25/02/2025 - Franz Ferdinand - Warszawa

Info o koncercie? Zlocie? Imprezie? Patrz tutaj

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Deleted User 7586

25/02/2025 - Franz Ferdinand - Warszawa

Post autor: Deleted User 7586 »

Franz Ferdinand ogłasza nowy album i zapowiada trasę koncertową! Zespół już w przyszłym roku zagra w Polsce.
Franz Ferdinand w przyszłym roku wyruszy w trasę koncertową promującą nadchodzący album – „The Human Fear”. Grupa wystąpi w warszawskim klubie Progresja już 25 lutego 2025 r.

https://www.facebook.com/events/791567989596879

Premiera najnowszej płyty zespołu zaplanowana jest na 10 stycznia 2025 roku, a już dziś ukazał się pierwszy singiel promujący krążek. Utwór „Audacious” jest już dostępny we wszystkich serwisach streamingowych. Premierze singla towarzyszy teledysk wyreżyserowany przez wieloletniego współpracownika zespołu - Andy'ego Knowlesa.

Franz Ferdinand wdarł się na najwyższe miejsca list przebojów singlem - „Take Me Out”, wydanym w 2004 roku na debiutanckiej płycie „Franz Ferdinand”, która sprzedała się w aż czterech milionach egzemplarzy na całym świecie, kończąc rok z prestiżową nagrodą Mercury Prize i nominacją do Grammy w kategorii Najlepszy Album Alternatywny. Kolejne albumy „You Could Have It So Much Better” (2005), „Tonight: Franz Ferdinand” (2009), „Right Thoughts, Right Words, Right Action” (2013) i „Always Ascending” (2018) ugruntowały ich pozycję w czołówce najlepszych twórców indie rocka.

Najnowszy album „The Human Fear” , wyprodukowany z Markiem Ralphem, który wcześniej współpracował z zespołem przy albumie „Right Thoughts, Right Words, Right Action”, prezentuje Franz Ferdinand w ich najbardziej bezpośredniej, optymistycznej odsłonie. Nagrane w studiach AYR w Szkocji,

11 utworów na „The Human Fear” nawiązuje do głęboko zakorzenionych ludzkich lęków i tego, jak przezwyciężanie i akceptowanie tych lęków napędza i definiuje nasze życie. Dla Franz Ferdinand identyfikacja wizualna jest równie ważna jak brzmienie. Okładka albumu, została zainspirowana autoportretem węgierskiej artystki Dóry Maurer 7 Twists. Dzieło Maurer przekazuje dokładnie to, co zespół przekazuje swoją muzyką: uderzającą bezpośredniość, której nie można zignorować, ale również głębię i wrażliwość. Całość przynosi satysfakcjonującą powtarzalność.
Premierze albumu będzie towarzyszyć krótka seria koncertów w Europie na początku 2025 roku. W ramach trasy Franz Ferdinand wystąpi w warszawskim klubie Progresja 25 lutego 2025 roku.

Bilety będą dostępne na eBilet. Sprzedaż ogólna rozpocznie się 20 września 2024 roku o godzinie 11:00
Awatar użytkownika
johnny_o
Ten, Który Czyta Wszystko

Re: 25/02/2025 - Franz Ferdinand - Warszawa

Post autor: johnny_o »

O, może w końcu o naście lat za późno wybiorę się po raz pierwszy.
#johnny2026
#SilneRamięPrawa
Awatar użytkownika
Saimon1995
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Saimon1995 »

Warto się na nich wybrać. ;) Widziałem FF w ubiegłym roku w Łodzi, na urodzinach miastach. Niesamowita energia była. Świetnie się bawiłem ;)
Awatar użytkownika
johnny_o

Przy okazji Placebo w Łodzi wspominałem o tym że w zeszłym roku ich odpuściłem, poza tym mnóstwo razy grali w Stodole ale jakoś się nigdy nie złożyło więc w końcu by wypadało. Mam sentyment do kilku pierwszych płyt i nie śledziłem ich późniejszych poczynań, ale miło czytać że jeszcze dają radę.
#johnny2026
#SilneRamięPrawa
Awatar użytkownika
Mr. M
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: Mr. M »

Nie ma innych dat w kalendarzu? Tego samego dnia Queensryche w Palladium i Archive w Krakowie. Wiem, że target tych 3 koncertów raczej kierowany do różnych publik, ale mimo wszystko niektórzy by zaliczyli więcej niż tylko 1 z tych gigów :wink:
Deleted User 8263

Post autor: Deleted User 8263 »

Czemu nikt w tym zespole nie nazywa się ani Franz ani Ferdinand xd
Awatar użytkownika
johnny_o

Takie heheszki miłośników historii.
#johnny2026
#SilneRamięPrawa
Awatar użytkownika
kam
-#Weekend Warrior
-#Weekend Warrior

Post autor: kam »

Spoko ogłoszenie, będę. Widziałem ich 2 razy, tj. Stodoła 2022 i ten chujowy festiwal w Łodzi w 2023. No ale tam grali za darmo, więc uczciwa cena.

Teraz też sie pewnie przejdę. Tym bardziej, że mam Progresję pod nosem, a chłopaki wciąz dobrze grają, mimo tego, że swój prime time i okres kiedy byli headlinerami największych festiwali to mają już dawno za sobą.
https://www.last.fm/user/kamooo
Awatar użytkownika
johnny_o

Bilety były za ponad dwie stówy i się wyprzedały, znów więc odpuszczam bez większego żalu. Tym bardziej że w lutym mam sześć innych koncertów, a najbardziej obłożony jest tydzień poprzedzający.
#johnny2026
#SilneRamięPrawa
Awatar użytkownika
kam
-#Weekend Warrior
-#Weekend Warrior

Post autor: kam »

No to chuj, jednak nie bede skoro sold-out. Szkoda.
https://www.last.fm/user/kamooo
ODPOWIEDZ