AVANTASIA - Here Be Dragons Tour - Europa 2025
Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM
Re: AVANTASIA - Here Be Tragons Tour - Europa 2025
Zespół robi znakomite show i nawet nie wiesz, kiedy mija 2 h 15 min i wjeżdża fortepian na bisy ... Do tego brzmienie jak żyleta, bogate, wysycone kolory świateł. Merch różnorodny, ceny koszulek uczciwe - kasowali po 32 euro czyli 135 zł
Tu już niewiele można poprawić ...
Jeśli chodzi o skład, to jeszcze nie są wykorzystywani Karevik, Leckremo, a każdy w swojej działce jest gigantem.
Uwielbiam Ronniego Atkinsa i Chiarę Tricarico, fajnie jakby dziewczyny miały więcej do śpiewania. Jest więc pamięć o Jornie i Kiske, ale gdyby skład projektu się nie zmieniał, zakrawałoby to na stagnację.
Na 2 poprzednich płytach przed Dragonami "na papierze" był lepszy skład, ale wolę najnowszy krążek Avantasii.
Tu już niewiele można poprawić ...
Jeśli chodzi o skład, to jeszcze nie są wykorzystywani Karevik, Leckremo, a każdy w swojej działce jest gigantem.
Uwielbiam Ronniego Atkinsa i Chiarę Tricarico, fajnie jakby dziewczyny miały więcej do śpiewania. Jest więc pamięć o Jornie i Kiske, ale gdyby skład projektu się nie zmieniał, zakrawałoby to na stagnację.
Na 2 poprzednich płytach przed Dragonami "na papierze" był lepszy skład, ale wolę najnowszy krążek Avantasii.
Najbliższe koncerty w 2026: White Buffalo, Hollywood Vampires, Doogie White, Blaze Bayley, Mostly Autumn weekend, Hallas, Coroner, Deep Purple, Quidam, Europe, Maiden United, Still of the Night ...
Re: AVANTASIA - Here Be Tragons Tour - Europa 2025
Przede wszystkim poprzedni krążek nie miał właściwie żadnej reprezentacji na trasie, był po prostu totalnie olany. Nowy ma godną, utwory się bronią na żywo - szczególnie The Witch z wejściem Karevika naprawdę dobrze brzmi i tytułowy.
Leckremo jest moim zdaniem bardzo mocno wykorzystywany, choć może to tylko takie wrażenie powodowane jego mocno pro aktywnym zachowaniem
Karevik mógłby być mocniej wykorzystywany jako że świetnie potrafi się wpasować zarówno w partie Goeffa i Roya Khana.
I paradoksalnie brak Catleya mógł spowodować pojawienie się w secie Toy Mastera, Death... czy Wicked Symphony - nie ma tego złego...
Leckremo jest moim zdaniem bardzo mocno wykorzystywany, choć może to tylko takie wrażenie powodowane jego mocno pro aktywnym zachowaniem
Karevik mógłby być mocniej wykorzystywany jako że świetnie potrafi się wpasować zarówno w partie Goeffa i Roya Khana.
I paradoksalnie brak Catleya mógł spowodować pojawienie się w secie Toy Mastera, Death... czy Wicked Symphony - nie ma tego złego...
Re: AVANTASIA - Here Be Dragons Tour - Europa 2025
Pytanko jest: kojarzy ktoś automat z biletami komunikacji miejskiej w okolicach klubu Barba Negra w Budapeszcie?
Tak, wiem, można to zrobić wszystko w aplikacji BudapesztGO ale jestem starym prykiem i chciałbym sobie taki papierkowy bilet sprawić
Tak, wiem, można to zrobić wszystko w aplikacji BudapesztGO ale jestem starym prykiem i chciałbym sobie taki papierkowy bilet sprawić
To wcale nie musi być takie łatwe ... 
Najbliższe koncerty w 2026: White Buffalo, Hollywood Vampires, Doogie White, Blaze Bayley, Mostly Autumn weekend, Hallas, Coroner, Deep Purple, Quidam, Europe, Maiden United, Still of the Night ...
Tak podejrzewam.
A w aplikacji BudapesztGO można kupić bilety także dla innych? Na zasadzie że mam w apce cztery bilety, kasuję je jednocześnie i mówię w razie kontroli że na jednym urządzeniu mamy cztery tickety?
A w aplikacji BudapesztGO można kupić bilety także dla innych? Na zasadzie że mam w apce cztery bilety, kasuję je jednocześnie i mówię w razie kontroli że na jednym urządzeniu mamy cztery tickety?
Zapewne tak, skoro z byle apce bankowej jest taka opcja ...
#
Porównałem set zeszłoroczny z MoR na Morawach. Grali tam 16 numerów, połowa była teraz w Pradze. Całkiem nieźle
#
Porównałem set zeszłoroczny z MoR na Morawach. Grali tam 16 numerów, połowa była teraz w Pradze. Całkiem nieźle
jak Ci się koncert podobał?
- johnny_o
- Ten, Który Czyta Wszystko
I czy udało się dorwać ten automat niedaleko klubu?
Jak zwykle po fakcie zaglądam na forum a tu taka dyskusja w pełni. Zaliczyłem Wiedeń, lot z Krakowa był tańszy niż bilet na koncert hehe. Byłem trochę zdziwiony, że są tam po raz pierwszy, klubik nieduży, nie był jakoś mocno wypchany, pełna kulturka, bariereczki zaliczone, przy okazji test nowych zatyczek do uszu, zdały egzamin na 5. Chyba najfajniejszy z dotychczas zaliczonych, pewnie z uwagi na umiejscowienie się pod sceną. Chwilami miałem wrażenie, że na scenie bawią się lepiej niż pod nią, bo publika taka trochę niemrawa. Set spoko, przekonałem się do Here be dragons; na płycie jakoś mi nie siadło, a na żywo całkiem spoko. Wciąż trochę dziwnie mi się ich ogląda bez Hartmanna, mimo, że więcej razy widziałem ich bez niego niż z nim. Brak Boba niejako zmusił to fajnych zmian w secie. Nagranie zrobione i o dziwo wyszło całkiem sensowne, Avantasia zawsze jest spoko nagłośniona..aż chciałoby się jeszcze. 2h 40 min solidnego, jak zawsze, występu. Koszulka wiedniowa kupiona, jest w opór zajebista. Na minus trochę irytujące było ciągłe pozowanie Tobiego do zdjęć,jakby to miała być sesja foto a nie koncert, moim zdaniem dość mocno odklejało go to od publiczności. No cóż, ten sceniczny zwierz widocznie tak ma.
W ogóle ta jego relacja z prywatnym fotografem jest dziwna - tak jak piszesz często na niego zwraca największą uwagę, ciągłe pozy, zresztą co wieczór te same. Nie wiem po co mu to samo razy milion, ale co kto lubi. Co prawda teraz nie miałem barierek ale tak czy siak wydaje mi się, że w 2019 miał dużo lepszy kontakt z publiką, a wtedy było mniej Kevina Nixona. Pod tym względem z trasy na trasę jest gorzej.
Zdziwiliście mnie. Pierwszy raz słyszę o gościu. Uważałem dotąd zachowanie Tobiasza za nieco narcystyczne, ale mieszczące się w konwencji póz przybieranych na koncertach przez muzyków Avantasii.
Aha no i jeszcze na minus w Wiednii brak płomieni z "fortepianina" na Lucku i z krzesła na Toy Masterze. Trochę dziwne, bo za scena co chwile buchaly więc nie wiem co stało na przeszkodzie, pewnie jakieś wymagania strażaka.
Dopiero się odrabiam z tych wyjazdów bo jeszcze 2 dni wcześniej zaliczyłem Axela Rudiego Pell w Zlinie
Co do Avantasii - podobał się. Płyta jest cienka jak dupa węża ale koncert był w porządku. Nie aż tak bardzo jak kilka lat temu w Preszowie ale było bardzo w porządku. Szkoda tylko tego Jorna bo Atkins myślałem że zaraz padnie na tej scenie udając Norwega (z czym do czego - kompletnie nie ta skala głosu). Jedyne co mnie zdziwiło to na szybko (nawet na bardzo szybko) odgrywany "Sign of The Cross". Dosłownie w 4 minuty się uwinęli.
Sala w Budapeszcie to jest .... po prostu namiot. Taki duży, wojskowego typu, ale po prostu namiot. Ludzi nie wiem ile mogło być, może jakieś 2.5-3 tysiąca. Na pewno nie więcej. Sporo luzu było, dostanie się pod scenę czy w jej pobliże nie wymagało jakiejś (właściwie to żadnej) gimnastyki.
A co do poruszania się po Budapeszcie - z apką BudapesztGO - jest bajecznie proste. Zarówno zakup biletów jak i nawigacja po mieście. Rozgryzienie całości zajęło nam 10 minut także mogę tylko polecać. Komfort i wygoda.
Z radością zobaczyłem dziś foto Ronniego Atkinsa i Boba Catleya przed tourbusem Avantasii. Świetnie że panowie będą w tym roku na trasie festiwalowej.
Widzę się z nimi w ten weekend na Metal Feście w Pilznie. Czy ktoś z forumowiczy też wpadnie?
Widzę się z nimi w ten weekend na Metal Feście w Pilznie. Czy ktoś z forumowiczy też wpadnie?
Meldunek po koncercie festiwalowym. Dłużej niż w rozpisce oficjalnej, bo 1h 45 minut. Pełna produkcja sceniczna, brzmienie w amfiteatrze wręcz idealne.
W secie parę niespodzianek, np Runaway Train z p. Catley'em. Rewelacja! Wtopy drobne były, np. Karejwik miał problemy z tekstem w Dying for an Angel i cośtam szył.
Tobi sporo śpiewał solo, jeszcze więcej gadał i kadził publice.
Występ zdecydowanie na plus, wręcz powyżej wysokich oczekiwań
W secie parę niespodzianek, np Runaway Train z p. Catley'em. Rewelacja! Wtopy drobne były, np. Karejwik miał problemy z tekstem w Dying for an Angel i cośtam szył.
Tobi sporo śpiewał solo, jeszcze więcej gadał i kadził publice.
Występ zdecydowanie na plus, wręcz powyżej wysokich oczekiwań