Top 25 basistów wszech czasów, by Vengenz

Zbiór ankiet i Waszych opinii dotyczących innych zespołów.

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Deleted User 8479

Top 25 basistów wszech czasów, by Vengenz

Post autor: Deleted User 8479 »

To już mi zostali tylko perkusiści i gitarzyści (najlepsze instrumenty na koniec xd)

Czas na top 25 moich basistów, bez HM.

25. Johan De Farfalla - (Opeth)

Obrazek

Najlepszy basista tego zespołu jak dla mnie.

Ulubione momenty: Nectar

24. Jonas Hellborg - (Shawn Lane, John McLaughlin, Ginger Baker, Solo, Buckethead i wiele innych

Obrazek

Ten znakomity basista udzielał się wielu projektach, ale nie znam wszystkiego. Najbardziej cenię go za płyty Lanem.

Ulubione momenty: 1st Movement i 2nd Movement
Deleted User 8479

Re: Top 25 basistów wszech czasów, by Vengenz

23. Rick Laird - (Mahavishnu Orchestra i wiele innych)

Obrazek

Pierwszy basista oryginalnego składu, znakomite partie. Szkoda, że już nie żyje.

Ulubione momenty: Birds of Fire (cała płyta)

22. Mike Starr - (Alice in Chains)

Obrazek

Pierwszy basista również tego zespołu, jak Rick Laird dla Mahavishnu i również już nie żyje. Genialne partie w latach 90tych miał, niestety nie długo zagrzał miejsca w Alicji.

Ulubione momenty: Dirt (cała płyta)
Deleted User 8479

21. Matt Bisonette - (Joe Satriani, Ringo Starr, Elo, REO Speedwagon, David Lee Roth i wiele innych

Obrazek

Ja go znam tylko z płyt Satrianiego, więc nie jestem tak do końca pewny jego umiejętności, ale to wystarczylo by go umieścić na swojej liście.

Ulubione momenty: War - (Joe Satriani song)

Pierwszą 20 otwiera:

20. Johnny Christ - (Avenged Sevenfold)

Obrazek

Bardzo lovciam gościa, ale jako basistę cenie wiele innych instrumentalistów. Jest w zespole już 22 lata. Johnny to fajny gość, rzuca dużo kostek na koncertach i ma swój kanał Drinks with Johnny na yt. Lubi się napić i zajarać szluga, poczciwy gość. I jeszcze bardzo młody dalej, bo ma 39 lat.

Ulubione momenty: Tension, The Wicked End, Save Me, (O)rdinary, Blinded in Chains, Heretic, Sunny Disposition, Dancing Dead
Deleted User 8479

19. Philip Bynoe - (Steve Vai i kilka innych)

Obrazek

Bardzo dobry basista zarówno live jak i na płytach.

Ulubione momenty - G3 live 1996 (wszystkie wałki na których gra)

18. Roger Waters - (Pink Floyd, Solo)

Obrazek

Tego Pana nie trzeba nikomu przedstawiać, może nie jest najlepszym basistą świata, ale ciekawym kompozytorem/tekściarzem na pewno.

Ulubione momenty - Money
Deleted User 8479

17. Larry Graham - (Sly and the Family Stone, Graham Central Station)

Obrazek

Tego basistę usłyszałem na imprezie, gdy byłem naćpany i od razu kupił moje serce, kapitalny instrumentalista i ten sound :D

Ulubione momenty: Killers Bass Slap i taki wałek, który wtedy widziałem na yt, ale nie pamiętam teraz tytułu xd

16. Doug Ferguson - (Camel)

Obrazek

Kolejny dobry basista, szkoda, że szybko odszedł z zespołu, ale nagrał najbardziej klasyczne płyty.

Ulubione momenty: Moonmadness (cała płyta)
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: Schizoid »

Waters to nawet nie jest najlepszy basista w tym zespole xD

As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
Deleted User 8479

15. David Ellefson - (Megadeth i jakieś inne)

Obrazek

Mój ulubiony basista tego gatunku, typów z mety nie będzie. Bardzo popularny w necie odkąd miał pewną akcje ze smarowaniem.

Ulubione momenty: Peace Sells (cała płyta), Five Magics, Hook in Mouth

14. Stu Hamm - (Solo, Joe Satriani, Steve Vai, Frank Gambale i parę innych)

Obrazek

Kapitalny basista, takie granie lubię, a nie jakichś hard rockowców.

Ulubione momenty: The Bells of Lal (Part Two), The Animal, Answers
Deleted User 8479

No przecież Gilmoura nie dam
Deleted User 8479

13. Thomas Miller - (Symphony X)

Obrazek

W sumie nie wiem czym on się teraz zajmuje, bo niestety nie gra już w zespole, ale dla mnie to najlepszy i jedyny basista tego zespołu. Choć LePond czy jak mu tam też jest ok.

Ulubione momenty: The Divine Wings of Tragedy - (cała płyta)

12. Billy Gould - (Faith No More i jakieś inne, których nie znam)

Obrazek

Kapitalne brzmienie ma ten basista, funkowe i w ogóle, trochę mi się kojarzy z Fleą, ale tego typa nie będzie, bo ich nie słucham i nie lubię.

Ulubione momenty: The Real Thing i Angel Dust (całe płyty)
Deleted User 8479

11. Dave LaRue - (Dixie Dres, Flying Colors, John Petrucci, Steve Morse, Vinnie Moore i wiele innych)

Obrazek

Muzyk, który współpracował z niektórymi osobami z DT, więc wiadomo, że bedzie wysoko. Kawał dobrej muzyki nagrał i fajne basówki music mana ma.

Ulubione momenty: G3 2005 (Wszystkie utwory na których gra)

Pierwszą 10 otwiera:

10. Sean Malone - (Cynic, Gordian Knot, Solo i wiele innych)

Obrazek

Jeden z najlepszych basistów na świecie imo, genialne brzmienie, szkoda tylko, że tak tragicznie skończył.

Ulubione momenty: Focus (cała płyta)
Deleted User 8479

9. Billy Sheehan - (Mr. Big, The Winery Dogs, Talas, Steve Vai,Niacin, Solo, David Lee Roth, Sons of Apollo i wiele innych)

Obrazek

Uwielbiam typa, bardzo charakterystyczne brzmienie, najbardziej cenię go u Steve'a Vaia i Explorer's Club.

Ulubione momenty: The Farandole

8. Mike Rutherford - (Genesis, Mike + The Mechanics, Solo)

Obrazek

Słucham typa od małego dzieciaka, zawsze mi się podobała jego gra. I na żywo też mnie rozwalił.

Ulubione momenty: Foxtrot (cała płyta), Dancing with the Moonlit Knight, Duke's Travels
Deleted User 8479

7. Geezer Butler - (Black Sabbath, Heaven & Hell, GZR, Ozzy Osbourne)

Obrazek

Bardzo cenię tego basistę i był to pierwszy heavy metalowy zespół jaki poznałem (bo ojciec nie słuchał ani Maiden ani Mety)

Ulubione momenty: Wszystko Black Sabbath z Ozzym (poza 13)

6. Joey DeMaio - (Manowar)

Obrazek

Joey DeMaio pierdoli na koncertach farmazony, ale instrumentalistą jest bardzo sprawnym. Lubię typa. Mój ulubiony skład Królów to ten z Triumph :)

Ulubione momenty: The Power of Thy Sword, Bridge of Death, Holy War
Deleted User 8479

5. Geddy Lee - (Rush, Solo)

Obrazek

Bóg basu, największa inspiracja JMX obok Squire'a i Harrisa. Kto wie, może tamci też się pokażą w moim zestawieniu xD

Ulubione momenty: Digital Man - to zwolnienie w środku, niczym ten pies z okładki, który unosi łapki do góry i rusza głową na boki jak te pieski - figurki w samochodach xD

4. Chris Squire - (Yes, Solo, Conspiracy, Squackett, itd)

Obrazek

Tutaj minimalna różnica między nim a 5 miejscem. Yes znam od małego, Rush poznałem trochę później. Znakomity basista, szkoda, że już nie żyje. Mam jego autograf nawet. Za każdym razem na żywo mnie rozwalał.

Ulubione momenty: Rondabout, South Side of the Sky, Heart of the Sunrise, Siberian Khatru, Sound Chaser, Parallels
Deleted User 8479

Top 3 otwiera:

3. Tony Levin - (King Crimson, Peter Gabriel, Pink Floyd, Liquid Tension Experiment, Stick Men i wiele wiele innych)

Obrazek

BÓG BASU - wystarczy spojrzeć z kim grał, to już wystarczająca wizytówka. Kocham typa.

Ulubione momenty: 2 pierwsze płyty LTE i Sledgehammer

Pierwsza dwójka po pierwszym meczu chyba.
Awatar użytkownika
widman
-#Lord of light
-#Lord of light

Post autor: widman »

Że Geezer Butler tak nisko?
Deleted User 8479

2. Steve Harris - (Iron Maiden, British Lion)

Obrazek

Co tu dużo gadać klasa. Choć do tego brzmienia z lat 80tych chyba niestety już nie wróci.

Ulubione momenty: Pierwsze 7 studyjnych płyt Maiden + LAD i ME

No i nr 1, to chyba nie zaskoczenie... :P

1. John Myung - (Dream Theater, The Jelly Jam, Explorers Club, Platypus, Gordian Knot)

Obrazek

Johna miałem przyjemność spotkać wiele razy, po koncercie w trakcie koncertu czy przed koncertem, mam sporo jego autografów i zdjęć z nim. Bardzo miły człowiek i jak sobie zażyczyłem Learning to Live zamiast Metropolis na bis na koncert, który miał się odbyć w następny dzień, to go dla mnie zagrali, więc miło. Wirtuoz, świetny tekściarz, ale w sumie w DT wszyscy piszą niezłe teksty, ale on ma jakieś takie szczególnie uduchowione. Lubię jego brzmienie, choć na ostatnich płytach jedyny obok Pietruchy i Manginiego, który nie nawalał.

Ulubione momenty: The Majesty Demos, When Dream and Day Unite, Images and Words, A Change of Seasons (całe Ep) i Falling Into Infinity

Dzięki za uwagę, następnych robię perkusistów, ale to może za tydzień gdzieś.
Awatar użytkownika
KingCrimson95
-#Invader
-#Invader

Post autor: KingCrimson95 »

Z przyjemnością przeczytałem całą listę oraz Twoje komentarze. Jedynym tak naprawdę wielkim nieobecnym, którego widziałbym w tym zestawieniu jest John Paul Jones z Led Zeppelin. Choć nim to można by obdzielić listę z klawiszowcami, niemniej wydaje mi się niedoceniany, ale jego partie w poszczególnych utworach są arcygenialne.
Koncertowo 2025:
22.11. - Sabaton - Kraków
01.12. - Till Lindemann - Kraków
05.12. - Jethro Tull - Kraków
Deleted User 8479

Niestety nie lubię Led Zeppelin, dlatego go nie uwzględniłem :)
ODPOWIEDZ