12/07/2025 - Guns N' Roses - Warszawa

Info o koncercie? Zlocie? Imprezie? Patrz tutaj

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Awatar użytkownika
Recit The Thornographer
-#Moonchild
-#Moonchild

Re: 12/07/2025 - Guns N' Roses - Warszawa

Postautor: Recit The Thornographer » czw lip 10, 2025 9:03 pm

Nie wiedziałem, myślałem to wsparcie wyższych rejestrów. Dzięki.

Wracając do Gunsów, to taki zespół, który naprawdę odcisnął piętno na pokoleniu. Doświadczenie pokoleniowe, jak to moja kumpela ładnie mówi. Czasy MTV i ich epickich teledysków. Można nie być fanem, a piosenki gdzieś tam były, chusta na głowie jakichś dzieciaków się pojawiała. Losowa osoba 45 lat może słychać "muzyki z radia", ale wymieni hity Guns n'Roses. Queen pewnie też, ale Mercury nie żyje, a co wciąż tu są. Sentyment jest, wyobraźnię to pobudza więc i stadion się sprzedaje. Jeszcze też warto pamiętać, że dla tamtego pokolenia Gunsi mieli opinię:
a. Niespełnionych, więc tzw. reunion może niektórych wciąż grzeje,
b. niedostępnych, bo płota, że Axl nie zagra dla żydów i Polaków była wtedy w obiegu (i żyła jeszcze długo).
We embrace like two lovers at death. A monument to the trapping of breath

Awatar użytkownika
Recit The Thornographer
-#Moonchild
-#Moonchild

Postautor: Recit The Thornographer » pt lip 11, 2025 1:13 pm

Wcześniej grali Sabbath Bloody Sabbath, a wczoraj na Litwie zagrali Never Say Die :D To co, u nas może Junior's Eyes? :mrgreen:

Sugerując się cenami u litwinów, to koszulki będą w takiej samej cenie jak na Judas Priest. Będzie kosmiczne narzekanie, a potem znów tlum kupujących przy merchu

Awatar użytkownika
blackcocker
-#Moderator
-#Moderator

Postautor: blackcocker » pt lip 11, 2025 9:05 pm

Jebać slasha
#blackcocker2023

Najlepszą prozę pisze życie.
Ostatni jest wtedy, kiedy idziesz rzygać.
Nic nas nie zatrzyma.
Jak się ma dupę, to trzeba powiedzieć "dupa".

09: Zalewski, Dżem, Organek, Coma
10: IQ, Parcels, Ashes of Ares, Opeth, Opeth, Opeth, Eivør, Wolvennest, Helloween
11: The Night Eternal, Ciśnienie, Kaelan Mikla, Rome, Candlemass, Youth Novels, Mag
12: Zalewski, Acid Drinkers

***OFFICIAL PAULINA DAMASKE FANKLUB***

Awatar użytkownika
Recit The Thornographer
-#Moonchild
-#Moonchild

Postautor: Recit The Thornographer » pt lip 11, 2025 11:01 pm

Ale że Ty byś chciał, czy co? :D

Awatar użytkownika
blackcocker
-#Moderator
-#Moderator

Postautor: blackcocker » sob lip 12, 2025 3:49 am

Jeszcze te kilkanaścje lat temu...czemu nie? Obecnie już ani nie podoba mi się wizualnie, ani nje imponuje mi muzycznie
#blackcocker2023

Najlepszą prozę pisze życie.
Ostatni jest wtedy, kiedy idziesz rzygać.
Nic nas nie zatrzyma.
Jak się ma dupę, to trzeba powiedzieć "dupa".

09: Zalewski, Dżem, Organek, Coma
10: IQ, Parcels, Ashes of Ares, Opeth, Opeth, Opeth, Eivør, Wolvennest, Helloween
11: The Night Eternal, Ciśnienie, Kaelan Mikla, Rome, Candlemass, Youth Novels, Mag
12: Zalewski, Acid Drinkers

***OFFICIAL PAULINA DAMASKE FANKLUB***

nugz
SMERF MARUDA

Postautor: nugz » sob lip 12, 2025 7:07 am

Szanuję Slasha, ale za wyzywanie się z Asshole Rosem 20+ lat, a później wielkie pojednanie dla wkelkiej kasty - wypierdalać both :)

Awatar użytkownika
Recit The Thornographer
-#Moonchild
-#Moonchild

Postautor: Recit The Thornographer » sob lip 12, 2025 10:22 am

Najlepsze, że to ich pojednanie, jeżeli było tylko dla hajsu, to poszło sporo dalej. Nie brakuje jakichś rolek, zdjęć, gdzie kudłaty i Miki siedzą obok siebie podczas kolacji, gadają itd. Podobno naprawdę zakopali dawne urazy. Duff też o tym mówił na swoim IG, że mają teraz najlepszy klimat od początków zespołu, wzajemny szacunek, nikt się nie wywyższa, a gdyby tego nie było, to udział jego i Slasha zakończyłby się po pierwszej trasie.

Nowej muzyki pewnie z tego nigdy nie będzie, bo Axl chyba nie chce (ze względu na swój głos albo pierdolca, licho wie). Natomiast to co wychodzi od jakiegoś czasu to stare rzeczy i bardzo stare rzeczy, zmienione trochę, z gitarą Slasha i basem Duffa. Najlepszy przykład "Absurd", który kiedyś był Silk Worms i brzmiał inaczej. Do teraz brakuje mi tam linijki "What can I do? With a bitch like you, gdzie teraz Axl krzyczy tylko "Absurd!".

Być może w końcu (już dziś, w Polsce?) pojawi się w secie kolejny "nowy" kawałek - "Atlas Shrugged", który akurat jest bardzo fajny (przynajmniej w wersji demo).

nugz
SMERF MARUDA

Postautor: nugz » sob lip 12, 2025 10:35 am

Ja rozumiem, że są znacznie bardziej dojrzali i przepracowali pewne sprawy, ale trudno zapomnieć te akcje jak np. Axl rozkazujący wywalić ochronie kogoś, bo nosił koszulkę ze Slashem.

Awatar użytkownika
Shedao Shai
-#Nomad
-#Nomad

Postautor: Shedao Shai » sob lip 12, 2025 10:45 am

Ja rozumiem, że są znacznie bardziej dojrzali i przepracowali pewne sprawy, ale trudno zapomnieć te akcje jak np. Axl rozkazujący wywalić ochronie kogoś, bo nosił koszulkę ze Slashem.
No widzisz, oni przepracowali i zapomnieli, Ty nie, co to o kim świadczy? xD

nugz
SMERF MARUDA

Postautor: nugz » sob lip 12, 2025 10:51 am

Wielka kasa ma wielką moc terapeutyczną :)

Awatar użytkownika
Shedao Shai
-#Nomad
-#Nomad

Postautor: Shedao Shai » sob lip 12, 2025 11:10 am

No i elegancko. Rozsądne podejście.

Awatar użytkownika
Recit The Thornographer
-#Moonchild
-#Moonchild

Postautor: Recit The Thornographer » sob lip 12, 2025 12:01 pm

Slash i Miki maja to za sobą, a Ty jeszcze przeżywasz? :D

Tam były grubsze akcje. Nazywanie tego drugiego "nowotworem do wycięcia". Akcja z tym gównianym Hall of Fame. Taki klimat. Nazwa powrotnej trasy ("Nie w tym życiu") jest od odpowiedzi na pytanie dziennikarki - czy możliwe jest, że zagracie znów razem?

Cóż, czasy dawno minione. Teraz to zespół, który na scenę wychodzi o czasie, gra długie sety i widać, że się dobrze przy tym bawi.

Awatar użytkownika
johnny_o
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Postautor: johnny_o » sob lip 12, 2025 12:45 pm

Zmądrzeli i dojrzeli, lepiej późno niż wcale. A że za gruby hajs? Każdy by chciał - niektórzy nie mają tego szczęścia wcale, inni za dużo mniejsze pieniądze.

nugz
SMERF MARUDA

Postautor: nugz » sob lip 12, 2025 1:21 pm

Nadal - ponad 3h grania to znak, że serio lubią to robić. Ciekawe, jak nakłonili do tego MM ;)

Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Postautor: gumbyy » sob lip 12, 2025 4:49 pm

Nadal - ponad 3h grania to znak, że serio lubią to robić. Ciekawe, jak nakłonili do tego MM ;)
"Dziwny przypadek...

a kto powiedział, że to był przypadek?"

;)
www.MetalSide.pl

Awatar użytkownika
Mr. M
-#Nomad
-#Nomad

Postautor: Mr. M » ndz lip 13, 2025 12:17 am

Nie dostaliśmy, jak w 2022, najdłuższego gigu na trasie, ale za to były niespodzianki: Junior's Eyes i So Fine. Z całością koncertu mam trochę problem z oceną: z jednej strony instrumentaliści w zajebistej formie, to świetnie naoliwiona maszyna, rozumiejąca się bez słów na scenie, cisnąca rockery jeden po drugim. Z drugiej strony jest jednak Axl i brzmienie Narodowego... Najpierw o tym drugim: po AC/DC, które w stoperach brzmiało bardzo dobrze, selektywnie, bez pogłosu, miałem nadzieję, że i tutaj będzie dobrze. Niestety, będąc na trybunie nawet zatyczki nie potrafiły przysłonić pogłosu i odpowiednio wyselekcjonować poszczególnych instrumentów, często się wszystko zlewało w jedną ścianę dźwięku. Plus w porównaniu do 2022 jest taki, że przynajmniej poszczególne kawałki można było od razu rozpoznać, bo wtedy, szczególnie na początku koncertu, miałem z tym duży problem :P. Mimo że byłem w życiu na jeszcze gorzej nagłośnionych koncertach, to dziejszy gig na liście najgorzej brzmiących występów w Studni byłby pewnie w okolicach top 5 (wspominany gig z 2022 wciąż zajmuje zaszczytne pierwsze miejsce).

Natomiast Axl: nie rozumiem go. W jednej chwili potrafi wejść w bardzo wysokie tony, które imponująco wyciąga, w następnej zaczyna skrzeczeć i piszczeć do mikrofonu, bo wchodzi za wysoko tam, gdzie to niepotrzebne, a w trzeciej w ogóle go nie słychać XD. Szczególnie mam wrażenie, że na siłę śpiewa w wysokich rejestrach w utworach, gdzie spokojnie mógłby zaśpiewać niżej, jak np. w "Slither". Na pewno nie można mu odmówić energii i zaangażowania, mam wrażenie, że aktualnie fizycznie wygląda lepiej niż kilkanaście lat temu z czasów memów z grubym Axlem. No ale jednak koniec końców to nie o wygląd chodzi :wink:. Całościowe wrażenia mam podobne jak przy oglądaniu Dream Theater na żywo: instrumentalnie top, sety bardzo dobre, klimat koncertów i wizualizacje na scenie dobre, ale ten wokal... :|

Widziałem również Public Enemy, akurat wchodziłem na stadion jak zaczynali koncert. Oczywiście pod stadionem było słychać dużo lepiej niż w środku :lol:. Fajnie, że można było odhaczyć kolejną nazwę zaliczoną, bo rzadko grają u nas, ale zdecydowanie bardziej wolałbym ich zobaczyć na jakimś feście, a nie w Studni. Może jeszcze będzie okazja.

Teddy123
-#Wrathchild
-#Wrathchild

Postautor: Teddy123 » ndz lip 13, 2025 9:08 am

W całej tej dyskusji o brzmieniu koncertów na PGE wydaje mi się, że jest pomijany jeden aspekt. A mianowicie jakość dźwięku "wychodząca" z głośników. Jeśli akustyk wykonawcy zepsuje tę kwestię to nawet akustyka filharmonii nie pomoże. Oczywiście, akustyka na PGE bywa trudna, choć było wiele koncertów, które brzmiały tam świetnie lub przynajmniej dobrze - chociażby Justin Timberlake miesiąc temu. Brzmienie było niemal jak z płyty. Można też przywołać ostatnie Depeche Mode, RHCP czy Coldplay czy w mojej opinii naprawdę dobrze brzmiąca Metallica w ubiegłym roku (5 lipca). Ale wracając do kwestii: dziwnym trafem na jakość nagłośnienia na stadionowych koncertach np. AC/DC, Rammstein czy Guns n'Roses w ostatnich latach skarżą się osoby, które były na występach np. na Wembley, na stadionach w Niemczech czy na nowym stadionie Atletico Madryt (fatalne opinie w tej kwestii po ubiegłorocznej Metallice tamże). A więc albo tamte stadiony też mają słabą akustykę albo po prostu coś jest nie tak z brzmieniem zespołów na koncertach stadionowych. Nawet w recenzji Onetu z wczorajszego koncertu Gunsów autor podkreśla, że identycznie co wczoraj było skopane nagłośnienie na niedawnym koncercie Judas Priest w Łodzi. Ale tam jakoś nikt nie narzekał na Atlas Arenę.

nugz
SMERF MARUDA

Postautor: nugz » ndz lip 13, 2025 9:59 am

Ciężki temat - sprzęty audio za pojebany hajs, a nadal to swego rodzaju loteria.

Awatar użytkownika
Mr. M
-#Nomad
-#Nomad

Postautor: Mr. M » ndz lip 13, 2025 10:08 am

Po części to prawda, np. Gunsi potwierdzają tę tezę, bo ewidentnie ich koncerty są nagłośnione gorzej niż innych zespołów (czytałem opinie, że np. w Gdańsku w 2017 też brzmieli fatalnie). Natomiast pozostałe przykłady są mocno dyskusyjne, akurat Rammstein czy AC/DC, to kontrargumenty pokazujące, że koncert na Narodowym może brzmieć dobrze :B. Za to Timberlake'a parę tygodni temu też nie wspominam za dobrze, pogłos tylko trochę mniejszy niż wczoraj.
Wiadomo, że stadiony ogólnie ciężko nagłośnić, ale: raz, Narodowy został celowo tak wybudowany, aby był pogłos (wzmacnia to doping na meczach), dwa, mamy w Polsce prawie nieużywany Śląski, który w powszechniej opinii brzmi dużo lepiej, trzy, część osób (całkiem słusznie) uważa, że po co się męczyć ze stadionem, który z definicji ciężko nagłośnić, lepiej jak nasi południowi sąsiedzi robić duże koncerty na lotnisku i będzie taniej i lepiej :mryellow:. Tak że tych dyskusji i opinii się nie uniknie, nawet jeśli u wykonawcy x nagłośnienie na innych koncertach na trasie jest skopane równie mocno jak na Narodowym, bo mało kto może się pokusić o takie porównanie na własnej skórze (a właściwie na własnych uszach :wink:).

Awatar użytkownika
Shedao Shai
-#Nomad
-#Nomad

Postautor: Shedao Shai » ndz lip 13, 2025 10:26 am

Tak, Teddy, to wina zespołów że nie brzmią na Narodowym tak, jak powinny xD

It' not me, it's you

Wróć do „Koncerty, Imprezy, Spotkania”