Saxon

Dyskusje o innych zespołach i albumach

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Awatar użytkownika
krusejder
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Re: Saxon

Postautor: krusejder » czw sty 18, 2024 8:19 pm

Nowa płyta nie zawodzi, choć w przeciwieństwie do Carpe Diem nie została "miłością od pierwszego usłyszenia".
dalsze plany na rok Pański 2025: Purple Day, Kult, Still of the Night, Helloween, Blaze Bayley, Gus G & Ronnie Romero, Nocny Kochanek, Candlemass, SBB, Accantus, Sylwia Grzeszczak, Amarok & Quidam, Internal Quiet & Fatum, British Lion, Tarja ...

Awatar użytkownika
johnny_o
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Postautor: johnny_o » czw sty 18, 2024 8:34 pm

Ja nie popełnię tego samego błędu co przy Carpe Diem i na spokojnie sobie przesłucham w weekend po odebraniu fizycznego egzemplarza.

Awatar użytkownika
Cold
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Postautor: Cold » czw sty 18, 2024 9:56 pm

Jewel case czy podobnie jak Carpe Diem digisrak?

Awatar użytkownika
krusejder
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Postautor: krusejder » czw sty 18, 2024 10:07 pm

digisrak

Jewely są u Japońców
dalsze plany na rok Pański 2025: Purple Day, Kult, Still of the Night, Helloween, Blaze Bayley, Gus G & Ronnie Romero, Nocny Kochanek, Candlemass, SBB, Accantus, Sylwia Grzeszczak, Amarok & Quidam, Internal Quiet & Fatum, British Lion, Tarja ...

Awatar użytkownika
johnny_o
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Postautor: johnny_o » pt sty 19, 2024 1:31 am

No nie wytrzymałem, przesłuchałem z YT na telefonie i... jestem pozytywnie zaskoczony. Całość brzmi świeżo i przepotężnie, choć na razie utwory nie zapadają tak bardzo w pamięć jak te z Carpe Diem i Thunderbolt. Najlepsze tytułowy, Kubla Khan i 1066, odstają Roswell i Witches Of Salem a reszta plasuje się gdzieś pomiędzy. Takie pierwsze wrażenie, ale będę katował non stop przynajmniej do końca miesiąca więc album może tylko zyskać. Tym bardziej nie mogę się doczekać koncertu w Krakowie i usłyszenia nowych numerów na żywo.

Piotr Lange
-#Moonchild
-#Moonchild

Postautor: Piotr Lange » pt sty 19, 2024 10:18 am

Kapitalny album, bardzo zwarty i konsekwentny, moim zdaniem co najmniej tak dobry jak Carpe Diem. Brawo!!!

Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Postautor: Schizoid » pt sty 19, 2024 1:16 pm

Saxon jest Saxonem. I dobrze. Nowych fanów tym materiałem nie pozyskają, ale podoba mi się to, że legendy zbliżające się do nieuchronnego końca kariery nie starają się o rewolucję, tylko robią to, co im wychodzi najlepiej. Płyta chyba trochę gorsza, niż Carpe Diem, takie 7,5/10, ale bardzo przyjemna. Najlepsze kawałki? Dla mnie Roswell i Super Charger. Zgrzytania zębami nie odnotowano, czyli żadnej kaszany na tę tracklistę nie wrzucili. Nowe numery powinny fajnie urozmaicić set, więc tylko czekać na marzec i Dublin :D

As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller

Awatar użytkownika
johnny_o
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Postautor: johnny_o » pt sty 19, 2024 1:46 pm

No właśnie, "przyjemna" to bardzo trafne określenie. Dodałbym też równa - cały czas stawiam ją trochę niżej niż Carpe Diem, ale nawet Roswell i Witches zyskały po kolejnych odsłuchach. Wybierasz się do Dublina czy tylko czyhasz na set na wiadomym portalu? ;) Ja przed Krakowem nie będę sprawdzał bo na nic konkretnego nie mam ciśnienia i wiem że chłopaki nie zawiodą.

Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Postautor: Schizoid » pt sty 19, 2024 1:48 pm

Kilku Sanatorian ma już zaklepaną wycieczkę do Dublina :) Setów nie będę sprawdzał, bo to bodajże 3 gig na trasie, więc będzie można przeczekać bez spoilerów na spokojnie.

As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller

Awatar użytkownika
Geri666
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Postautor: Geri666 » pt sty 19, 2024 2:52 pm

Nowa płyta jest zajebista. Maiden już tak nie potrafią.

Awatar użytkownika
krusejder
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Postautor: krusejder » pt sty 19, 2024 3:42 pm

Mnie ten Dublin nie pasował czasowo, a także cenowo - noclegi są tam b drogie. Za to wybieram się do angielskiego Kołobrzegu, czyli Bournemouth

Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Postautor: Schizoid » pt sty 19, 2024 3:46 pm

Dublin to była dobra opcja ze względu na niesiedzącą płytę, która podczas trasy po Wyspach jest niestety standardem. A z cenami noclegów fakt, to niestety okolice św. Patryka. Ale na szczęście udało się nam znaleźć spoko opcję.

nugz
SMERF MARUDA

Postautor: nugz » pt sty 19, 2024 4:04 pm

Juz się kręci, aż chcę się słuchać :)

Awatar użytkownika
krusejder
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Postautor: krusejder » pt sty 19, 2024 4:08 pm

Bournemouth też ma stojącą płytę :)

Awatar użytkownika
pinio
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Postautor: pinio » pt sty 19, 2024 8:43 pm

Przesłuchać trzeba, wsłuchiwać się nie ma w co, w pamięci zostaje niewiele (albo jeszcze mniej), jako "coś ostrzejszego w tle" - bardzo dobre.
Może tej muzyki nie napisał Mozart,
ale ten kto ją napisał - był Mozartem

Kiedy słuchasz muzyki Mozarta świat staje się lepszy

Awatar użytkownika
Cold
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Postautor: Cold » pt sty 19, 2024 11:18 pm

Kolejna bardzo solidna płyta, którą słucha się z uśmiechem na gębie. W XXI wieku słabej nie nagrali. Niewiele jest takich kapel w mocniejszym graniu trzymających równy poziom od lat. Saxon, Overkill, Katatonia...?

Awatar użytkownika
blackcocker
-#Moderator
-#Moderator

Postautor: blackcocker » sob sty 20, 2024 8:29 am

Kolejna bardzo solidna płyta, którą słucha się z uśmiechem na gębie. W XXI wieku słabej nie nagrali. Niewiele jest takich kapel w mocniejszym graniu trzymających równy poziom od lat. Saxon, Overkill, Katatonia...?
...Accept :D ta Katatonia to trochę przestrzał :D
#blackcocker2023

Najlepszą prozę pisze życie.
Ostatni jest wtedy, kiedy idziesz rzygać.
Nic nas nie zatrzyma.
Jak się ma dupę, to trzeba powiedzieć "dupa".

09: Zalewski, Dżem, Organek, Coma
10: IQ, Parcels, Ashes of Ares, Opeth, Opeth, Opeth, Eivør, Wolvennest, Helloween
11: The Night Eternal, Ciśnienie, Kaelan Mikla, Rome, Candlemass, Youth Novels, Mag
12: Zalewski, Acid Drinkers

***OFFICIAL PAULINA DAMASKE FANKLUB***

Awatar użytkownika
Cold
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Postautor: Cold » sob sty 20, 2024 11:41 am

A pokaż mi pan słabą płytę Katatonii? Dla mnie najsłabszą ich płytą jest pierwsza Dance of December Souls - i tak kultowa, jeśli chodzi o progressive-doom-gothic. Accept - pełna zgoda.

Awatar użytkownika
blackcocker
-#Moderator
-#Moderator

Postautor: blackcocker » sob sty 20, 2024 12:01 pm

A pokaż mi pan słabą płytę Katatonii? Dla mnie najsłabszą ich płytą jest pierwsza Dance of December Souls - i tak kultowa, jeśli chodzi o progressive-doom-gothic.
Czy słabe... może nie słabe, bo są co najmniej niezłe, ale mowa była o równym poziomie - dla mnie dwie ostatnie Katatonie to jest spadek formy i najsłabsze płyty w erze post The Great Cold Distance :D
#blackcocker2023

Najlepszą prozę pisze życie.
Ostatni jest wtedy, kiedy idziesz rzygać.
Nic nas nie zatrzyma.
Jak się ma dupę, to trzeba powiedzieć "dupa".

09: Zalewski, Dżem, Organek, Coma
10: IQ, Parcels, Ashes of Ares, Opeth, Opeth, Opeth, Eivør, Wolvennest, Helloween
11: The Night Eternal, Ciśnienie, Kaelan Mikla, Rome, Candlemass, Youth Novels, Mag
12: Zalewski, Acid Drinkers

***OFFICIAL PAULINA DAMASKE FANKLUB***

Żelazny
-#Assassin
-#Assassin

Postautor: Żelazny » sob sty 20, 2024 12:10 pm

Analogicznie Accept się też nie nada, bo Rise of Chaos to też był jednak spadek formy wyraźny
Forum internetowe to poważna sprawa.

Wróć do „Zespoły i Albumy”