"CSIT" to idealny przykład. Początek palce lizać, jest energia i moc. Można pośpiewać refreny. Podobnie jest z "The Wicker Man", czy "Aces High". A już ciężko sobie wyobrazić start koncertu np. "Running Free", czy "BYD... TTS" no nie?
Setlista: spekulacje, marzenia, urojenia
Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM
Re: Setlista: spekulacje, marzenia, urojenia
Dobry opener to taki, który ładnie się łączy z intro i swoim początkiem dalej podnosi ciśnienie i podbija emocje. Do momentu eksplozji
w momencie wysypania się zespołu na scenę. Dobrze jak ma jakieś elementy na przykład do pośpiewania przez publikę (nośny refren), żeby skonsumować to nakręcenie się ludzi poprzez intro i start openera. No i tam musi być energia i solidny strzał 
"CSIT" to idealny przykład. Początek palce lizać, jest energia i moc. Można pośpiewać refreny. Podobnie jest z "The Wicker Man", czy "Aces High". A już ciężko sobie wyobrazić start koncertu np. "Running Free", czy "BYD... TTS" no nie?
www.MetalSide.pl
No właśnie, raki CSiT jest praktycznie perfekcyjnym otwieraczem.
CSIT w roli openera... Czekałem na niego "niemal przez całe życie" i było mi dane 28.05.2023. Jak wielu może pamięta, praktycznie nie mówiło się o nim przed koncertem. O ile ATG został podsłuchany na próbach, to CSIT - nie. To były emocje nie do opisania. Teraz może sobie już być cokolwiek, nawet TAATG. Zatem do 27.05.2025 na luzie. Bardziej od setlisty ciekawi mnie Simon i nawet trochę się (za niego) stresuję 
M.
M.
W 2023 był jeszcze ten wątek, że ludzie podczas próby usłyszeli Moonchild i zastanawialiśmy się, czy on nie wejdzie na otwieracz.
W zasadzie ciekawe po co testowali tego Moonchilda na dzień przed trasą, wtedy set jest już raczej wyryty w kamieniu i w arenie robi się tylko dress reha. A zakładam, że to nie jakaś bajeczka, bo pozostałe informacje się sprawdziły (Alexander, The Prisoner, Madness chyba też było).
W zasadzie ciekawe po co testowali tego Moonchilda na dzień przed trasą, wtedy set jest już raczej wyryty w kamieniu i w arenie robi się tylko dress reha. A zakładam, że to nie jakaś bajeczka, bo pozostałe informacje się sprawdziły (Alexander, The Prisoner, Madness chyba też było).
As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
Ale ja nie mówię, że CSIT jest złym otwieraczem, tylko że nie jest hitem. A nugz napisał, że musi być hit na otwarcie.
Madness nie było, nikt o tym nie wspominał inaczej jak w kontekście tego, że Joe Lazarus zamieścił fragment jak to gra.Schizoid pisze: ↑wt sty 14, 2025 6:00 pm W 2023 był jeszcze ten wątek, że ludzie podczas próby usłyszeli Moonchild i zastanawialiśmy się, czy on nie wejdzie na otwieracz.
Moonchild - faktycznie o tym była mowa w przeciekach na dzień przed koncertem, pamiętam jak przeczytałem i zostało mi w głowie. Jak poleciał Blade Runner i skończył się, to przez te 3-4 sekundy ciszy pomyślałem tylko "ale blisko szczęścia, ależ zrobili napięcie, to absolutnie ostatnia szansa, ale pewnie poleci ten cholerny Moonchild..." - no i jednak rozbrzmiał ten najpierwszy z pierwszych dźwięków Maiden jaki mam wyryty w duszy
Serio zespół ćwiczył wówczas Moonchild? Byłaby z ich strony fajna zmyła, bo wiedzą, że ludzie pod halą słuchają.
M.
Żeby uściślić, ja mówię o Can I Play With Madness?, tego Lazarus chyba nie grał i kojarzy mi się, że ktoś spod hali meldował, że to słyszał. A w secie się znalazło. Że Joe wstawiał Sea of Madness, to wiem, no ale do setlisty ów numer ostatecznie nie trafił.
As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
Taaa... rzeczywiście
www.MetalSide.pl
Trooper na początek? - spoko 
- johnny_o
- Ten, Który Czyta Wszystko
Jeden z najbardziej przereklamowanych numerów IM... U mnie zero ekscytacji, ale byle mieć z głowy i pewno randomy zachwycone.
- johnny_o
- Ten, Który Czyta Wszystko
No właśnie, przereklamowany i zgrany do porzygu... Rozumiem że musi być, ale to dla mnie chyba najmniej strawny ze wszystkich kotletów.
No nie kumasz zupełnie jak IM układa swoje sety i jak budują nimi "dramaturgię" koncertu
www.MetalSide.pl
Oczywiście że rozumiem, pisałem, że dla mnie może być nawet Trooper 
Spełnia wszystkie wymogi, żeby na rocznicowej trasie wyjebać 90% randomowej publiki z butów
Spełnia wszystkie wymogi, żeby na rocznicowej trasie wyjebać 90% randomowej publiki z butów
-
Deleted User 626
Po otwarciu Tailgunnerem bardzo by pasował Holy Smoke. Serio. Posłuchajcie sami.
A potem Flash of the Blade i Total Eclipse.