Nawet gdyby kolejna trasa okazała się klapą, manager ucieszyłby się że teraz nie musiał się będzie głowić nad kolejną. Oto cała tajemnica!
Wywiady i newsy
Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM
-
Piotr Lange
- -#Moonchild

Re: Wywiady i newsy
Przecież tam nikomu już nic się nie chce. Nagrywanie płyt to kpina - nie dość, że przerwy spore, to jeszcze lepią to na ślinę i trytytki. Koncertówka nagrana ziemniakiem - olać, ludzie i tak kupią... Ze smutkiem trzeba przyznać, że ta formuła się wypaliła. Muzycy nie mają najwyraźniej ognia i tkwią w jakimś maraźmie. Brakuje nowej krwi, jak w Judasach na przyklad.
www.MetalSide.pl
-
Piotr Lange
- -#Moonchild

Tak, z Judasami przecież też już było słabo a po zmianach składu wszystko się zmieniło. Maideni powinni albo zagrać ostatnią trasę i cześć, albo zdecydować się na istotne zmiany kadrowe. Ten drugi scenariusz jest wątpliwy, pierwszy - według mnie najbardziej prawdopodobny. Tu by się przydał ktoś, kto ogarnąłby całą sytuację, zazwyczaj robi to manager, w przypadku IM jednak manager już dawno nic nie ogarnia, bo to człowiek, który powinien być na emeryturze. Potrzebna jest szczera rozmowa między muzykami, co chcą zrobić a czego nie i czy w ogóle chcą jeszcze grać. Jasne, że większego statusu i sukcesu jaki osiągnęli już nie przeskoczą, niemniej chodzi o to aby działać profesjonalnie z pełnym zaangażowaniem. Odnoszę wrażenie, iż część składu zespołu w głębi duszy nie chce już się w to bawić. Niestety, ale takich muzyków należałoby zastąpić ludźmi bardziej kreatywnymi, nastawionymi na pracę i sukces. Nieraz zmiany są konieczne. Kto jest najsłabszym ogniwem zespołu, wszyscy wiemy. Póki co, jakoś to się jeszcze kręci, niemniej życie nie znosi próżni i za parę lat trzeba będzie podjąć poważną decyzję.gumbyy pisze: ↑pn lip 08, 2024 4:13 pm Przecież tam nikomu już nic się nie chce. Nagrywanie płyt to kpina - nie dość, że przerwy spore, to jeszcze lepią to na ślinę i trytytki. Koncertówka nagrana ziemniakiem - olać, ludzie i tak kupią... Ze smutkiem trzeba przyznać, że ta formuła się wypaliła. Muzycy nie mają najwyraźniej ognia i tkwią w jakimś maraźmie. Brakuje nowej krwi, jak w Judasach na przyklad.
Gorzej jak to główny Szef jest tym wszystkim "zmęczony"... i ja takie mam odczucie że teraz to jest już trwanie do tej "50" (?), żeby to jakoś spiąć ładnie.
www.MetalSide.pl
-
Piotr Lange
- -#Moonchild

-
Piotr Lange
- -#Moonchild

- johnny_o
- Ten, Który Czyta Wszystko
To w ramach tej emerytury i wymiany pokoleniowej, widać synek równie zdolny co tatuś.
-
Piotr Lange
- -#Moonchild

No ale "do tanga trzeba dwojga...". I co Pan zrobisz jak im się nie chce? Nic Pan nie zrobisz...
www.MetalSide.pl
Cóż - trochę inne mamy oczekiwania. Mnie całkowicie wystarcza muzyka, którą stworzyli i koncerty, na których pomimo końcówki 6 krzyżyka jestem w stanie szaleć tak jak 40 lat temu (rany ... w tym roku równe 40 lat od mojego pierwszego Maiden na żywo!!!!), tzn. do przepoconych sznurowadeł, zdartego gardła itd. Tylko ... przed trzeba trochę profilaktycznie farmakologią się wspomóc a po - regeneracja trochę dłużej teraz trwaDzosef pisze: ↑pn lip 08, 2024 3:16 pmA kiedy dostales od Maiden jakis ciekawy merch, ciekawe reedycje, archiwalne nagranie, jakas dobra koncertówke, zakulisowe, materiały... COKOLWIEK?pinio pisze: ↑pn lip 08, 2024 2:11 pmPieprzycie jak dzieci, którym się zabawki znudziły.Piotr Lange pisze: ↑pn lip 08, 2024 1:46 pm
Parę rzeczy spokojnie mogliby podpatrzeć u Mety, niemniej chyba nie z tym idiotycznym managementem, wstecznym, niereformowalnym a w dalszej perspektywie - szkodliwym.
Była trasa TBOS, dostaliśmy spoko Live Chaptera, tyle że bez Hallowed i Tears of a Clown.
Była genialna trasa LOTB, dostaliśmy tragiczny Nights of the Dead i dwa video - Stratego i RTTH. Mimo, że grali live WOTW czy Senjutsu, nie ma ani jednego oficjalnego wydania tych numerów live.
Covid - nic się nie działo, a zespół zupełnie to olał. Żadnych archiwalnych materiałów, nic.
Future Past - póki co tylko Stranger, rok po zagraniu Alexandra dalej nie ma z tego oficjalnego nagrania. Kurwa mac, mozna nawet byloby zrobic digital singla z tego.
Poza dobrymi płytami studyjnymi i dobrymi koncertami, Maiden to jakis dramat, nic sie nei dzieje, jedyne na co stac dział kreatywny to tłuczenie kolejnych tshirtów.
Całkowicie zgadzam się z jednym o czym wspomniałeś - brak dobrze zrobionego blu-raya z LOTB uważam za stratę niepowetowaną. Rykoszetem - jakość Nights of the Dead jest taka, że ... lepiej żeby toto nie wyszło.
Innych rzeczy mi nie brakuje, chociaż kolejną płytę chętnie bym przytulił. Mam czego słuchać (lekko licząc mam ze 300 płyt do odsłuchania), ale jak chcę sobie zapodać mrówki na plecach i włosy na sztorc na rękach - puszczam Maiden.Wiem jak na mnie działają i pompowanie - innego niż muzyczny - balonika jest mi niepotrzebne, rankingi wielkości fundowane przez media emocjonalny kwik są mi obce. Nawet specjalnie nie dociekam przyczyn tego - bo i po co? Nie mają ciśnienia? - ok. Nie mają pomysłu? - jest jak jest. Ale nadejdzie koncert i będzie podjarka. Tak myślę, że u narzekających też się owa podjarka pojawi i na koncert pokicają. Poza tym narzekanie to przecie nasza tradycja narodowa.
Tak nawiasem - mam wrażenie, że akceptowaną / rozumianą była postawa Maiden polegająca na olewaniu mainstreamu, braku w tv w ogóle a mtv w szczególności. Czyżby nadszedł czas narzekania, że jednak tego brakuje? Mają - jak nie przymierzając Meta - z lodówki wyskakiwać? Angielski olew to olew. Robili co chcieli jak byli na dorobku, więc tym bardziej będą tak robić teraz.
Nie kupuję kompletnie argumentu, że fani oczekują to fani mają dostać, bo to dzięki nim zespół jest znany, uznany, jest gwiazdą czy co tam jeszcze. Guzik prawda. Zespół zaistniał i działa bo stworzył muzykę, która milionom ludzi urwała dupę i nadal zbiera żniwa nowych młodziaków. To wcale nie takie częste.
I nie pitolcie, że "jakby fani zrobili ciśnienie" to zespół musiałby to lub tamto, nagrać lepiej, skomponować coś ładniejszego itd. Sami w to nie wierzycie. Komponowanie muzyki tak nie działa.
To tak trochę odpowiadając a trochę ogólniej w temacie.
Może tej muzyki nie napisał Mozart,
ale ten kto ją napisał - był Mozartem
Kiedy słuchasz muzyki Mozarta świat staje się lepszy
Muzyka Bacha to muzyka napisana przez Boga
Muzyka Mozarta to muzyka, której Bóg słucha
ale ten kto ją napisał - był Mozartem
Kiedy słuchasz muzyki Mozarta świat staje się lepszy
Muzyka Bacha to muzyka napisana przez Boga
Muzyka Mozarta to muzyka, której Bóg słucha
-
Deleted User 5490
Jeśli chodzi o reedycje i rarytasy to byłem przez Maiden od lat 80tych zadowolony trzykrotnie.
Pierwszy raz, kiedy wypuścili wydanie reedycji 2cd 1995 roku. Dlatego, że wydali wszystkie płyty przy których nikt nie pieprzył się w remastering a na drugich płytach były kawałki z singli, które dostać w polskich sklepach w dobie raczkującego Internetu było bardzo trudno.
Drugi raz, kiedy wydali box w metalowym pudełku z B-side singli, z koncertem z Hammersmith z 82 roku i z BBC Archives. To był też wielki rarytas. Zwłaszcza Hammersmith.
Trzeci raz. Single z okazji 15 lecia na CD.
Już nie pamiętam jak to było chronologicznie.
Te trzy razy, to były wielkie strzały. Poza tym niczego wielkiego się nie doczekałem.
Pierwszy raz, kiedy wypuścili wydanie reedycji 2cd 1995 roku. Dlatego, że wydali wszystkie płyty przy których nikt nie pieprzył się w remastering a na drugich płytach były kawałki z singli, które dostać w polskich sklepach w dobie raczkującego Internetu było bardzo trudno.
Drugi raz, kiedy wydali box w metalowym pudełku z B-side singli, z koncertem z Hammersmith z 82 roku i z BBC Archives. To był też wielki rarytas. Zwłaszcza Hammersmith.
Trzeci raz. Single z okazji 15 lecia na CD.
Już nie pamiętam jak to było chronologicznie.
Te trzy razy, to były wielkie strzały. Poza tym niczego wielkiego się nie doczekałem.
-
Deleted User 8263
Meta muzycznie sie skurwiła, ale to nie znaczy ze wszystko co robi to komercha. Wydawanie koncertów w formie audio, publikowanie masy materiałów na yt, wydawanie reedycji pełnych bonusów to nie jest wchodzenie w mainstream, tylko dodatkowa monetyzacja, a do tego gest i aktywnosc dla najwierniejszych fanow - bo mainstreamowy słuchacz ma takie rzeczy w dupie. Skoro ktoś usiadł i zmontował Strangera, co za problem żeby zmontować Alexandra? Fanowski profil na FB "Eddie the Head" robi przed każdym koncertem świetny unikalny plakat, a grafik Maiden w tym czasie wrzuca generyczną fotkę.Tak nawiasem - mam wrażenie, że akceptowaną / rozumianą była postawa Maiden polegająca na olewaniu mainstreamu, braku w tv w ogóle a mtv w szczególności. Czyżby nadszedł czas narzekania, że jednak tego brakuje? Mają - jak nie przymierzając Meta - z lodówki wyskakiwać? Angielski olew to olew. Robili co chcieli jak byli na dorobku, więc tym bardziej będą tak robić teraz.
-
Deleted User 8263
Nie.Piotr Lange pisze: ↑pn lip 08, 2024 6:44 pmPierwszy raz słyszę o synie Roda, który zajmuje się Maiden, może mowa o Davie Shacku?![]()
Nie byłem teraz na Mecie, ale dało się odczuć, że te koncerty to było spore wydarzenie. Te akcje z prezentacją zdjęć Halfina, koncert tribute bandu, sama konwencja dwóch zupełnie różnych koncertów, specjalny sklepik - dla mnie strzał w 10. Przede wszystkim skierowany do bardziej zaangażowanego odbiorcy, ale normiki dostały to, co chciały, bo przeboje grano na obu gigach. Pod tym względem nie ma co porównywać tych kapel. Na dobrą sprawę koncerty video z Legacy i Future Past można/można było dać do kina i na platformy streamingowe, co miałoby sens zwłaszcza w 2020-2021, kiedy rynek rozrywkowy wisiał w próżni, a zespół na 100% ma sporo nagrań z festów.
As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
-
Piotr Lange
- -#Moonchild

Niestety, ludzie odpowiedzialni za promocję IM w mediach to kompletnie ignoranci, pomyślcie jakby wyglądała kariera grupy, gdyby ktoś te kwestie ogarniał. Mam nadzieję, że w przyszłym roku jednak zaproponują coś fajnego, może tym razem Dickinson czy Harris dopilnują wszystkiego. Oczywiście na koncert pojadę, bo to prawdopodobnie to będzie ich ostatni.
-
Deleted User 8263
Akurat co ty sobie Ralf wymysliles z tym ze oni mieliby konczyc kariere to nie rozumiem.
-
Piotr Lange
- -#Moonchild

No warianty są dwa: albo skończą karierę po następnej trasie, albo nie skończą
www.MetalSide.pl
-
Deleted User 5490
Wróż Jackowski jak się napierdoli i ma wizje, to mówi dokładnie to samo.