Run for Your Lives tour 2025

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Re: Run for Your Lives tour 2025

Postautor: gumbyy » pt maja 30, 2025 1:26 pm

Standardowo zrobię Schizoidowi laskę i się w pełni zgadzam. Generalnie bardziej mnie to rozprasza od zespołu, niż wzbudza jakieś zachwyty, chociaż są fajnie motywy.
Wolałem jednak poprzedni setup, a układ sceny wręcz identyczny (to na plus).
A widziałeś to na żywo?
www.MetalSide.pl

Awatar użytkownika
remi
-#Weekend Warrior
-#Weekend Warrior

Postautor: remi » pt maja 30, 2025 1:27 pm

Trzeba też wspomnieć, że cała struktura sceny jest większa niż w poprzednich latach - wyższe pięterko dla Bruce’a (pewnie wynika z rozmiaru tych dolnych ekranów), większe boczne telebimy, dodatkowe oświetlenie pod i nad nimi, dodatkowe lampy po bokach, a nawet ! Oświetlenie z Soundboard’u (na Aces takie lampy jakby sygnały ostrzegawcze przed nalotem).
W końcu poszli po rozum do głowy i na potężnych obiektach, scena (mam nadzieje) nie będzie niknąć jak na poprzednich trasach.
Po Pradze też zobaczymy jak ekrany się sprawdza w słońcu … bądź deszczu :mrgreen:

nugz
SMERF MARUDA

Postautor: nugz » pt maja 30, 2025 1:32 pm

Standardowo zrobię Schizoidowi laskę i się w pełni zgadzam. Generalnie bardziej mnie to rozprasza od zespołu, niż wzbudza jakieś zachwyty, chociaż są fajnie motywy.
A widziałeś to na żywo?
Jeśli masz przed sobą ogromny ekran z dużą dynamiką zdarzeń, to mózg może dostać zajoba, nie wiedząc, czy wybrać tło, czy aktorów :)

Awatar użytkownika
pinio
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Postautor: pinio » pt maja 30, 2025 1:38 pm

A widziałeś to na żywo?
Jeśli masz przed sobą ogromny ekran z dużą dynamiką zdarzeń, to mózg może dostać zajoba, nie wiedząc, czy wybrać tło, czy aktorów :)
Przydaje się dobry mózg i zdolność do kompilacji wielu różnych dynamicznych bodźców. Minimalne wymagania poszły w górę, nie da się ukryć.
Może tej muzyki nie napisał Mozart,
ale ten kto ją napisał - był Mozartem

Kiedy słuchasz muzyki Mozarta świat staje się lepszy

nugz
SMERF MARUDA

Postautor: nugz » pt maja 30, 2025 1:43 pm

Np. ta para, którą wcześniej podlinkowałem, też zgodnie użyła słowa "distracting" i ja to rozumiem, na żywo miałbym pewnie podobny odbiór.

Ale jak ktoś zrobi więcej niż jedną czy dwie sztuki, to jest to pewnie sprawa drugiej kategorii.

Awatar użytkownika
pinio
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Postautor: pinio » pt maja 30, 2025 1:47 pm

Np. ta para, którą wcześniej podlinkowałem, też zgodnie użyła słowa "distracting" i ja to rozumiem, na żywo miałbym pewnie podobny odbiór.

Ale jak ktoś zrobi więcej niż jedną czy dwie sztuki, to jest to pewnie sprawa drugiej kategorii.
W W-wie będzie miód - ogarnięte, przetrawione, pozostanie czyste smakowanie.
Może tej muzyki nie napisał Mozart,
ale ten kto ją napisał - był Mozartem

Kiedy słuchasz muzyki Mozarta świat staje się lepszy

Awatar użytkownika
sajki
-#Weekend Warrior
-#Weekend Warrior

Postautor: sajki » pt maja 30, 2025 1:47 pm

W ogóle nikt tego nie poruszył chyba i ja wiem, że to już takie czepialstwo, ale właśnie mamy super intro z Ides of March, budowane jest napięcie i potem nagle powietrze schodzi bo wchodzi intro z Murders. Tu powinno być jakieś pierdolnięcie, np Wrathchild od razu, a nie flażolety na basie :P
Pisałem już o tym.

Awatar użytkownika
Geri666
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Postautor: Geri666 » pt maja 30, 2025 1:54 pm

W ogóle nikt tego nie poruszył chyba i ja wiem, że to już takie czepialstwo, ale właśnie mamy super intro z Ides of March, budowane jest napięcie i potem nagle powietrze schodzi bo wchodzi intro z Murders. Tu powinno być jakieś pierdolnięcie, np Wrathchild od razu, a nie flażolety na basie :P
Pisałem już o tym.
a jak tak to sorki :P Zgadzam się w 100%

nugz
SMERF MARUDA

Postautor: nugz » pt maja 30, 2025 1:54 pm

W W-wie będzie miód - ogarnięte, przetrawione, pozostanie czyste smakowanie.
No, jak jeszcze poprawisz na YT całym koncertem w dobrej jakości, z niezłego miejsca, to w sierpniu można prawie olać background, prawie ;)

Awatar użytkownika
Geri666
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Postautor: Geri666 » pt maja 30, 2025 2:16 pm

Jeszcze taka jedna rzecz rzuciła mi się w uszy podczas koncertu - na 2MTM Bruce śpiewa cały refren. Zwykle odpuszczał część refrenu i dawał śpiewać publiczności. Ostatnio cały refren na 2MTM to chyba na LAD śpiewał. No i super to brzmi :)

Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Postautor: Schizoid » pt maja 30, 2025 10:20 pm

Nie wiem, czy to błąd, jednorazowa akcja, czy coś więcej, ale przynajmniej jeden filmik z Budapesztu został zdjęty z YT z uwagi na roszczenie teamu Maiden.

As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller

Awatar użytkownika
Sun Quench
-#Trooper
-#Trooper

Postautor: Sun Quench » pt maja 30, 2025 11:22 pm

Mi tło z wielkim telebimem nie podeszło, zwyczajnie rozpraszało, set średni ale tragedii nie było, był w naszej ekipie któś pierwszy raz na IM i dla niego był git, na wielki plus Budapeszt, świetne miasto i bardzo czyste, jako bonus uczenie Węgra w monopolowym jak się wymawia Żubrówka, trzeciego wieczoru już mi machał od razu na wejściu

Awatar użytkownika
Psotnick
-#Invader
-#Invader

Postautor: Psotnick » sob maja 31, 2025 8:04 am

Jedzie ktoś prosto po koncercie w Pradze do Bratysławy i ma wolne miejsce ? Dorzucę się do wachy

Awatar użytkownika
beaviso
-#Moonchild
-#Moonchild

Postautor: beaviso » sob maja 31, 2025 8:53 am

Mi tło z wielkim telebimem nie podeszło, zwyczajnie rozpraszało, set średni ale tragedii nie było, był w naszej ekipie któś pierwszy raz na IM i dla niego był git, na wielki plus Budapeszt, świetne miasto i bardzo czyste, jako bonus uczenie Węgra w monopolowym jak się wymawia Żubrówka, trzeciego wieczoru już mi machał od razu na wejściu
Nie wiem w jakim miejscu żyjesz, ale Budapeszt - czysty? Syf! Smród 30 km przed miastem, smród Dunaju czy kanalizy - nie wiem - ale parę razy prawie paw. Chodniki brudne. Na hali płyta smród przeokrutny.

Co do koncertu - seta nie skomentuję, bo po co. Ale nowość w postaci ekranów - nie moja bajka. Dobrze, że to odświeżyli, bo zalatywało już muzeum, tak że dla ogółu ok, ale dla mnie muzeum było spoko - byle z dobrym setem. A że set jest „przeglądowy” to trzeba było zapewnić inne atrakcje. Jednak ja na koncert chodzę nie na kreskówki, ale dla muzyki.

M.

Siwy
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Postautor: Siwy » sob maja 31, 2025 1:12 pm

Pisałem już o tym.
To też było moje pierwsze przemyślenie. Jak już poszli po klasykę klasyki w kwestii intro i dali ultra kotleta Wrathchild, to czemu nie zagrali go klasycznie po Ides? Wiem, że identycznie było w 2005 r., kiedy ogólnie set był petardą, ale nie oznacza to, że był to dobry wybór...
Myślę, że ta podmianka kolejności byłaby dla całego setu mocno inplus.

A co do wizualizacji na ekranie - ja nigdy nie zwracałem uwagi na zbytnie ozdobniki, nadrabiałem później na filmikach w necie. Dla mnie zawsze liczy się w pierwszej kolejności zespół, gra świateł i pirotechnika. Jak w trakcie utworu są momenty, kiedy wiem, że nie trzeba się na tym skupiać, to wtedy patrzę na pozostałe ozdobniki. Rozumiem, że teraz tym bardziej dobrze jest opatrzeć się z filmikami z innych koncertów, żeby ewentualnie mieć świadomość co może mnie ominąć na telebimie :P

Awatar użytkownika
Budziol
-#Administrator
-#Administrator

Postautor: Budziol » sob maja 31, 2025 10:41 pm

Wygenerowali wam jakiś kupsztal w AI (te fale xDDD) i się tym jaracie? Pomysł na samą animację okej, ale przecież ten okręt e zależności od minuty utworu przypomina albo żaglowiec z powiedzmy XVIII w. albo łódkę, którą płynął Kolumb. Tragiczne to jest.
Pamietaj ze stojac pod scena nie ogladasz tego dokładnie tylko jest to tło do muzyki
Wiem, ale większość publiki nie stoi pod sceną :) Inna sprawa, ile z tej większości wyłapie te wady, a ile to osoby, które nabrałyby się na film pt. "kot ratuje niemowlaka z płonącego samolotu".

Wizualizacje na tej trasie oceniam różnie, są fajne pomysły i wykonania, jak również średniaki. Nie jestem przekonany co do tych animacji-teledysków, nie wiem czy nie skupiają na sobie zbyt dużej uwagi kosztem samych muzyków. Intro mega dobre, Murders fajne, Seventh Son i latający lód też mi się podoba. Powerslave - zależnie od filmiku/zdjęcia. Czasami mam wrażenie, że super, czasami że nie.
Sa starzy i brzydcy to dobry pomysł na odwrócenie uwagi ;)

Awatar użytkownika
Sun Quench
-#Trooper
-#Trooper

Postautor: Sun Quench » ndz cze 01, 2025 1:12 am

Nie wiem w jakim miejscu żyjesz, ale Budapeszt - czysty? Syf! Smród 30 km przed miastem, smród Dunaju czy kanalizy - nie wiem - ale parę razy prawie paw. Chodniki brudne. Na hali płyta smród przeokrutny.

Co do koncertu - seta nie skomentuję, bo po co. Ale nowość w postaci ekranów - nie moja bajka. Dobrze, że to odświeżyli, bo zalatywało już muzeum, tak że dla ogółu ok, ale dla mnie muzeum było spoko - byle z dobrym setem. A że set jest „przeglądowy” to trzeba było zapewnić inne atrakcje. Jednak ja na koncert chodzę nie na kreskówki, ale dla muzyki.

M.
W Londynie mieszkam od ponad 20 lat także z tutejszej perspektywy Budapeszt był dla nas bardzo czysty, żule też niezbyt natarczywi, spokojnie gdzieś tam zbierali puste opakowania, ten system kaucyjny ma sens. Smród kanalizacji najgorszy był w podziemiach hali targowej bo się jeszcze mieszał z zapachem stoisk z rybami. W porównaniu do takiego Krakowa, Warszawy czy Wrocławia Budapeszt czyściutki, w mniejszych miastach w Polsce jest już teraz sporo lepiej. Nie chcę za bardzo rozwijać tego tematu bo i po co. Refleksja po wyjeździe jest taka że jak się zastanawiałem nad pójściem przynajmniej na koncert w Londynie tak mi ochota na to przeszła bo mam patelnię i bułkę tartą w kuchni. A do Budapesztu bardzo chętnie się znów przejadę.

A najważniejsze to spełnienie marzenia i obecność na piewszym koncercie na trasie.

nugz
SMERF MARUDA

Postautor: nugz » ndz cze 01, 2025 7:54 am

Rod pozdrawia buractwo, które nie umie szanować prośby zespołu: https://blabbermouth.net/news/iron-maid ... y-sore-arm

jajco
-#Trooper
-#Trooper

Postautor: jajco » ndz cze 01, 2025 8:55 am

Rod pozdrawia buractwo, które nie umie szanować prośby zespołu: https://blabbermouth.net/news/iron-maid ... y-sore-arm
Nawet Bronisław wczoraj krzyczał ze sceny zeby Praga odłożyła telefony. Moim zdaniem bylo ich znacznie mniej niż na poprzedniej trasie, zarowno pod jak i z dala od sceny.

pz
-#Administrator
-#Administrator

Postautor: pz » ndz cze 01, 2025 8:58 am

W Budapeszcie (na drugim koncercie) widziałem tylko pojedyncze sztuki w przednich rzędach i też wyciągane tylko na chwilę. Nie widziałem, żeby ktoś stał i nagrywał, ale z drugiej strony nie oglądałem się jakoś specjalnie, więc nie wiem co działo się za mną :)

01: Turbo 02: Turbo, Saxon, NK 03: Turunen/Hietala, Skunk Anansie, Helicon, Turbo, Zalewski 04: NK, Dool, Moriah Woods, Primordial, Blood Incantaion 05: Iron Maiden 06: Iron Maiden, Mystic, Springsteen, Rock the Square, Dead Dasies 07: Muse, Linkin Park, Judas Priest, Uriah Heep 08: Soen, Turbo 09: G.Hughes 10: Venflon, Internal Quiet, Helloween, Halestorm 11: R.Romero + Gus G., Uriah Heep, NK, Internal Quiet 12: Bryan Adams, NK

Wróć do „Run For Your Lives Tour 2025/2026”