Newsy muzyczne

Dyskusje o innych zespołach i albumach

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

nugz
SMERF MARUDA

Re: Newsy muzyczne

Post autor: nugz »

No, tam był syf, szkoda. A Butterfly słuchałem dosłownie w weekend.
Awatar użytkownika
johnny_o
Ten, Który Czyta Wszystko

Post autor: johnny_o »

Ja sobie teraz zapuściłem i przy okazji odświeżyłem teledysk - dla mnie cudny one hit wonder.
Awatar użytkownika
kam
-#Weekend Warrior
-#Weekend Warrior

Post autor: kam »

Foo Fighters musieli przerwac koncert w USA z racji burzy.

https://www.youtube.com/watch?v=OLDIkfg ... Nation.net

Dostali info, ze idzie nawalnica, bylo zielone swiatlo na zagranie jeszcze jednej piosenki, ale kiedy zaczeli ją grac ("Everlong") to nagle podbiegl chyba stage manager, ze jednak nie ma czasu. I bylo po koncercie.
https://www.last.fm/user/kamooo
nugz
SMERF MARUDA

Metallica odmówiłaby zejścia ze sceny! :D
Awatar użytkownika
johnny_o

Metal to nie rurki z kremem, a Grohl to pizda.
Deleted User 5490

Post autor: Deleted User 5490 »

Moim zdaniem myśli logicznie. Granie rocka to nie jest zobowiązanie walki o każdą nutę do samej śmierci.
Życie jest najwyższą wartością. Zarówno tych na scenie, tych pracujących przy obsłudze scenym jak i tych bawiących się pod sceną. Jeśli jest ryzyko zagrożenia życia to się imprezę opóźnia, albo odwołuje. A teraz nazwij mnie pizdą.
Awatar użytkownika
johnny_o

No i przyszedł Pierre i wszystko zepsuł... Oczywiście że postąpił logicznie wykazując się troską o fanów, siebie i całą resztę. Po prostu cały czas mam przed oczami Metę grającą dwa miesiące temu w strugach deszczu pośród błyskawic.
Deleted User 5490

Jak kiedyś gdzieś tam na FB napisałem, że to co Metallica robi(granie w czasie burzy na stadionie) jest ryzykanckie, nierozsądne i nieodpowiedzialne, to fani Mety wieszali na mnie wszystkie psy tego świata.
Nawet kiedy nie ma wyładowań granie na przemoczonym sprzęcie stwarza ryzyko porażenia prądem.
Awatar użytkownika
johnny_o

No jest, ale jak epicko wygląda! A całkiem serio - to jasne i dziwię się że ich po prostu nie ściągnięto siłą. Wczoraj czytałem o jakimś brazylijskim muzyku który przytulił fana w mokrej koszulce i gitara poraziła ich obu na śmierć.
nugz
SMERF MARUDA

Też o tym czytalem, masakra.
Meta gra na bezprzewodach, nie znam sie na technikaliach aż tak, ale jesli ktoś daje zielone światlo, to widocznie jest to bezpieczne.

Dopoki się coś nie wydarzy :P
Deleted User 5490

CIekawi mnie techniczna strona takiego zjawiska. Przy takim ekstremalium pogodowym gitary powinny niestroić w pizdu.
nugz
SMERF MARUDA

Elektronika nie lubi wody, James mówił, że zdarzało się wymienia przetworniki po takich akcjach.
Sound na pewno się zmienia, muli itd.
Deleted User 5490

Elektronika to jedno. Drewno reaguje na zmiany wilgotności. Mniemam, że gitara po takim mokrym koncercie nie nadaje się już do niczego, a jeśli tak to do powieszenia na ścianie, jako dekoracja.
Przecież lutnicy zanim zrobią dobrą gitarę muszą zdobyć dobrej jakości, sezonowane drewno, albo sami je sezonują.
NIby teraz robi się instrumenty z różnych kompozytowych gówien. Aristides jest w tym przodującą firmą. Meta nie gra jednak na Aristidesach. To gitary z drewna.
nugz
SMERF MARUDA

Nie sądzę, te same wiosła zalane w Monachium czy Manchesterze, były juz n chodzie na kolejny koncert. ESP mają głównie poliuretan, więc i tak po tym spływa. Technicy mają swoje sposoby, żeby ogarnac temat.
Deleted User 8263

Post autor: Deleted User 8263 »

Odwolywanie koncertów przy nawalnicy jest naturalne i wynika z tego, że jakby piorun jebnął niefortunnie, w momencie gdy odpalony jest cały sprzet, nagłośnienie, oświetlenie to mogłoby dojsc do katastrofy. Trzeba mieć nugz zamiast mózgu, żeby wierzyc że jakis zespol gral pomimo sygnału, że jest takie zagrozenie.
nugz
SMERF MARUDA

Dlatego napisałem wcześniej, że widocznie było na to zezwolenie kogoś, kto wie o tym więcej niż pewnie wszyscy tutaj razem wzięci, a sam zespół przerabiał już takie klimaty.
Deleted User 5490

Pierre Dolinski pisze: ndz lip 21, 2024 11:44 pm Elektronika to jedno. Drewno reaguje na zmiany wilgotności. Mniemam, że gitara po takim mokrym koncercie nie nadaje się już do niczego, a jeśli tak to do powieszenia na ścianie, jako dekoracja.
Przecież lutnicy zanim zrobią dobrą gitarę muszą zdobyć dobrej jakości, sezonowane drewno, albo sami je sezonują.
NIby teraz robi się instrumenty z różnych kompozytowych gówien. Aristides jest w tym przodującą firmą. Meta nie gra jednak na Aristidesach. To gitary z drewna.
Podstrunnica z hebanu przeważnie jest szczególnie wrażliwa na pękanie. Oni mają najwięcej podstrunnic hebanowych w gitarach. Palisandrowe i klonowe również rozpękają się. Pękanie bierze się głównie ze zmian wilgotności. Żadna normalna, dobra gitara nie jest wytrzymała na kąpielowe eksperymenty.
nugz
SMERF MARUDA

Nie demonizowałbym kilku minut deszczu i jego wpływu na rozwalenie gitary, bardziej przejmowałbym się elektroniką
Dużo też zależy od wykończenia instrumentu, a ich sygnowane wiosła mają raczej skorupy z poliuretanu
Zobacz, jak Jason swego czasu wybierał gitary na trasę: https://www.eskarock.pl/radar/to-byly-m ... -1kF5.html
To nie ściema, słuchałem kiedyś wywiadu z nim i mówił dokładnie to samo.
nugz
SMERF MARUDA

pz, może przenieś te rozkminy do gitarowego?
pz
-#Administrator
-#Administrator

Post autor: pz »

Wieczorkiem to zrobie

02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
03: Villagers of Ioannina City, Lady Pank, Zalewski, Icon, Turbo (Łódź)
05: Paul Quinn, Defenders of Steel, Hellhaim, Linkin Park (Sztokholm), Omen (Kraków?)
06: Omen (Warszawa), Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), MnC (SK, Łódź)
07: MnC (Pionki), Skunk Anansie, Judas Priest
08: Castle Rat, Soen
ODPOWIEDZ