Setlista: spekulacje, marzenia, urojenia

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Deleted User 8263

Re: Setlista: spekulacje, marzenia, urojenia

Postautor: Deleted User 8263 » pn wrz 30, 2024 9:00 am

Nie będzie Strangera w ogóle lol.

Idy + Killers to byłoby to

Awatar użytkownika
brezdi
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Postautor: brezdi » pn wrz 30, 2024 9:08 am

Jeżeli chodzi o nasze przewidywania co do setlisty na przyszłorocznym tour to myślę, że niespodzianki ograniczą się zaledwie do kilku momentów. No bo zakładając, że iron maiden przygotowuje na trasę średnio 15 utworów to mamy:

- 100%, że będzie iron maiden
- 100%, że będzie run to the hills (w końcu nazwa trasy zobowiązuje)
- 100%, że będzie fear of the dark
- 100%, że będzie phantom of the opera

Zostaje około 11 slotów. W przypadku otwieracza, to jest zagwostka, bo aces wydaje się być już zbyt wyżyłowane. Samoistnie nasuwa się moonchild, ale dużo będzie zależało od scenografii, bo sam plakat sugeruje, że może to być coś na wzór "punkowy" z trasy obejmującej utwory z pierwszych 4 albumów - wówczas najpewniej ides + murders, a moonchild jako otwieracz bisów.. z drugiej strony, gdyby otwierać koncert moonchildem to byłaby kraina lodu, a jak lodu to z epików zapewne musiałby wjechać seventh son - to wszystko było całkiem niedawno, więc ides + murders wydaje się być najbardziej prawdopodobną opcją.

Poza tym jeżeli chodzi o moje przewidywania:

- stawiam blisko 100%, że będzie running free, sanctuary, wasted years i bring your daughter
- z ogromnym prawdopodobieństwem będzie trooper, 2 minutes to midnight i the evil that men do albo afraid to shoot strangers
- ze średnim prawdopodobieństwem obstawiłbym, że będzie powerslave i remember tomorrow

Pytanie co wejdzie z piece of mind (może die with your boots?)

Pytanie co z epikiem - alexander może być traktowany jako ekskluzywny rarytas zarezerwowany na ostatnią trasę, a seventh son też był dość mocno żyłowany, także ponownie - sam nasuwa się rime of the ancient mariner.

Tak czy owak nie mogę się doczekać, chociaż mam obawy, że przez rozpiętość materiału może wyjść z tego wszystkiego jakiś taki "potworek" bez jednej wspólnej linii. O ile klimat "punk ulicy" super oddawał przy okazji trasy z pierwszych 4 płyt tak tutaj jakby chcieć to wszystko zlepić w całość to mam duże wątpliwości (marynarz zagrany na scenie wzorowanej z plakatu?). Chyba, że będzie coś w rodzaju legacy i podziału np na akty.

Wówczas akt I - punkt ulica (ides/ murders/ trooper/ die with your boots on? remember tomorrow? phantom of the opera)
Następnie akt II - podobny do somewhere back in time tour (piramidy tj. 2 minutes to midnight, powerslave, rime)
Kolejno akt III - klimat leśny :D (tj. no prayer for the dying? bring your daughter? fear of the dark, iron maiden)
I bisy w stylu krainy lodu - moonchild otwiera, następnie może clairvoyant i zamknięcie the evil that men do?)

Co myślicie? Pozdrawiam do kawki :D

Deleted User 8263

Postautor: Deleted User 8263 » pn wrz 30, 2024 9:12 am

100%: Phantom, IM, Trooper, 666, RTTH, FotD
99: Running, 2MTM Wasted Years, Bring Your Daugter

To zostawia niedużo, ale trochę miejsca

Killers, Still Life, Mariner, Afraid, Infinite/Only i już jest dobrze

Awatar użytkownika
sajki
-#Weekend Warrior
-#Weekend Warrior

Postautor: sajki » pn wrz 30, 2024 9:47 am

Moje obstawianki:

IM: wiadomo, tytułowy, poza tym Phantom i Running Free. Wolałbym Prowler, ale z tego ostatniego też będę się cieszył.
KILLERS: tutaj co nie zagrają będzie ciekawie, nawet Wrathchild dawno nie było. Chciałbym najbardziej Killers, ale wątpię. Prędzej Murders, który bardzo lubię, ale wolę wykonanie Paula.
NUMBER: tu zdecydowanie tytułowy, Hallowed i z uwagi na nazwę trasy Run to the Hills.
PIECE: oprócz Troopera raczej nic, dużo grali z tej płyty w XXI wieku. Na niszę typu Sun and Steel czy Still Life w ogóle nie liczę. Tak samo z Tame, jest to numer dużo mniej popularny od Alexandra, nie ma na niego ciśnienia, więc go nie będzie.
POWERSLAVE: obstawiam powrót 2 minutes. Aces sobie już odpuszczą. Jeśli coś jeszcze z tej płyty, to najprędzej Rime.
SIT: tylko Wasted. Ograli co trzeba ostatnio, stawiam, że Alexander to był jednotrasowy wybryk. W Sea of Madness nie wierzę.
7 SYN: Evil albo Madness, ew. Clairvoyant. Marzę i Infinite Dreams, ale szansa pewnie żadna.
NO PRAYER: i tu będzie najciekawiej. Jeśli zagrają tylko jeden numer, to musi to być Bring, ale wtedy mnie rozczarują. Jeśli coś jeszcze, to cokolwiek będzie rarytasem. Oby nie Smoke, bo nie lubię. Stawiam na Tailgunner, który będzie openerem.
FEAR: tytułowy być musi, Be Quick za szybkie i agresywne. Raczej będzie Afraid i to tyle z tej płyty.

Awatar użytkownika
Max323
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Postautor: Max323 » pn wrz 30, 2024 10:36 am

Liczę, że z Killers i No Prayer zagrają tytułowe wałki. Mile widziane byłoby też coś nieoczywistego z Feara. Wasting, Judas, Childhood. Cokolwiek z tego.
A
B
C
D
E

Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Postautor: Schizoid » pn wrz 30, 2024 11:11 am

Sardi twierdzi że Nicko obecnie nie jest w stanie dobrze zagrać Murders więc mu wierzę i nie wyczekuję tego numeru

As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller

nugz
SMERF MARUDA

Postautor: nugz » pn wrz 30, 2024 11:31 am

Prawilnie nie, ale trochę zwolnić, oszczędniej na blachach, czemu nie... :)
Również nie stawiam na Murders.

Awatar użytkownika
brezdi
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Postautor: brezdi » pn wrz 30, 2024 12:03 pm

Skoro nie murders to czym otworzą? Myślicie ze Tailgunner serio? Ja bym prędzej obstawiał Moonchild

Awatar użytkownika
Max323
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Postautor: Max323 » pn wrz 30, 2024 12:12 pm

Może Number.
A
B
C
D
E

Awatar użytkownika
paniron
-#Moonchild
-#Moonchild

Postautor: paniron » pn wrz 30, 2024 12:13 pm

Moim zdaniem powinni zaczac Tailgunner, eventualnie Be quick ;-j

Awatar użytkownika
beaviso
-#Moonchild
-#Moonchild

Postautor: beaviso » pn wrz 30, 2024 12:27 pm

Skoro Nicko nie może zagrać werbla na początku środkowej części instrumentalnej CSIT (zaraz po refrenie), to wstępu do Murders też nie zagra.

Troopera pewnie pożegnają, bo bez tego przejścia na bębnach to już bardziej Veteran niż Trooper.

M.

nugz
SMERF MARUDA

Postautor: nugz » pn wrz 30, 2024 12:31 pm

Ale nie musi być jak na płycie, w skali ogółu prawie nikogo to nie interesuje, nickogo :)

Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Postautor: Schizoid » pn wrz 30, 2024 12:34 pm

Ja strzelam w coś takiego:

1. The Number of the Beast
2. 2 Minutes to Midnight
3. Sea of Madness
4. Afraid to Shoot Strangers
5. The Trooper
6. Revelations
7. Phantom of the Opera
8. Killers
9. Rime of the Ancient Mariner
10. The Clairvoyant
11. Fear of the Dark
12. Iron Maiden
-----------------------
13. Bring Your Daughter to the Slaughter
14. Running Free
15. Run to the Hills

1. Jak wykluczamy Aces High to zostaje niewiele utworów, a jeżeli Murders też skreślamy, to jeszcze mniej. I tutaj daję 666, bo już kiedyś otwierało, tylko przy dość skromnej scenografii, więc teraz może mieć lepsze pierdolnięcie. Druga opcja to jest Moonchild i to byłoby wspaniałe, ale coś tego teraz nie czuję. No i 666 nie ma teraz, więc ludzie byliby zachwyceni już na start.
2. Chyba nie trzeba tłumaczyć.
3. Jeżeli zakładamy, że SiT będzie miało swój slot, to tak naprawdę widzę tylko 2 możliwości, WY lub SoM. W zasadzie SoM zgadza się ze słowami Harrisa o trasie i odświeżaniu zapomnianych staroci, więc jest możliwe, ale obawiam się lenistwa i postawienia na WY.
4. Było już totalnie z dupy w 2013 (chyba wstawili to za Infinite Dreams?), tak naprawdę jeden z największych utworów IM wczesnych lat 90., uważam go za prawie pewniaka.
5. No niestety tego też nie trzeba tłumaczyć.
6. Revelations wraca do seta regularnie, ewentualnie widziałbym tu Akacjową, bo te numery mogą pełnić dość podobną rolę - stawiam jednak na Revelations z uwagi na statystyki i charakter trasy.
7. Tak naprawdę pewniak i dobrze xD
8. Na plakacie jest siekierka.
9. Ja nie uważam, że to jest pewniak, ale faktycznie mogą się o niego pokusić, skoro tyle o tym numerze gadali
10. Nie było od 2013 (chyba pierwotnie miało wlecieć na jakimś etapie Legacy, ale nic takiego się nie stało) i jeżeli Seventh Son ma mieć jakąś reprezentację, to właśnie Jasnowidza albo TETMD.
11. Komentarz zbędny.
12. Komentarz zbędny.
13. Dla mnie pewniak i to będzie jeden z utworów definiujących seta, podejrzewam że aranżacja zbliżona do tej z początku wieku - i wtedy też otwierała bisy. Zupełnie nie widzę tego numeru w podstawowej części setlisty, co generuje pewne problemy, ale o tym później.
14. Tak naprawdę daję to tylko z uwagi na teaser, po cichu liczę na to, że nie zagrają.
15. To musi się tak zakończyć, tytuł jest praktycznie w nazwie trasy.

A o co chodziło mi z tymi problemami? No cóż, generalnie umieszczenie obok siebie Daughter i Running może skutkować tym, że atmosfera koncertu trochę siądzie i będzie zbliżona bardziej do zabawy w remizie niż koncertu metalowego. Bruce będzie coś tam gadał pod nosem, publika będzie proszona o robienie wszelkiego "jejejej" itp, no i tak przez kilka(naście) ładnych minut xD A na dokładkę ultra kotlet. Także taki finał może być trochę zabójczy, bo jak mówię, totalnie nie widzę opcji umieszczenia któregokolwiek z tych numerów gdzieś wcześniej. Po prostu tam nie pasują.

As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller

Awatar użytkownika
Widmoo
-#Invader
-#Invader

Postautor: Widmoo » pn wrz 30, 2024 1:28 pm

Ale serio HBTN nie bierzecie po uwagę?
Mega by było takie otwarcie: Idy + Be Quick + Killers. Publika była by kupiona. Z SiT obstawiam Strangera. Największa zagadką jest 7thson, chciałoby się Infinite Dreams, ale po 2013 nie mam już złudzeń.
To ride the storm to an empire of the clouds...

Awatar użytkownika
Emilio
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Postautor: Emilio » pn wrz 30, 2024 1:38 pm

Ja uważam, ze HBTN będzie z uwagi na to, ze nie było go na obecnej trasie. Stawiam na 3 lub 4 kawałki z TNOTB, ostatnio był tylko Prisoner, wiec teraz pewnie 666, z uwagi na nazwę trasy Run to the Hills i pewnie właśnie HBTN. Ja bym chciał 22 acacia avenue bo to by był rarytas dawno nie grany, ale wiadomo... ;) Otwieracz to będzie Tailgunner lub BQOBD, zobaczycie xD
"Moje dni upływają pomiędzy logiką, gwizdaniem, chodzeniem na spacery i stanami depresji."

nugz
SMERF MARUDA

Postautor: nugz » pn wrz 30, 2024 1:57 pm

HBTN to ulubiony numer Nicko.
Z drugiej strony - tam to dopiero w środku i pod koniec byłby płacz to te przejścia, gdyby chłop miał to mocniej okroić.

Awatar użytkownika
marian_Fe
-#Prisoner
-#Prisoner

Postautor: marian_Fe » pn wrz 30, 2024 2:07 pm

Mądrze tu wszyscy piszą, po wyciągnięciu średniej jakiś obraz się tworzy. Na start widziałbym Be Quick (oby...), z rarytasów Still Life (bez szans pewnie :( ), a z epików Rime (wg mnie duże prawdopodobieństwo). Do tego Killers i będzie gites majones.
Bardziej mnie zastanawia, a w zasadzie smuci, to co widać w niektórych postach. Że Nicko może nie wyrabiać. Kiedyś nie mieściło się to w głowie. Że jak? McBrain może czegoś nie zagrać? A dzisiaj takie rozkminy są jak widać na porządku dziennym. Upływ czasu jest jednak brutalny...

Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Postautor: Schizoid » pn wrz 30, 2024 2:10 pm

Ale serio HBTN nie bierzecie po uwagę?
Mega by było takie otwarcie: Idy + Be Quick + Killers. Publika była by kupiona. Z SiT obstawiam Strangera. Największa zagadką jest 7thson, chciałoby się Infinite Dreams, ale po 2013 nie mam już złudzeń.
Generalnie ja HBTN nie wykluczam, ale jeżeli ma być Phantom i Rime, to średnio widzę w tych 15 utworach miejsce na kolejny numer z Numbera. No i w ostatnim czasie Hallowed było ekwiwalentem Phantoma - jak jest jedno, to nie ma drugiego. Natomiast skoro trasa ma trwać 2 lata, to na drugim etapie tournee może wpaść. Jeżeli wracaliby do Europy, to kilka podmianek pewnie by się trafiło.

Awatar użytkownika
Budziol
-#Administrator
-#Administrator

Postautor: Budziol » pn wrz 30, 2024 6:14 pm

Moze Be Quick... na otwarcie bisów, a Tailgunner na otwarcie koncertu?
Moonchild już był, AH tez, a wydaje mi się ze dwa utwory z NPFTD to absolutne minimum, a i cos nieoczywistego z FOTD powinno być. Takie Childhoods End... ;)

Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Postautor: Schizoid » pn wrz 30, 2024 6:58 pm

Absolutne minimum to 1 utwór na płytę. Nie oszukujmy się, to nie materiał z 8 i 9 albumu jest tu magnesem na konsumentów.

Wróć do „Run For Your Lives Tour 2025/2026”