03-06/06/2026 - Mystic Festival - Gdańsk
Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM
Re: 03-06/06/2026 - Mystic Festival - Gdańsk
Nie precyzował, ale Behemoth to na obecne okoliczności spokojnie jest nazwa na headlinera.
As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
- Recit The Thornographer
- -#Assassin

Behemoth to praktycznie wiadomy jest z rocznicowym występem. Skoro nie lubią w stoczni słowa "headliner" to inaczej - jeżeli nie dadzą ich na głównej, to będzie kpina. To zespół z ekstraklasy metalowej, niezależnie od tego, co zazdrośni rodacy sądzą o Darskim.
We embrace like two lovers at death. A monument to the trapping of breath
- blackcocker
- -#Moderator

Nie no, to, że zagrają na mainie to pewne, tak jak 3 lata temu(?). Pytanie czy będą ostatnim zespołem grającym na mainie
myślę, że tak
#blackcocker2023
Najlepszą prozę pisze życie.
Ostatni jest wtedy, kiedy idziesz rzygać.
Nic nas nie zatrzyma.
Jak się ma dupę, to trzeba powiedzieć "dupa".
Twoje jebie, ale że śmierdzi.
07: Opeth, Opeth
08: Judas Priest, Savatage
09: Antimatter(?)
***OFFICIAL PAULINA DAMASKE FANKLUB***
Najlepszą prozę pisze życie.
Ostatni jest wtedy, kiedy idziesz rzygać.
Nic nas nie zatrzyma.
Jak się ma dupę, to trzeba powiedzieć "dupa".
Twoje jebie, ale że śmierdzi.
07: Opeth, Opeth
08: Judas Priest, Savatage
09: Antimatter(?)
***OFFICIAL PAULINA DAMASKE FANKLUB***
Jeśli Behemoth będzie grał jako "zespół zamykający dzień na Main Stage", to imho będzie rozczarowanie większe niż w zeszłym roku. Jak dla mnie powinni dostać, tak jak w 2023 roku, ten slot przed headem na Mainie, niezależnie od tego, że to będzie jakiś "rocznicowy" set.
Dlaczego? W 2023 koncert cieszył się dużym zainteresowaniem, przestrzeń pod mainem była praktycznie wypełniona. To jest zespół z wysokiej półki, jeśli chodzi o status i zainteresowanie, na luzie mogą robić za heada. Zagranicą często występują w tej roli. A jeśli nie występują, to dlatego, że gra potem coś większego... No właśnie, wyobrażacie sobie "coś większego" niż Behemoth w obecnych warunkach? Ja niespecjalnie. 2 lata temu po nich grał Ghost, ale na zespoły tego kalibru nie ma co liczyć.
As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
- -#Assassin

Ból dupy pewnie będzie też dlatego, że Vader nie grał na głównej z rocznicą Litanii. No ale to problem tego festiwalu, a nie Behemoth. W tym roku na głównej spokojnie mogli być hołd Bathory, Cradle, Vader itd., a z kolei pod gołym niebem parę zespołów duszących się w B90, do którego nie szło wtedy wejść. No ale co zrobić, taka ich polityka z tymi wszystkimi długimi przerwami. Pewnie ma to jakieś uzasadnienie, którego z pozycji uczestnika nie znam.
Z tego co pamiętam, to główna miała się nie pokrywać z żadną inną sceną. Stąd mało zespołów i długie przerwy na niej.
02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
03: Villagers of Ioannina City, Lady Pank, Zalewski, Icon, Turbo (Łódź)
05: Paul Quinn, Defenders of Steel, Hellhaim, Linkin Park (Sztokholm), Omen (Kraków?)
06: Omen (Warszawa), Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), MnC (SK, Łódź)
07: MnC (Pionki), Skunk Anansie, Judas Priest
08: Castle Rat, Soen
Co jest głupim pomysłem, bo tam nie grają "najlepsze" rzeczy. Gdyby w tym roku Jinjer pokrywał się z przykładowo Death Angel czy Vaderem, to nikt by nie płakał. Tak samo BfMV czy inne tego typu zespoły, które z natury nie interesują ludzi preferujących death czy black.
Knock out ma w tym tygodniu ogłosić coś dużego halowego, Megadeth też by tu pasował.
A
B
C
D
E
B
C
D
E
Dla mnie osobiście byłoby to rozczarowanie, liczę bardziej na coś innegoSchizoid pisze: ↑czw paź 16, 2025 12:53 pm Dlaczego? W 2023 koncert cieszył się dużym zainteresowaniem, przestrzeń pod mainem była praktycznie wypełniona. To jest zespół z wysokiej półki, jeśli chodzi o status i zainteresowanie, na luzie mogą robić za heada. Zagranicą często występują w tej roli. A jeśli nie występują, to dlatego, że gra potem coś większego... No właśnie, wyobrażacie sobie "coś większego" niż Behemoth w obecnych warunkach? Ja niespecjalnie. 2 lata temu po nich grał Ghost, ale na zespoły tego kalibru nie ma co liczyć.
- Caracalized
- -#Moonchild

Ja cały czas marzę o tym Cooperze 
Jeszcze, żeby to był sam headliner (chociaż dużo ludzi miało wywalone np. na BMtH) to można by to zrozumieć. Ale ten układ działał zasadniczo przez cały dzień, gdzie na początku na Main przecież grają anonimowe dla wielu ludzi rzeczy.Schizoid pisze: ↑czw paź 16, 2025 2:00 pm Co jest głupim pomysłem, bo tam nie grają "najlepsze" rzeczy. Gdyby w tym roku Jinjer pokrywał się z przykładowo Death Angel czy Vaderem, to nikt by nie płakał. Tak samo BfMV czy inne tego typu zespoły, które z natury nie interesują ludzi preferujących death czy black.
02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
03: Villagers of Ioannina City, Lady Pank, Zalewski, Icon, Turbo (Łódź)
05: Paul Quinn, Defenders of Steel, Hellhaim, Linkin Park (Sztokholm), Omen (Kraków?)
06: Omen (Warszawa), Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), MnC (SK, Łódź)
07: MnC (Pionki), Skunk Anansie, Judas Priest
08: Castle Rat, Soen
No właśnie. Sam headliner - okej, rozumiem zamysł, ale nie widzę nic złego w tym, że osoby niezainteresowane zespołem, któremu - często na zasadzie loterii - przyznaje się slot mainowy, mogłyby bawić się w tym czasie na parku lub gdziekolwiek indziej.
- -#Assassin

Teraz lecą thrashyki i w sumie mam to w dupie, ale przez gadkę o Behemoth wymyśliło mi się, że potem ogłoszą czarne jak szatańska dupa nazwy Behemoth, Dimmu Borgir i EmperoR i już nie będę miał wymówek, żeby nie jechać na Mystica
Póki co w tym klimacie zespołów właściwie brak, więc szansa jest.
Dimmu i Emperor bylby sztos! \m/
- Caracalized
- -#Moonchild

A ja czekam jak ogłoszą jakiś z krwi i kości potężny heavy (jak Portrait, Omen, RAM czy coś co lubię, byle nie jakiś Enforcer czy Skullfist) i jakiś ekwiwalent tegorocznego Arthura Browna, czyli chociażby Coven, o którym kiedyś pisałem. Póki co, spodobało mi się ogłoszenie Overkilla i Forbidden, oczywiście mógłbym też zobaczyć Blood Incantation, Down czy Septicflesh, który wstępnie póki co przypada mi do gustu, ale ciągle nie ma TEJ JEDNEJ NAZWY, dla której obowiązkowo muszę się tam zjawić. Na razie tylko Forbidden zrobił na mnie ten przysłowiowy shock value typu "o kurwa mać, jak zajebiście!", bo zupełnie się ich nie spodziewałem i dzięki nim i Overkillowi karnetu być może nie sprzedam, więc tylko czekać na więcej fajnych ogłoszeń.
Możesz o tym zapomnieć, dla Mystic Coalition taki heavy nie istniejeCaracalized pisze: ↑czw paź 16, 2025 10:26 pm A ja czekam jak ogłoszą jakiś z krwi i kości potężny heavy (jak Portrait, Omen, RAM czy coś co lubię, byle nie jakiś Enforcer czy Skullfist)
Forum internetowe to poważna sprawa.
- Caracalized
- -#Moonchild

No wyobrażam sobie, że to co wymieniłem bardziej na Black Silesię pasuje, na której Omen zresztą był i Mystic się nie kwapi za bardzo do ściągania heavy metalu, który nie jest Saxonem czy Mercyful Fate.
- johnny_o
- Ten, Który Czyta Wszystko
Anthrax na Mysticu i BMTH w Atlasie, dosłownie nikt się nie spodziewał! Ale przynajmniej ci drudzy odpadają z Impacta.
Czyli dzisiaj Megadeth na Mystic, a Pantera/Limp na Impact? Czy może Pantera jednak headem na MF?
www.MetalSide.pl