:beer
The Ides Of March - małe sprostowanie
Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM
Re: The Ides Of March - małe sprostowanie
eee grubo
naprawde robi wrazenie wiec dzieukuje za wyjasnienie .. jednakze zawsze pisalem Ides....
Podobna sytuacja jest z Hallowed Be Thy Name. Niektórzy twierdzą, że jest ''by the''
Istnieją też uporczywcy z bodajże interii (moge sie mylić), którzy twierdzą, że nasz perkusista ma na nazwisko Mc Brian
---
Muszę przyznać, że jestem pełen podziwu w tej kwestii dla Vlada, z tego co pamiętam nie zna on angielskiego jako takiego, a jeszcze ani razu nie widziałem by strzelił jakąś literówkę w tytule.
Istnieją też uporczywcy z bodajże interii (moge sie mylić), którzy twierdzą, że nasz perkusista ma na nazwisko Mc Brian
---
Muszę przyznać, że jestem pełen podziwu w tej kwestii dla Vlada, z tego co pamiętam nie zna on angielskiego jako takiego, a jeszcze ani razu nie widziałem by strzelił jakąś literówkę w tytule.
KMFDM
Ja się przyznam jako pierwszy, iż pisałem Ideas
ale teraz mogę zapewnić, że już nie będe.
Mnie tez wkurza jak ludzie przekrecaja tytuly
Ostatnio ktos napisal Dance Of Dead 
Nie wątpięVlad Tepes pisze:za to gdybyś posłuchał wymowy, to choćbyś schował głowę w betonowy chodnik to i tak by w dupę zaszczypało
Ostatnio zmieniony śr sie 03, 2005 12:52 am przez Misio, łącznie zmieniany 2 razy.
KMFDM
-
Deleted User 357
Jakoś sobie nie wyobrażam że można to mówić Ideas Of March
"Pomysły Marcowe"?Co to za twór 
o może chodzi o 1 maj 
Idy marcowe kojarzylem wlasnie zawsze z zabojstwem Julka, ale tego calego cyrku z kalendami, nonami to nie znalem - musze to ogarnac jakos, ale teraz to za pozno jest 
PS. Vlad zapewne zasowa po ang. z czystym transylwanskim akcentem
Swoja droga mam zamiar sie wybrac w tamte strony, tylko nie wiem czy mi tego lata starczy czasu i pieniedzy 
PS. Vlad zapewne zasowa po ang. z czystym transylwanskim akcentem
Pewnie zobaczysz tam niejednego byłego forumowicza nadzianego na pal. 
KMFDM
-
Brand
- ZASŁUŻONY SANATORIANIN
Brawo Vlad :beer
-
Adrian Smith
- -#Charlotte

No właśnie - szacun 
Warto także przy okazji Id Marcowych wspomnieć o cytacie z "Juliusz Cezara", który stanowi refren The Evil That Men Do. Sam cytat jest w refrenie trochę inny niż w oryginale, ale co tam
Bruce zapowiadał tak The Evil... na Ed Hunter Tour i na Rock In Rio.
The evil that men do lives after them, the good is oft interred with their bones
"So, Until The Next Time
Have a Good Sin"
heh ja zanim posluchalem piosenki wiedzialem o 15 marca 44 pne
a Vlad a propo, interesujesz sie tym czy tak se z ksiazki przepisales
a Vlad a propo, interesujesz sie tym czy tak se z ksiazki przepisales
Ja o Idach dowiedziałem się z recenzji MaYeRa. Wcześniej nie wiedziałem, że to 15 marca, chociaż o zabójstwie Julisza Cezara wiedziałem... (Mama mnie historii uczyła w gimnazjum...
)
Ktoś tu wspomniał o Hallowed Be Thy Name. Na początku miałem większość muzyki Maiden w mp3 i się zastanawiałem czy tu błędu nie ma, ale poszperałem w słownikach i się trochę dowiedziałem o dawnym angielskim...
Ktoś tu wspomniał o Hallowed Be Thy Name. Na początku miałem większość muzyki Maiden w mp3 i się zastanawiałem czy tu błędu nie ma, ale poszperałem w słownikach i się trochę dowiedziałem o dawnym angielskim...
Będę wredny i poprawię. Calendae, nie Kalendae. Bardzo fajnie, że wyjaśnienie się znalazło. Oby tak dalej!Vlad Tepes pisze:Małe wyjaśnienie dotyczące pewnego słowa, tytułu, trochę historii(pewnie nie wszyscy ją lubili i spali na zajęciach) oraz wiadomości o zasadach kalendarza rzymskiego. Zacznijmy jednak od początku.
Pierwszy utwór na płycie Killers nosi tytuł THE IDES OF MARCH. IDES a nie IDEAS !
A co to takiego The Ides Of March? Pozwolę sobie wkleić trochę wiedzy o starożytnym Rzymie, którą łatwo odnaleźć w necie jeśli tylko komuś się zachce. Troszkę o kalendarzu rzymskim...
W każdym miesiącu tylko 3 dni miały swoje nazwy:
Kalendy (łac. Kalendae) - 1. dzień miesiąca; od nich pochodzi nazwa 'kalendarz'
Nony (łac. Nonae) - 5. dzień miesiąca 29-dniowego lub 7. - 31-dniowego
Idy (łac. Idus) - 13. dzień miesiąca 29-dniowego lub 15. - 31-dniowego (zobacz: Idy marcowe).
Terminy te były związane z fazami księżyca:
Kalendae - to dzień po nowiu (kończącym miesiąc księżycowy).
Nonae - wypadają osiem (9 według rzymskiej rachuby, stąd nazwa od łac. nonus - dziewiąty) dni przed Idami.
Idus - dzień po pełni (wyznaczający środek miesiąca).
Pozostałe dni oznaczano jego kolejnością w stosunku do Kalend, Non i Id licząc wstecz od tych dni, np.: Kalendy, 4. przed Nonami, 3. przed Nonami, przeddzień Non, Nony, 8. przed Idami, 7. przed Idami, ..., przeddzień Id, Idy, 17. przed Kalendami następnego miesiąca, 16. przed Kalendami, ..., przeddzień Kalend.
Pierwotnie pierwszym miesiącem roku był marzec, a 15 marca (Idy marcowe, łac. Idus Martiae) rozpoczynali urzędowanie konsulowie. W 155 r. p.n.e. termin ten przesunięto o dwa i pół miesiąca wstecz, na 1 stycznia, gdyż w przeciwnym razie konsulowie desygnowani na ten rok nie zdążyliby na początek sezonu działań wojennych do Hiszpanii (gdzie aktualnie toczono wojnę). Ustaliło to początek cyklu pracy administracji państwowej (rzymscy urzędnicy byli wybierani na roczną kadencję) na pierwszego stycznia. I tak już zostało do tej pory.
W Idy marcowe 44 p.n.e. dokonano zabójstwa Juliusza Cezara.
Schowajcie więc sobie swoje IDEAS w tyłki i jako nową ideę w życiu przyjmijcie np. doskonalenie umiejętności czytania i dociekliwość w wyjaśnianiu pewnych zwrotów.
Pozdrawiam
co do Hellowed Be Thy Name- oznacza to po prostu "Święć Się Imię Twoje"
Hallowed Be Thy NameAscot pisze:co do Hellowed Be Thy Name- oznacza to po prostu "Święć Się Imię Twoje"
Kroczniok pisze:Hallowed Be Thy NameAscot pisze:co do Hellowed Be Thy Name- oznacza to po prostu "Święć Się Imię Twoje"
a widzieliscie teledysk na Behind th iron curtain do HBTN ...jestem szczęśliwym posiadaczem tego filmu... i musze powiedziec ze mnie poprostu rozśmieszył
fakt fajne są ujęcia jak zespół spaceruje po zamku.... ale ten hollywoodzki film o rycerzach średniowiecznych ... porażka