Jaki zespół najlepiej przekłada twórczość Tolkiena?

Dyskusje o innych zespołach i albumach

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Awatar użytkownika
Deep
-#Trooper
-#Trooper

Jaki zespół najlepiej przekłada twórczość Tolkiena?

Post autor: Deep »

Ciekawi mnie co napiszecie w tym temacie? Jest wiele kapel wzorujących sie na fantastycznej tworczosci tego geniusza. Taki Blind Guardian przede wszystkim szuka wzorow tej "dobrej strony trylogii" (tak sądze). Jego muzyka jest przepelniona wspanialym stylem tolkeinowskim, takie utwory jak The Bard's Song, The Mordest Song, Gandalf The Magician czy Lord Of The Rings oddaja chwilami nawet lepszy klimat niz sam Tolkien, tylko ze tak jak mowie utwory te cechuje "dobro". Poza tym chyba nie musze przypominac najlepszego concept albumu na podstawie Wladcy Pierscieni- NIGHTFALL IN THE MIDDLE EARTH! To po prostu ksiązka w wielkim skrocie, poezja. Z kolei mistrz Quorthon jako zespol Bathory przedstawia swiat Tolkiena w oczach krainy Mordoru, zlych mocy itd. Ale wg mnie najlepszym zespolem, ktory jest poza zasiegiem innych kapel jest austriacki SUMMONING! Protector i Sillenius od dziecinstwa zafascynowani Tolkienem tworzą nieprawdopodobną muzyke! Ich ostatni album Outh Bound przedstawia swiat orków, trolli i innych postaci z Wladcy pierscieni ale tylko i wylacznie od zlej, mrocznej strony! Utwor pt. Mirdautas Vras powala- jest spiewany jezykiem orkow! Az ciarki przechodza po plecach sluchajac go poprzez sluchawki samemu w domu gdy za oknem juz ciemno mozna naprawde sie bac! Dla tego kto nie sluchal tego zespolu polecam go gorąco!!
Awatar użytkownika
Szczur22
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Re: Jaki zespół najlepiej przekłada twórczość Tolkiena?

Post autor: Szczur22 »

Oho, klub wielbicieli Nomada zaczyna działać :D

Musze posłuchać tego koncepta, zobaczymy czy jest gorsze od tłumaczenia Łozińskiego :D
Da5id
-#Assassin
-#Assassin

Post autor: Da5id »

Chyba Summoning, zdaje się, że Silenius "śpiewa" wyłącznie o świecie Tolkiena... Sama muzyka jest bardzo ciekawa, i również polecam. To chyba jedyny blackmetalowy zespół który mnie nie wywołuje we mnie odruchu wymiotnego, a to coś znaczy. ;)
Awatar użytkownika
Tomek(JMM)
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Post autor: Tomek(JMM) »

Z tego co pamiętam, to jakieś pół roku temu Jon Anderson wydał album bedący ilustracją do powieści, na którym on sam, oraz inni śpiewają po elficku... Lecz nie słyszałem efektu, i nie umiem powiedziec jak to wyszło.
Awatar użytkownika
Deep
-#Trooper
-#Trooper

Szczur22 pisze:Musze posłuchać tego koncepta, zobaczymy czy jest gorsze od tłumaczenia Łozińskiego
Hehehehe od tego tłumaczenia nic gorszego byc nie moze, Łazik tam nie występuje :) A tak na powaznie to koniecznie posluchaj tego albumu!

Meier(D5) pisze:Chyba Summoning, zdaje się, że Silenius "śpiewa" wyłącznie o świecie Tolkiena... Sama muzyka jest bardzo ciekawa, i również polecam. To chyba jedyny blackmetalowy zespół który mnie nie wywołuje we mnie odruchu wymiotnego, a to coś znaczy.
Dokladnie! zespol black metalowy ktory jak zaden inny potrafi jakos zauroczyc melodią, no a organy w ich wykoananiu to najprawdziwszy kunszt, jednakze nie liczac pierwszych 2-och albumow- tam jest prawdziwy black metal (sieka) :lol:
Clayman
-#Invader
-#Invader

Post autor: Clayman »

ja tam uwielbiam Blind Guardian, straszna mania mnie zawładneła tym zespołem kiedy z kolegami dość często robiliśmy sesje RPG. NIME to poezja, idealny, muzyczny przekład Silmarilionu. A tak oprócz NIME to tylko pare utworów bezpośrednio było opartych na twóczości Tolkiena, wbrew pozorom BG to nie tylko Tolkien :P
Da5id
-#Assassin
-#Assassin

Deep pisze:
Szczur22 pisze:Musze posłuchać tego koncepta, zobaczymy czy jest gorsze od tłumaczenia Łozińskiego
Hehehehe od tego tłumaczenia nic gorszego byc nie moze, Łazik tam nie występuje :) A tak na powaznie to koniecznie posluchaj tego albumu!

Meier(D5) pisze:Chyba Summoning, zdaje się, że Silenius "śpiewa" wyłącznie o świecie Tolkiena... Sama muzyka jest bardzo ciekawa, i również polecam. To chyba jedyny blackmetalowy zespół który mnie nie wywołuje we mnie odruchu wymiotnego, a to coś znaczy.
Dokladnie! zespol black metalowy ktory jak zaden inny potrafi jakos zauroczyc melodią, no a organy w ich wykoananiu to najprawdziwszy kunszt, jednakze nie liczac pierwszych 2-och albumow- tam jest prawdziwy black metal (sieka) :lol:
Co do tych albumów - Minas Morgul jest bardzo dobre IMO, ale Lugburz'a (nie licząc fenomenalnego intra) rzeczywiście nie da się słuchać. ;)
Awatar użytkownika
paniron
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: paniron »

Ja jeszcze nic takigo nie słyszałem, ale mysle że taka muza może być nawet ciekawa. Jak pozaliczam wszystkie poprwaki to trzeba by coś w tym kierunku zadziałać.
Tylko uczepie sie jednej rzeczy.Mianowicei Tolkien nie napisał żadnej trylogii :wink:
Da5id
-#Assassin
-#Assassin

A "Władca Pierścieni" to co? Gdzie tkwi haczyk? ;)
Awatar użytkownika
Tomek(JMM)
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

"Władca pierścieni" został napisany w sześciu, nie trzech częsciach.
Da5id
-#Assassin
-#Assassin

JMM pisze:"Władca pierścieni" został napisany w sześciu, nie trzech częsciach.
Hmm, fakt.
Awatar użytkownika
paniron
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: paniron »

Meier(D5) pisze:A "Władca Pierścieni" to co? Gdzie tkwi haczyk?
Przyjeło sie mówić o Władcy, że to trylogia ale to jest powieść podzielona ze zrozumiałych powodów na części :wink:
Clayman
-#Invader
-#Invader

Post autor: Clayman »

Heh, moze to nie trylogia, ale do cholery czemu sie tak przyjelo :P ?? W sumie troche szkoda że nie dożył jeszcze troche może byśmy mieli lpeszy Silmarilion.
Da5id
-#Assassin
-#Assassin

Clayman pisze:Heh, moze to nie trylogia, ale do cholery czemu sie tak przyjelo :P ?? W sumie troche szkoda że nie dożył jeszcze troche może byśmy mieli lpeszy Silmarilion.
No nie wiem, może dlatego, że został wydany w trzech tomach? Ale jak widzę ciężko na to wpaść. ;)
Awatar użytkownika
Deep
-#Trooper
-#Trooper

Meier(D5) pisze:ale Lugburz'a (nie licząc fenomenalnego intra) rzeczywiście nie da się słuchać.
Fakt! ten album jest ostry i malo zrozumialy jak jasna cholera!
Awatar użytkownika
Deep
-#Trooper
-#Trooper

paniron pisze:Ja jeszcze nic takigo nie słyszałem, ale mysle że taka muza może być nawet ciekawa. Jak pozaliczam wszystkie poprwaki to trzeba by coś w tym kierunku zadziałać.
Uczep sie obowiazkowo, tylko na poczatku sie nie zniechecaj! Potrzeba czasu na zakochanie sie w tej muzyce, na poczatku zacznij spokojnie np. Blind Guardian
Awatar użytkownika
slayer
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: slayer »

Summoning proste... jedyne mi znane tak w pelni pasujace.

Co do BG, na pewno magia jest np w takim Bard Song'u ;] Ale nie uznabym ktorejkolwiek plyty za nadajacy sie ost do tworczosci Tolkiena. A S. juz tak.
Jazz is not dead, it just smells funny.
Awatar użytkownika
Tomek(JMM)
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Meier(D5) pisze:
Clayman pisze:Heh, moze to nie trylogia, ale do cholery czemu sie tak przyjelo :P ?? W sumie troche szkoda że nie dożył jeszcze troche może byśmy mieli lpeszy Silmarilion.
No nie wiem, może dlatego, że został wydany w trzech tomach? Ale jak widzę ciężko na to wpaść. ;)
Pierwsze ywdanie powieści wbrew woli autora zostało wydane w trzech tomach. I prawie wszystkie późniejsze wydania również były tak wydawane, chociaż można znaleźć w księgarniach wydanie jednotomowe.
Stormshield
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: Stormshield »

Tylko i wyłącznie Summoning.
Awatar użytkownika
Szczur22
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Post autor: Szczur22 »

Wydanie jednotomowe to ładna kobyłka :D Dobrze że nie łaczyli jeszcze z Silmalirionem :D
ODPOWIEDZ