10/08/2025 - Mayhem - Warszawa
Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM
10/08/2025 - Mayhem - Warszawa
Legendarna grupa Mayhem powraca do Polski! Pionierzy black metalu wystąpią na jedynym koncercie w naszym kraju w tym roku, który odbędzie się 10 sierpnia na Letniej Scenie Progresji w Warszawie.
Norweska grupa Mayhem już od ponad 4 dekad wytycza szlaki w muzyce ekstremalnej. Bogata historia zespołu znana jest nawet tym, którzy z black metalem na co dzień nie mają za wiele wspólnego - w końcu zabójstwo Euronymousa przez Varga Vikernesa oraz samobójstwo szwedzkiego wokalisty Deada odbiły się szerokim echem w pierwszej połowie lat 90., a następnie wczesny etap działalności grupy stanowił podstawę scenariusza filmu Jonasa Åkerlunda “Lords of Chaos” z 2018 roku. Jednak wkład Mayhem w historię metalu to nie tylko mrożące krew w żyłach historie, ale przede wszystkim legendarne i ważne dla gatunku materiały - EPka “Deathcrush”, koncertówka “Live in Leipzig”, kultowy długogrający debiut “De Mysteriis Dom Sathanas”, bezkompromisowy “Grand Declaration of War”, ale też kolejne płyty, które nigdy pod kątem jakości nie zeszły poniżej wysokiego poziomu i przedstawiały formację jako tę, która nie stoi w miejscu i swoje brzmienie poddaje ewolucji - “Chimera”, “Ordo ad Chao”, “Esoteric Warfare”, oraz zamykający na ten moment dyskografię “Daemon”.
W sierpniu grupa powróci do naszego kraju i wystąpi na Letniej Scenie Progresji w Warszawie, gdzie za sprawą chłodnego misterium i przekrojowej setlisty świętować będzie 40-lecie swojej działalności.
MAYHEM
10.08.2025 / Warszawa, Letnia Scena Progresji
BILETY: Przedsprzedaż biletów rozpocznie się w piątek, 18 kwietnia o godzinie 11:00 na https://bit.ly/MAYHEM_WWA
Norweska grupa Mayhem już od ponad 4 dekad wytycza szlaki w muzyce ekstremalnej. Bogata historia zespołu znana jest nawet tym, którzy z black metalem na co dzień nie mają za wiele wspólnego - w końcu zabójstwo Euronymousa przez Varga Vikernesa oraz samobójstwo szwedzkiego wokalisty Deada odbiły się szerokim echem w pierwszej połowie lat 90., a następnie wczesny etap działalności grupy stanowił podstawę scenariusza filmu Jonasa Åkerlunda “Lords of Chaos” z 2018 roku. Jednak wkład Mayhem w historię metalu to nie tylko mrożące krew w żyłach historie, ale przede wszystkim legendarne i ważne dla gatunku materiały - EPka “Deathcrush”, koncertówka “Live in Leipzig”, kultowy długogrający debiut “De Mysteriis Dom Sathanas”, bezkompromisowy “Grand Declaration of War”, ale też kolejne płyty, które nigdy pod kątem jakości nie zeszły poniżej wysokiego poziomu i przedstawiały formację jako tę, która nie stoi w miejscu i swoje brzmienie poddaje ewolucji - “Chimera”, “Ordo ad Chao”, “Esoteric Warfare”, oraz zamykający na ten moment dyskografię “Daemon”.
W sierpniu grupa powróci do naszego kraju i wystąpi na Letniej Scenie Progresji w Warszawie, gdzie za sprawą chłodnego misterium i przekrojowej setlisty świętować będzie 40-lecie swojej działalności.
MAYHEM
10.08.2025 / Warszawa, Letnia Scena Progresji
BILETY: Przedsprzedaż biletów rozpocznie się w piątek, 18 kwietnia o godzinie 11:00 na https://bit.ly/MAYHEM_WWA
- Recit The Thornographer
- -#Moonchild

Re: 10/08/2025 - Mayhem - Warszawa
Powiedzcie mi proszę, bo nie miałem przyjemności - Letnia Scena Progresji jest na tym placu przed Progresją? Czy gdzieś w innym zakątku stolicy?
We embrace like two lovers at death. A monument to the trapping of breath
Za ugorze za Progresją
02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków), Wishbone Ash (Warszawa), Monstrum (Rzeszów), Soen (Kopenhaga)
03: Lady Pank, Zalewski, Turbo (Łódź)
05: Defenders of Steel
06: Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), Linkin Park
07: Judas Priest
Idę na to. Trochę bleczurów w niedzielny, letni wieczór dobrze nastroi mnie na kolejny tydzień pracy.
Szkoda tylko, ze cisza nocna do 22 i grają na powietrzu, czyli będzie koncert w świetle dnia.
Szkoda tylko, ze cisza nocna do 22 i grają na powietrzu, czyli będzie koncert w świetle dnia.
https://www.last.fm/user/kamooo
https://lsp.progresja.com/o-letniej-scenie-progresji/Recit The Thornographer pisze: ↑śr kwie 16, 2025 12:28 pm Powiedzcie mi proszę, bo nie miałem przyjemności - Letnia Scena Progresji jest na tym placu przed Progresją? Czy gdzieś w innym zakątku stolicy?
- -#Moonchild

@pz
@Teddy123
Dzięki!
@Teddy123
Dzięki!
Dla mnie obecność obowiązkowa.
Ciekawe czy skoro jest to dalej trasa XXXXlat to będą też Messiah i Manheim.
Z tego co kojarzę to miał być już koniec tej trasy, więc ogłoszenie mnie zaskoczyło.
Ciekawe czy skoro jest to dalej trasa XXXXlat to będą też Messiah i Manheim.
Z tego co kojarzę to miał być już koniec tej trasy, więc ogłoszenie mnie zaskoczyło.
NAJWIĘKSZY FAN DAWIDA PODSIADŁO NA SANATORIUM
Koniec trasy jest niedługo potem w Uppsali
As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
- -#Moonchild

Fantastyczny koncert z rewelacyjnym brzmieniem. Panowie wyszli 15 minut wcześniej niż było podawane i skończyli chwilę przed 22.
Nigdy nie widziałem czegoś takiego, a bardzo mi się podobało: zaczęło się od krótkiego filmu wprowadzającego i potem po 2 lub 1 kawałek z każdego albumu od najnowszych do najstarszych, kultowych (z DMDS i Deathcrush było też więcej kawałków). Każda "era" poprzedzona filmowym intro z właściwymi fotosami, jakimiś urywkami nagrań. Nie były długie, kilkanaście sekund. Taki swoisty wehikuł czasu. Materiał wideo dawał czas muzykom na szybką zmianę ciuchów, bo do albumów były też dopasowywane stroje. Niby nic i głupie, ale... fajne.
Wykonawczo rewelacja, istny obłęd. "Funeral Fog" przez cały czas z upamiętnienionym Deadem. Klimatu dodawała (prawie) pełnia księżyca naprzeciw sceny.
W dniu koncertu była także pełna rocznica śmierci Euronymousa, chociaż nie było to nijak podkreślone (było go dużo w wspomnianych filmach pierwszych lat zespołu, ale one są niezależnie od rocznicy). Wiadomo, to MayheM, nie ma gadek ze sceny. I tak się zdziwiłem, że AC powiedział ludziom o księżycu.
Dobrze, że w końcu dotarli do nas na XXXX, w zasadzie już XLI urodziny (lub XXXXI, skoro wolą taki zapis).
EDIT
Słowo o letniej scenie Progresji - świetne miejsce (nie ma ciasnoty), fajnie przygotowane. Dobrze widoczna scena, support OWG podziwiałem z leżaka, z którego był dobry widok.
Nigdy nie widziałem czegoś takiego, a bardzo mi się podobało: zaczęło się od krótkiego filmu wprowadzającego i potem po 2 lub 1 kawałek z każdego albumu od najnowszych do najstarszych, kultowych (z DMDS i Deathcrush było też więcej kawałków). Każda "era" poprzedzona filmowym intro z właściwymi fotosami, jakimiś urywkami nagrań. Nie były długie, kilkanaście sekund. Taki swoisty wehikuł czasu. Materiał wideo dawał czas muzykom na szybką zmianę ciuchów, bo do albumów były też dopasowywane stroje. Niby nic i głupie, ale... fajne.
Wykonawczo rewelacja, istny obłęd. "Funeral Fog" przez cały czas z upamiętnienionym Deadem. Klimatu dodawała (prawie) pełnia księżyca naprzeciw sceny.
W dniu koncertu była także pełna rocznica śmierci Euronymousa, chociaż nie było to nijak podkreślone (było go dużo w wspomnianych filmach pierwszych lat zespołu, ale one są niezależnie od rocznicy). Wiadomo, to MayheM, nie ma gadek ze sceny. I tak się zdziwiłem, że AC powiedział ludziom o księżycu.
Dobrze, że w końcu dotarli do nas na XXXX, w zasadzie już XLI urodziny (lub XXXXI, skoro wolą taki zapis).
EDIT
Słowo o letniej scenie Progresji - świetne miejsce (nie ma ciasnoty), fajnie przygotowane. Dobrze widoczna scena, support OWG podziwiałem z leżaka, z którego był dobry widok.
Może się Taylor Swift zainspirowaliRecit The Thornographer pisze: ↑pn sie 11, 2025 9:04 am Nigdy nie widziałem czegoś takiego, a bardzo mi się podobało: zaczęło się od krótkiego filmu wprowadzającego i potem po 2 lub 1 kawałek z każdego albumu od najnowszych do najstarszych, kultowych (z DMDS i Deathcrush było też więcej kawałków). Każda "era" poprzedzona filmowym intro z właściwymi fotosami, jakimiś urywkami nagrań. Nie były długie, kilkanaście sekund. Taki swoisty wehikuł czasu. Materiał wideo dawał czas muzykom na szybką zmianę ciuchów, bo do albumów były też dopasowywane stroje. Niby nic i głupie, ale... fajne.
Mayhem - Eras Tour 
- -#Moonchild

Nie wiem o czym mówicie, ale jeżeli dziewczyna też coś takiego miała to może
Wczoraj kolejny raz miałem okazję się przekonać, że Deathcrush i w szczególności De Mysteriis Dom Sathanas to ponadczasowe dzieła. Lubię całą twórczość Mayhem, doceniam poszukiwania na kolejnych wydawnictwach i powrót do bardziej tradycyjnego grania na ostatniej, ale te dwa to pomniki.
Wczoraj kolejny raz miałem okazję się przekonać, że Deathcrush i w szczególności De Mysteriis Dom Sathanas to ponadczasowe dzieła. Lubię całą twórczość Mayhem, doceniam poszukiwania na kolejnych wydawnictwach i powrót do bardziej tradycyjnego grania na ostatniej, ale te dwa to pomniki.
Na Brutalu widziałem ale mnie Mayhem z Węgierskim Żulem nie przekonuje. Maniac for life.Recit The Thornographer pisze: ↑pn sie 11, 2025 12:59 pm Nie wiem o czym mówicie, ale jeżeli dziewczyna też coś takiego miała to może![]()
www.last.fm/user/darkfuneral18
Recit, w takich okolicznościach, mam nadzieję, że poleciał Freezing Moon