Manilla Road

Dyskusje o innych zespołach i albumach

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Powerslave_Dś
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Re: Manilla Road

Postautor: Powerslave_Dś » śr mar 23, 2016 11:23 am

Open the Gates to moja ulubiona płyta dlatego, że Mark miał wtedy jakieś problemy z gardłem i śpiewa z wyczuwalną chrypą. Taki głos podoba mi się dużo bardziej niż jego normalny wokal. Poza tym kompozycje są dojrzalsze niż na znakomitym Crystal Logic gdzie jest jeszcze dużo tak zwanej surowizny. Na Crystal Logic mamy trzy doskonałe kompozycje: Necropolis, Riddle Master i Dreams of Eschaton. Jest jeszcze piorunujący Flaming Metal System, ale go chyba nie należy wliczać bo to jest utwór bonusowy. Na Open the Gates prawie każdy utwór jest znakomity np. : tytułowy, Astronomica, wspomniany Fires of Mars czy chyba najbardziej stricte heavy-metalowy utwór Manilla Road, znakomity Road of the Kings.
The Deluge to album, który stawiam mniej więcej na poziomie Crystal Logic, może lekko wyżej. Z tego albumu najbardziej podoba mi się złowrogi utwór tytułowy, wielowątkowe Shadows in the Black i ostrzejsze kawałki takie jak Divine Victim i Taken by Storm.
Znam jeszcze Courts of Chaos, ale nie podszedł mi w całości. Dwa utwory zrobiły na mnie duże wrażenie : Book of Skelos i przede wszystkim utwór tytułowy, który ma wspaniały, jedyny w swoim rodzaju klimat i kto wie czy to nie jeden z 3-4 największych utworów Manilla Road.

Z pozostałych płyt znam tylko różne utwory i bardzo wolno mi idzie poznawanie całości. Czasami tak jest. Dlatego nie uważam się za fana Manilla Road, to byłoby nieuczciwe względem tych, którzy znają ten zespół na wyrywki. Bardzo lubię, cenię, a jak przyjdzie dobry moment może poznam większą część dorobku studyjnego.

Awatar użytkownika
LukaSieka
-#The Man Who Would Be Spammer

Postautor: LukaSieka » śr mar 23, 2016 1:58 pm

Na Crystal Logic mamy trzy doskonałe kompozycje: Necropolis, Riddle Master i Dreams of Eschaton. Jest jeszcze piorunujący Flaming Metal System, ale go chyba nie należy wliczać bo to jest utwór bonusowy.
A znowu mój ulubiony utwór z "Crystal Logic" to "The Veils Of Negative Existence" :). Wielki klasyk, które zdecydowanie za często brakuje na koncertach.
So what if the master walked on the water. I don't see him trying to stop the slaughter.

Awatar użytkownika
Adrian S.O.S.
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Postautor: Adrian S.O.S. » czw mar 31, 2016 11:52 am

Dla fanów Manilli są dobre wieści. Pojawiło się kilka nowych dat koncertowych w Niemczech.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
widman
-#Lord of light
-#Lord of light

Postautor: widman » czw mar 31, 2016 1:36 pm

Ten Fest ciekawy. Tam to mają tego a w Polsce oczywiście lepiej zrobić Rammstein i Limp Bizkit... :(:(

Powerslave_Dś
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Postautor: Powerslave_Dś » czw mar 31, 2016 4:52 pm

Pamiętaj, że to są Niemcy, tam ludzie korzystają z życia, a u nas albo spędzają 50 godzin tygodniowo w pracy albo liczą każdy grosz. Więc jest komu chodzić na koncerty.

Nomad.1985
-#Trooper
-#Trooper

Postautor: Nomad.1985 » ndz lip 24, 2016 12:05 am

Chciałbym zobaczyć Manilla Road w Grecji !!

Awatar użytkownika
LukaSieka

Postautor: LukaSieka » ndz lip 24, 2016 10:57 am

Chciałbym zobaczyć Manilla Road w Grecji !!
Ja bym chciał w końcu w Polsce. Ciekaw jestem przyjęcia polskich fanów. W Niemczech byłem już trzy razy i tam widać, że ludzie baaardzo doceniają ich twórczość pomimo, że to nie zbyt "duża" kapela.
So what if the master walked on the water. I don't see him trying to stop the slaughter.

Awatar użytkownika
krusejder
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Postautor: krusejder » pt lip 27, 2018 8:50 am

Godzinę temu pojawiło się na FB u Bryana Patricka:

July 27th 2018
I'm very sorry to announce today that my long time brother and Best Friend since 1981 has passed through the Halls of Valhalla.
Mark W. Shelton may you Rest In Peace!

There will be more information within the next couple of days. There will be a GO FUND ME page set up in order to get Mark back home to his family.

My heart is shattered. Please take time today to love your loved ones and hold them close.

R+I+P
Krusejder on tour 2025: Magnum, Manowar, Turbo, Saxon, Queensrÿche, Tarja, Dirkschneider, Aria, Wytch Hazel, Avantasia, Crimson Glory, Non Iron, Schenker, K. Cugowski, Keep It True i wielu wielu innych

Awatar użytkownika
LukaSieka

Postautor: LukaSieka » pt lip 27, 2018 10:37 am

Normalnie nie wiem co mam napisać.... Niedawno go widziałem w stolicy i czeskiej Pradze. Zagrali świetne koncerty. Mark miał dopiero 60 lat. Nic nie wskazywało na to co się stało.... Masakra.... Na szczęście zdążyłem zobaczyć Marka i Manille 6 razy w akcji. Każdy z tych koncertów był wyjątkowy, tak jak i Mark i cała Manilla Road z resztą.

Awatar użytkownika
LukaSieka

Postautor: LukaSieka » pt lip 27, 2018 11:08 am

Rozmawiałem przed momentem z kumplem, który wczoraj widział Manille w Brande-Hörnerkirchen na Headbangers Open Air. Podobno zagrali genialny koncert. Mark łaził po koncercie jak gdyby nigdy nic. Pił i palił z ludźmi... Zmarł jeszcze na tym festiwalu, praktycznie w środku trasy....

Awatar użytkownika
Bon Dzosef
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Postautor: Bon Dzosef » pt lip 27, 2018 11:09 am

Zapewne jakis nagły zawał czy coś... Nie chce mi się jechać na Maidenow, straszna wiadomosc.
Lubie Iron Maiden i Megadeth

pz = shakin stevens

oddawac długie podpisy

Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Postautor: gumbyy » pt lip 27, 2018 11:31 am

Rozmawiałem przed momentem z kumplem, który wczoraj widział Manille w Brande-Hörnerkirchen na Headbangers Open Air. Podobno zagrali genialny koncert. Mark łaził po koncercie jak gdyby nigdy nic. Pił i palił z ludźmi... Zmarł jeszcze na tym festiwalu, praktycznie w środku trasy....
Jezu... masakra jakaś... za kilka dni miałem zobaczyć MR na Wacken...
www.MetalSide.pl

Awatar użytkownika
Adrian S.O.S.
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Postautor: Adrian S.O.S. » pt lip 27, 2018 11:36 am

Nie mogę w to uwierzyć. Czekałem na ich kolejny występ na Wacken który miał odbyć się za tydzień. Kur... Po prostu tragedia. Dla mnie jak i dla całego heavy metalowego świata.
Nie tak dawno odszedł Terry Jones z Pagan Altar, Lemmy, teraz Mark. Wszyscy moi mistrzowie odchodzą jeden po drugim :(

Deleted User 6661

Postautor: Deleted User 6661 » ndz lip 29, 2018 8:04 pm

:( Słyszałem ich już w połowie lat 80-tych.
Mnóstwo świetnych płyt, lubiłem ich zawsze, nawet, jeśli moje drogi z heavy metalem jako takim się rozeszły.
Dla mnie jeden z przebojów wszech czasów:

https://www.youtube.com/watch?v=zFbmMPQooO8

Awatar użytkownika
widman
-#Lord of light
-#Lord of light

Postautor: widman » ndz lip 29, 2018 9:43 pm

Wielka strata... :/

Awatar użytkownika
mic7
-#Nomad
-#Nomad

Postautor: mic7 » wt sie 21, 2018 3:27 pm

Nagła śmierć Marka Sheltona w lipcu tego roku była szokiem dla nas wszystkich. Okazało się, że jeszcze dwa dni przed śmiercią muzyk omawiał szczegóły projektu, który zrodził się jeszcze w latach 80. ubiegłego wieku.

Właśnie w latach osiemdziesiątych Mark Shelton i David T. Chastain nagrali wspólnie kilka kawałków. Przypomnieli sobie o nich w lutym bieżącego roku, postanowili nad nimi ponownie popracować, by wydać je na płycie.

Album SHELTON/ CHASTAIN - "Lost Songs appeared" ukaże się pod koniec tego roku nakładem Pure Steel Records.

Podział obowiązków wyglądał następująco:
Mark Shelton (R.I.P.) – wokal, teksty, melodie
David T. Chastain - gitara, bas, programowanie perkusji
Orgasmatron 5.01;Soul Asylum 3.02;Turbo 14.02;Purple Day 22.02 ;NK 29.03; Memoriał Dio 16.05 ; GN'R 12.07 ; D.R.I. 22.07 ;Kult 15.08 ;Acid Drinkers 4.10 ;Candlemass 22.11

Awatar użytkownika
LukaSieka

Postautor: LukaSieka » śr sie 22, 2018 9:23 am

Czytałem o tym projekcie kiedyś w wywiadzie w jednym ze starych numerów Metal Forces. Słyszeć nigdy nie słyszałem. Ciekaw jestem bardzo co z tego wyniknie. Takich dwóch kompozytorów, tkaich dwóch gitarzystów.... Oby tylko Davida za mocno nie poleciał w stronę shredderstwa.

Awatar użytkownika
Bon Dzosef
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Postautor: Bon Dzosef » pn lip 27, 2020 1:04 pm

Mark odszedł dwa lata temu
Lubie Iron Maiden i Megadeth

pz = shakin stevens

oddawac długie podpisy

Awatar użytkownika
widman
-#Lord of light
-#Lord of light

Postautor: widman » pn lip 27, 2020 1:12 pm

Czas jednak zapier,...

Timothy Dalton
-#Prisoner
-#Prisoner

Postautor: Timothy Dalton » ndz sie 17, 2025 9:33 pm

Żałuję tego koncertu z Gliwic ale z drugiej strony, byłoby jeszcze smutniej bo to było jakieś 10 tygodni przed śmiercią Marka.

Mam cały czas wrażenie,że nawet jeśli jest jakaś fala kultu tego zespołu, nawet czasem nieco hipsterska, to i tak ten zespół nie osiągnął nawet 1/5 tego co powinien. Jak się nagrywa takie płyty jak Open the Gates, The Deluge czy Crystal Logic to powinno się być wymienianym obok największych. Dosłownie w mainstreamowej rockowej prasie. Argumentu, że była to niszowa muzyka nie przyjmuję. Wcale nie była bardziej nieprzystępna niż niektóre rzeczy Black Sabbath. Być może brakowało troszeczkę bardziej klarownego brzmienia? promocji? Hitów? Zresztą jakieś hity jednak były bo Necropolis, Flaming Metal System czy Road of the Kings to są utwory, które spokojnie można zanucić.

Mimo wszystko z utworów na mnie największe wrażenie robi tytułowy utwór z Courts of Chaos. Klimat porażający.

Wróć do „Zespoły i Albumy”