Paradise Lost

Dyskusje o innych zespołach i albumach

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

nugz
SMERF MARUDA

Re: Paradise Lost

Post autor: nugz »

Po weekendzie zrobię podjazd.
Awatar użytkownika
blackcocker
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: blackcocker »

PL na wczorajszym koncercie w Manchesterze dokonało niezłego odkopu, szczególnie jak na to jakimi są setlistowymi leniuszkami :lol: Nothing Sacred z albumu Host, ostatni raz grany ćwierć wieku temu (przynajmniej tak uważają użytkownicy amerykańskiego portalu :D). Dodatkowo No Celebration na otwarcie bisu, ponoć pierwszy raz od 13 lat.
Albumowo za to wygląda to całkiem fajnie, 16 kawałków z aż 13 płyt
#blackcocker2023

Najlepszą prozę pisze życie.
Ostatni jest wtedy, kiedy idziesz rzygać.
Nic nas nie zatrzyma.
Jak się ma dupę, to trzeba powiedzieć "dupa".
Twoje jebie, ale że śmierdzi.

07: Opeth, Opeth
08: Judas Priest, Savatage
09: Antimatter(?)

***OFFICIAL PAULINA DAMASKE FANKLUB***
Piterus
-#Wrathchild
-#Wrathchild

Post autor: Piterus »

Paradise Lost to band co do którego nigdy nie miałem większych zastrzeżeń. Każda ich płyta robi mi frajdę. Może też i dlatego, że wielkich oczekiwań też nie posiadam. Nawet eksperymenty tego zacnego zespołu też słucham i dramatu nie ma. Nówka całkiem, całkiem. Jestem po jednym odsłuchu, i parę numerów już utkwiło w głowie.
Awatar użytkownika
erosinho
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: erosinho »

Jestem po 4 odsłuchach. Dobra płyta. Nie tak dobra jak Obsidian, ale daje radę. Wybiorę się na koncert do Progresji.
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Post autor: gumbyy »

No i wreszcie ja też posłuchałem nowej płyty. A w zasadzie słucham od 3 dni... kapitalny album! Trochę bardziej osadzony w czasach dawnych, ale działa bez zarzutu :)
www.MetalSide.pl
Awatar użytkownika
Max323
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Post autor: Max323 »

Przesłuchałem wreszcie nową płytę, trochę na raty. Nie licząc singli, które już wcześniej miałemw miarę obczajone, to najlepsze wrażenie zrobiły na mnie:
-Deceveirs - energiczne łubudu początek, a potem bardziej melodycznie. Trochę kojarzy mi się z plagą.
-The Precipice - początek wolny falujący, taka morska pieśń. Potem już standardowe PL z fajną solówką na koniec.

Ogółem przyjemnie się słuchało, chociaż mam wrażenie, że brakuje tu takiego mocnego hiciora, który już pierwszymi nutami zaskakuje. Coś jak No Hope In Sight, Eternity Of Lies czy Fall From Grace. Niemniej, jest dobrze. Trzeba będzie się chyba wybrać na koncert. Pojutrze zobaczymy czy coś zmienią set.
A
B
C
D
E
Awatar użytkownika
Madback
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Post autor: Madback »

Nigdy nie byłem fanem PL, chociaż "Gothic" już w swojej epoce wywarł na mnie pozytywne wrażenie. Koledzy wokół oszaleli, dla mnie sama koncepcja była trochę zbyt zachowawcza. Poznałem jeszcze 2 kolejne płyty, a potem zespół wypadł całkowicie z kręgu moich zainteresowań.
Nową płytkę puściłem sobie ze zwykłej ciekawości podszytej sentymentem do "Icon". Utwory są przyjemne w odbiorze, melodyjne, raz po raz słyszymy naprawdę świetne riffy. Odpowiada mi dosyć klarowne brzmienie i raczej zwarte, nienużące kompozycje. Bardzo, ale to bardzo zmienił się wokal... lecz przecież nie mogło być inaczej.
To ten rodzaj muzyki, która owszem, spodoba się od razu, ale nie ma szans, by przebić się do szufladki z napisem "fascynacja". Nie napiszę, że wykorzystano generator utworów PL, bo nie znam poprzednich płyt. Ale z przyjemnością napiszę, że mam ochotę przypomnieć sobie starego dobrego ducha "Gothic", "Shades Of God" i "Icon".

A które płytki po "Icon" są godne polecenia?
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: Schizoid »

A to już różnie jest, bo same płyty są bardzo zróżnicowane. Draconian Times, One Second i The Plague Within to chyba takie bezpieczne typy, każda inna, ale kompozytorsko na wysokim poziomie. To nie jest łatwy zespół do przetrawienia, a wolty stylistyczne niczego nie ułatwiają, ale IMO warto poznać chociaż część dyskografii.

As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
nugz
SMERF MARUDA

Nadal mam Draconian na kasecie, przegrywanej od kogoś w1998 :)
Awatar użytkownika
Max323
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Mi się też bardzo podoba Requiem.

Pomocna może też być słynna ściągawka Cockera:
blackcocker pisze: wt lip 19, 2022 4:10 pm Jeśli lubisz gruz - dwie pierwsze
Jak lubisz Black Sabbath - Shades
Jak lubisz Black Album - Icon i Draconian
Jak lubisz elektronikę w metalu - One Second
Jak lubisz Depeche Mode - Host
Jak lubisz nędzny radio rock - Believe
Jak lubisz industrial - Symbol
Jak lubisz mroczniej i ciężej, ale nadal przebojowo - S/T i Requiem
Jak lubisz bardzo dobre i solidne granie z gotyckimi wpływami i dobrymi melodiami - wszystko dalej*

*Jeśli lubisz doooooooom - Medusa
A
B
C
D
E
Awatar użytkownika
Bon Dzosef
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: Bon Dzosef »

???????
Lubie Iron Maiden i Megadeth

pz = shakin stevens

oddawac długie podpisy
johnny_o pisze: wt sie 18, 2026 9:50 pm Jebać czarnuchów
Awatar użytkownika
Caracalized
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: Caracalized »

Nie pamiętam czy słuchałem Icon czy Draconian, ale na którymś z tych albumów ten wokal straaaaasznie metalikowy mi się wydawał i muzycznie też jakieś bardzo dalekie od Mety to nie było, więc rozumiem, że jak ktoś jest fanem czy black albumu czy samej Mety to jak najbardziej te płyty mogą się komuś spodobać.
Awatar użytkownika
blackcocker
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: blackcocker »

Zdecydowanie. Holmes Hetfielduje aż miło
#blackcocker2023

Najlepszą prozę pisze życie.
Ostatni jest wtedy, kiedy idziesz rzygać.
Nic nas nie zatrzyma.
Jak się ma dupę, to trzeba powiedzieć "dupa".
Twoje jebie, ale że śmierdzi.

07: Opeth, Opeth
08: Judas Priest, Savatage
09: Antimatter(?)

***OFFICIAL PAULINA DAMASKE FANKLUB***
Awatar użytkownika
Recit The Thornographer
-#Assassin
-#Assassin

Post autor: Recit The Thornographer »

Tak, Holmes to jest taki "mamy Hetfielda w domu". Albo w oficjalnej bio, albo w tej polskiej czytałem, że to był całkowicie celowy zabieg popłynięcia na fali.

Osobiście lubię ten band, głównie pierwsze i ostatnie płyty, ale jest z nimi coś dziwnego. Tak jak w przypadku większości zespołów jestem w stanie uwierzyć, że zmiany stylu są naturalnym procesem ewolucji, tak na nich zawsze patrzę jak na wyrachowanych, kalkulujących gości, którzy sondują rynek i dopasowują ofertę. Nie pomagają mi pokonać tego patrzenia iście gówniane, wyprute z pasji koncerty. W zasadzie ostatni ich fajny koncert widziałem prawie 20 lat temu.

A propos, znów mam ochotę dać im szansę, bo ostatni album uważam za jeden z najlepszych w dyskografii, ale to już wydaje mi się wręcz jakiś syndrom, że znów mnie na ich występ ciągnie z myślą, że znów będzie marność i zastanowienie, czy im nie wstyd. No ale nic, postaram się wykazać chłodny optymizm, a jak spieprzą, to niech się wstydzi ten co robi...
We embrace like two lovers at death. A monument to the trapping of breath
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Nie wiem, co ich na danych etapach kariery inspirowało do podejmowania takich, a nie innych kroków, ale jeśli robili to dobrze, to nic innego mnie nie interesuje.

As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
Awatar użytkownika
Madback
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Post autor: Madback »

Max323 pisze: śr lut 04, 2026 11:08 pm Mi się też bardzo podoba Requiem.

Pomocna może też być słynna ściągawka Cockera:
blackcocker pisze: wt lip 19, 2022 4:10 pm Jeśli lubisz gruz - dwie pierwsze
Jak lubisz Black Sabbath - Shades
Jak lubisz elektronikę w metalu - One Second
Jak lubisz Depeche Mode - Host
Jak lubisz nędzny radio rock - Believe
Jak lubisz industrial - Symbol
Jak lubisz mroczniej i ciężej, ale nadal przebojowo - S/T i Requiem
Jak lubisz bardzo dobre i solidne granie z gotyckimi wpływami i dobrymi melodiami - wszystko dalej*

*Jeśli lubisz doooooooom - Medusa
Rzeczywiście ciekawa ściągawka ;) Ale że nawet industrial się załapał? Dzięki za porady, ale pewnie i tak skończy się to tak, jak musi: uczciwym przesłuchaniem całości ;)
Awatar użytkownika
Max323
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

W porównaniu z pierwszym legiem w Holandii nie zagrano One Second, Once Solemn oraz Pity the Sadness. Pojawiło się za to Gothic i The Last Time. W Hamburgu już wszystko wróciło do "normy".
A
B
C
D
E
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Greg wygląda bardzo źle. Tam coś niedobrego się dzieje ze zdrowiem. Nie wiem co, ale oby wrócił do sił, bo obecnie to przypomina Romka z ostatnich miesięcy jego pobytu na Ziemi. A podobno jeszcze w listopadzie wyglądał normalnie.
RDT_20260213_2107231636145251472582353.jpg

Awatar użytkownika
johnny_o
Ten, Który Czyta Wszystko

Post autor: johnny_o »

O kurwa :shock:
nugz
SMERF MARUDA

😕
ODPOWIEDZ