22-23/04/2025 - Dool - Warszawa/Wrocław

Info o koncercie? Zlocie? Imprezie? Patrz tutaj

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

pz
-#Administrator
-#Administrator

22-23/04/2025 - Dool - Warszawa/Wrocław

Post autor: pz »

Po sukcesie zeszłorocznych koncertów holenderski zespół Dool zapowiedział kolejne dwa występy w Polsce. Grupa zagra 22 kwietnia w warszawskiej Hydrozagadce i 23 kwietnia we wrocławskim Liverpoolu.

02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
03: Villagers of Ioannina City, Lady Pank, Zalewski, Icon, Turbo (Łódź)
05: Paul Quinn, Defenders of Steel, Hellhaim, Linkin Park (Sztokholm), Omen (Kraków?)
06: Omen (Warszawa), Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), MnC (SK, Łódź)
07: MnC (Pionki), Skunk Anansie, Judas Priest
08: Castle Rat, Soen
Awatar użytkownika
Shedao Shai
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Re: 22-23/04/2025 - Dool - Warszawa/Wrocław

Post autor: Shedao Shai »

Do Poznania mi się nie chciało jechać, ale do Liverpoolu to się przejdę :)
pz
-#Administrator
-#Administrator

My pojechaliśmy do Krakowa, teraz będziemy mieli bliżej :)

Biletów jeszcze nie ma (przynajmniej nie znalazłem).

02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
05: Paul Quinn, Defenders of Steel, Hellhaim, Linkin Park (Sztokholm), Omen (Kraków?)
06: Omen (Warszawa), Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), MnC (SK, Łódź)
Awatar użytkownika
Shedao Shai
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: Shedao Shai »

Awatar użytkownika
Cold
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: Cold »

Super, moje klimaty. Trza będzie podjechać do Wrocka.
pz
-#Administrator
-#Administrator

Koncert w Warszawie za nami. Czas na kilka słów relacji. Na koncert przybyliśmy kilka minut po otwarciu klubu, więc weszliśmy do praktycznie pustej sali. Na szczęście już na występie Taraban była całkiem przyzwoita frekwencja. Nie za ciasno, ale też rozglądając się ze sceny było widać, że trochę ludzi przyszło. Sporą część stanowili różni "lokalni" muzycy. Wydaje mi się, że była też pewna znana osoba o nieokreślonej "puci".

Jako pierwszy na scenie zameldował się krakowski Taraban. Całkiem spoko grali i dobrze pasowali jako rozgrzewka przed Doolem. Wokalista dość charakterystyczny (początkowo trochę słabo było go słychać i musiałem wyjąć jedną zatyczkę z ucha), z wytatuowanym samym sobą (?) na klacie. Do tego jeden gość z publiczności w każdej przerwie intonował "Co robi Praga? TA-RA-BA-NI". Po dwóch-trzech razach znalazł zrozumienie w publiczności i był w tych okrzykach wspierany. Ogólnie przyjęcie mieli całkiem niezłe.

Dool zaczął o czasie. Set... standardowy. Rozumiem, że dalej promują Shape of Fluidity, ale ciężko nawet powiedzieć, że odświeżyli setlistę. Na szczęście wykonawczo było bardzo dobrze. Do tego do seta trafił świetny God Particle z Summerland. Do tego hitowa końcówka z Hermagorgonem i Oweynagat. Niestety podobnie jak poprzednio koncert krótki, za krótki. 1:10 to za mało o przynajmniej 20 minut jak na gwiazdę wieczoru. Zwłaszcza, że to nie jest koncert z cyklu "napierdalamy pogo bez przerwy". Jeżeli miałbym ustawić koncerty Dool w kolejności, to te w Krakowie i na Mysticu były lepsze.

Dźwięk był spoko, chociaż oczywiście wszystko trochę za głośno. Na szczęście selektywnie. No i koncert w środku tygodnia skończył się o 22:10. Szkoda, że ze względu na długość seta, a nie wczesne rozpoczęcie.

Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: Schizoid »

pz pisze: śr kwie 23, 2025 9:14 pm z wytatuowanym samym sobą (?) na klacie.
Ostatnio na FB mignęła mi fota z typem, który na głowie wytatułował sobie słowo "KURWA". Widzę, że chyba jest jakaś moda na oryginalne dziary :mryellow:

As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
Awatar użytkownika
blackcocker
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: blackcocker »

Elegancka relacja. Przykro, że mnie nie było, bo to God Particle to absolutny mój doolowy top. Niezależnie od długości seta pewnie bym się pojawił, niesamowicie mnie urzekł ten zespół. No mam nadzieję, że odwiedzą nas szybko z powrotem - może być na festiwalu, bo headlinerskie gigi grają podobnej długości :lol:
#blackcocker2023

Najlepszą prozę pisze życie.
Ostatni jest wtedy, kiedy idziesz rzygać.
Nic nas nie zatrzyma.
Jak się ma dupę, to trzeba powiedzieć "dupa".
Twoje jebie, ale że śmierdzi.

07: Opeth, Opeth
08: Judas Priest, Savatage
09: Antimatter(?)

***OFFICIAL PAULINA DAMASKE FANKLUB***
Awatar użytkownika
Mr. M
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: Mr. M »

Jaka niby elegancka relacja, skoro nie ma najważniejszej informacji :wink:. @pz złapałeś coś?
pz
-#Administrator
-#Administrator

Nic nie rzucali. Co prawda można było się rzucić na statyw niczym thorgal, ale daleko mi do niego. Była opcja na setlisty, ale tłum porwał na strzępy.

Awatar użytkownika
blackcocker
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: blackcocker »

Na Doolu nie ma co łapać. Mam kostkę i nie-sygna, więc już teraz nawet nie wiem która to jest :lol:
#blackcocker2023

Najlepszą prozę pisze życie.
Ostatni jest wtedy, kiedy idziesz rzygać.
Nic nas nie zatrzyma.
Jak się ma dupę, to trzeba powiedzieć "dupa".
Twoje jebie, ale że śmierdzi.

07: Opeth, Opeth
08: Judas Priest, Savatage
09: Antimatter(?)

***OFFICIAL PAULINA DAMASKE FANKLUB***
ODPOWIEDZ