Wasz koncertowy dorobek

Info o koncercie? Zlocie? Imprezie? Patrz tutaj

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

paulek
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Re: Wasz koncertowy dorobek

Post autor: paulek »

Jako, że już raczej nic w tym roku nie wpadnie i ja swój dorobek koncertowy przedstawiam.
1. 2024-01-07 – Piotr Schmidt International & All Stars feat. L. Możdżer – Komeda Unknown 1967 – NOSPR, Katowice
2. 2024-02-17 – Therion, Satra – Klub Kwadrat, Kraków
3. 2024-02-21 – David Cross Band – Larks’ Tongues In Aspic At 50 – Kinoteatr „Rialto”, Katowice
4. 2024-03-04 – The Australian Pink Floyd – Show – Spodek, Katowice
5. 2024-03-08 – New Model Army – Klub Kwadrat, Kraków
6. 2024-03-14 – Leszek Kułakowski International Quintet ft. Andy Middleton – CK Victoria, Scena Bojków, Gliwice
7. 2024-03-19 – Maciej Obara Quartet – NOSPR, Katowice
8. 2024-03-22 – Snake Tracer – ART. CK, Knurów
9. 2024-04-04 – Chris Slade Timeline – Kinoteatr „Rialto”, Katowice
10. 2024-04-06 – XIII Stoleti – CK Wiatrak, Zabrze
11. 2024-04-09 – Kit Downes Enemy – NOSPR, Katowice
12. 2024-04-12 – Focus – The Hocus Pocus Tour – Kinoteatr „Rialto”, Katowice
13. 2024-04-19 – Atom String Quartet – Kinoteatr „Rialto”, Katowice
14. 2024-04-21 – Armia – CK Wiatrak, Zabrze
15. 2024-04-26 – Glenn Hughes – 50 Years Burn Album Tour 2024, Rook Road – Klub Studio, Kraków
16. 2024-05-07 – David Murray Quartet – NOSPR, Katowice
17. 2024-05-08 – SBB – w 50 rocznicę wydania pierwszej płyty, SCK Bytków, Siemianowice
18. 2024-05-10 – Festival Katowice Kultura Natura, Muzyka Sfer – Kopernik i Planety – NOSPR, Katowice
19. 2024-05-16 – Dominic Miller – Katowice Miasto Ogrodów, Katowice
20. 2024-05-17 – Józef Skrzek – Planetarium Śląskie – Planetarium Śląskie, Chorzów
21. 2024-05-18 – Palm Jazz Fstival: Lorenzo de Fint & Piotr Schmidt Duo, CK Jazovia, Gliwice
22. 2024-05-24 – True Tone Festival – Wojtek Mazolewski Quintet – CK Victoria, Ruiny Teatru, Gliwice
23. 2024-05-25-26 – Pendragon Weekend – Everyone’s A Vip – CK Wiatrak, Zabrze
24. 2024-05-30 – True Tone Festival – Hoshii, Jazzpospolita – CK Victoria, Scena Bojków, Gliwice
25. 2024-06-11 – Tool, Night Verses – Tauron Arena, Kraków
26. 2024-06-15 – AUKSO feat. L. Możdżer – NOSPR, Katowice
27. 2024-06-23 – Kult – 770 lat Bytomia, plac Jana III Sobieskiego, Bytom
28. 2024-06-25 – Trondheim Jazz Orchestra – NOSPR, Katowice
29. 2024-07-02 – The Smashing Pumpkins, Interpol – PreZero Arena, Gliwice
30. 2024-07-12 – Chorzowska Huta Kultury vol. 1 – Izzy And The Black Trees, Punched Orange, Żółć – Sztygarka, Chorzów
31. 2024-07-20 – Kult, 37 Dni Pyskowic, Pyskowice
32. 2024-07-30 – The Cult, Jonathan Hulten – Letnia Scena Progresji, Warszawa
33. 2024-08-02 – Jazz w Ruinach – Hania Derej Quintet, Schmdt/Salamon Experience ft. Grzech Piotrowski, Hala Modeli GZUT, Gliwice
34. 2024-08-03 – Jazz w Ruinach – Lorenzo de Finti Quartet – Mysterium Lunae, Gniewomir Tomczyk Perpetus, Hala Modeli GZUT, Gliwice
35. 2024-08-30 – Teo Olter Quintet – Cechownia, Gliwice
36. 2024-09-07 – Skolik’s Jazz Lounge – Cechownia, Gliwice
37. 2024-09-12 – RPWL – Crime Scene Tour 2024, Red Sand, CK Wiatrak, Zabrze
38. 2024-09-20 - Chorzowska Huta Kultury vol. 2 –Wojciech Ciuraj, Bluszcz – Sztygarka, Chorzów
39. 2024-09-21 – Rysiek Riedel – Wehikuł Czasu, koncert specjalny Sebastian Riedel, Dżem, goście – Spodek, Katowice
40. 2024-09-22 – Krzysztof Ścierański i goscie – koncert jubileuszowy – Klub Studio, Kraków
41. 2024-09-26 – Józef Skrzek „Viator”, Wszechnica PAU – Willa Caro, Gliwice
42. 2024-10-03 – Zbigniew Lewandowski Quartet ft. Tomasz Paluchowski – A New Opening – CK Jazovia, Gliwice
43. 2024-10-14 – Wojtek Mazolewski Quintet – NOSPR, Katowice
44. 2024-10-11 – Nick Cave & The Bad Seeds, Dry Cleaning – Tauron Arena, Kraków
45. 2024-10-15 – Apocalyptica, The Raven Age – Klub Studio, Kraków
46. 2024-10-19 – Otomo Yoshihide Special Big Band – NOSPR, Katowice
47. 2024-10-21 – Fish – Road To The Isles – Klub Studio, Kraków
48. 2024-11-08 – Inauguracja Dni Góreckiego – II Symfonia - Kopernikowska, G.Holst – Planets – Filharmonia Śląska, Katowice
49. 2024-11-09 – Skalpel Band – NOSPR, Katowice
50. 2024-11-14 – Piotr Schmidt & Wojciech Niedziela – Dark Morning, Klub Pracownikóa. Politechniki Śląskiej, Gliwice
51. 2024-11-19 – Accept, Phil Campbell & The Bastard Sons – Klub Studio, Kraków
52. 2024-11-23 – Kult – Pomarańczowa Trasa, Spodek, Katowice
53. 2024-11-25 – Możdżer/Danielsson/Fresco – NOSPR, Katowice
54. 2024-11-27 – Palm Jazz Festival - Marcin Wasilewski Trio – CK Jazovia, Gliwice
55. 2024-12-05 – Kwartet Spontaniczny L. Winder/A. Apostolis/A. Gralak/K. Ścierański – Kinoteatr „Rialto”, Katowice
56. 2024-12-11 – Palm Jazz Festival – Piotr Lemańczyk, Rafał Sarnecki, Adam Golicki Trio feat. Randy Brecker – CK Jazovia, Gliwice

U mnie - to chyba wiek - poszło w bieżącym roku w jakość i warunki słuchania. Już ledwo co daję radę wyciągać szyję na koncertach pomiędzy lasem smartfonów. Normalnie już nie mam na to zdrowia. Co do koncertów, na któych byłem to nie było słabej sztuki. Zdecydowana większość z nich to były dzieła sztuki. Mogę się doczepić do długości koncertu The Cult i ew. do suportu, który niebezpiecznie blisko żenady się obracał ale sam koncert Cultów byłmimo że krótki okey.
Dla mnie koncertem roku był koncert Quintetu W. Mazolewskiego we wspaniałej sali NOSPR-u. Akustyka w tym miejscu jest wspaniała. Kwestia nagłośnienia przestała zajmować głowę, gdyż tutaj zawsze jest mega dobrze. Na wszystkich tych klubowych koncertach jazzowych z nagłośnieniem nie było problemu. I świadomie zamierzam iść dalej tą drogą. Szarpidruty w halach i większych klubach bądź na stadionach będą w zdecydowanej mneijszości. Dzięki tym, któych poznałem/spotkałem na koncertowym szlaku.
Awatar użytkownika
Shedao Shai
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: Shedao Shai »

Proszę, proszę, ile dobrego idzie ogarnąć mieszkając na Śląsku. Elegancka lista!
Awatar użytkownika
Sardi
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Sardi »

nugz pisze: sob gru 14, 2024 6:06 pm Pamiętam go dość dobrze z Idola, kiedy chciał być Polskim Bronkiem. Dziś na żywo pewnie klasyki Maiden szczułby jak BOSS, aż ci od Maiden z bólem dupy popuszczaliby nogawami :)
https://www.youtube.com/watch?v=xXtYbzAarZc

gitarowo trochę za lekko, ale wokalnie 1 klasa jak zawsze ;)
BRUCE SPRINGSTEEN, JAN BO I RICHIE FAULKNER PONAD WSZYSTKO
https://www.last.fm/pl/user/sardynex
setlist.fm/user/matt01
Awatar użytkownika
johnny_o
Ten, Który Czyta Wszystko

Post autor: johnny_o »

To było zanim mu odjebało ;)
Awatar użytkownika
manichean
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Post autor: manichean »

13.01 – Manbryne, Medico Peste, Piołun, Loathfinder – Kraków
27.01 – Slowdive, Pale Blue Eyes – Warszawa
05.02 – :Of the Wand & the Moon:, Alembik – Kraków
29.02 – Depeche Mode, Humanist – Łódź
09.03 – Leprous, Fight the Fight – Kraków
15.03 – Judas Priest, Saxon, Uriah Heep – Dublin
27.03 – Bohren & der Club of Gore, Whalesong – Kraków
30.03 – Judas Priest, Saxon, Uriah Heep – Kraków
12.04 – Ray Wilson – Kraków
25.04 – Glenn Hughes, Rook Road – Kraków
07.06 – Ultra Sunn, undertheskin – Kraków
13.07 – KK’s Priest, DEITH, Dragon – Kraków
21.07 – AC/DC, The Pretty Reckless – Bratysława
05.09 – King Dude – Kraków
01.10 – David Gilmour – Rzym
02.10 – David Gilmour (sprytny) – Rzym
05.10 – (Unsound Festival) Lankum, Kali Malone – Kraków
11.10 – Nick Cave & Bad Seeds, Dry Cleaning – Kraków
07.11 – Brit Floyd – Kraków
08.11 – Blaze of Perdition, Totenmesse, Shodan – Kraków
15.11 – Lucifer, The Night Eternal, Tanith – Kraków
19.11 – Accept, Phil Campbell – Kraków
20.11 – Twin Tribes, Soft Vein – Kraków
06.12 – Tangerine Dream – Kraków

49 występów. Może to wyglądać na niewiele (summon Dzosef), ale wyjątkowo nasycił mnie ten rok, trafiły się bowiem w jego trakcie sztuki wielkie i absolutne. Nie było w nim zasadniczo szans ani sposobności by wyskoczyć na festy, a i nie ukrywam, że Mystic czy SDL nie były zbytnio pode mnie w tegorocznych edycjach. Zaliczam jednak sobie udział w krakowskim Unsoundzie, więc jakiś fest był :wink: . No i niewątpliwie finisz na studiach trochę związał mi ręce przy koncertowaniu na wiosnę, aż do początku lipca.

Popełniłem w ciągu roku kilka relek z koncertów, które część z was czytała „z wypiekami na twarzy”. Przypomnieć głównie mogę wypad na Gilmoura do Rzymu, bo było to iście legendarne doznanie. Jako bonus co do koncertowych doznań dodam, że zakochałem się w sali audytoryjnej ICE w Krakowie, i mógłbym tam chodzić co tydzień na koncerty. Piękne miejsce a rzadko bookowane, pomimo, że stoi już dekadę.

Rozczarowań co do zasady nie było, na myśl przychodzą potencjalnie jedynie Leprous oraz Twin Tribes w krakowskim Hype Parku. Z supportów, które były koniecznością a dały się we znaki, na pewno mogę wymienić Shodan i Fak ju Phill Campbell.

Czego żałuję? Chyba GY!BE w Krakowie, no i nie ukrywam, że zrobiłbym tego Gilmoura na dorzutkę w UK, gdyby nie moja nieufność do resale’u na koncerty poza Polską (niektórzy się tam nieźle nacięli odkupując bilety RAH).

Na 2025 nie robię sobie zbyt wielu oczekiwań, ale coś podziałamy. Może najdzie mnie ochota na jakieś ambitniejsze wypady po Europie. Ale to jeszcze wczesna pora, wszak kilka wyjazdów w tym roku było efektem decyzji poczynionych koło czerwca. Obecnie w puli niewątpliwe są KD oraz JP.

Dzięki wszystkim z którymi miałem przyjemność bujać się na koncertach w tym roku, kilku forumowiczów poznałem też po raz pierwszy.

I złapałem też coś, 4 kostki w sumie.
Awatar użytkownika
blackcocker
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: blackcocker »

blackcocker pisze: czw gru 21, 2023 9:42 pm W 2024 mam nadzieję kontynuować prowadzenie takiego zestawienia, może za parę lat uda się zaobserwować jakieś trendy i jak zmienia się "kultura" ściągania serwisówek.
Jak obiecałem tak zrobiłem. Kilka danych prosto z excela. Statystyki dotyczą biletów zakupionych w tym roku, więc obejmujących też koncerty już na przyszły rok.
Ogólnie zdziwić może fakt, że w tym roku wyszło... taniej. Ale to już tłumaczę się czemu tak :D Ogólnie w tym roku mocno postawiłem na nugzowanie. Bardzo mnie wkurwia fakt istnienia tych opłat serwisowych i brak jakiegokolwiek ustandaryzowania tego złodziejskiego procederu. Na wiele gigów udało się bilet kupić z drugiej ręki, czyli zazwyczaj taniej i zawsze z pominięciem serwisówki. A teraz do mięska.
Wyliczyłem kupionych 26 biletów prosto od orga.
Suma poniesionych opłat serwisowych: 191,03 zł - spadek rok do roku aż 29%, ale to wynika wprost z tego co napisałem wyżej, czyli strategia kupowania biletów. W ubiegłym roku biletów prosto od orga kupiłem 33. blackcocker mądrzeje z wiekiem.
Średnia opłat serwisowych: 4,291% - tutaj mamy spadek rok do roku o 13,2%, co jest lekkim szokiem, ale chyba po prostu tak się złożyło, że było kilka miejsc, w których opłata serwisowa wynosiła 0 :D
Dołożyłem dodatkową statystykę w postaci mediany: 5% i tutaj... nie zmieniło się nic! Rok temu mediana opłat serwisowych również wynosiła 5%.
Podobnie jak rok temu, wypiszę eventy, orgów i bileternie, które zdzierały na serwisówce więcej niż 6%:
- Kasia Lins (październik) (ART2 Music Management, going) - 8,33%
- Kaelan Mikla (Winiary Booking, going) - 7,94%
- Kasia Lins (marzec) (ART2 Music Management, going) - 7,58%
- BOHREN & DER CLUB OF GORE (Winiary Booking, going) - 7,30%
- Gruzja (Dancin' Shoes Gigs, Biletomat) - 6,95%
- Turbo (grudzień) (Turbo, KupBilecik) - 6,76%
- Turbo (wrzesień) (Turbo, KupBilecik) - 6,75%
- Turbo (marzec) (Turbo, KupBilecik) - 6,25%

No największymi zdzieraczami to jest going, często na spółę z Winiary Bookings ;)

Teraz trochę przyjemniejsza opcja, zestawienie z serwisówkami poniżej 3%:
- Kasia Lins (marzec) (tutaj organizatorem chyba było NCPP w Opolu, NCPP było dystrybutorem biletów na pewno) - 0%
- Kasia Lins (marzec) (ART2 Music Management, Bilety 24) - 0% - czyli to kwestia going, że przy tym samym artyście i orgu potrafią dojebać prawie 8%
- IQ (Colos Saal, Colos Saal) - 0%
- Kasia Lins (marzec) (ART2 Music Management, Kino Marzenie Tarnów) - 0%
- Dua Lipa (Live Nation CZ, Ticketmaster) - 0,56%
- Opeth (Fullsteam Agency Oy, lippu.fi) - 1,58%
- David Gilmour (Live Nation UK, Ticketmaster) - 2,48% - tutaj mocne zdziwko, ale bilety były tak kurewsko drogie, że chyba brytole uznały, że trochę poluzują :lol:
- Lucifer (Barrak music club, goout) - 2,54%

Jak widać, względem ubiegłego roku więcej jest tych serwisówek <3%, czy to trend, czy przypadek - na razie ciężko ocenić, według mnie to drugie. Ogólnie bileternia jakiej należy unikać zawsze to going, absolutne kurwiszcza jeśli chodzi o serwis. Jak widać w tym niechlubnym zestawieniu parę razy wystąpił też KupBilecik. Kuracjusze, zawsze sprawdzajcie inne bileternie, gdy kupujecie bilety na koncert, może konkurencja ma taniej, a wiadomo, że grosz do grosza i będzie na... kolejny koncert, bo moja suma serwisówek z tego roku pozwoliłaby na kupienie biletu na średniej wielkości klubówkę w tym momencie.

Tyle, prosto z blackcockerowego excela. Widzimy się za rok z analogicznym zestawieniem. Pozdro, oszczędzajcie hajs :pijak:
#blackcocker2023

Najlepszą prozę pisze życie.
Ostatni jest wtedy, kiedy idziesz rzygać.
Nic nas nie zatrzyma.
Jak się ma dupę, to trzeba powiedzieć "dupa".
Twoje jebie, ale że śmierdzi.

07: Opeth, Opeth
08: Judas Priest, Savatage
09: Antimatter(?)

***OFFICIAL PAULINA DAMASKE FANKLUB***
Awatar użytkownika
johnny_o

Doskonała robota, szacun!
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Post autor: gumbyy »

Fajne zestawienie :)
www.MetalSide.pl
Deleted User 8263

Post autor: Deleted User 8263 »

Ogólnie bileternia jakiej należy unikać zawsze to going, absolutne kurwiszcza jeśli chodzi o serwis. Jak widać w tym niechlubnym zestawieniu parę razy wystąpił też KupBilecik
Dla mnie to trochę niezrozumienie tematu, taka bileternia musi odpalic działę operatorowi płatnosci, miec swój system, serwer, pracowników, z czegos to trzeba utrzymac.
Awatar użytkownika
Shedao Shai
-#Rainmaker
-#Rainmaker

To z czego oni żyli kilka lat temu, przed wprowadzeniem tych opłat?
Awatar użytkownika
blackcocker
-#Moderator
-#Moderator

Dzosef pisze: czw gru 19, 2024 3:18 pm
Ogólnie bileternia jakiej należy unikać zawsze to going, absolutne kurwiszcza jeśli chodzi o serwis. Jak widać w tym niechlubnym zestawieniu parę razy wystąpił też KupBilecik
Dla mnie to trochę niezrozumienie tematu, taka bileternia musi odpalic działę operatorowi płatnosci, miec swój system, serwer, pracowników, z czegos to trzeba utrzymac.
To jest jasne, pytanie czemu akurat korzystać z going jeśli jest najdroższy, a są inne alternatywy. Gorzej jeśli ich nie ma, a tak też się zdarza. Inna sprawa, że nie widzę powodu, dla którego z biletu za 150 zł ktoś dodatkowo zabiera mi aż 10 zł, bo dla mnie to zwyczajne dorabianie, a nie opłacanie obsługi.
#blackcocker2023

Nic nas nie zatrzyma.

Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: Schizoid »

"System mieszany" ;)

As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
Awatar użytkownika
blackcocker
-#Moderator
-#Moderator

Taaa, jak mnie to oburzyło...
#blackcocker2023

Nic nas nie zatrzyma.

Awatar użytkownika
Shedao Shai
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Wczoraj zakończyłem koncertowo 2024 i ja. Oto lista:

03.02 - Infected Mushroom - Praga Centrum, Warszawa
22.02 - David Cross - Sala Koncertowa Radia Wrocław, Wrocław
23.02 - Samael, Shining, Yoth Iria - Zaklęte Rewiry, Wrocław
27.02 - Depeche Mode, Humanist - Atlas Arena, Łódź
29.02 - Depeche Mode, Humanist - Atlas Arena, Łódź
11.03 - Ray Wilson - Teatr Muzyczny CAPITOL, Wrocław
06.04 - Lilly Palmer - Tama, Poznań
10.04 - Crypta, Nakkeknaekker - Zaklęte Rewiry, Wrocław
26.04 - Carbon Based Lifeforms - Stodoła, Warszawa
01.05 - 3-Majówka 2024 - Dog Eat Dog, Phil Bates, Hołdys / Waglewski / Karimsky, Mery Spolsky, Fun Lovin’ Criminals, Vader, Małgorzata Ostrowska, Krzysztof Zalewski, Neil Zaza - Hala Stulecia & Pergola, Wrocław
04.05 - Marduk, Doodswens, Origin - A2, Wrocław
25.05 - Pendragon - CK Wiatrak, Zabrze
06.06 - †††, VOWWS - Roxy, Praga (CZ)
17.06 - Alice Cooper, Jamaron - Enteria Arena, Pardubice (CZ)
23.06 - Cavalera Conspiracy - A2, Wrocław
21.07 - Air, Izzy Lindqwister - Zitadelle Spandau, Berlin (DE)
26.07 - Scorpions, Europe, Omega Testamentum, Dżem - Stadion Narodowy, Warszawa
30.07 - Chris Isaak - Admiralspalast, Berlin (DE)
02.08 - Taylor Swift, Paramore - Stadion Narodowy, Warszawa
05.08 - Cradle of Filth, Butcher Babies, Ignea - A2, Wrocław
06.08 - Mr. Big - A2, Wrocław
07.08 - God Is an Astronaut - A2, Wrocław
28.08 - Ill Niño, Mind Incision, Ektomorf - 2Progi, Poznań
05.09 - Ari Abdul - Blue Note, Poznań
07.09 - Heilung, Zeal & Ardor, Deloraine, Borknagar - Na Bojišti, Trutnov (CZ)
17.09 - BIG|BRAVE, DEAFKIDS - Firlej, Wrocław
09.10 - A Place to Bury Strangers, Stella Rose - Łącznik, Wrocław
19.10 - Fish - A2, Wrocław
20.10 - Coma, L.Stadt - Hala Stulecia, Wrocław
23.11 - Hozho, Florian Bernz - Tama, Poznań
30.11 - Carbon Based Lifeforms, Suduaya, Just Deckard - Progresja, Warszawa
01.12 - Carbon Based Lifeforms, CJ Art - Transformator, Wrocław
03.12 - Faithless - A2, Wrocław
09.12 - Bonnie Tyler - Narodowe Forum Muzyki, Wrocław
19.12 - Aluk Todolo, Gaahls Wyrd - A2, Wrocław

Ogólnie - jestem zadowolony, iloścowo sporo, jakościowo dobrze. Spełniłem kilka swoich wielkich marzeń których zobaczenie dotychczas nie było takie oczywiste (Chris Isaak, Air, Crosses, Infected Mushroom), trzy razy udało mi się zobaczyć CBL, Heilung niespodziewanie urwał mi dupę, GIAA przypomnieli że nie powinienem odpuszczać kolejnych ich tras po Polsce. Było dobrze.

Miałem dwa czarniejsze okresy: początek lipca, kiedy wahałem się czy jechać na Openera zobaczyć Toma Morello, czy może do Warszawy na Thievery Corporation i dzień później Pet Shop Boys, a skończyło się tak że w wyniku problemów z urlopem żony i wakacjami córki :lol: siedziałem w domu i nie zobaczyłem nic z tego. I drugi, w pierwszej połowie listopada, kiedy zachorowałem na krztusiec, przez co musiałem sobie odpuścić Accept i Lucifer/The Night Eternal/Tanith w Poznaniu.

Najlepsze występy:
Carbon Based Lifeforms - Warszawa (kwiecień)
Carbon Based Lifeforms - Warszawa (listopad)
Crosses - Praga
Heilung - Trutnov
God Is an Astronaut - Wrocław

Najsłabsze: Scorpions (i Europe, ale to mówi się przez samo się, nie spodziewałem się że będzie dobrze), Bonnie Tyler, no i na 3-Majówce było sporo paździerza, ale nie wybrzydzam, bo to było moje jedyne tegoroczne doświadczenie okołofestiwalowe. A, skoro już przy tym jestem: brakowało mi wybrania się na jakiś festiwal, kilka razy było blisko, ale jednak żaden lineup nie porwał mnie na tyle, żeby doszło do finalizacji. Najbliżej byłem jednodniówki na Mystica na dzień z Machine Head, już praktycznie ją kupowałem, gdy ogłoszono na ten dzień Crosses w Pradze. Szkoda, bo tam piękny lineup był.

Z rzeczy odwołanych najbardziej żałuję Hawkwind w Katowicach i Monster Magnet w Ostravie. Na oba miałem już bilety i mocno się jarałem.

Plany na 2025: są jak zwykle większe niż bym chciał :mrgreen: , z takich na które mam już kupione bilety to: 2x Archive w Krakowie, Tycho w Warszawie, Hooverphonic i Behemoth/Satyricon/Rotting Christ we Wrocławiu, Bruce Springsteen i Katy Perry w Pradze.
Z innych rzeczy, na pewno wybiorę się na Asurę do Gdyni, zestaw Godsmack/Drowning Pool/P.O.D. w Gliwicach, Poppy w Krakowie, lokalnie: Obscure Sphinx/Blindead/Wij, Kream, Heilung. Coroczna dawka Carbon Based Lifeforms będzie zażyta najpewniej w Berlinie (marzec), choć liczę że w drugiej połowie roku wpadną znowu do Polski. Rozważam Arenę w Piekarach, Inquisition i Dark Funeral we Wro. Kusi Bear McCreary w Warszawie, ale to poniedziałek po Wielkanocy, więc nie wiem... nie wiem. No i Rock for People, jak się uda to w końcu będzie jakiś festiwal :), ew. jeśli dzień z Kingiem na Mysticu będzie mocny to może w końcu wybiorę się i tam. Opener wygląda niepokojąco dobrze, ale zrobię wszystko żeby na niego nie dotrzeć.

Odpuściłem sobie też w tym roku kilka wypadów tylko ze względów finansowych i wiem, że w 2025 będzie tego jeszcze więcej. Niestety, ceny biletów często są już na poziomie dla mnie nieakceptowalnym.
Awatar użytkownika
kam
-#Weekend Warrior
-#Weekend Warrior

Post autor: kam »

Ziom, czemu nie zostałeś na Furii w czwartek?
https://www.last.fm/user/kamooo
Awatar użytkownika
Shedao Shai
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Nie przepadam. A już kiedyś widziałem.
Awatar użytkownika
kam
-#Weekend Warrior
-#Weekend Warrior

Post autor: kam »

W zeszłą sobotę również i ja zakończylem swój sezon koncertowy 2024. Nie był to wybitny rok, miewałem lepsze, ale 50 wieczorów z muzyką na żywo na przestrzeni 12 miesięcy to zadowalający mnie wynik. Tym bardziej się cieszę, że udało mi się zobaczyć kilka zespołów i artystów po raz pierwszy w życiu i tym samym mogę ich skreślić ze swojej listy (np. Air, Future Islands czy Thievery Corporation). Jednocześnie zaliczyłem też kilka perełek jak np. koncert Jacka White’a w Kopenhadze, którzy zagrał w tym roku tylko 3 sztuki w Europie.

Sumarycznie wyszło 120 sztuk w 4 krajach. Zaliczyłem 8 festiwali. Bilety na tę listę poniżej kosztowały mnie w sumie 9644,82 zł. Szacuję, że trzeba by doliczyć mniej więcej drugie tyle z racji kosztów paliwa, noclegów, lotów i wyżywienia na parę koncertowych wycieczek, żeby mieć pełny obraz kosztów tej całorocznej zabawy.

1. 12/01/2024 – Wij, Mary (Hydrozagadka, Warszawa)
2. 13/01/2024 – Highfly, WielkiMrok (Chmury, Warszawa)
3. 20/01/2024 – Komety (Wolskie Centrum Kultury, Warszawa)
4. 28/01/2024 - Waglewski Fisz Emade (Stodoła, Warszawa)
5. 04/02/2024 - :Of the Wand & the Moon:, Moriah Woods (Voo Doo, Warszawa)
6. 09/02/2024 – Kazik i Kwartet Proforma (Stodoła, Warszawa)
7. 10/02/2024 – Kazik (Stodoła, Warszawa)
8. 23/02/2024 – Darmozjady (Stodoła, Warszawa)
9. 27/03/2024 - Me and That Man, Frank the Baptist (Palladium, Warszawa)
10. 14/04/2024 - Godspeed You! Black Emperor (Progresja, Warszawa)
11. 19/04/2024 - Nagły Atak Spawacza, Tassack (Potok - Drugi Dom Ludzi Rocka, Warszawa)
12. 08/05/2024 - The Kills (Stodoła, Warszawa)
13. 14/04/2024 - Cool Kids of Death (Café Kulturalna, Warszawa)
14. 25/05/2024 - Black Pyramid, Hermopolis (Chmury, Warszawa)
15. 26/05/2024 – Furia, Rongwrong, Totenmesse (Klubopiwiarnia Warkot, Łódź)
16. 03/06/2024 - Corey Taylor (Stodoła, Warszawa)
17. 08/06/2024 – Chelsea Wolfe, Mulk, Kerry King, High Vis, Loathfinder, Orange Goblin, 1000mods (Mystic Festival, Gdańsk)
18. 11/06/2024 – Tool, Night Verses (Tauron Arena, Kraków)
19. 15/06/2024 – Kult (Park Picassa, Warszawa)
20. 22/06/2024 – Pearl Jam, Richard Ashcroft, The Murder Capital (Marlay Park, Dublin)
21. 02/07/2024 - Thievery Corporation (Stodoła, Warszawa)
22. 03/07/2024 – Foo Fighters, Maneskin, Tom Morello, Kim Gordon (Open’er Festival, Gdynia)
23. 05/07/2024 - Metallica, Architects, Mammoth WVH (PGE Narodowy, Warszawa)
24. 07/07/2024 - Metallica, Five Finger Death Punch, Ice Nine Kill (PGE Narodowy, Warszawa)
25. 11/07/2024 – Pearl Jam, Larkin Poe, The Heavy, Michael Kiwanuka (Mad Cool Festival, Madryt)
26. 12/07/2024 - Larkin Poe, The Heavy, Nathaniel Rateliff & the Night Sweats (Nos Alive Festival, Lizbona)
27. 13/07/2024 – Pearl Jam, King John, Black Honey, Blasted Mechanism (jakieś 30 min byłem), The Breeders, Sum41 (Nos Alive Festival, Lizbona)
28. 21/07/2024 - Behemoth, Testament (Progresja, Warszawa)
29. 27/07/2024 – Zalewski, Probl3m, Placebo (Łódź Summer Festival, Łódź)
30. 30/07/2024 - The Cult (Progresja, Warszawa)
31. 02/08/2024 – Future Islands, Lochy I Smoki, English Teacher, Nourished By Time, Brutus (Off Festival, Katowice)
32. 10/08/2024 – Jack White, Air, The Kills, Viagra Boys, Big Thief, The Raveonettes (Syd for Solen Festival, Kopenhaga)
33. 20/08/2024 - Serotonin Zero, Steriili Tila, Virhe (Chmury, Warszawa)
34. 05/09/2024 – Wczasy (Fort Sokolnickiego, Warszawa)
35. 14/09/2024 - Death In Rome (Hydrozagadka, Warszawa)
36. 28/09/2024 – Borknagar, Rotting Christ (Progresja, Warszawa)
37. 02/10/2024 - Fun Lovin' Criminals (Progresja, Warszawa)
38. 04/10/2024 - Loathfinder, Medico Peste(Odessa Club, Warszawa)
39. 05/10/2024 - Serotonin Zero, Heatseeker (Hydrozagadka, Warszawa)
40. 10/10/2024 - Nick Cave & the Bad Seeds, Dry Cleaning (Atlas Arena, Łódź)
41. 27/10/2024 – Ciśnienie, Thaw (Hydrozagadka, Warszawa)
42. 09/11/2024 - IDLES, Kevin Morby, The Last Dinner Party, Artur Rojek, Skubas (Inside Seaside Festival, Gdańsk)
43. 10/11/2024 - Black Pumas, Warhaus, Vito Bambino, Daria Ze Śląska (Inside Seaside Festival, Gdańsk)
44. 12/11/2024 - Fisz Emade Tworzywo (Teatr Roma, Warszawa)
45. 14/11/2024 - 1000mods, The Night Eternal, Lucifer (Hybrydy, Warszawa)
46. 24/11/2024 - Alcest, Svalbard (Proxima, Warszawa)
47. 01/12/2024 - Fiasko, Grief Circle, Las Trumien (Hydrozagadka, Warszawa)
48. 10/12/2024 - Cool Kids of Death, WaluśKraksaKryzys (Stodoła Warszawa)
49. 16/12/2024 - Maks Kubiś, Tomaszewski, Igor Herbut (Progresja, Warszawa)
50. 21/12/2024 - Aluk Todolo, Gaahls Wyrd, Furia (Progresja, Warszawa)

Pogrubiłem te gigi, które były dla mnie bardzo istotne i daje im najwyższe noty. Generalnie to większości przypadków zaliczałem dobre sztuki, ale niestety było też pare tych naprawdę złych. Mam tu na myśli gówno w postaci Probl3m, absolutnie żenujący Sum41, męczący Ice Nine Kill, nudny Kevin Morby (czekałem mocno na ten koncert) czy rozczarowujący The Cult, którzy zagrali ledwie 50 min w cenie prawie 300 zł. Inne rzeczy, które widziałem w tym roku spełniały jednak moje oczekiwania w stopniu przynajmniej zadowalającym.

Nie zapomnę chyba nigdy koncertu Future Islands na Offie, który odbył się w strugach deszczu i byłem przemoczony łącznie z gaciami, więc na pewno nie było sensu się irytować na pogodą tylko mimo wszystko cieszyć 2 koncertem tego zespołu w PL. I był to bardzo dobry koncert. Podobnie jak Chelsea Wolfe na Mystic, której występ poprzedziła potężna ulewa, a obrazkiem, który wspominam z uśmiechem na ustach już po jej występie jest przynajmniej 80 kilowa, napierdolona krowa (grubaska) niesiona przez 4 ratowników medycznych do ich namiotu. Zapamiętam też mocarny dźwięk jak żyleta podczas koncertu Tool w Krakowie. Tak samo dobrze pod tym względem było kiedy grał Nick Cave w Łodzi. Tak powinny być nagłaśnianie koncerty.

Natomiast zdecydowanie najistotniejszym wydarzeniem dla mnie była próba ruszenia w trasę za Pearl Jam. Zaliczyłem ich 3 koncerty z 6, które zagrali w Europie. Mały tu niedosyt, bo jednak odwołano 2x Berlin oraz Londyn (choroba Veddera), więc mój licznik siłą rzeczy się tu zmniejszył. Niemniej jednak samotny trip do Dublina, a później combo w postaci Madryt+Lizbona i zaliczenie 2 festiwali, gdzie grali to był dla mnie super spędzony czas. Opisałem to zresztą w wątku Pearl Jam w tym miejscu: https://sanktuariumfc.org/forum/viewtop ... 1#p1033181

Moje TOP5 z tego roku to:

1. Pearl Jam w Dublinie
2. Tool w Krakowie
3. Nick Cave w Łodzi
4. Oba koncerty Mety w Warszawie
5. Godspeed You! Black Emperor w Warszawie
https://www.last.fm/user/kamooo
Awatar użytkownika
johnny_o

Jutro Sylwester, więc czas najwyższy i na moje podsumowanie mijającego roku.

1. 09.03.2024 New Model Army, Warszawa
2. 14.03.2024 Dave Douglas Gifts Quintet, Warszawa
3. 21.03.2024 Lordi + All For Metal, Warszawa
4. 23.03.2024 Pidżama Porno + BN, Warszawa
5. 30.03.2024 Judas Priest + Saxon + Uriah Heep, Kraków
6. 05.04.2024 Tymon Tymański, Łomianki
7. 12.04.2024 Homo Twist, Warszawa
8. 18.04.2024 Kury + Hiob Dylan, Warszawa
9. 27.04.2024 Lech Janerka, Warszawa
10. 18.06.2024 Fontaines D.C. + Izzy and the Black Trees, Warszawa
11. 03.07.2024 Pet Shop Boys, Warszawa
12. 05.07.2024 Metallica + Architects + Mammoth WVH, Warszawa
13. 07.07.2024 Metallica + Five Finger Death Punch + Ice Nine Kills, Warszawa
14. 26.07.2024 Scorpions + Europe + Dżem + Omega Testamentum, Warszawa
15. 27.07.2024 Placebo + Pro8l3m + Zalewski + Kukon, Łódź
16. 30.07.2024 The Cult + Jonathan Hulten, Warszawa
17. 01.09.2024 Fisz Emade Tworzywo + Ania Rusowicz + Bartek Królik, Łomianki
18. 06.09.2024 Ryosuke Kiyasu, Warszawa
19. 17.10.2024 Deep Purple + Jefferson Starship, Katowice
20. 18.10.2024 Coma + L.Stadt + Carnal, Warszawa
21. 21.10.2024 Powerwolf + Hammerfall + Wind Rose, Kraków
22. 26.10.2024 Strachy Na Lachy + Cosmos, Warszawa
23. 07.11.2024 Myles Kennedy + Black River Delta, Warszawa
24. 15.11.2024 Dr Misio + Zgniłość + Moris, Warszawa
25. 20.11.2024 You Me At Six + The Xcerts + Mouth Culture, Warszawa
26. 23.11.2024 James Brandon Lewis Red Lily Quintet, Warszawa
27. 30.11.2024 Pidżama Porno + Sad Smiles, Warszawa
28. 13.12.2024 Dziwna Wiosna + Rusty Pine, Warszawa
29. 17.12.2024 Hugayz + Deathknell, Warszawa
30. 20.12.2024 Lech Janerka, Warszawa

30 dni koncertowych, 60. wykonawców na 63. gigach - Metę, PP i Lecha Janerkę widziałem po dwa razy. Zaiste wspaniały był to rok, nie zapomnę go nigdy - pobiłem wszystkie swoje rekordy jakościowe, ilościowe i odnośnie polskich wykonawców, choć o tej porze w zeszłym roku 2024 zapowiadał się nieszczególnie. Liczba artefaktów również dla mnie rekordowa, ale opisałem je oddzielnie w stosownym temacie. Byłem na wszystkich koncertach na jakich chciałem być, poza chujnią z Kim Gordon, a kilka sztuk na które nie miałem biletów odpuściłem bo mi się nie chciało. Najlepsze gigi to obie Mety i Powerwolf - wyczekiwane od prawie dwóch lat sztuki dowiozły po całości plus niesamowite show jednego z ulubionych zespołów widziane z barierki. Największe zaskoczenie in plus – Placebo i Coma. Z różnych powodów miałem bardzo niskie oczekiwania w stosunku do tych gigów, a w obu przypadkach dostałem emocjonalny rozpierdol który do dziś wspominam z uśmiechem. Rozczarowanie tylko jedno, za to konkretne – The Cult, i wiadomo o co chodzi. Nikogo z Sanatorium nie spotkałem osobiście (wiem, chujowe koncerty!), ale zmieni się to już w lutym. Podziękowania dla mic7 za udany byznes, i do zobaczenia na trasie - przyszły rok już zapowiada się równie imponująco, bo mam bilet na każdy z dwudziestu interesujących mnie gigów, a pewnie dojdzie drugie tyle z tych jeszcze nieogłoszonych i na które nie mam ciśnienia.
Ostatnio zmieniony wt gru 31, 2024 12:04 am przez johnny_o, łącznie zmieniany 1 raz.
pz
-#Administrator
-#Administrator

Post autor: pz »

Na barierce, przy Twoim wzroście. Co za chamstwo i egoizm ;)

02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
03: Villagers of Ioannina City, Lady Pank, Zalewski, Icon, Turbo (Łódź)
05: Paul Quinn, Defenders of Steel, Hellhaim, Linkin Park (Sztokholm), Omen (Kraków?)
06: Omen (Warszawa), Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), MnC (SK, Łódź)
07: MnC (Pionki), Skunk Anansie, Judas Priest
08: Castle Rat, Soen
Awatar użytkownika
johnny_o

W tej chwili już bardziej szerokości, ale oj tam... Gdybym był chamem i egoistą to pisaliby o mnie na Reddicie i samych pałek miałbym tyle że nie musiałbym liczyć tej od Klausa ;)
ODPOWIEDZ