Fear Of The Dark - słaby album ??
Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM
Re: Fear Of The Dark - słaby album ??
"The Apparition" to dla mnie najgorszy numer w dyskografii Maiden. I płyta jest nierówna, bo kilka numerów jest mocno przeciętnych (np. Childhood, Chains Of Misery). Płyta średnia, ale mam do niej duży sentyment, choć do płyty jako całości wracam rzadko.
Childhood - najlepszy numer na płycie 
02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków), Wishbone Ash (Warszawa), Monstrum (Rzeszów), Soen (Kopenhaga)
03: Lady Pank, Zalewski, Turbo (Łódź)
05: Defenders of Steel
06: Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), Linkin Park
07: Judas Priest
Dlaczego?! Dla mnie numer świetny z doskonałym tekstem i feelingiem, jeden z częściej chodzących mi po głowie.
Zarówno Childhood jak i Chains - miód!
Zarówno Childhood jak i Chains - miód!
Zmieniało się to z biegiem lat (to pierwszy album Maiden, który poznalem), ale Childhood zawsze był w czołówce.
Teraz byłoby chyba tak:
1-2.Childhood's End, Be Quick or Be Dead (świetne)
3-5. Fear of the Dark, Judas Be My Guide, Afraid to Shoot Strangers (bardzo dobre)
6-9. Chains of Misery, Fear is the Key, Fugitive, From Here to Eternity (dobre)
10.Wasting Love (przeciętniak)
11-12. Weekend Warrior, Apparition (tragedia)
Skrócić o 3 numery i dostajemy bardzo dobry album (top-3 Maiden wtedy) o jedynej słusznej długości ok. 43 minut
Teraz byłoby chyba tak:
3-5. Fear of the Dark, Judas Be My Guide, Afraid to Shoot Strangers (bardzo dobre)
Skrócić o 3 numery i dostajemy bardzo dobry album (top-3 Maiden wtedy) o jedynej słusznej długości ok. 43 minut
02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków), Wishbone Ash (Warszawa), Monstrum (Rzeszów), Soen (Kopenhaga)
03: Lady Pank, Zalewski, Turbo (Łódź)
05: Defenders of Steel
06: Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), Linkin Park
07: Judas Priest
Zasadniczo się zgadzam, najgorsze te same, coś tam po drodze inaczej, ale wrażenie takie samo. Lubię ten album i często u mnie gości w odtwarzaczu.pz pisze: ↑śr maja 22, 2024 10:09 pm Zmieniało się to z biegiem lat (to pierwszy album Maiden, który poznalem), ale Childhood zawsze był w czołówce.
Teraz byłoby chyba tak:
Skrócić o 3 numery i dostajemy bardzo dobry album (top-3 Maiden wtedy) o jedynej słusznej długości ok. 43 minut![]()
www.MetalSide.pl
-
Deleted User 8479
Zainspirowany postem PZ, też sobie ocenię kawałki i jak to się zmieniało:
Quick - zawsze się podobał, teledysk bardzo fajny
Eternity - teledysk jeszcze lepszy, ta blondynka jest hot
, dobry wałek, dobre solówki
Afraid - kiedyś się podobał, teraz trochę gorzej, ale solówki wyciągają do góry ten song
Key - takie 50/50
Childhood's - fajnie bas klekocze, ale nie jestem jakimś fanem
Wasting - najlepsza ballada Maiden i chyba życiowe solo Gersa, po raz kolejny świetny teledysk
Fugitive - refren mnie denerwuje, nie przepadam za bardzo
Chains - też refren mnie drażni
Appartion - bardzo lubię, fajny tekst
Judas - faworyt od zawsze na zawsze, 2 kapitalne solówki Dave'a ten koleś jest nie do zdarcia z tamtych lat
Warrior - za bardzo w stylu AC/DC a ich nie lubię, więc najgorszy wałek na płycie obok Fugitive moim zdaniem
Tytułowy - oklepany ile tu było spięć z powodu tego kawałka na forum, Fear of the Dark dla kindermetali itd, i ta akcja w Chorzowie 2005, no makabra. Tak czy inaczej wałek dobrze się słucha nawet po latach.
Nie chce mi się słuchać teraz tego krążka, ale tak z 6,5-7/10 bym dał. Joł
Quick - zawsze się podobał, teledysk bardzo fajny
Eternity - teledysk jeszcze lepszy, ta blondynka jest hot
Afraid - kiedyś się podobał, teraz trochę gorzej, ale solówki wyciągają do góry ten song
Key - takie 50/50
Childhood's - fajnie bas klekocze, ale nie jestem jakimś fanem
Wasting - najlepsza ballada Maiden i chyba życiowe solo Gersa, po raz kolejny świetny teledysk
Fugitive - refren mnie denerwuje, nie przepadam za bardzo
Chains - też refren mnie drażni
Appartion - bardzo lubię, fajny tekst
Judas - faworyt od zawsze na zawsze, 2 kapitalne solówki Dave'a ten koleś jest nie do zdarcia z tamtych lat
Warrior - za bardzo w stylu AC/DC a ich nie lubię, więc najgorszy wałek na płycie obok Fugitive moim zdaniem
Tytułowy - oklepany ile tu było spięć z powodu tego kawałka na forum, Fear of the Dark dla kindermetali itd, i ta akcja w Chorzowie 2005, no makabra. Tak czy inaczej wałek dobrze się słucha nawet po latach.
Nie chce mi się słuchać teraz tego krążka, ale tak z 6,5-7/10 bym dał. Joł
Po kilka latach przerwy przesłuchałem album w całości. Sam jestem zaskoczony jak dobrze mi się go słuchało. Skipuję tylko Apparition, reszta bardzo dobra bądź przynajmniej dobra. Świetna forma wokalna Bruce'a, lubię to jego bardziej zadziorne wcielenie. No i naprawdę bardzo dobre sola praktycznie w każdym numerze.
-
Deleted User 5490
Mi na tej płycie nie zażarła zmiana barwy perkusji. Nicko poluzował naciągi i nie przypadło mi to do gustu.
Jest to też pierwszy album Iron Maiden, na którym nie podoba mi się więcej niż jeden kawałek. Wręcz połowa płyty mnie nudzi. A najbardziej Afraid to Shoot Strangers, bo najdłuższy z tych nudziarzy.
Jest to też pierwszy album Iron Maiden, na którym nie podoba mi się więcej niż jeden kawałek. Wręcz połowa płyty mnie nudzi. A najbardziej Afraid to Shoot Strangers, bo najdłuższy z tych nudziarzy.
Słaby? Nigdy bym tak nie powiedział. Co najwyżej trochę nierówny, ale na każdym albumie Maiden zdarzają się słabsze utwory. Jak dla mnie to ostatnio zbyt często niestety
W każdym razie Fear to był dla mnie powrót do Ironów w liceum, po kilku latach przerwy. Starszy brat zawiesił słuchanie, a ja musiałem później samodzielnie nadrobić to, co mnie wówczas ominęło. Między innymi Seventh Son... Pewnie dlatego mam do Fear'a spory sentyment, bo nie pozwolił mi zapomnieć o Maiden.
Jak dla mnie największą siłą tego albumu jest melodyjność. Każdy kawałek, nawet te słabsze, wpada w ucho. Najbardziej lubię:
Be Quick - kapitalny otwieracz!, oby pojawił się na najbliższej trasie.
From Here - czysta energia rockowego grania.
Afraid - jeden z najlepiej poprowadzonych utworów z narastaniem dynamiki i tempa.
Wasting Love - no cóż, ortodoksem nie jestem i chwyta mnie za serce
poza tym teledysk mi się podoba
Judas - stara, dobra galopada.
Tytułowy - wg mnie rekomendacja zbędna.
Słabsze momenty to Apparition i Fear is the Key. A Weekend lubię, pewnie dlatego, bo wychowałem się również na AccyDaccy
To co bardzo cenię na tej płycie to, wspomniane już powyżej, solówki. Tu nie ma słabszych momentów, w żadnym utworze. A to co się dzieje we From Here, to zawsze był dla mnie kosmos.
No i zawsze mi się wydawało, że oni na tej płycie mają takie brzmienie, jakby trochę nierówno grali. Oczywiście to złudzenie, ale nie ma tu takiej precyzji jak na innych albumach. I dlatego brzmi to bardziej szczerze, trochę jak na żywo.
W każdym razie Fear to był dla mnie powrót do Ironów w liceum, po kilku latach przerwy. Starszy brat zawiesił słuchanie, a ja musiałem później samodzielnie nadrobić to, co mnie wówczas ominęło. Między innymi Seventh Son... Pewnie dlatego mam do Fear'a spory sentyment, bo nie pozwolił mi zapomnieć o Maiden.
Jak dla mnie największą siłą tego albumu jest melodyjność. Każdy kawałek, nawet te słabsze, wpada w ucho. Najbardziej lubię:
Be Quick - kapitalny otwieracz!, oby pojawił się na najbliższej trasie.
From Here - czysta energia rockowego grania.
Afraid - jeden z najlepiej poprowadzonych utworów z narastaniem dynamiki i tempa.
Wasting Love - no cóż, ortodoksem nie jestem i chwyta mnie za serce
Judas - stara, dobra galopada.
Tytułowy - wg mnie rekomendacja zbędna.
Słabsze momenty to Apparition i Fear is the Key. A Weekend lubię, pewnie dlatego, bo wychowałem się również na AccyDaccy
To co bardzo cenię na tej płycie to, wspomniane już powyżej, solówki. Tu nie ma słabszych momentów, w żadnym utworze. A to co się dzieje we From Here, to zawsze był dla mnie kosmos.
No i zawsze mi się wydawało, że oni na tej płycie mają takie brzmienie, jakby trochę nierówno grali. Oczywiście to złudzenie, ale nie ma tu takiej precyzji jak na innych albumach. I dlatego brzmi to bardziej szczerze, trochę jak na żywo.
Mogli grać na setkę, już nie pamiętam, pewnie spokojnie do wygooglowania.
-
Timothy Dalton
- -#Ancient mariner

Album nie jest tak do końca słaby. Byłaby to przesada i pewna, że tak powiem niesprawiedliwość wobec tej płyty. Uważam raczej, że ten album byłby znacznie lepszy gdyby nie wyczuwalne animozje między muzykami. Czasami mam wrażenie, że na tej płycie zespół sobie i Dickinson sobie. Czytałem zresztą wywiad w którym Dickinson mówił, ze podczas nagrywania tej płyty kompletnie nie czuł tej muzyki i stąd np. mocno polityczno-społeczne teksty na tej płycie, by zaznaczyć swoją obecność na płycie. Płyta ma swoje zalety, te amerykańskie brzmienie jest rewelacyjne. Potem nigdy Iron Maiden nie brzmiał nawet w połowie tak dobrze. Problemem są kompozycje, kompletnie niepotrzebne kawałki w stylu bieda-AC/DC (sam nie wiem dlaczego akurat ten zespół tu jest kopiowany ?), jakieś nudne bluesy typu Apparition czy Fear is the Key i trochę też zbyt łzawa balladka . Do tego dwa wiadome utwory, które zapoczątkowały modę w Iron Maiden na nudne intra i ładne melodyjki , w których zresztą bardzo niewiele muzycznie się dzieje. Ta część heavy-metalowa typu Be Quick, Fugitive, Judas czy Childhood's End (tylko czemu tak słaby refren? ) jest bardzo dobra. Jeszcze bym wyróżnił Chains of Misery, też za bardzo pod AC/DC ale wyraźnie wyższy poziom niż FHTE czy Weekend Warrior. Tak w sumie to napiszę tak. Na tle te co zespół robił w latach 1980-1988 ten album jest słaby, ale na tle wszystkiego co robił później jest mocny.
-
Powerslave100
- -#Prisoner

1.The Fugitive
2.Be Quick or Be Dead
3.Childhood's End
4.Chains of Misery
5.Judas Be My Guide
6.Afraid too Shoot Strangers
7.From Here to Eternity
8.Wasting Love