02/11/2025 - Year of the Goat - Kraków

Info o koncercie? Zlocie? Imprezie? Patrz tutaj

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Awatar użytkownika
Max323
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

02/11/2025 - Year of the Goat - Kraków

Post autor: Max323 »

Mówi się, że diabeł tkwi w szczegółach. W przypadku Year of the Goat diabeł tkwi dosłownie wszędzie. W occultrockowe melodie i kwaskowate harmonie wplatają przebojowość rodem z lat 60. i 70., piekielne halucynacje oraz tonę luzu. Czasami nawet odrobinę proto-metalu.
Niemieckie The Night Eternal również nieustannie flirtuje z diabłem i okultystycznymi rytuałami, ale w konwencji heavymetalowej. Jednocześnie formacja z Essen wycina z rzeczonego heavy metalu patos i zastępuje go mrokiem rocka gotyckiego. Pokochają ich zarówno metale, jak i wampiry.

YEAR OF THE GOAT (Szwecja) occult rock:
Istnieje całkiem duża szansa, że jak już spotkamy się u piekielnych bram, to z głośników będzie leciało Year of the Goat. Szwedzkie legendy sceny occultrockowej mają wszystko – i psychodeliczne kąski, i hardrockowy drive, i odrobinę metalowej złowrogości.
https://www.facebook.com/yearofthegoat
https://www.youtube.com/watch?v=3utyUuudA30
https://www.instagram.com/yearofthegoatofficial

THE NIGHT ETERNAL (Niemcy) heavy metal, gothic rock:
A co gdyby tak połączyć heavymetalową potęgę ze znacznie mroczniejszymi wątkami rocka gotyckiego? The Night Eternal nie wpadli na ten pomysł pierwsi, ale są jednymi z jego lepszych przykładów. Wielkie melodie, teatralny mrok i diabeł do oporu –
oto oni.
https://www.facebook.com/thenighteternal
https://www.youtube.com/watch?v=suCxxWXRKn8
https://www.instagram.com/thenighteternal_official

𝗕𝗶𝗹𝗲𝘁𝘆 | 𝗧𝗶𝗰𝗸𝗲𝘁𝘀:
www.knockoutmusicstore.pl (druki kolekcjonerskie | colletor's tickets)
www.ebilet.pl
Ostatnio zmieniony ndz lis 02, 2025 11:03 am przez Max323, łącznie zmieniany 1 raz.
A
B
C
D
E
Awatar użytkownika
blackcocker
-#Moderator
-#Moderator

Re: 02/11/2025 - Year of the Goat, The Night Eternal - Kraków

Post autor: blackcocker »

Przyjemne ogłoszenie. Jeśli tylko będę w Krakowie, na koncert się wybiorę
#blackcocker2023

Najlepszą prozę pisze życie.
Ostatni jest wtedy, kiedy idziesz rzygać.
Nic nas nie zatrzyma.
Jak się ma dupę, to trzeba powiedzieć "dupa".
Twoje jebie, ale że śmierdzi.

07: Opeth, Opeth
08: Judas Priest, Savatage
09: Antimatter(?)

***OFFICIAL PAULINA DAMASKE FANKLUB***
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: Schizoid »

Będę, dwie fajne kapele

As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
Awatar użytkownika
Caracalized
-#Assassin
-#Assassin

Post autor: Caracalized »

Ja może się wybiorę też. Niby to nie jest święto, ale lekko niefortunny ten termin się mi wydaje (mam taką pracę, że w święta też pracuję), akurat w niedzielę przy okazji, to żebym nie miał problemu z wolnym xD No i ta cena wyjątkowo wysoka mi się wydaje, przynajmniej jak na zespoły takiego kalibru, myślałem że ceny będą do 100 zł max. Ale szkoda narzekać na to, raz się żyje jak to mawiają! Dam sobie czas na decyzję.
Żelazny
-#Assassin
-#Assassin

Post autor: Żelazny »

115 zł w porównaniu do 100 zł to "wyjątkowo wysoka cena"? Ciekawe rozumowanie, nie powiem. Notabene, radzę się przyzwyczaić że za paczkę dwóch zespołów kalibru średnioklubowego to raczej taniej już nie będzie.

Super ogłoszenie, w tym momencie już tylko braku zobaczenia Wucan żałuję na SDL
Forum internetowe to poważna sprawa.
Awatar użytkownika
Caracalized
-#Assassin
-#Assassin

No tak, patrząc na to, że to dwa zespoły jakoś znane w swoich niszach to może rzeczywiście to jakaś przesadna cena nie jest. Z czego wciąż mówimy o pierwszej puli (ile mają biletów w I puli? Z 20?), druga już 10 zł wyższa jest. Nie żeby mnie to jakoś raziło, ale jakby nie patrzeć, W.A.S.P jest niewiele droższy, przy ogłoszeniu ich zaskoczyło mnie jak tanie te bilety są.

Niby to 15 zł to nic, ale jak pomnożysz sobie je przez jakieś 10 to na inny koncert może ci jeszcze zostać :lol: I niemiejscowi też transport na taki koncert muszą sobie opłacić, u mnie na przykład nie ma takich wydarzeń, więc no, czasem 15 zł to może być dużo :D Ekhem, no i za parę dni, o ile nie jutro lub za godzinę, to może być już różnica 25 zł (100 vs. 125), więc no... xD
Awatar użytkownika
Max323
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Takie realia cenowe. Ja już się pogodziłem, że koncerty w Kwadracie czy Studiu to poniżej stówki raczej nie schodzą.
A
B
C
D
E
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Teraz trasa Hate z Hostią i jakimiś tam innymi kapelami (wszystkie polskie) kosztuje 85/tix. Fajnie, że ostatnio wleciała promka 20 zł i z niej skorzystałem, ale no samo to stanowi pewien wyznacznik. Nie będzie już tanio, a te 115 zł za YotG i TNE nie odstaje od nowych standardów. Ale w sumie zapłata tej kwoty nie będzie mnie bolała. Zespół z murzynem wypadł super na trasie z Luciferem rok temu, a co do szatanistów, to nawet nie myślałem, że ich zobaczę, także jest okej.

As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
Awatar użytkownika
Caracalized
-#Assassin
-#Assassin

Znaczy, ja ogólnie też się pogodziłem z cenami na koncerty, tylko po prostu na ten jeden mnie jakoś zaskoczyły. Nie wiem, może nie śledzę jakoś wybitnie wydarzeń takiego kalibru, kalibru nie wiem, takiego mniejszo-średniego (?) i też jak wyjdę z ceną jakiegoś innego koncertu to nie będzie to dobre porównanie, bo czasowo się od siebie oddalą o trzy lata albo podam przykłady z innych klubów, bo te ceny zapewne nie tylko od organizatora czy zespołu zależą, ale i właścicieli klubów. I bilet na Boris kosztował 99 zł w Kwadracie, ale 107 razem z opłatą serwisową, więc rzeczywiście ceny mogą nie schodzić poniżej stówki tam ostatecznie :D I to było dwa lata temu. Teraz bilet na Imperial Triumphant kosztuje 104 zł razem z opłatą serwisową we wrocławskim Łączniku, a trzy lata temu w Hype Parku były z 20 zł tańsze te bilety na nich, o ile nie więcej. I za KEN Mode w tym Łączniku dałem z 70 zł (może więcej, już nie pamiętam po takim czasie :lol: ), organizatorem też był Knock Out i nawet dwa lata od tego gigu nie minęły, i na ich koncertach saksofony przynajmniej na żywo lecą, a nie z playbacku jak na Imperial Triumphant :lol: Nie, żeby to jakiś duży minus był, że te dęciaki nie są odtwarzane na żywo przez żywych ludzi na IT, po prostu fajnie, że KEN Mode ma saksofonistkę w swoim składzie i gra z nimi koncerty.
Deleted User 8263

Post autor: Deleted User 8263 »

Przeciez nawet przy tych cenach te zespoly zarabiają na tych trasach jakieś grosze. Koszty busow, kierowcow itd sa jakie są, prad przez ulubiencow szedao też jest jaki jest i potem za małe zespoly trzeba placic stowe. Koncert mam na radarze, fajny zestaw szkoda że nie wwa+krk
Awatar użytkownika
Max323
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

CZASÓWKA
18:00 Drzwi
19:00 - 19:40 - The Night Eternal
20:00 - ... - Year Of The Goat
Trochę chujnia, że Night tylko 40 min. To wygląda bardziej jak support.
A
B
C
D
E
Awatar użytkownika
kam
-#Weekend Warrior
-#Weekend Warrior

Post autor: kam »

Na Summer Dying Loud Year of The Goat strasznie zanudzał i smęcił. Solidne, zasłużone, ale nierokujące na przyszłość 3/10.
Ostatnio zmieniony czw paź 30, 2025 12:05 pm przez kam, łącznie zmieniany 1 raz.
https://www.last.fm/user/kamooo
Żelazny
-#Assassin
-#Assassin

Post autor: Żelazny »

Ja odpuszczam po tej wspaniałej czasówce, 40 minut dla TNE to jakiś żart
Ostatnio zmieniony czw paź 30, 2025 11:50 am przez Żelazny, łącznie zmieniany 1 raz.
Forum internetowe to poważna sprawa.
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Max323 pisze: czw paź 30, 2025 11:42 am
CZASÓWKA
18:00 Drzwi
19:00 - 19:40 - The Night Eternal
20:00 - ... - Year Of The Goat
Trochę chujnia, że Night tylko 40 min. To wygląda bardziej jak support.
To jest skandaliczne xD Koncert cały czas reklamowany był jako co-head, TNE nigdy nie opisywano jako supportu. Zagranicą YotG gra sety na 1h15 i tyle też oczekiwałbym od TNE.

Naprawdę bardzo duża wpadka Knock Outu i sytuacja totalnie absurdalna. Pójść i tak pójdę, ale mam teraz niesmak co do tej sytuacji, bo jednak przede wszystkim chcę zobaczyć TNE.

EDIT:
To jest zdjęcie w tle na FB zespołu xD Jak byk Kraków jest oznaczony jako co-head.
Screenshot_20251030-115252.Facebook~2.jpg

Awatar użytkownika
Max323
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

W Wurzburgu zagrali 6 wałków ze względu na chorobę perkusisty.

https://www.setlist.fm/setlist/the-nigh ... ed8fe.html
A
B
C
D
E
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Żadnej informacji, żeby to miała być jakaś przeszkoda w graniu kolejnych gigów nie ma, więc oby to była jednorazowa akcja.

Ale poszperałem trochę i... Tak:

- Zespół pisze o trasie w kontekście formuły co-head
- Czasówki wcześniejszych gigów przewidywały występy na 45 minut (to samo w sobie jest dziwne, skoro u nas to ma być 40 minut xD)
- Orgowie innych koncertów piszą o TNE jako o supporcie (to i powyższe wzięte z IG)
- Knock Out w swoim sklepie biletowym też określa TNE mianem supportu

Więc tutaj niestety zostało sporo pokiełbaszone. Ja nie mam jakiegoś problemu o to, że TNE jest supportem YotG, ale to powinno być jasno wskazane w materiałach promocyjnych. Sam KOP na fejsbukowym evencie tego nie zrobił, bo pisze o wydarzeniu "Year of the Goat, The Night Eternal", wydawałoby się, że to i grafiki wstawiane przez samą kapelę jasno wskazują na określoną formułę wydarzenia - no a rzeczywistość jest zgoła odmienna. Inna sprawa, że jeśli jest jeden support, a headliner gra 1h15, to ten support spokojnie mógłby pograć dłużej, zwłaszcza za taką cenę i z uwagi na fakt, że to nie jest anonimowa grupa.

Awatar użytkownika
Max323
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Na instagramie puścili info, że dziś i jutro grana cała płyta Fatale.
A
B
C
D
E
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

A to już zapowiadali jakiś czas temu, to są specjalne koncerty, więc tym się nie ma co sugerować. Ale przynajmniej wiadomo, że z bębniarzem jest już ok.

Awatar użytkownika
blackcocker
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: blackcocker »

Fatale bardzo lubię, ale za tą cenę i czasówkę to zwyczajnie odpuszczam, tym bardziej, że na TNE głównie chciałem iść, bo Year ledwo znam
#blackcocker2023

Najlepszą prozę pisze życie.
Ostatni jest wtedy, kiedy idziesz rzygać.
Nic nas nie zatrzyma.
Jak się ma dupę, to trzeba powiedzieć "dupa".
Twoje jebie, ale że śmierdzi.

07: Opeth, Opeth
08: Judas Priest, Savatage
09: Antimatter(?)

***OFFICIAL PAULINA DAMASKE FANKLUB***
Awatar użytkownika
Kuba
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: Kuba »

Szkoda. Też liczyłem na pełny set TNE :roll:

Kto może - niech idzie. Sprzedaż biletów jest taka że ani jedni ani drudzy szybko do nas nie wrócą (no chyba ze jako support czegoś "większego")
ODPOWIEDZ