Helloween

Dyskusje o innych zespołach i albumach

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Awatar użytkownika
sajki
-#Weekend Warrior
-#Weekend Warrior

Re: Helloween

Postautor: sajki » pt sie 29, 2025 1:46 pm

Przecież wszystko zdrożało to dlaczego nie CD? Czasy, w których kupowało się nowości za 50 zł były dawno i już nie wrócą. Tak jak zwykle jewel case.

Moją CD ma inpost w tym momencie więc może po południu się uda posłuchać.
Ostatnio mało nowości kupuję, więc jakoś zatrzymałem się na cenach w okolicach 5 dych.

Awatar użytkownika
blackcocker
-#Moderator
-#Moderator

Postautor: blackcocker » pt sie 29, 2025 3:12 pm

Mizeria
#blackcocker2023

Najlepszą prozę pisze życie.
Ostatni jest wtedy, kiedy idziesz rzygać.
Nic nas nie zatrzyma.
Jak się ma dupę, to trzeba powiedzieć "dupa".

09: Zalewski, Dżem, Organek, Coma
10: IQ, Parcels, Ashes of Ares, Opeth, Opeth, Opeth, Eivør, Wolvennest, Helloween
11: The Night Eternal, Ciśnienie, Kaelan Mikla, Rome, Candlemass, Youth Novels, Mag
12: Zalewski, Acid Drinkers

***OFFICIAL PAULINA DAMASKE FANKLUB***

Awatar użytkownika
sajki
-#Weekend Warrior
-#Weekend Warrior

Postautor: sajki » pt sie 29, 2025 7:15 pm

Jakbym nie liczył wychodzi mi 6+/10. Bez szału, ale przyzwoicie. Płyta nie jest równa, są kawałki b fajne, są i lipne.

Awatar użytkownika
pinio
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Postautor: pinio » pt sie 29, 2025 7:27 pm

Całkiem nieźle się słucha tej nowej płytki. Jakimś fanem Helloween nie jestem, częściej mnie wkurzali niż dawali satysfakcję, ale teraz wszystko co mnie irytowało czyli: badziewne melodyjki o wesołkowatym zacięciu, ministranckie chórki, z dupy brane zmiany tempa nie korespondujące między sobą, nachalne falsety a'la jajka w imadle - ograniczyli (na całkowity brak trudno liczyć) do strawnych proporcji. I to co z siebie wycisnęli ucha nie rani, jest płynnie, kupy się to trzyma.
Pozytywne zaskoczenie.
Może tej muzyki nie napisał Mozart,
ale ten kto ją napisał - był Mozartem

Kiedy słuchasz muzyki Mozarta świat staje się lepszy

barsiarz
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Postautor: barsiarz » ndz sie 31, 2025 1:48 am

Po kilku przesłuchaniach - nie ma rewelacji, ale dramatu też nie - czyli tak jak można się było spodziewać. Nie miałem wielkich oczekiwań, ale jak już wiele razy pisałem cieszy mnie każda porcja muzyki od moich ulubionych "starych" zespołów.
Najlepsze na płycie to Universe i Hand of God (oba od Saszy, to nie przypadek), Savior i A Little, który będzie hitem koncertowym na miarę Best Time.
Najgorsze - We Can be Gods i Under The Moonlight. Nawet Tokyo już teraz tak nie męczy.

Poprzednia w swojej drugiej części mocno mi się dłuży, męczy, zlewa mi się a ta jakoś lepiej i szybciej zlatuje. Chyba jest po prostu równiejsza. Albo po prostu krótsza :wink:

Awatar użytkownika
Saimon1995
-#Moderator
-#Moderator

Postautor: Saimon1995 » pn wrz 01, 2025 8:33 am

Ja też w sumie żadnych wielkich oczekiwań nie miałem. Nie jest to na pewno dzieło wybitne, ale słucha się całkiem dobrze. I rzeczywiście: z każdym kolejnym podejściem zyskuje. Płyta nie jest przeładowana, choć oczywiście nie wszystkie utwory powinny się na niej znaleźć (nijaki "Into the Sun" na pewno do odstrzału).

Najlepsze fragmenty? "Hand of God", "Universe" i "Majestic".

Awatar użytkownika
Sardi
-#Moderator
-#Moderator

Postautor: Sardi » pt wrz 05, 2025 3:35 pm

przesłuchałem i jest całkiem spoko

nie ma na tej płycie takich gówienek jak Robot King czy Cyanide z ostatniej, jest bardziej spojna, ballada jest dobra, generalnie jest powyżej oczekiwań

A Little to będzie koncertowy killer, tak jak napisał barsiarz
BRUCE SPRINGSTEEN, JAN BO I RICHIE FAULKNER PONAD WSZYSTKO
https://www.last.fm/pl/user/sardynex
setlist.fm/user/matt01

Awatar użytkownika
Cold
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Postautor: Cold » pt wrz 05, 2025 9:17 pm

Podzielam powyższe zdanie.

Awatar użytkownika
Journeyman666
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Postautor: Journeyman666 » sob wrz 06, 2025 9:47 am

Ja z albumu jestem całkiem zadowolony. Nie jest to najlepszy krążek Helloween, ale też uważam że od Gambling with the Devil lepszego nie było. Na poprzednich płytach raczej szukałem pojedynczych dobrych utworów, a tutaj jest ich więcej niż tych słabych. A nawet te słabe się jakoś bronią.
Giants on the Run troszkę zbyt oczywiste i refren okropnie kiczowaty ale da się przyzwyczaić (zresztą to utwór Derisa więc nic nowego). Nie jestem pewien czy to idealny utwór na start albumu.

Z utworów, które z każdym odsłuchem zyskują i uważam za naprawdę dobre to:
A Little is a little too much - bardzo Derisowy, głupkowaty zdecydowanie w stylu nowego Helloween i mi to pasuje
Universe - początkowo nie umiałem sie do niego przekonać ale przy każdym odsłuchu płyty jest coraz lepiej
This is Tokyo - nie wierzę w to, że ten utwór mi się podoba ale wrył mi się w mózg dosyć mocno
Hand of God
Savior of the World
Under the Moonlight

Z kawałków, które są ok ale mogło być lepiej albo czegoś im brakuje, albo paradoksalnie czegoś jest za dużo:
Giants on the Run - fajne pomysły ale druga część jest za długa
Into the Sun - są lepsze balladki w ich dorobku

Utwory bez których ten album byłby lepszy:
Majestic
We can be Gods

IgorW
-#Moonchild
-#Moonchild

Postautor: IgorW » sob wrz 06, 2025 1:20 pm

Moim zdaniem również bardzo udany album. Nie spodziewałem się wiele, bo na poprzednim za naprawdę świetne uważałem tylko dwa kawałki: Out for the Glory i Skyfall, za to było tam masę przeciętniaków czy nawet mielizn. A tu zaskoczenie, choć pierwszy kontakt z płytą był dość zaskakujący, pod kątem brzemnia. Po wielu przesłuchaniach uważam, że to naprawdę dobry krążek, z jednym typu słabym numerem - Under the Moonlight. Wszystko pozostałe uważam za co najmniej udane. Tak, również This is Tokyo, który to numer wydawał mi się ok od początku i dziwiło mnie to wylewanie nań pomyj. Co prawda, w swych najlepszych momentach nie jest to album aż tak dobry, jak wspominane wcześniej Out for the Glory czy Skyfall, ale za to jest zdecydowanie bardziej spójny i równy niż poprzednik. Po raz kolejny też mamy dowód, że zamiast skreślać jakie zespół po iluś mniej udanych albumach - "na pewno już nic dobrego nie nagrają bo uważam cośtam cośtam", a mam wrażenie, że było to powszechne wśród ludzi nastawieniem, lepiej z wydawaniem opinii zaczekać na materiał źródłowy.

Awatar użytkownika
krusejder
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Postautor: krusejder » sob wrz 06, 2025 2:22 pm

No właśnie, płyta jest dobra. Nie wybitna, ale słuchalna. Czekam i patrzę, jaką wersję kupić na CD, bo jak widzę te z dodatkowymi dyskami nie mają za wiele ciekawego :/
Krusejder on tour 2025: Magnum, Manowar, Turbo, Saxon, Queensrÿche, Tarja, Dirkschneider, Aria, Wytch Hazel, Avantasia, Crimson Glory, Non Iron, Schenker, K. Cugowski, Keep It True i wielu wielu innych

Awatar użytkownika
Sardi
-#Moderator
-#Moderator

Postautor: Sardi » pn wrz 08, 2025 1:13 pm

Robię drugie okrążenie i...płyta mi wchodzi coraz lepiej. Nie spodziewałem się tego, ale to jest naprawdę dobry materiał i nie będę narzekał jak będą grali więcej niż minimum na najbliższej trasie
BRUCE SPRINGSTEEN, JAN BO I RICHIE FAULKNER PONAD WSZYSTKO
https://www.last.fm/pl/user/sardynex
setlist.fm/user/matt01

Wróć do „Zespoły i Albumy”