ZZ Top
Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM
-
Powerslave100
- -#Prisoner

ZZ Top
Nie wiem naprawdę czy jest temat czy nie. Chyba nie ma, a to jednak duże niedopatrzenie. Lubię praktycznie od zawsze, ale kiedyś to człowiek znał bardziej hity. O dziwo uważam, że jest to zespół u którego hity bardzo mało mówią o twórczości. ZZ Top z lat 70 i z lat 80 to dwa zupełnie inne zespoły. Z lat 70 płyty Tres Hombres, Tejas i Fandango według mnie mają najwięcej atutów. Na Tejas; El Diablo z tym chorym klimatem czy bujający wzorowo Ten Dollar Man, a Tres Hombres słynne La Grange czy przerobione przez Motorhead Beer Drinkes and Hell Raisers. No i na koniec Fandango, chyba taka najbardziej przystępna z lat 70, bardzo przebojowa.
Lata 80 to oczywiście słynne Eliminator i troszkę mniej słynne Afterburner, płyty nasycone hitami, żeby wspomnieć Gimme All your Lovin, Legs, Sharp Dressed Man, Planet of Women i Sleeping Bag. Na Stages to już takie ejtisy w ejtisach rodem z jakiegoś filmu akcji ze Stallonem czy Arnim.
U mnie tak czy siak ulubionym utworem z tej późniejszej twórczości jest mocarne Concrete and Steel z Recyclera, na którym odeszło od ejtisowych melodii na rzecz swojego starego klimatu.
W 2019 była okazja by zobaczyć razem z KISS. Kiss jakoś nie żałuje strasznie, a ZZ Top tak, bo mieli solidny set i jednak ten zespół tak rzadko się w Europie pojawiał.
Spróbuję dać jakiś Top 10
1.El Diablo
2.Concrete and Steel
3.Ten Dollar Man
4.Precious and Grace
5.Cheap Sunglasses
6.Beer Drinkers and Hell Raisers
7.Thunderbird
8.Stages
9.Heard in on the X
10.Tush
Pewnie to by mogło ulec zmianie po jakimś zastanowieniu.
Lata 80 to oczywiście słynne Eliminator i troszkę mniej słynne Afterburner, płyty nasycone hitami, żeby wspomnieć Gimme All your Lovin, Legs, Sharp Dressed Man, Planet of Women i Sleeping Bag. Na Stages to już takie ejtisy w ejtisach rodem z jakiegoś filmu akcji ze Stallonem czy Arnim.
U mnie tak czy siak ulubionym utworem z tej późniejszej twórczości jest mocarne Concrete and Steel z Recyclera, na którym odeszło od ejtisowych melodii na rzecz swojego starego klimatu.
W 2019 była okazja by zobaczyć razem z KISS. Kiss jakoś nie żałuje strasznie, a ZZ Top tak, bo mieli solidny set i jednak ten zespół tak rzadko się w Europie pojawiał.
Spróbuję dać jakiś Top 10
1.El Diablo
2.Concrete and Steel
3.Ten Dollar Man
4.Precious and Grace
5.Cheap Sunglasses
6.Beer Drinkers and Hell Raisers
7.Thunderbird
8.Stages
9.Heard in on the X
10.Tush
Pewnie to by mogło ulec zmianie po jakimś zastanowieniu.
Re: ZZ Top
Ostatnio - dwa trzy lata - ciut lepiej poznałem ich muzykę. Mam plana by zaliczyć koncert w lipcu w Pardubicach, czy kiedykolwiek zagrają bliżej?
Koncertowy rok 2026: Polish Metal Alliance, Turbo, Wishbone Ash, Małgorzata Ostrowska, Galahad/ Millenium, Turbo, Old Breakout, Smith/ Kotzen, Schenker, DiMeola, Helicon, Another Pink Floyd, Turbo, K. Cugowski, Clapton ...
- Caracalized
- -#Clairvoyant

Kiedyś mieli w Warszawie na niesłynnych Ursynaliach być w 2013 dzień po Motorhead bodajże , ale organizatorzy reszty pieniędzy im nie zapłacili czy coś, to była pierwsza szansa na pojawienie się ich w Polsce i jak widać z perspektywy czasu najprawdopodobniej ostatnia i została tak dobitnie zmarnowana.
I również mam w planach wybranie się do Pardubic na ten koncert.
I również mam w planach wybranie się do Pardubic na ten koncert.
Oni grali w Polsce w XX wieku. Pamiętam jak czytałem - zapewne wyolbrzymione - relacje o imprezach pokoncertowych z dziwkami i alkoholem w Marriott'cie
Koncertowy rok 2026: Polish Metal Alliance, Turbo, Wishbone Ash, Małgorzata Ostrowska, Galahad/ Millenium, Turbo, Old Breakout, Smith/ Kotzen, Schenker, DiMeola, Helicon, Another Pink Floyd, Turbo, K. Cugowski, Clapton ...
- Caracalized
- -#Clairvoyant

xDDDD
Ej, ale rzeczywiście, mi się wydawało, że oni nigdy w Polsce nie byli, a tu proszę, setlist.fm podaje, że w 1996 i 1997 byli u nas aż trzy razy, a potem w 2015 odwiedzili Dolinę Charlotty, nie wiem czy to mnie zupełnie ominęło czy kompletnie o tym udało mi się zapomnieć
Czyli jest jakaś minimalna szansa na to, że ZZ Top nasz kraj kiedyś jeszcze odwiedzą skoro dwa lata po tych nieudanych ursynaliach przyjechali.
Ej, ale rzeczywiście, mi się wydawało, że oni nigdy w Polsce nie byli, a tu proszę, setlist.fm podaje, że w 1996 i 1997 byli u nas aż trzy razy, a potem w 2015 odwiedzili Dolinę Charlotty, nie wiem czy to mnie zupełnie ominęło czy kompletnie o tym udało mi się zapomnieć
-
Powerslave100
- -#Prisoner

Ciekawa informacja z tymi Pardubicami
-
KillersDrums
- -#Prisoner

Moj ulubiony kawalek zespolu- Burger man. Kiedys jadlem codziennie burgery 
- DeJMIeN Wielki
- -#Lord of the flies

Kapelę lubię, ale podobnie jak mam w przypadku choćby Scorpions czy Aerosmith, jeśli coś odświeżałem w ostatnich latach to raczej wyłącznie dorobek z lat 70-tych (pierwsze 3 płyty to moje ulubione w ich dorobku), późniejsze wielkie "hity" jakoś bardzo mi się przejadły. Z najpóźniejszego katalogu polecam też ostatni album "La Futura", bo naprawdę więcej niż solidny.
Ostatnio zmieniony pn gru 29, 2025 10:13 pm przez DeJMIeN Wielki, łącznie zmieniany 1 raz.
- DeJMIeN Wielki
- -#Lord of the flies

Byli, byli. Mój tata był na koncercie na Torwarze w 1997 (był to chyba zresztą ostatni zorganizowany na tzw. "starym" Torwarze). Jedyne jego wspomnienie z niego to to, że (ledwo) wyszli i zagrali "napruci jak messerschitty"Caracalized pisze: ↑pt gru 26, 2025 11:18 pm xDDDD
Ej, ale rzeczywiście, mi się wydawało, że oni nigdy w Polsce nie byli, a tu proszę, setlist.fm podaje, że w 1996 i 1997 byli u nas aż trzy razy, a potem w 2015 odwiedzili Dolinę Charlotty, nie wiem czy to mnie zupełnie ominęło czy kompletnie o tym udało mi się zapomniećCzyli jest jakaś minimalna szansa na to, że ZZ Top nasz kraj kiedyś jeszcze odwiedzą skoro dwa lata po tych nieudanych ursynaliach przyjechali.
Z kolei na pierwszym w Sopocie supportem był Dżem i gdzieś kiedyś wyczytałem, że gdy Dusty ujrzał Bena O. na estradzie skomentował - "Dlaczego on wygląda jak ja?"