na kompie..... można?? nic się nie zrąbie?? Wiem może niektórym to pytanko wyda się głupię ale ja wolę się upewnić niż coś stracić.....DoD mam od dawna tylko że nie dawno dołączyłem na Wasze forum i dlatego tak późno o to pytam 
-
Brand
- ZASŁUŻONY SANATORIANIN
Re: DoD- zabezpieczenia-pytanko
Ja tak zrobiłem CDex'em i jak narazie i płytka w nienaruszonym stanie i mp3 się fajnie słucha 
dzięki tak pytałem dla pewności 
- real_alien
- -#Long distance runner

Wiesz, nie znam się na prawie, ale mnie się wydaje, że jeżeli masz oryginał to masz prawo do posiadania jednej kopii. Pamiętam takową naklejkę na DOD, zapewne miała na celu odstraszyć potencjalnych piratów 
no kumpel zaraz po premierze chcial przegrac i byly problemy
ale ponoc wystarczylo trzymac shift , bo wtedy system nie robi automatycznego rozruchy cd czy cos.....nie wiem...mam orginał 
-
Brand
- ZASŁUŻONY SANATORIANIN
Tak, to z shiftem to znane zabezpieczenie
A mając oryginalne CD masz prawo do jednej kopii zapasowej.
-
Justin Credible
- -#Charlotte

gówno prawda, żadnego takiego prawa nie ma...
- real_alien
- -#Long distance runner

Nie bądź tego taki pewny... gdzieś o tym czytałem, chociaż mogę się mylić.
właśnie ja też gdzieś o tym słyszałem bodajże w CD-Action a oni są cięci na piratów więc chyba jest takie prawo tylko że ta kopia ma być TYLKO I WYŁĄCZNIE dla zabezpieczenia przed zniszczeniem orginału i nie wolno jej pchnąć dalej :guns A jak sprzedasz orginał to tracisz prawo do używania tej kopiireal_alien pisze:Nie bądź tego taki pewny... gdzieś o tym czytałem, chociaż mogę się mylić.
JA czytałem... Zwało się to ustawą o prawiach własności i prawach pokrewnych.
Jest tam zapis, że nabywca nośnika ma prawo wykonania tzw. kopii bezpieczeństwa danego nośnika jeśli nie służy ona celom zarobkowym... A prawo ma zrobić nie jednej a ile potrzebuje...
Swoją drogą piraci wymyślili lepszy sposób na obejście zabezpieczeń...
Okazuje się, że po prostu nagrywali płytkę na kasetę, a potem z kasety na kompa i na czystą płytkę.
Jest tam zapis, że nabywca nośnika ma prawo wykonania tzw. kopii bezpieczeństwa danego nośnika jeśli nie służy ona celom zarobkowym... A prawo ma zrobić nie jednej a ile potrzebuje...
Swoją drogą piraci wymyślili lepszy sposób na obejście zabezpieczeń...
Okazuje się, że po prostu nagrywali płytkę na kasetę, a potem z kasety na kompa i na czystą płytkę.
Tyle roboty! Mi by się nie chciałoAscot pisze:Swoją drogą piraci wymyślili lepszy sposób na obejście zabezpieczeń...
- Seventh Daughter
- -#Prodigal son

a jakość nagrania mówi sama za siebie .. 
piraty suxxxxxxxxxxx :gunsSeventh Daughter pisze:a jakość nagrania mówi sama za siebie ..
Macie racje kopie zapasowe są legalne, ale przez takie kopie piractwo sie rozprzestrzenia. 
UpTheIrons
Jak raz kupiłem sobie płytkę, to czy piractwem jest jak np. nagram sobie 2 egzemplarz do słuchania w samochodzie? Wiadomo, że tam płyta może się zniszczyć, a szkoda by mi jej było. Czy coś takiego jest rozprzestrzenianiem się piractwa?Eol_Eddie pisze:Macie racje kopie zapasowe są legalne, ale przez takie kopie piractwo sie rozprzestrzenia.
-
Justin Credible
- -#Charlotte

zapis jest w testamencie, w ustawach są przepisy... i nie ma tam takiego przepisuAscot pisze:JA czytałem... Zwało się to ustawą o prawiach własności i prawach pokrewnych.
- Łukasz Bąk
- -#Wrathchild

No to może Kolego strzelisz paragrafikiem, gdzie jest coś takiego zapisane?Justin Credible pisze: zapis jest w testamencie, w ustawach są przepisy... i nie ma tam takiego przepisu
Żeby się nikt nie czepiał, chodzi oczywiście o przepis mówiący, iż niemogę wykonać kopii bezpieczeństwa legalnie kupionego nośnika
Jeśli masz oryginał, to możesz mieć też kopie. Dlatego ja np. mam legalne mp3 Ironów jak i innych zesołów, bo choć nie mam płyt, to wszystko mam na oryginalnych kasetach
A kopii możesz posiadać ile chcesz ale z tego co wiem nie mozesz ich pozyczać [nawet za darmo] ani robic na nich zarobku. A z tym słuchaniem w samochodzie - czemu w zasadzie się przejmujesz tym czy jak jej sobi słuchasz w samochodzie to piractwo?
Przecież i tak cie nikt za to ścigać nie będze jakby nawet piractwem to bylo [ale nie jest
].
Bzdura. Do użytku wewnętrznego można sobie zrobić nawet milion kopii. Ważne, żeby tego nie rozprowadzać nigdzie. I są przepisy, które to regulują...Justin Credible pisze:i nie ma tam takiego przepisu
Dokładnie. Aczkolwiek nie wiem jak to jest z pożyczaniem płyt za darmo, po prostu jakimś znajomym, przecież tego nikt nie zabroni, a nawet jeśli to nie jest w stanie kontrolować.Majek pisze:Bzdura. Do użytku wewnętrznego można sobie zrobić nawet milion kopii. Ważne, żeby tego nie rozprowadzać nigdzie. I są przepisy, które to regulują...Justin Credible pisze:i nie ma tam takiego przepisu