24-25/02/2025 - Archive - Kraków
Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM
24-25/02/2025 - Archive - Kraków
ARCHIVE prezentują nowy utwór My Last i ogłaszają kolejne daty koncertów w ramach promocji reedycji swoich kultowych albumów!
Zespół wznawia cztery kultowe albumy ze swojego katalogu: You All Look The Same To Me, Noise, Controlling Crowds I-III i Controlling Crowds IV
ARCHIVE zagrają wszystkie cztery albumy w całości po raz pierwszy w historii, na podwójnych koncertach w Londynie oraz Europie.
24 & 25 LUTEGO 2025 – ICE Kraków
Przedsprzedaż dla klientów Citi Handlowy rozpocznie się w środę, 12 czerwca o godz. 13:00
Przedsprzedaż dla klientów Ticketmaster rozpocznie się w czwartek, 13 czerwca o godz. 11:00
Sprzedaż ogólna rozpocznie się w piątek, 14 czerwca na LiveNation.pl o godz. 11:00
Uznany kolektyw Archive z południowego Londynu dodał kolejne daty do swojej europejskiej trasy koncertowej wspierającej promocję reedycji ich kultowych albumów.
Na nadchodzącej trasie, zespół zagra utwory z czterech albumów: You All Look The Same To Me, Noise, Controlling Crowds (Parts I-III) i Controlling Crowds (Part IV) w całości po raz pierwszy w historii, podczas podwójnych koncertów w całej Europie w 2025 roku.
STYCZEŃ
30 LONDON – HERE AT OUTERNET
31 LONDON – HERE AT OUTERNET
LUTY
5 BRUSSELS – CIRQUE ROYAL
6 BRUSSELS – CIRQUE ROYAL
10 LIEGE – OM
11 LIEGE – OM
14 PARIS – ZENITH
15 PARIS – ZENITH
16 UTRECHT - TIVOLIVREDENBURG
17 UTRECHT - TIVOLIVREDENBURG
19 ZURICH – HALLE 622
20 ZURICH – HALLE 622
21 BERLIN – TEMPODROM
22 BERLIN – TEMPODROM
24 KRAKOW – ICE
25 KRAKOW – ICE
Mówiąc o trasie, członek i założyciel Archive, Darius Keeler powiedział:
"Reakcja na występy w Paryżu była naprawdę oszałamiająca! Wiedzieliśmy, że nasze albumy są uwielbiane przez naszych fanów i zajmują szczególne miejsce w sercach ludzi, ale nigdy wcześniej nie próbowaliśmy niczego na taką skalę, grając cztery albumy w całości!
To będzie dla nas wyjątkowe doświadczenie, radość i niezwykła podróż. Tak bardzo rozwinęliśmy się jako zespół koncertowy od czasu nagrania tych albumów, że jest to okazja do powrotu do tych piosenek i zaprezentowania ich na żywo w sposób, w jaki nie mogliśmy tego zrobić wcześniej. To będą wyjątkowe koncerty, nie mogę się doczekać!".
Bilety na właśnie ogłoszone koncerty trafią do sprzedaży w piątek, 14 czerwca o godz. 11:00.
W każdym mieście dostępna jest ograniczona liczba specjalnych biletów na obydwa koncerty.
--------------------
Zespół opublikował właśnie nowy utwór "My Last" z udziałem byłego wokalisty Craiga Walkera. Piosenka to nigdy wcześniej niepublikowany utwór, nad którym zespół pierwotnie pracował na potrzeby albumu Noise z 2004 roku. My Last znajdzie się na edycji deluxe zremasterowanego albumu Noise, wraz z 7 innymi wcześniej niepublikowanymi utworami z czasów You All Look The Same To Me i Noise.
Zremasterowane i wydane na winylu po raz pierwszy w ramach projektu są również albumy Controlling Crowds I-III i IV zespołu, z 10 wcześniej niepublikowanymi utworami.
Wszystkie cztery zremasterowane albumy zostaną wydane 20 września 2024 roku
Wszystkie formaty, w tym ekskluzywne edycje deluxe, są dostępne w przedsprzedaży.
Zespół wznawia cztery kultowe albumy ze swojego katalogu: You All Look The Same To Me, Noise, Controlling Crowds I-III i Controlling Crowds IV
ARCHIVE zagrają wszystkie cztery albumy w całości po raz pierwszy w historii, na podwójnych koncertach w Londynie oraz Europie.
24 & 25 LUTEGO 2025 – ICE Kraków
Przedsprzedaż dla klientów Citi Handlowy rozpocznie się w środę, 12 czerwca o godz. 13:00
Przedsprzedaż dla klientów Ticketmaster rozpocznie się w czwartek, 13 czerwca o godz. 11:00
Sprzedaż ogólna rozpocznie się w piątek, 14 czerwca na LiveNation.pl o godz. 11:00
Uznany kolektyw Archive z południowego Londynu dodał kolejne daty do swojej europejskiej trasy koncertowej wspierającej promocję reedycji ich kultowych albumów.
Na nadchodzącej trasie, zespół zagra utwory z czterech albumów: You All Look The Same To Me, Noise, Controlling Crowds (Parts I-III) i Controlling Crowds (Part IV) w całości po raz pierwszy w historii, podczas podwójnych koncertów w całej Europie w 2025 roku.
STYCZEŃ
30 LONDON – HERE AT OUTERNET
31 LONDON – HERE AT OUTERNET
LUTY
5 BRUSSELS – CIRQUE ROYAL
6 BRUSSELS – CIRQUE ROYAL
10 LIEGE – OM
11 LIEGE – OM
14 PARIS – ZENITH
15 PARIS – ZENITH
16 UTRECHT - TIVOLIVREDENBURG
17 UTRECHT - TIVOLIVREDENBURG
19 ZURICH – HALLE 622
20 ZURICH – HALLE 622
21 BERLIN – TEMPODROM
22 BERLIN – TEMPODROM
24 KRAKOW – ICE
25 KRAKOW – ICE
Mówiąc o trasie, członek i założyciel Archive, Darius Keeler powiedział:
"Reakcja na występy w Paryżu była naprawdę oszałamiająca! Wiedzieliśmy, że nasze albumy są uwielbiane przez naszych fanów i zajmują szczególne miejsce w sercach ludzi, ale nigdy wcześniej nie próbowaliśmy niczego na taką skalę, grając cztery albumy w całości!
To będzie dla nas wyjątkowe doświadczenie, radość i niezwykła podróż. Tak bardzo rozwinęliśmy się jako zespół koncertowy od czasu nagrania tych albumów, że jest to okazja do powrotu do tych piosenek i zaprezentowania ich na żywo w sposób, w jaki nie mogliśmy tego zrobić wcześniej. To będą wyjątkowe koncerty, nie mogę się doczekać!".
Bilety na właśnie ogłoszone koncerty trafią do sprzedaży w piątek, 14 czerwca o godz. 11:00.
W każdym mieście dostępna jest ograniczona liczba specjalnych biletów na obydwa koncerty.
--------------------
Zespół opublikował właśnie nowy utwór "My Last" z udziałem byłego wokalisty Craiga Walkera. Piosenka to nigdy wcześniej niepublikowany utwór, nad którym zespół pierwotnie pracował na potrzeby albumu Noise z 2004 roku. My Last znajdzie się na edycji deluxe zremasterowanego albumu Noise, wraz z 7 innymi wcześniej niepublikowanymi utworami z czasów You All Look The Same To Me i Noise.
Zremasterowane i wydane na winylu po raz pierwszy w ramach projektu są również albumy Controlling Crowds I-III i IV zespołu, z 10 wcześniej niepublikowanymi utworami.
Wszystkie cztery zremasterowane albumy zostaną wydane 20 września 2024 roku
Wszystkie formaty, w tym ekskluzywne edycje deluxe, są dostępne w przedsprzedaży.
Re: 24-25/02/2025 - Archive - Kraków
Stosowna dyskusja się już zdążyła rozwinąć w temacie o złodziejach z evilnejszyn, ale osobny temat i tak warto założyć. Wydarzenie samo w sobie super, ale ceny i organizator skutecznie zniechęcają 
- Shedao Shai
- -#Rainmaker

Nie umiałem się zdecydować czy bardziej wolę dzień 1 (Again, Numb, Noise, Fuck U, Waste, Get Out) czy dzień 2 (Bullets, Dangervisit, Collapse/Collide i moje ukochane Come on Get High którego praktycznie nie grają na żywo), więc wziąłem na oba xD
Ale słuchajcie, rzecz która mnie zszokowała to brak opłaty serwisowej, a nawet powiem więcej: brak jakichkolwiek opłat dodatkowych! Bilet kosztował 230 zł i tyle zapłaciłem. Tak, szmaciarski e-ticket, ale wciąż - kupować na Ticketmasterze bilet na koncert LN i nie zostać wyrypanym chociaż na jakieś trzy dyszki? Nie wiem co powiedzieć xD
Ale słuchajcie, rzecz która mnie zszokowała to brak opłaty serwisowej, a nawet powiem więcej: brak jakichkolwiek opłat dodatkowych! Bilet kosztował 230 zł i tyle zapłaciłem. Tak, szmaciarski e-ticket, ale wciąż - kupować na Ticketmasterze bilet na koncert LN i nie zostać wyrypanym chociaż na jakieś trzy dyszki? Nie wiem co powiedzieć xD
- johnny_o
- Ten, Który Czyta Wszystko
Plot twist - opłaty były od razu wliczone w cenę 
#johnny2026
#SilneRamięPrawa
#SilneRamięPrawa
Klasyka:
- cena zakupu 70 zł + 30 zł przesyłka: ŁOOO KURNA, ALE KROJO!!
- cena zakupu 100 zł + 0 zł wysyłka: elegancko
www.MetalSide.pl
Ale jest jednak uczciwiej. Od razu widzisz, że cena to 100, a nie cena rośnie z każdym kolejnym krokiem składania zamówienia.
02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
03: Villagers of Ioannina City, Lady Pank, Zalewski, Icon, Turbo (Łódź)
05: Paul Quinn, Defenders of Steel, Hellhaim, Linkin Park (Sztokholm), Omen (Kraków?)
06: Omen (Warszawa), Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), MnC (SK, Łódź)
07: MnC (Pionki), Skunk Anansie, Judas Priest
08: Castle Rat, Soen
-
Deleted User 4876
To ja już wolę płacić fee ale mieć ceny zachodnie.
Londyn: £53.00 + £6.55 Fee
Zurich: 116.30 CHF ( fees included)
Berlin: 74,50 EUR ( fees included)
Kraków: 538 PLN ( fees included)
spoczko, jeszcze z tydzień się powkurwiam i mi przejdzie
Ta polityka nie wyszczególniania fee w cenie ma taki skutek, że w przypadku anulowania gigu nie mogą sobie potrącić tych swoich opłat ( albo coś wymyślą
jak ta zmiana regulaminu odnośnie bagażu)
Londyn: £53.00 + £6.55 Fee
Zurich: 116.30 CHF ( fees included)
Berlin: 74,50 EUR ( fees included)
Kraków: 538 PLN ( fees included)
spoczko, jeszcze z tydzień się powkurwiam i mi przejdzie
Czyli jednak najtańsze dwudniowe za 230 zł, czyli 115 zł za dzień... no to trzeba się będzie wybrać do Krakowa 
- Shedao Shai
- -#Rainmaker

Wybrałem się na oba dni. Po pierwsze, zaskoczyła mnie miejscówka. Myślałem, że ICE to coś pokroju Wrocławskiego Centrum Kongresowego, a tu raczej kaliber NFM/NOSPR, aż dziw, że tak mało się o tym obiekcie mówi, bo śmiało może stać w jednym szeregu z tamtymi. W każdym razie, venue bardzo na plus. To takie miejsce, gdzie nawet z najgorszych miejsc widać i słychać dobrze (jakby się ktoś zastanawiał nad jakimś występem, a nie chciał przepłacać).
Co do samych koncertów - bardzo solidne sztuki. Moim faworytem był pierwszy wieczór, gdzie zagrali prawie całe "You All Look The Same To Me" i prawie całe "Noise", czyli swoje najlepsze płyty. Super było usłyszeć w końcu na żywo "Waste", "Numb" czy "Get Out". "Fuck U" jako show closer robił robotę. Ale i tak najlepszy moment koncertu to - nie będę oryginalny - oczywiście monumentalne "Again".
Drugi koncert również oceniam pozytywnie, choć nie robił aż takiego wrażenia, bo był po prostu oparty na słabszym materiale (wszystkie części "Controlling Crowds"). Były momenty, najbardziej mi podszedł chyba początek występu ("Controlling Crowds" i "Bullets"). Potem gdzieś w środku zrobiła się mocna zamuła. Super było usłyszeć moje ukochane "Come On Get High". Mocny, pięciokawałkowy bis zakończony "Dangervisit".
To było prawie "ultimate Archive experience". Lepszej setlisty już nie będzie. Do kompletu szczęścia brakowało tylko zaproszenia na występy Craiga Walkera, czyli wokalisty z czasów nagrywania klasycznych płyt. Niestety, największym minusem obecnej inkarnacji zespołu od lat jest wokal. Na troje występujących wokalistów, tylko Dave Pen dawał radę. Dawał radę, a nie porywał, jak onegdaj Walker. Druga była jakaś panna od żeńskich partii; starała się jak mogła, ale niestety nie dowoziła. Trzeci to oczywiście największy problem Archive od przeszło dwóch dekad, czyli Wyjec, w dokumentach mający tożsamość Pollard Berrier. Ale to tylko pseudonim, jego prawdziwe imię to Wyjec, człowiek który niszczy muzykę fenomenalnego zespołu swoim, no cóż... wyciem. Plus był taki, że pierwszego wieczoru udzielał się niewiele. Człowiek może tylko się zastanawiać, jak by to wyglądało gdyby sekcję wokalną upaństwowiono i zaorano, a w jej miejsce sprowadzono Walkera. Ale skoro tak się nie stało na tej trasie, to nie stanie się to już nigdy. Szkoda.
Dostaliśmy łącznie prawie 4,5h muzyki Archive, muzyki z ich najlepszego okresu. Nie sposób nie być po czymś takim usatysfakcjonowanym.
PS. Nawet ze swojego biedackiego balkoniku widziałem, jak Thorgal zdobywa setlistę
I kazał przekazać forumowej braci, że obecnie udał się do Australii polować na kostki Within Temptation 
Co do samych koncertów - bardzo solidne sztuki. Moim faworytem był pierwszy wieczór, gdzie zagrali prawie całe "You All Look The Same To Me" i prawie całe "Noise", czyli swoje najlepsze płyty. Super było usłyszeć w końcu na żywo "Waste", "Numb" czy "Get Out". "Fuck U" jako show closer robił robotę. Ale i tak najlepszy moment koncertu to - nie będę oryginalny - oczywiście monumentalne "Again".
Drugi koncert również oceniam pozytywnie, choć nie robił aż takiego wrażenia, bo był po prostu oparty na słabszym materiale (wszystkie części "Controlling Crowds"). Były momenty, najbardziej mi podszedł chyba początek występu ("Controlling Crowds" i "Bullets"). Potem gdzieś w środku zrobiła się mocna zamuła. Super było usłyszeć moje ukochane "Come On Get High". Mocny, pięciokawałkowy bis zakończony "Dangervisit".
To było prawie "ultimate Archive experience". Lepszej setlisty już nie będzie. Do kompletu szczęścia brakowało tylko zaproszenia na występy Craiga Walkera, czyli wokalisty z czasów nagrywania klasycznych płyt. Niestety, największym minusem obecnej inkarnacji zespołu od lat jest wokal. Na troje występujących wokalistów, tylko Dave Pen dawał radę. Dawał radę, a nie porywał, jak onegdaj Walker. Druga była jakaś panna od żeńskich partii; starała się jak mogła, ale niestety nie dowoziła. Trzeci to oczywiście największy problem Archive od przeszło dwóch dekad, czyli Wyjec, w dokumentach mający tożsamość Pollard Berrier. Ale to tylko pseudonim, jego prawdziwe imię to Wyjec, człowiek który niszczy muzykę fenomenalnego zespołu swoim, no cóż... wyciem. Plus był taki, że pierwszego wieczoru udzielał się niewiele. Człowiek może tylko się zastanawiać, jak by to wyglądało gdyby sekcję wokalną upaństwowiono i zaorano, a w jej miejsce sprowadzono Walkera. Ale skoro tak się nie stało na tej trasie, to nie stanie się to już nigdy. Szkoda.
Dostaliśmy łącznie prawie 4,5h muzyki Archive, muzyki z ich najlepszego okresu. Nie sposób nie być po czymś takim usatysfakcjonowanym.
PS. Nawet ze swojego biedackiego balkoniku widziałem, jak Thorgal zdobywa setlistę
-
paulek
- -#Lord of the flies

Pozwolę sobie mieć inne zdanieMyślałem, że ICE to coś pokroju Wrocławskiego Centrum Kongresowego, a tu raczej kaliber NFM/NOSPR, aż dziw, że tak mało się o tym obiekcie mówi, bo śmiało może stać w jednym szeregu z tamtymi.
Byłem tam na kilku koncertach i jedynie siedząc na górze akustycznie było oki.
Oczywiście odnoszę się do NOSPR, gdyż nie mam porównania z NFM
Może nie fatalna, ale rzeczywiście wychodzi na to, że im wyżej tym lepiej. Byłem mocno zdziwiony, gdy drugiego dnia - siedząc na najwyższym balkonie - nagłośnienie było lepsze niż dzień wcześniej, gdy siedziałem na parterze. Tam też nie było źle, ale rzeczywiście, więcej szumu się zdarzało w mocniejszych kawałkach.paulek pisze: ↑czw lut 27, 2025 11:58 am Pozwolę sobie mieć inne zdaniea to z powodu tego, iż w ICE na dużej sali jest fatalna akustyka. Jedynie dobrze nagłośnione miejsca w tym miejscu na najwyższe rzędy niemalże pod samym sufitem.
Byłem tam na kilku koncertach i jedynie siedząc na górze akustycznie było oki.
Oczywiście odnoszę się do NOSPR, gdyż nie mam porównania z NFM
Same koncerty świetne. Jak pisał wyżej Shedao, prawdziwy Ultimate Experience w wykonaniu Archive. Pierwszy dzień oczywiście lepszy, ze względu na granie najlepszych płyt, ale drugi też bardzo dobry. Poza Again, najbardziej mnie zachwyciło Finding It So Hard. Czekałem na ten kawałek live i absolutnie zniszczył na żywo. Jedynie czego zabrakło to Need. Bardzo lubię ten kawałek jako zamknięcie YALtStM, szkoda że nie zdecydowali się go zagrać (w sumie mogli "dograć" jeszcze pozostałe miniaturki z obu płyt, zajęłoby to jakieś niecałe 5 minut, a dopełniłoby set
No i miałem też taką refleksję, że te koncerty, biorąc pod uwagę sold out i to z wyprzedzeniem, mogłyby się odbyć w trochę większej Sali Kongresowej... gdyby po 11(!) latach ktoś ją łaskawie w końcu przywrócił do działania.