09/11/2025 - Uriah Heep - Wrocław
Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM
Re: 09/11/2025 - Uriah Heep - Wrocław
Jadę jadę tylko byś musiał mnei zgarnąć z Ostr. Mazowieckiej
Ciebie już policzyłem 
02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
03: Villagers of Ioannina City, Lady Pank, Zalewski, Icon, Turbo (Łódź)
05: Paul Quinn, Defenders of Steel, Hellhaim, Linkin Park (Sztokholm), Omen (Kraków?)
06: Omen (Warszawa), Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), MnC (SK, Łódź)
07: MnC (Pionki), Skunk Anansie, Judas Priest
08: Castle Rat, Soen
anóż kto się zgłosi z pobliskiej lokalizacji
Barsiarz, szykuj się. Jedziemy na jesieni
02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
05: Paul Quinn, Defenders of Steel, Hellhaim, Linkin Park (Sztokholm), Omen (Kraków?)
06: Omen (Warszawa), Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), MnC (SK, Łódź)
Set jak na poprzednim legu (tym za oceanem). Kotlety, ale też nieoczywiste numery. Dodatkowo byla lady. Trochę krótki. Ale kurde Free and easy, july czy easy livin w takim wykonaniu to ja mogę w kółko słuchać. Tyle energii, Bernie nie do zdarcia, Box jak zwykle z tymi swoimi śmiesznymi ruchami i Russell męczący bębny bez wytchnienia. Miodzio. I jeszcze w uczciwej cenie.
Mogłoby być dłużej, ale Bernie to taka żyleta w głosie. Do tego te numery, to killery koncertowe. Potem skrobnę dłuższą relację, bo cała impreza na to zasługuje
Odespane, zrobiona krótka przejażdżka, obiad zjedzony, to można usiąść do pisania. Trasa do Suwałk miodzio. Jedzie się szybko ruch mały, a ekspresówka wjeżdża praktycznie w środek miasta (no były ze 3km do przejechania po zjeździe). Dotarliśmy z Benym koło 17:30, więc przed Uriah Heep mieliśmy okazję przejść się po terenie imprezy, posłuchać zespołów na 3 różnych scenach i spróbować piwa z lokalnego browaru (to Beny
). Przekrój wiekowy imprezowiczów spory, od dzieci po dziadków. Na oko mieściliśmy się jednak poniżej mediany. Poza 3 scenami (scena w parku i przy urzędzie ustawione tuż obok siebie, gdyby nie drzewa można by oglądać sąsiednią scenę spod barierki na drugiej scenie), były liczne stoiska z żarciem (pieczywo, wędliny, chleb ze smalcem, kartacze), ciuchami, płytami, słodyczami, zabawkami. Ruch duży. Kibli sporo, ale słabo oznaczona lokalizacja i trochę się naszukaliśmy. Z każdego koncertu posłuchaliśmy po kilkanaście minut. Po dwóch numerach Kultu zaczęliśmy już jednak marsz pod sąsiednią scenę, żeby zająć miejsce na barierce. Trochę ludzi już tam było, ale miejsce naprzeciwko Micka się znalazło. Uriah wyszło punktualnie 21:10. Zaczęli mocno i szybko. 2 numery z ostatnich albumów. Grazed by Heaven i Save me Tonight. W przeciwieństwie do innych wiekowych zespołów UH nie są zdziadziali i numery z ostatnich płyt tną aż miło. Szybko nas rozruszali. Po naszych bokach stali, z jednej starzy Litwini, z drugiej młody Litwin, którym również udzielił się nastrój zabawy. Potem lekkie spowolnienie. Na początku słabo było słychać gitarę Micka, ale od Shadows of Grief został trochę podkręcony w miksie i od tego momentu nie można się było do niczego przyczepić. Dobrze było słychać gitarę i klawisze, Russell walił bez oszczędzania, Davey miał swojej momenty, gdy bas wychodził na front, a Bernie... ależ on ma parę w głosie. Chyba najlepsze wykonanie July Morning jakie słyszałem na żywo, do tego świetne, szybkie Free and Easy oraz Huricane, potężna Gypsy. No set zasadniczo jak na poprzednim legu "pożegnania". Podstawowa część zakończone Easy Livin. Na bisy weszli Sunrise, by na koniec poprawić Lady in Black. Zabrakło może z 1-2 dodatkowych numerów, bo czasu jeszcze trochę było. Może jakieś mocniejsze zakończenie. Chętnie bym przyjął grany ze 2 trasy temu Too Scared to Run na koniec. Bernie mocno rozgadany. Powiedział, że mimo Farewell Tour wcale nie planują kończyć grania, bo wciąż świetnie się bawią. Po prostu chcą zmniejszyć intensywność i spędzać trochę więcej czasu z rodzinami. Wniosek: festiwale będą grane
Ogólnie wypad bardzo udany. To jeden z tych zespołów, który nawet przy kotleciarskiej setliście daje mi mnóstwo radości. Głównie dlatego, że w tych numerach ciągle się coś dzieje. To był mój 7 raz z UH i na pewno nie ostatni.
Edit: Nic nie złapaliśmy mimo, że Beny miał pałeczkę na czubkach palców
Ogólnie wypad bardzo udany. To jeden z tych zespołów, który nawet przy kotleciarskiej setliście daje mi mnóstwo radości. Głównie dlatego, że w tych numerach ciągle się coś dzieje. To był mój 7 raz z UH i na pewno nie ostatni.
Edit: Nic nie złapaliśmy mimo, że Beny miał pałeczkę na czubkach palców
Trasa pożegnalna ma trwać 2-3 lata, więc myślę, że na spokojnie poza Wrocławiem jakieś gigi u nas będą jeszcze przed tą pół emeryturą. Dobrze, że te Suwałki fajnie wypadły.
A
B
C
D
E
B
C
D
E
Nawet w relacji się załapałeś 
https://www.suwalki24.pl/mobile/article ... ii-zdjecia
Na zdjęciu ta mediana wydaje się jednak wyższa
https://www.suwalki24.pl/mobile/article ... ii-zdjecia
Na zdjęciu ta mediana wydaje się jednak wyższa
- Shedao Shai
- -#Rainmaker

Pz, mówisz o browarze Północnym? Mieli swoje stanowisko? Jaka oferta? Jak wrażenia? (To bardziej do Benefo, z tego co wnioskuję po relacji
)
Nie mieli. Imprezę obsługiwała Kompania. Były Lechy i Tyskie 0 oraz Pilsner Urquel (na procentach). Poszliśmy do knajpy Browaru Północnego, bo to nie daleko. Beny pił pilsa i 13 (ipa). Z tego co wąchałem i próbowałem (po łyczku) całkiem spoko, ale nie wiem jak się prezentowały na dystansie całej szklanki 
- Shedao Shai
- -#Rainmaker

Dziękuję za kompleksową wypowiedź. 
Wrócę jeszcze do setlisty, którą grają, bo sprawdziłem sobie statystyki na setlist.fm:
- 2 numery usłyszałem w Suwałkach po raz pierwszy: Overload i Shadows of Grief
- 2 numery były z ostatniej płyty: Save me Tonight i Hurricane
- 1 numer z przedostatniej: Grazed by Heaven (i ten słyszałem akurat 5 razy na 7 koncertów
)
- z kotletów zabrakło: Rainbow Demon i Look at Yourself
- Free 'n' Easy słyszałem 3 razy (to mnie zaskoczyło) i było to na 3 ostatnich koncertach, jakby ostatnio zastąpiło Too Scared to Run (w Forum Karlin 2 2022 były oba, potem już tylko FnE)
- Magician's Birthday i Wizzard usłyszałem po raz drugi po 10 latach (Wizard był jeszcze w Forum Karlin, ale jako część medleya)
- na wszystkich koncertach, na których byłem grane były tylko Easy Livin', Gypsy, Lady in Black
- 2 numery usłyszałem w Suwałkach po raz pierwszy: Overload i Shadows of Grief
- 2 numery były z ostatniej płyty: Save me Tonight i Hurricane
- 1 numer z przedostatniej: Grazed by Heaven (i ten słyszałem akurat 5 razy na 7 koncertów
- z kotletów zabrakło: Rainbow Demon i Look at Yourself
- Free 'n' Easy słyszałem 3 razy (to mnie zaskoczyło) i było to na 3 ostatnich koncertach, jakby ostatnio zastąpiło Too Scared to Run (w Forum Karlin 2 2022 były oba, potem już tylko FnE)
- Magician's Birthday i Wizzard usłyszałem po raz drugi po 10 latach (Wizard był jeszcze w Forum Karlin, ale jako część medleya)
- na wszystkich koncertach, na których byłem grane były tylko Easy Livin', Gypsy, Lady in Black
Fajnie, że grają Overload. Lubię ten wałek, a dłuższy czas był schowany do szafy.
A
B
C
D
E
B
C
D
E
Już choćby dlatego warto było jechać na gig!
Najbliższe koncerty w 2026: White Buffalo, Hollywood Vampires, Doogie White, Blaze Bayley, Mostly Autumn weekend, Hallas, Coroner, Deep Purple, Quidam, Europe, Maiden United, Still of the Night ...
Fajne nagranie z Suwałk
https://youtu.be/OeZJLHLDhjA?si=RUd-W5Ozyy_ijY0y
https://youtu.be/OeZJLHLDhjA?si=RUd-W5Ozyy_ijY0y
A
B
C
D
E
B
C
D
E
ponoć dziś ze sceny w Czechach padło że The Magician's Farewell to tytuł następnej płyty i że to nie jest pożegnanie i przed nimi wiele następnych wspaniałych tras i płyt XD
BRUCE SPRINGSTEEN, JAN BO I RICHIE FAULKNER PONAD WSZYSTKO
https://www.last.fm/pl/user/sardynex
setlist.fm/user/matt01
https://www.last.fm/pl/user/sardynex
setlist.fm/user/matt01
-
Timothy Dalton
- -#Ancient mariner

Tak, oczywiście. Mick Box to tak ważna postać dla Uriah Heep muzycznie jak Ian Hill dla Judas Priest albo Roger Glover dla Deep Purple. Niech się facet bawi jeszcze z 20 lat. Życzę mu tego bez żadnej ironii czy coś. Uriah Heep to Hensley i Byron. Nic tego nie zmieni. Jak to David mówił, on był nie tylko wokalistą ale instrumentem. Niósł ten zespół. David serce, a Ken mózg tego zespołu.
Hensley i Byron są poza zespołem od kilkudziesięciu lat, co nie przeszkodziło Uriah Heep nagrać wielu świetnych płyt. Również ich ostatnie płyty trzymają dobry poziom. Czego nie można powiedzieć np. o wspomnianych Purplach, którzy bez Blackmore'a i Lorda są cieniem dawnego zespołu.