Internal Quiet - Polska 2025

Info o koncercie? Zlocie? Imprezie? Patrz tutaj

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

pz
-#Administrator
-#Administrator

Re: Internal Quiet - Polska 2025

Post autor: pz »

Plany na mijający weekend zmieniały mi się kilkukrotnie. Najpierw był pomysł, żeby pojechać (razem z barsiarzem) do Czech/Austrii posłuchać Helloween i Uriah Heep w miłej, przyjaznej atmosferze bez "polskiego bydełka", ale niedobre pepiki wykupiły wszystkie bilety na koncert w Pradze i nic pod scenę nie chciało wpaść z resale'a. Potem pojawił się rodzinny plan na wypad do Kielc na zawody sportowe połączone z wieczornym koncertem żonobijkowca, ale w tym przeszkodziły drobne kontuzje. W takiej sytuacji, jak za "starych, dobrych czasów" mogliśmy na ostatnią chwilę podjąć decyzję o wypadzie na koncert do Radomska :) Na Internal Quiet i tak planowaliśmy się wybrać na tej trasie, ale celowaliśmy raczej w Łomżę i koncert w Aleksandrowie. Skoro jednak trafił się "wolny" wieczór to czemu nie, zwłaszcza, że nie wiadomo czy do Łomży uda się pojechać. Przed wyjazdem pozostało się tylko upewnić, o której chłopaki zaczynają (w końcu koncert w domu kultury, więc spodziewaliśmy się, że do 22 zespoły muszą zniknąć z lokalu).

Do Radomska trasa prosta. 180km, 5 zakrętów i już parkowaliśmy pod klubem. Jak wchodziliśmy, panie z szatni zapytały nas czy mamy bilety, a na naszą odpowiedź, że jeszcze nie stwierdziły coś w stylu "a dobra, kasa zamknięta" (potem się okazało, że to MDK sprzedaje te bilety w zawrotnej cenie 20 złotych sztuka), więc poszliśmy dalej. Do sali weszliśmy w połowie koncertu The Mind Parasites (początek 5. z 9 numerów). Widzieliśmy ich do tej pory raz, kiedyś w Elblągu przy okazji koncertu Turbo. W międzyczasie wydali płytę i sporą jej część usłyszeliśmy na żywo. Brzmiało do bardzo dobrze. Do tego wokalistka rozgadana, zagadywała i próbowała aktywizować publiczność. Na siedzącym koncercie to nie jest łatwe zadanie, ale na szczęście publiczność wykazywała chęć do zabawy.

Przekładka po TMP trwała niecały kwadrans i zaczął się koncert, na który przyjechaliśmy. Szczerze mówiąc nie wiedziałem czego się spodziewać, bo poza Sławkiem i Mateuszem zmienił się cały skład zespołu (poprzednio widzieliśmy ich jeszcze przed covidem). Zwłaszcza zmiana na wokalu była istotna, bo Dominik ma inny sposób śpiewania niż Rocker. Muszę przyznać, że już na pierwszym numerze złapałem dobry flow do zabawy. Wszystko grało jak trzeba (może ciut za głośno :D), instrumenty były dobrze słyszalne, wokal na żywo wypadł bardzo dobrze. Zespół zagrał 7 numerów z nowej płyty oraz 2 stare (Time to Fight wypuszczony w wersji z Dominikiem na spotify oraz So Cold). Można pomarudzić, że krótko, bo tylko godzinka, ale skoro weszliśmy w "uczciwej cenie", to chyba jednak nie wypada. Całość skończyła się o 21. Potem była chwilka na pogadanie z chłopakami i przed północą byliśmy w domu.

Jak już wcześniej wspomniałem koncert był siedzący. Ludzi całkiem sporo, na pewno ponad setka. W pierwszym rzędzie siedziała dwójka dzieci, które aktywnie uczestniczyły w zabawie. Pod względem publiki wyglądało to również dobrze.

PS. Płyta kupiona, więc można się będzie w spokoju zapoznać z całością nowego materiału.

02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
03: Villagers of Ioannina City, Lady Pank, Zalewski, Icon, Turbo (Łódź)
05: Paul Quinn, Defenders of Steel, Hellhaim, Linkin Park (Sztokholm), Omen (Kraków?)
06: Omen (Warszawa), Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), MnC (SK, Łódź)
07: MnC (Pionki), Skunk Anansie, Judas Priest
08: Castle Rat, Soen
Awatar użytkownika
krusejder
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: krusejder »

Czekam na wrażenia nt płyty i dziękuję za relację
Najbliższe koncerty w 2026: White Buffalo, Hollywood Vampires, Doogie White, Blaze Bayley, Mostly Autumn weekend, Hallas, Coroner, Deep Purple, Quidam, Europe, Maiden United, Still of the Night ...
Awatar użytkownika
krusejder
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Czasówki na koncert w Aleksandrowie Łódzkim

13.12.2025 Sobota:
Druides 17:00-17:50
The Mind Parasites - TMP 18:00-18:50

Fatum 19:00-20:00
Internal Quiet 20:10-21:10
Najbliższe koncerty w 2026: White Buffalo, Hollywood Vampires, Doogie White, Blaze Bayley, Mostly Autumn weekend, Hallas, Coroner, Deep Purple, Quidam, Europe, Maiden United, Still of the Night ...
pz
-#Administrator
-#Administrator

Wybraliśmy się dzisiaj na szybki wypad do Aleksandrowa Łódzkiego (bliziutko, godzina wczesna, piszę to już z domu). Dojechaliśmy na końcówkę Mind Parasites. Trzeba przyznać, że całkiem sprawnie na tych instrumentach panowie (i "chłopak") grają, wokalnie też dobrze. Dzisiaj w oczy rzucał się kostium wokalistki, jak z horroru (zapewne jakieś ali czy temu :lol:)

Fatum bardzo dobry koncert. Mocno zaczęli od Bezlitosnego fatum i Manii szybkości, zakończyli Krwią i Demonem. W międzyczasie zaserwowali kilka nowych numerów, na szykowaną płytę (chyba przyszły rok). Muzycznie spoko, poza numerem o motocyklu, który muzycznie bardziej kojarzył mi się z Dżemem. Tekstowo różnie. Najlepszy chyba ten o tym, że "Jesteśmy młodzi". Przyjęcie mieli bardzo żywiołowe. Grali trochę dłużej niż planowana godzinka. Na wykrzyczany bis zagrali ponownie Manię szybkości. Zapowiedzieli też reedycję Demona i Manii na przyszły rok. Wydawcą ma być CaseStudio.

Internal Quiet zaczęli z ok. 20 minutowym opóźnieniem co niestety odbiło się na długości seta. Sławek narzekał po koncercie na problemy techniczne, ale koncert spokojnie można ocenić jako dobry. Bardzo fajnie słyszalny był bas i wokal wspomagający Mateusza (w Radomsku ledwo go było słychać). Dużo lepsze wrażenie zrobił Dominik, który w Radomsku sprawiał wrażenie lekko zagubionego na scenie. "U siebie" prowadził ten koncert, wchodził w liczne interakcje z publicznością, zachęcał do śpiewania. Wokalnie koncert też bardziej mi się podobał niż w Radomsku. Dodatkowo Time to Fight zaśpiewał Rocker, a na gitarze zagrał Dominik Kalisz. Rocker zaśpiewał potem jeszcze w jednym numerze z nowej płyty. Nie wiem ile razy to ćwiczyli, ale nie wyszło źle (tylko na początku nie wszedł w refrenie). Tutaj też mieliśmy wykrzyczany bis, na który ponownie usłyszeliśmy Odbicia. Szkoda, że nie coś niegrane wcześniej w secie, np. So Cold jak w Radomsku.

Ogólnie wyjazd udany. Do "Łodzi" niedaleko, więc nawet bez zmęczenia udało się wrócić do domu :)

02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
05: Paul Quinn, Defenders of Steel, Hellhaim, Linkin Park (Sztokholm), Omen (Kraków?)
06: Omen (Warszawa), Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), MnC (SK, Łódź)
Awatar użytkownika
krusejder
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Zmęczenie będzie rano ;)
Oby nie.

Dzięki za wspólny gig. Mam b podobną ocenę koncertu.

Fatum - mocne emocje, wręcz wzruszenie. Nie widziałem ich od koncertu ku pamięci Krzyśka, zagranego miesiąc po Jego odejściu. Bajus ma identyczne brzmienie jak na płytach, jak 30 lat temu.

Internal Quiet - lepiej niż studyjnie. Ale dla Dominika dziś godzinny koncert wydaje się być barierą fizyczną... Mimo to, bardzo się ciesze ze znów zobaczyłem Sławka i jego band. Oby kolejny gig wpadł już w 2026 r.!!
pz
-#Administrator
-#Administrator

krusejder pisze: ndz gru 14, 2025 12:48 am Zmęczenie będzie rano ;)
Oby nie.
Na szczęście nie. Wystarczyło się położyć spać nie za późno. Gorzej będzie z poniedziałku na wtorek, bo z Gdańska kawał drogi.

krusejder pisze: ndz gru 14, 2025 12:48 am Oby kolejny gig wpadł już w 2026 r.!!
Rozmawiałem chwilę ze Sławkiem i mają plany na kilka sztuk. Część nawet niezbyt daleko od nas. Szczegółów nie zdradzał, bo są jeszcze na etapie ustaleń.

Awatar użytkownika
krusejder
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Trasę Warszawa - Gdańsk najlepiej robić pociągiem. Nawet teraz przy droższych biletach, bez promocji to dobra alternatywa. Nie dasz się skusić pkp?
pz
-#Administrator
-#Administrator

Dojazd do Gdańska jeszcze spoko. Nawet w niezłej cenie można kupić, ale powrotny pociąg z Gdańska jest o 23:48 (i dojeżdża na 3:30 do Warszawy), jak na niego się nie zdąży, to kolejny wyjeżdża o 3 w nocy. Sprawniej wrócę samochodem.

Awatar użytkownika
krusejder
-#The Alchemist
-#The Alchemist

BA kończy najdalej 22:30 , a z buta jest 30 minut na stację Oliwa, skąd pociąg odjeżdza 23:35

To się musi udać. Kupiłem bilety na pkp zanim miałem nabyty na Bryana, bo nie wiedziałem czy pojadę.
pz
-#Administrator
-#Administrator

Setlisty Internal i Fatum wprowadzone na setlist. W przypadku dwóch nowych numerów Fatum nie znałem tytułu. Może na nagraniach Krusa jest jakaś zapowiedź tych numerów, która sugeruje ich tytuły.

Awatar użytkownika
krusejder
-#The Alchemist
-#The Alchemist

pz pisze: ndz gru 14, 2025 10:34 am Setlisty Internal i Fatum wprowadzone na setlist. W przypadku dwóch nowych numerów Fatum nie znałem tytułu. Może na nagraniach Krusa jest jakaś zapowiedź tych numerów, która sugeruje ich tytuły.
Nie ma. Wpisałem wersy z refrenów, najwyżej się poprawi po następnym ;) koncercie
Awatar użytkownika
chmielu
-#Wrathchild
-#Wrathchild

Post autor: chmielu »

pz pisze: sob gru 13, 2025 11:52 pm Internal Quiet zaczęli z ok. 20 minutowym opóźnieniem co niestety odbiło się na długości seta. Sławek narzekał po koncercie na problemy techniczne, ale koncert spokojnie można ocenić jako dobry. Bardzo fajnie słyszalny był bas i wokal wspomagający Mateusza (w Radomsku ledwo go było słychać). Dużo lepsze wrażenie zrobił Dominik, który w Radomsku sprawiał wrażenie lekko zagubionego na scenie. "U siebie" prowadził ten koncert, wchodził w liczne interakcje z publicznością, zachęcał do śpiewania. Wokalnie koncert też bardziej mi się podobał niż w Radomsku. Dodatkowo Time to Fight zaśpiewał Rocker, a na gitarze zagrał Dominik Kalisz. Rocker zaśpiewał potem jeszcze w jednym numerze z nowej płyty. Nie wiem ile razy to ćwiczyli, ale nie wyszło źle (tylko na początku nie wszedł w refrenie). Tutaj też mieliśmy wykrzyczany bis, na który ponownie usłyszeliśmy Odbicia. Szkoda, że nie coś niegrane wcześniej w secie, np. So Cold jak w Radomsku.

Ogólnie wyjazd udany. Do "Łodzi" niedaleko, więc nawet bez zmęczenia udało się wrócić do domu :)
Hej wszystkim! Super że byliście, mimo tego że przedsprzedaż była na poziomie 60 biletów to finalnie sprzedaliśmy wszystkie miejsca. A co do bisów na koniec to musieliśmy zagrać coś mniej wymagającego dla głosu Dominika, miał zapalenie gardła i 38 stopni gorączki. Było to słychać na końcówce 'bisa'.
Po takich koncertach dalej chce się grać, mamy ambitne plany by trzecia płyta pojawiła się pod koniec 2027 roku, połowa albumu już jest, trzeba to ogarnąć na próbach.
Dzięki za obecność i do następnego!
ODPOWIEDZ