12/07/2025 - Guns N' Roses - Warszawa

Info o koncercie? Zlocie? Imprezie? Patrz tutaj

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Awatar użytkownika
Frank Drebin
-#Clansman
-#Clansman

Re: 12/07/2025 - Guns N' Roses - Warszawa

Post autor: Frank Drebin »

Na Narodowym widziałem kilka uznanych rockowo-metalowych marek. W żadnym z tych przypadków nie oceniłbym nagłośnienia na więcej niż 2+ i to w skali stadionowej, a zazwyczaj dźwięk był totalnym gównem (np. na pierwszej Mecie wiele lat temu czy na przedostatnim AC/DC). Niektórych kawałków, słyszanych setki razy, nie dało się w ogóle rozpoznać. Narodowy to akustyczna katastrofa, na ten temat wielokrotnie wypowiadali się również specjaliści w tej dziedzinie. Generalnie przez długi czas byłem przekonany, że w tej studni najlepiej stać na płycie, ale rok temu na Mecie miałem teoretycznie najchujowsze, wysokie trybuny blisko dachu i było znośnie (czyli jak na tę dziurę naprawdę dobrze). Nie ma więc chyba reguły.
FotD = TOP5 albumów Maiden
Awatar użytkownika
Shedao Shai
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: Shedao Shai »

Ja, patrząc po zapiskach, byłem na Narodowym 8 razy. Żadnego z koncertów nie zapamiętałem jako "zepsutego przez akustykę". Choć może nie jestem tu miarodajny, bo nie jestem specjalnie wybredny w tej kwestii. W każdym razie, nie odwalam akcji "oboże tylko nie Narodowy, jadę do Niemiec", "wolę odpuścić niż pójść tam". Ale z drugiej strony, nie zamierzam deprecjonować setek negatywnych relacji ludzi z wielu koncertów, zła renoma Narodowego nie wzięła się z niczego. To, że niektóre koncerty nie są tam tragedią oznacza... dokładnie to i nic więcej. Czasem się uda.
A tym bardziej nie zamierzam jak Teddy, wyszukiwać negatywnych relacji ludzi z innych stadionów na świecie, albo twierdzić że problem jest nie z Narodowym, a z zespołami xD

Jeszcze łyknę, że GNR może być ciężkim zespołem do nagłośnienia, ale jeśli na tym samym obiekcie źle wypada cały wachlarz artystów od Metalliki, przez AC/DC, po Beyonce, Stinga czy Coldplay, no to... trzeba chyba pracować w PRze Narodowego, żeby problemów szukać POZA obiektem.
Awatar użytkownika
Mr. M
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: Mr. M »

nugz pisze: śr lip 16, 2025 5:53 pm Przecież pisałem wiele razy, że to loteria i obiekt jest domyślnie słaby na koncerty, ale nie oznacza, że wszędzie będzie kibel. Byłem tam wiele razy i nigdy nie jebalo kiblem. Sorry, że mi się poszczęściło (jak na moje uszy). Mam się z tego tłumaczyć?? :)
Akurat kibel to niezbyt trafne porównanie w tym wypadku, bo w kiblu na Narodowym zazwyczaj koncert słychać lepiej niż na trybunach :mryellow:.
pz
-#Administrator
-#Administrator

Post autor: pz »

Nie do końca masz rację Dzosef. Jeżeli założeniem budowy stadionu było przeznaczenie na imprezy sportowe, to podbicie echa jest dobrym rozwiązaniem :) Tylko, że wtedy słabo z użyciem na koncerty.

02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
03: Villagers of Ioannina City, Lady Pank, Zalewski, Icon, Turbo (Łódź)
05: Paul Quinn, Defenders of Steel, Hellhaim, Linkin Park (Sztokholm), Omen (Kraków?)
06: Omen (Warszawa), Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), MnC (SK, Łódź)
07: MnC (Pionki), Skunk Anansie, Judas Priest
08: Castle Rat, Soen
nugz
SMERF MARUDA

Post autor: nugz »

Miał się nieść doping, nie dźwięk z PA. Przeciwnik miał mieć poczucie kibicowania przestrzennego, crowd surround, co miało działać deprymująco. Nawet to kiepsko wyszło, sportowo ;)
pz
-#Administrator
-#Administrator

Deprymuje... naszych :lol:

02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
05: Paul Quinn, Defenders of Steel, Hellhaim, Linkin Park (Sztokholm), Omen (Kraków?)
06: Omen (Warszawa), Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), MnC (SK, Łódź)
Awatar użytkownika
Frank Drebin
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: Frank Drebin »

pz pisze: śr lip 16, 2025 8:47 pm Deprymuje... naszych :lol:
Nasi to są zdeprymowani niezależnie od stadionu :B
FotD = TOP5 albumów Maiden
Deleted User 8263

Post autor: Deleted User 8263 »

pz pisze: śr lip 16, 2025 8:23 pm Nie do końca masz rację Dzosef. Jeżeli założeniem budowy stadionu było przeznaczenie na imprezy sportowe, to podbicie echa jest dobrym rozwiązaniem :) Tylko, że wtedy słabo z użyciem na koncerty.
Tylko, że tam jest kilka razy więcej koncertow niż meczów, także jeśli takie było założenie, to zakladajacego mogliby zrzucic z dachu
pz
-#Administrator
-#Administrator

Dzosef pisze: śr lip 16, 2025 9:10 pm
pz pisze: śr lip 16, 2025 8:23 pm Nie do końca masz rację Dzosef. Jeżeli założeniem budowy stadionu było przeznaczenie na imprezy sportowe, to podbicie echa jest dobrym rozwiązaniem :) Tylko, że wtedy słabo z użyciem na koncerty.
Tylko, że tam jest kilka razy więcej koncertow niż meczów, także jeśli takie było założenie, to zakladajacego mogliby zrzucic z dachu
To zupełnie inna sprawa. No, ale miał być "domem" kopaczy, więc chyba sportowe przeznaczenie było główne. Ogólnie ciężko to pogodzić. A to, że nikt tego nie przemyślał, to inna sprawa. Zresztą koncerty i tak się wyprzedają, nieważne czy to GnR, AC/DC czy Zenek Martyniuk, więc widocznie dźwięk nie przeszkadza. Wydaje mi się, że publika AC/DC i GnR była częściowo wspólna.

Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Post autor: gumbyy »

Gdzieś, kiedyś czytałem, że był plan lepszej akustyki pod koncerty, ale na etapie projektowania ubili to, żeby ściąć koszty.
www.MetalSide.pl
pz
-#Administrator
-#Administrator

To chyba średnio im to wyszło, bo o ile pamiętam to o koszt budowy stadionu też były awantury :)

nugz
SMERF MARUDA

Post autor: nugz »

Stadion pod Euro, nawet bez biezni, zrobiony pod Twierdzę Kopaczy. Klapy frekwencyjnej i tak nie będzie na bardziej nośnym artyście, więc można zamknąć klapy ;)
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Post autor: gumbyy »

pz pisze: śr lip 16, 2025 9:39 pm To chyba średnio im to wyszło, bo o ile pamiętam to o koszt budowy stadionu też były awantury :)
No dlatego ścinali, bo byloby jeszcze więcej. Ogólnie te stadiony to ładne wały poszły i gruba kasa przepalona.
www.MetalSide.pl
Teddy123
-#Invader
-#Invader

Post autor: Teddy123 »

Nagłośnieniowi amatorzy z Guns n Roses i AC/DC niech się uczą jak nagłaśniać koncerty stadionowe od Imagine Dragons, którzy wczoraj na Narodowym zabrzmieli niemal idealnie, co podkreślają też media. Kolejny artysta który udowadnia, że ten obiekt można bardzo fajne nagłośnić, tylko trzeba mieć odrobinę umiejętności:

https://www.youtube.com/watch?v=20l4ju3xePM

https://youtube.com/shorts/wwjXV2CKXhk? ... dIuEtEZGE5

https://muzyka.interia.pl/rock/news-ima ... d,22166885
Awatar użytkownika
Shedao Shai
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: Shedao Shai »

:lol:
Awatar użytkownika
Recit The Thornographer
-#Assassin
-#Assassin

Post autor: Recit The Thornographer »

Wydaje mi się, że obiekt jest do dupy akustycznie, ale coś w tym jest, co kolega tu pisze. Koleżanka pochwaliła się na FB fotką z tego koncertu i ją zapytałem jak tam brzmienie w studni narodowej, a ona, że było bardzo dobre brzmienie.

Być może da się w tym kotle jakoś to opanować, ale nie mówimy, że to tylko problem ludzi od dźwięku, bo za dużo jest kłopotów z narodowym, żeby mówić o przypadku. Ale chyba jednak da się.
We embrace like two lovers at death. A monument to the trapping of breath
ODPOWIEDZ