Simon Dawson

Tu dyskutujemy tylko o Iron Maiden

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Awatar użytkownika
dostoevsky
-#Assassin
-#Assassin

Simon Dawson

Postautor: dostoevsky » czw maja 29, 2025 5:47 pm

Postanowiłem stworzyć osobny wątek gdzie możemy dzielić się wrażeniami na temat gry nowego perkusisty.

Awatar użytkownika
blackcocker
-#Moderator
-#Moderator

Re: Simon Dawson

Postautor: blackcocker » czw maja 29, 2025 6:18 pm

Typ jest spoko, spodobało mi się jak grał na pierwszym gigu trasy. Miałem wrażenie, że pływał, ale jak geri napisał - okazało się, że to panowie muzykanci się spieszyli i dlatego było takie wrażenie :lol: Dobrze, że gość gra z klikiem. Nie będę analizował, jakie przejście robi inaczej od Nicko, gdzie gra inaczej na ridzie, a gdzie na stopie - nie obchodzi mnie to, koncert z nim brzmiał dobrze i tylko tyle mnie interesuje. No i dodatkowo sprawił wrażenie mega sympatycznego faceta - przynajmniej na scenie na takiego wyglądał
#blackcocker2023

Najlepszą prozę pisze życie.
Ostatni jest wtedy, kiedy idziesz rzygać.
Nic nas nie zatrzyma.
Jak się ma dupę, to trzeba powiedzieć "dupa".

09: Zalewski, Dżem, Organek, Coma
10: IQ, Parcels, Ashes of Ares, Opeth, Opeth, Opeth, Eivør, Wolvennest, Helloween
11: The Night Eternal, Ciśnienie, Kaelan Mikla, Rome, Candlemass, Youth Novels, Mag
12: Zalewski, Acid Drinkers

***OFFICIAL PAULINA DAMASKE FANKLUB***

Awatar użytkownika
MaidenFan
-#Nomad
-#Nomad

Postautor: MaidenFan » czw maja 29, 2025 6:22 pm

+1, bardzo dobrze to brzmiało, dynamika wróciła, znowu czuć moc ze sceny i to jest najważniejsze.

nugz
SMERF MARUDA

Postautor: nugz » czw maja 29, 2025 6:26 pm

Cute, built well xD

Dobry zawodnik, z jebnięciem, na szczęście nie chce być Nicko i gra swoje. W końcu mniej ride'a, więcej hata. Generalnie - dostarcza i się nie zesrał.

Skąd wiadomo, że jest klik?

pz
-#Administrator
-#Administrator

Postautor: pz » czw maja 29, 2025 6:39 pm

No i wreszcie widać perkusistę zza zestawu. Spoko się patrzyło jak gra, widać było entuzjazm i radość z grania. Nicko niestety musiał się wychylić, albo trzeba było mieć odpowiednią miejscówkę, żeby go widzieć.

01: Turbo 02: Turbo, Saxon, NK 03: Turunen/Hietala, Skunk Anansie, Helicon, Turbo, Zalewski 04: NK, Dool, Moriah Woods, Primordial, Blood Incantaion 05: Iron Maiden 06: Iron Maiden, Mystic, Springsteen, Rock the Square, Dead Dasies 07: Muse, Linkin Park, Judas Priest, Uriah Heep 08: Soen, Turbo 09: G.Hughes 10: Venflon, Internal Quiet, Helloween, Halestorm 11: R.Romero + Gus G., Uriah Heep, NK, Internal Quiet 12: Bryan Adams, NK

nugz
SMERF MARUDA

Postautor: nugz » czw maja 29, 2025 6:41 pm

I gra na polskich beczkach.
Ma chyba 3 power tomy, więc jeszcze za dużo do Maiden :P

Awatar użytkownika
Geri666
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Postautor: Geri666 » czw maja 29, 2025 6:45 pm

Bardzo pozytywne wrażenie. Tylko niektóre jego przejścia perkusyjne mi nie pasują. Np tu w 0:34 nie wiem co się stało:
https://www.youtube.com/watch?v=X-cSTYU7Bjc

Ale
f8e04cb10e3014c142c1d11909e0f579.jpg

Awatar użytkownika
Geri666
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Postautor: Geri666 » czw maja 29, 2025 6:50 pm

Oglądam filmy na YT i trochę krytyki jest, ale mam podejrzenie, że to stary Lazarusa pisze z trollkont. :P

nugz
SMERF MARUDA

Postautor: nugz » czw maja 29, 2025 7:00 pm

Chłop dopięto co się ogrywa przy takich liczbach wiary. W kontrze do Nicko - może być tyłko lepiej.

pz
-#Administrator
-#Administrator

Postautor: pz » czw maja 29, 2025 7:04 pm

Oglądam filmy na YT i trochę krytyki jest, ale mam podejrzenie, że to stary Lazarusa pisze z trollkont. :P
:lol:

Nie no dla mnie na żywo bardzo fajnie było. Oczywiście ja nie mam słuchu i się nie znam, ale czułem to granie. No i wyglądał całkiem sympatycznie jak wyszedł do publiczności. W sumie podobnie jak Nicko zostawili go na koniec samego na scenie. Myślę, że przyjęcie też miał dobre. Ludzie poskandowali dla niego i brawa były.

01: Turbo 02: Turbo, Saxon, NK 03: Turunen/Hietala, Skunk Anansie, Helicon, Turbo, Zalewski 04: NK, Dool, Moriah Woods, Primordial, Blood Incantaion 05: Iron Maiden 06: Iron Maiden, Mystic, Springsteen, Rock the Square, Dead Dasies 07: Muse, Linkin Park, Judas Priest, Uriah Heep 08: Soen, Turbo 09: G.Hughes 10: Venflon, Internal Quiet, Helloween, Halestorm 11: R.Romero + Gus G., Uriah Heep, NK, Internal Quiet 12: Bryan Adams, NK

Awatar użytkownika
MaidenFan
-#Nomad
-#Nomad

Postautor: MaidenFan » czw maja 29, 2025 7:07 pm

Cute, built well xD

Dobry zawodnik, z jebnięciem, na szczęście nie chce być Nicko i gra swoje. W końcu mniej ride'a, więcej hata. Generalnie - dostarcza i się nie zesrał.

Pucha, użytkownik tego forum, który już tu nie wchodzi, pracował przy koncercie BL i pisał w komentarzach, że Simon zawsze z klikiem, co bardzo cenił Steve.

pz
-#Administrator
-#Administrator

Postautor: pz » czw maja 29, 2025 7:23 pm

Cute, built well xD

Pucha, użytkownik tego forum, który już tu nie wchodzi, pracował przy koncercie BL i pisał w komentarzach, że Simon zawsze z klikiem, co bardzo cenił Steve.
Nie wchodzi, ale czasem czyta ;)

Awatar użytkownika
pinio
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Postautor: pinio » czw maja 29, 2025 8:09 pm

Tak całościowo to zespół z Simonem szedł przez cały koncert jak walec - (prawie - jeszcze o tym kliknę) bez zachwiania tempa, z odczuwalną mocą i konsekwencją. Ja słyszę perkusję jedynie o tyle, że ma nadawać rytm i trzymać tempo. I nawet jeśli niektóre tempa wydawały mi się o ciut za wolne, to były konsekwentne do bólu. Powtórzę - cały koncert przetoczył się z dawno nie słyszaną mocą.
Simon ze swoją aparycją i dobrodusznym uśmiechem byłby idealnym mikołajem. Tylko brody mu brak.

Teraz to co mnie dziwiło / wkurzało za czasów Nicko i co - jak się okazało - nie zmieniło się nic. Chodzi mi o pokraczne wręcz zmiany tempa przy Wasted Years. Tam gdzie idzie tylko perkusja i Adrian jest zwyczajnie wolniej. Tak było i tak pozostało. Na początku jest wolniej, potem tempo zasadnicze, na wstępie do sola wyraźnie wolniej, kiedy dołącza reszta zespołu pod właściwą solówkę - tempo rośnie, żeby znowu zwolnić przy ostatnim wejściu Adriana. Ktoś to rozumie lub potrafi wytłumaczyć? - obaj (Adrian i Simon) potrafią zasuwać szybko w grupie, ale we dwóch - ni chu chu.
Może tej muzyki nie napisał Mozart,
ale ten kto ją napisał - był Mozartem

Kiedy słuchasz muzyki Mozarta świat staje się lepszy

Awatar użytkownika
grieeg
-#Prisoner
-#Prisoner

Postautor: grieeg » czw maja 29, 2025 8:48 pm

Z tego co słyszałem jest fajnie, ale ten jego zestawik w porównaniu do bębnów Nicko wygląda jak atrapa Hello Kitty :D
Everything I hear influences me. I can't tell you all my influences as a musician.

Lemmy

Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Postautor: Schizoid » czw maja 29, 2025 8:51 pm

A co grają wolniej? Bo zakładam, że Aces High, ale coś poza tym? W 2023 chyba Prisoner był wolniejszy niż studyjnie, ale głowy sobie nie dam uciąć, no i wtedy to mogło wynikać z ograniczeń Nicko.
Z tego co słyszałem jest fajnie, ale ten jego zestawik w porównaniu do bębnów Nicko wygląda jak atrapa Hello Kitty :D
Atrapą to był zestaw Nicko, którego sam zainteresowany w pełni nie używał i stał tam, żeby wyglądać, a nie grać.

As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller

Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Postautor: gumbyy » czw maja 29, 2025 8:57 pm

Cicho... rozmiar ma znaczenie :lol:

Z tego co słyszałem we fragmentach na żywo, to mocno siłowa jest ta nowa perka. Mega ciekawy jestem jak to zagra w sobotę :)
www.MetalSide.pl

Awatar użytkownika
Geri666
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Postautor: Geri666 » czw maja 29, 2025 9:09 pm

Cicho... rozmiar ma znaczenie :lol:

Z tego co słyszałem we fragmentach na żywo, to mocno siłowa jest ta nowa perka. Mega ciekawy jestem jak to zagra w sobotę :)
Odczujesz mocno, bo napierdziela konkret. Plus te tomy są potężne w miksie.

nugz
SMERF MARUDA

Postautor: nugz » czw maja 29, 2025 9:16 pm

Dokładnie, perka wystarczająca, która zbiera ŁOMOT :) Chłop nie waży 70kg w ciuchach, jest moc. Ciekawe, że tyłko na centrali jest Edek, a reszty nie oklejali różnymi motywami - to też na plus.

Deleted User 8263

Postautor: Deleted User 8263 » czw maja 29, 2025 10:09 pm

Poki co nie feruje wyrokow, bo facet ostatnie lata gral w pubach i może się rozkreci, sama podmiana Nicko na kogoś w pełni sil bardzo na plus, natomiast póki co jest to muzyk tak ze dwadziescia półek niżej niż Nicko, poza kawałkami z ery Paula brzmi to przecietnie, słychać też teraz ze nicko nie miał tych wszystkich bebnow dla ozdoby.

Jak sobie pomysle, że tam mógł siedziec Joe to się przykro robi.

nugz
SMERF MARUDA

Postautor: nugz » czw maja 29, 2025 10:53 pm

Wolę solidne czopsy, niech będą i przeciętne, ale z wątroby, a nie jakiegoś obstukanego i idealnego sesyjnego-jutubera, po rodzinie.

Wróć do „Forum Główne”