Jaki zespół najlepiej przekłada twórczość Tolkiena?
Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM
Jaki zespół najlepiej przekłada twórczość Tolkiena?
Ciekawi mnie co napiszecie w tym temacie? Jest wiele kapel wzorujących sie na fantastycznej tworczosci tego geniusza. Taki Blind Guardian przede wszystkim szuka wzorow tej "dobrej strony trylogii" (tak sądze). Jego muzyka jest przepelniona wspanialym stylem tolkeinowskim, takie utwory jak The Bard's Song, The Mordest Song, Gandalf The Magician czy Lord Of The Rings oddaja chwilami nawet lepszy klimat niz sam Tolkien, tylko ze tak jak mowie utwory te cechuje "dobro". Poza tym chyba nie musze przypominac najlepszego concept albumu na podstawie Wladcy Pierscieni- NIGHTFALL IN THE MIDDLE EARTH! To po prostu ksiązka w wielkim skrocie, poezja. Z kolei mistrz Quorthon jako zespol Bathory przedstawia swiat Tolkiena w oczach krainy Mordoru, zlych mocy itd. Ale wg mnie najlepszym zespolem, ktory jest poza zasiegiem innych kapel jest austriacki SUMMONING! Protector i Sillenius od dziecinstwa zafascynowani Tolkienem tworzą nieprawdopodobną muzyke! Ich ostatni album Outh Bound przedstawia swiat orków, trolli i innych postaci z Wladcy pierscieni ale tylko i wylacznie od zlej, mrocznej strony! Utwor pt. Mirdautas Vras powala- jest spiewany jezykiem orkow! Az ciarki przechodza po plecach sluchajac go poprzez sluchawki samemu w domu gdy za oknem juz ciemno mozna naprawde sie bac! Dla tego kto nie sluchal tego zespolu polecam go gorąco!!
Re: Jaki zespół najlepiej przekłada twórczość Tolkiena?
Oho, klub wielbicieli Nomada zaczyna działać 
Musze posłuchać tego koncepta, zobaczymy czy jest gorsze od tłumaczenia Łozińskiego
Musze posłuchać tego koncepta, zobaczymy czy jest gorsze od tłumaczenia Łozińskiego
Chyba Summoning, zdaje się, że Silenius "śpiewa" wyłącznie o świecie Tolkiena... Sama muzyka jest bardzo ciekawa, i również polecam. To chyba jedyny blackmetalowy zespół który mnie nie wywołuje we mnie odruchu wymiotnego, a to coś znaczy. 
- Tomek(JMM)
- -#Clairvoyant

Z tego co pamiętam, to jakieś pół roku temu Jon Anderson wydał album bedący ilustracją do powieści, na którym on sam, oraz inni śpiewają po elficku... Lecz nie słyszałem efektu, i nie umiem powiedziec jak to wyszło.
Hehehehe od tego tłumaczenia nic gorszego byc nie moze, Łazik tam nie występujeSzczur22 pisze:Musze posłuchać tego koncepta, zobaczymy czy jest gorsze od tłumaczenia Łozińskiego
Dokladnie! zespol black metalowy ktory jak zaden inny potrafi jakos zauroczyc melodią, no a organy w ich wykoananiu to najprawdziwszy kunszt, jednakze nie liczac pierwszych 2-och albumow- tam jest prawdziwy black metal (sieka)Meier(D5) pisze:Chyba Summoning, zdaje się, że Silenius "śpiewa" wyłącznie o świecie Tolkiena... Sama muzyka jest bardzo ciekawa, i również polecam. To chyba jedyny blackmetalowy zespół który mnie nie wywołuje we mnie odruchu wymiotnego, a to coś znaczy.
ja tam uwielbiam Blind Guardian, straszna mania mnie zawładneła tym zespołem kiedy z kolegami dość często robiliśmy sesje RPG. NIME to poezja, idealny, muzyczny przekład Silmarilionu. A tak oprócz NIME to tylko pare utworów bezpośrednio było opartych na twóczości Tolkiena, wbrew pozorom BG to nie tylko Tolkien 
Co do tych albumów - Minas Morgul jest bardzo dobre IMO, ale Lugburz'a (nie licząc fenomenalnego intra) rzeczywiście nie da się słuchać.Deep pisze:Hehehehe od tego tłumaczenia nic gorszego byc nie moze, Łazik tam nie występujeSzczur22 pisze:Musze posłuchać tego koncepta, zobaczymy czy jest gorsze od tłumaczenia ŁozińskiegoA tak na powaznie to koniecznie posluchaj tego albumu!
Dokladnie! zespol black metalowy ktory jak zaden inny potrafi jakos zauroczyc melodią, no a organy w ich wykoananiu to najprawdziwszy kunszt, jednakze nie liczac pierwszych 2-och albumow- tam jest prawdziwy black metal (sieka)Meier(D5) pisze:Chyba Summoning, zdaje się, że Silenius "śpiewa" wyłącznie o świecie Tolkiena... Sama muzyka jest bardzo ciekawa, i również polecam. To chyba jedyny blackmetalowy zespół który mnie nie wywołuje we mnie odruchu wymiotnego, a to coś znaczy.
Ja jeszcze nic takigo nie słyszałem, ale mysle że taka muza może być nawet ciekawa. Jak pozaliczam wszystkie poprwaki to trzeba by coś w tym kierunku zadziałać.
Tylko uczepie sie jednej rzeczy.Mianowicei Tolkien nie napisał żadnej trylogii
Tylko uczepie sie jednej rzeczy.Mianowicei Tolkien nie napisał żadnej trylogii
A "Władca Pierścieni" to co? Gdzie tkwi haczyk? 
- Tomek(JMM)
- -#Clairvoyant

"Władca pierścieni" został napisany w sześciu, nie trzech częsciach.
Hmm, fakt.JMM pisze:"Władca pierścieni" został napisany w sześciu, nie trzech częsciach.
Przyjeło sie mówić o Władcy, że to trylogia ale to jest powieść podzielona ze zrozumiałych powodów na częściMeier(D5) pisze:A "Władca Pierścieni" to co? Gdzie tkwi haczyk?
Heh, moze to nie trylogia, ale do cholery czemu sie tak przyjelo
?? W sumie troche szkoda że nie dożył jeszcze troche może byśmy mieli lpeszy Silmarilion.
No nie wiem, może dlatego, że został wydany w trzech tomach? Ale jak widzę ciężko na to wpaść.Clayman pisze:Heh, moze to nie trylogia, ale do cholery czemu sie tak przyjelo?? W sumie troche szkoda że nie dożył jeszcze troche może byśmy mieli lpeszy Silmarilion.
Fakt! ten album jest ostry i malo zrozumialy jak jasna cholera!Meier(D5) pisze:ale Lugburz'a (nie licząc fenomenalnego intra) rzeczywiście nie da się słuchać.
Uczep sie obowiazkowo, tylko na poczatku sie nie zniechecaj! Potrzeba czasu na zakochanie sie w tej muzyce, na poczatku zacznij spokojnie np. Blind Guardianpaniron pisze:Ja jeszcze nic takigo nie słyszałem, ale mysle że taka muza może być nawet ciekawa. Jak pozaliczam wszystkie poprwaki to trzeba by coś w tym kierunku zadziałać.
Summoning proste... jedyne mi znane tak w pelni pasujace.
Co do BG, na pewno magia jest np w takim Bard Song'u ;] Ale nie uznabym ktorejkolwiek plyty za nadajacy sie ost do tworczosci Tolkiena. A S. juz tak.
Co do BG, na pewno magia jest np w takim Bard Song'u ;] Ale nie uznabym ktorejkolwiek plyty za nadajacy sie ost do tworczosci Tolkiena. A S. juz tak.
Jazz is not dead, it just smells funny.
- Tomek(JMM)
- -#Clairvoyant

Pierwsze ywdanie powieści wbrew woli autora zostało wydane w trzech tomach. I prawie wszystkie późniejsze wydania również były tak wydawane, chociaż można znaleźć w księgarniach wydanie jednotomowe.Meier(D5) pisze:No nie wiem, może dlatego, że został wydany w trzech tomach? Ale jak widzę ciężko na to wpaść.Clayman pisze:Heh, moze to nie trylogia, ale do cholery czemu sie tak przyjelo?? W sumie troche szkoda że nie dożył jeszcze troche może byśmy mieli lpeszy Silmarilion.
-
Stormshield
- -#Moonchild

Tylko i wyłącznie Summoning.
Wydanie jednotomowe to ładna kobyłka
Dobrze że nie łaczyli jeszcze z Silmalirionem