Ogólnie o koncertach

Info o koncercie? Zlocie? Imprezie? Patrz tutaj

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Re: Ogólnie o koncertach

Post autor: gumbyy »

Wczorajsza Crypta z Wrocławia: https://m.youtube.com/watch?v=wk3bUdBsPZs

Dziki koncert ogólnie.

Na początek Hostia - srogi łomot.
Później Plaguemace - co wokal odwala na scenie to przedzik! Muzycznie też ładnie stłukli :)
Następnie młodziki z Nakkekneakker (tu chyba Wiedzmina trza :lol:) którzy przywalili soczyście death metalem.
No i Crypta na deser - trochę spokojniej po poprzednikach, ale równie miło.

Ludzi niezbyt dużo (w tym kilku znajomych), na barierce lajcik, wpadła jakaś kosteczka, zespoły pod sceną podczas koncertów, stara fotka z Lirą podpisana, kolejna wpadła do podpisu kiedyśtam ;) Bardzo fajny wieczór w Zaklętych Rewirach :D
www.MetalSide.pl
Awatar użytkownika
Kevin18
-#Assassin
-#Assassin

Post autor: Kevin18 »

Chodząc ogólnie na koncerty zauważyłem że sporo z nich miało beznadziejną frekwencję ( Krisiun , Evildead, Ereb Altor , Crypta ) - Raz, Zastanawiam się jak te zespoły są w stanie funkcjonować na tych trasach przy obecnych kosztach. A dwa, ile jeszcze lat zanim przestaną koncertować. Mam wrażenie że kluby wypełniają dziś tylko nazwy znane i lubiane ( Marduk, Cannibal Corpse, Blind Guardian ) , reszta ma przekichane.
www.last.fm/user/darkfuneral18
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Małe zespoły, niskie koszty. Wczoraj 2 kapele (C i P) z jednej wytwórni, plus młodzież bez kontraktu. Obstawiam, że młodzi wyłożyli hajsy na granie. P pewno za friko jako support dla Crypta w ramach jednej wytwórni (Napalm). Stawka za koncert pewno nie była duża, bo org szarpnął się na 4 szruki w PL. Bilety 60-100 w przedsprzedaży, 140 w dniu, więc pewno swoje ugrał. A zespoły zawsze coś z merchu opędzlują i na waciki będzie ;)

Tylko Crypta miała swoje zabawki, reszta się dzieliła. Klub też tani, tam są dosłownie 3 osoby ochrony ;)
www.MetalSide.pl
Awatar użytkownika
Shedao Shai
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: Shedao Shai »

O, też bylem wczoraj, gumbyy. Wprawdzie tylko na Nakkekneakker i Crypcie (a planowałem być tylko na Crypcie, no ale była obsuwa i wpadłem na pół Nakkekneakkera xD). Pierwszy raz widziałem tak okrojoną imprezę w Rewirach. Tzn. zawsze szatnia była na dole, tam też sprawdzali bilety. A tu proszę, siedzi sobie chłop naprzeciwko kibli na pierwszym piętrze, zresztą niezbyt zainteresowany kontrolowaniem wchodzących, sam go musiałem zaczepić żeby mi zeskanował bilet :wink: Szatnia - myślałem że nie ma, dopiero na wyjściu ją odkryłem. Na merchu Crypty - co podszedłem to nikogo nie było. No trudno, nie chcieli moich pieniędzy :D

Sam koncert fajny, żywiołowy, dobrze odegrana sztuka. Z racji małej frekwencji komfortowo się go oglądało. Mnie jakoś szczególnie ujęła perkusistka - Luana Dametto. Nie wiem czemu, ale tak było :wink:
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

No ja szatnię zauważyłem przy wyjściu z klubu :lol: a miałem plecak który chętnie bym oddał. No ale luźno było, to jakoś nie przeszkadzał pod nogami :)

No może kiedyś się trafimy, żeby piątkę zbić :D
www.MetalSide.pl
Deleted User 4876

Post autor: Deleted User 4876 »

Live Najszon po dwóch sold outach w 2023 koncertów Pana VV tym razem rzuciło go do sporo większego MCK-u i aby uniknąć wizualnej klapy frekwencyjnej ustawili scenę na tym szerszym boku... no ale tak to już jest jak się ceny dzwiga o 65 % w ciągu 14 miesięcy za ten sam materiał.. w sumie te 6 dyszek za wlotkę z alebilet to była optymalna cena.
pz
-#Administrator
-#Administrator

Re: Bruce Dickinson live @ Whisky A Go-Go - RELACJA

Post autor: pz »

Wątek przeniesiony z tematu z relacją Wickera z koncertu Bruce'a w Stanach. Poniższy post to "odpowiedź" na pytanie czemu Bruce gra nie gra u nas klubowego koncertu.

Bo gra na festiwalu, a my wciąż jesteśmy rynkiem drugiej kategorii.

02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
03: Villagers of Ioannina City, Lady Pank, Zalewski, Icon, Turbo (Łódź)
05: Paul Quinn, Defenders of Steel, Hellhaim, Linkin Park (Sztokholm), Omen (Kraków?)
06: Omen (Warszawa), Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), MnC (SK, Łódź)
07: MnC (Pionki), Skunk Anansie, Judas Priest
08: Castle Rat, Soen
IgorW
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: IgorW »

pz pisze: pn kwie 15, 2024 11:35 am Bo gra na festiwalu, a my wciąż jesteśmy rynkiem drugiej kategorii.
No faktycznie, za to gra na takich rynkach pierwszej kategorii jak: Węgry, Rumunia, Bułgaria, Estonia, Trucja :). Przestańcie już pitolić farmazony i sklejać sobie fakty pod wyssaną z palca tezę.
pz
-#Administrator
-#Administrator

Chyba nie przeczytałeś ze zrozumieniem tego co napisałem. Ile gra koncertów w wymienionych przez Ciebie krajach? Bo jak patrzę, to widzę, że gra po jednym. W Czechach gra na festiwalu i też nie ma klubówki. Po prostu u nas ten jedyny to Mystic. Nie jesteśmy Niemcami, Francją czy UK, żeby grał u nas festiwal i jeszcze koncert klubowy, czyli jednak rynek drugiej kategorii, bo pod względem liczby ludności jesteśmy większym rynkiem niż Węgry, Rumunia czy Estonia.

02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
05: Paul Quinn, Defenders of Steel, Hellhaim, Linkin Park (Sztokholm), Omen (Kraków?)
06: Omen (Warszawa), Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), MnC (SK, Łódź)
IgorW
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: IgorW »

pz pisze: pn kwie 15, 2024 1:07 pm Chyba nie przeczytałeś ze zrozumieniem tego co napisałem. Ile gra koncertów w wymienionych przez Ciebie krajach?
Przeczytałem. Nadal nie widzę postaw do wyciągania wniosków, jakiej to niby kategorii jesteśmy rynkiem, na podstawie tego, czy planowany w tym momencie jest u nas koncert inny, niż tylko festiwalowy. Sam zauważyłeś, że są może ze dwa, trzy kraje, w ktorych jest fest + klubówki. Z tego by wynikało, że ową drugą kategorię stanowi właściwie cała Europa. Korelacja nie jest wynikaniem, co wiemy z logiki, a decyzje co do tego, ile jest koncertów w danym miejscu mogą być złożone. Czasami festiwale życzą sobie, aby koncert danego artysty był jedynym w danym kraju, w najbliższym czasie. Nie zdziwiłbym się, jakby po Mysticu ogłoszono w PL klubowe sztuki, na przykład w przyszłym roku, o ile plotki co do trasy się ziszczą. Nie chcę się śpierać, zwracam tylko uwagę, że w tym momencie nie znamy szczegółów co do tej sprawy.
pz
-#Administrator
-#Administrator

Oczywiście może być kwestia ustaleń z organizatorem. Były przypadki ogłaszania solowych koncertów po imprezie festwialowej i ucieszyłbym się, gdyby tak było i w tym przypadku. Chociaż wydaje mi się, że w przypadku BD i ogłoszonej trasy to nierealne.

Moja opinia co do kategorii rynku nie wynika tylko z rozpiski trasy Bruce'a. Niestety wielu artystów gra u nas jeden, czasem dwa koncerty i ludzie jeżdżą prze cały kraj. W przypadku dużych rynków to nie do pomyślenia. Do takiego Niemca artysta musi podjechać pod dom. Wydaje mi się też, że patrząc na liczbę ludności, powierzchnię i zamożność mieszkańców jesteśmy traktowani mocno po macoszemu.

PS. Potem przeniosę dyskusję do właściwszego tematu

Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: Schizoid »

Niemcy to jest największy metalowy rynek w Europie i porównywanie praktycznie któregokolwiek innego kraju do nich jest bezcelowe. W przypadku koncertu BD w Polsce nie ma żadnych niestandardowych akcji. Festiwal zaklepał artystę, którego wiąże wyłączność co do gigów w PL i tyle. Do tego komercyjna atrakcyjność solowego Bruce'a jest mimo wszystko niewiadomą, ściąganie go tu na 2 koncerty mogłoby być ryzykowne dla orgów. Przypominam, że przed ogłoszeniem trasy wiele osób twierdziło, że on będzie headował większe imprezy muzyczne, a koniec końców tak się nie dzieje. Osoby decyzyjne muszą po prostu wybadać temat.

As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
pz
-#Administrator
-#Administrator

Wiadomo, że Niemcy są wyjątkiem, ale Francja ma Paryż + Hellfest (są więksi i bogatsi), Szwecja ma Sztokholm i Sweden Rock (są bogatsi, ale dużo mniejsi), Holandia ma Groningen i Tilburg (są bogatsi i dużo mniejsi). podobnie Włosi - 2 sztuki. Festiwal to jednak nie jest impreza dla fanów artysty. Szersza publiczność, przypadkowi ludzi. Nie każdy wyda 6 stów i pojedzie na drugi koniec kraju (bo Gdańsk to jednak daleko dla większości mieszkańców Polski) na festiwalowy koncert idola. Jednocześnie koncerty Maiden u nas się świetnie sprzedają. Myślę, że ryzyko ze zrobieniem drugiego koncertu np. na początku lipca w Krakowie nie byłoby duże.

Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Szwecja to kraj, gdzie Maiden było w stanie wyprzedać kilka imprez stadionowych dzień po dniu, więc też trochę inna półka.

W tym roku na Mystica wybierze się trochę osób, które nigdy tam jeszcze nie gościły - wyłącznie dlatego, że to właśnie jedyna okazja na zobaczenie Bruce'a w Polsce. Strzelisz drugą sztukę w Krakowie? Spoko, pewnie będzie miała zejście - ale tym samym ci ludzie nie kupią biletu/karnetu i wybiorą klubówkę.

As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
pz
-#Administrator
-#Administrator

Owszem, ale Mystic i tak by się sprzedał. Ten Bruce tam do mało kogo pasuje. Takich rockowo-heavy artystów jest bardzo mało. On i Accept to największe nazwy. Słabiej to wygląda niż zestaw sprzed 2 lat Priest, Saxon, MF. Bruce może ściągnąć tych, którzy mieli na niego duże ciśnienie. Dla osób z południa i lubiących heavy dużo lepsza ofertę ma masters.

Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Podejrzewam, że jak ktoś już jest na tyle zaawansowanym słuchaczem, że lubi BD solo, to przeżyje dzień czy kilka z inną muzyką niż pianie o smokach i motocyklach ;) Sam Bruce proponuje muzykę inną niż kapela macierzysta.

pz
-#Administrator
-#Administrator

No ale na Mysticu przeważają wirujące w pralce kamienie i jakieś dziwne gówna, to może być spore wyzwanie dla fanów rycerzy i motocykli;)

Awatar użytkownika
Max323
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Post autor: Max323 »

Podobno Bruce zna plany Maiden do 2026 roku i widzi tam czas na kolejną solową trasę. Zobaczymy jaki format ewentualnie wtedy wybierze. Czy bardziej w solowe koncerty, czy też przeplatane festami?
A
B
C
D
E
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

No ale po co mam jechać z Wrocławia na samego BD na Mystic, skoro mogę pojechać np do Berlina?
www.MetalSide.pl
Deleted User 4876

Post autor: Deleted User 4876 »

gumbyy pisze: pn kwie 15, 2024 11:16 pm No ale po co mam jechać z Wrocławia na samego BD na Mystic, skoro mogę pojechać np do Berlina?
Bo masz być patriotą, a nie nabijać kabzę Helmutom!
ODPOWIEDZ