08/05/2026 - Heavy Attack! (Tim Ripper Owens, Axe Crazy, Dark Horse Prophets) - Lublin

Info o koncercie? Zlocie? Imprezie? Patrz tutaj

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Awatar użytkownika
jesper
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

08/05/2026 - Heavy Attack! (Tim Ripper Owens, Axe Crazy, Dark Horse Prophets) - Lublin

Post autor: jesper »

Heavy Attack 8 maja 2025 w Fabryka Kultury Zgrzyt

Kolejna edycja Heavy Attack staje się faktem!
Kawał soczystego heavy metalu czeka na Lublin już 8 maja!
ZAGRAJĄ:
TIM RIPPER OWENS (Heavy Metal - USA)
Czy komukolwiek trzeba przedstawiać Rippera? To facet który w Judas Priest zastąpił samego Roba Halforda, a chwilę później w Iced Earth kolejnego, ikonicznego wokalistę, Matta Barlowa. Potem tworzył u boku Yngwie'go Malmsteena a obecnie stoi za mikrofonem w KK's Priest, u boku jednego z najlepszych metalowych gitarzystów w historii, K.K. Downinga. Ten gość to heavy metalowa instytucja, głos jak dzwon i setlista wypełniona po brzegi hiciorami. Owens wraca do Lublina po 12 latach od legendarnego gigu w Muszli Koncertowej. Zgotujcie mu niezapomniane przywitanie!
Kolejni artyści ogłoszeni zostaną wkrótce!

Do Tima Rippera Owensa dołączają Dark Horse Prophets z USA (supportują Tima na całej trasie po EU) oraz nasze rodzime załoganty z AXE CRAZY!!!!

https://www.facebook.com/heavyattacklublin
Ostatnio zmieniony pt kwie 03, 2026 4:42 pm przez jesper, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Caracalized
-#Moonchild
-#Moonchild

Re: 08/05/2026 - Heavy Attack! (Tim Ripper Owens) - Lublin

Post autor: Caracalized »

Jadę! Bogaty ten maj u mnie już jest.
Awatar użytkownika
jesper
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Re: 08/05/2026 - Heavy Attack! (Tim Ripper Owens) - Lublin

Post autor: jesper »

Do Tima Rippera Owensa dołączają Dark Horse Prophets z USA (supportują Tima na całej trasie po EU) oraz chłopaki z AXE CRAZY!!!!

... lista zespołów nie jest jeszcze zamknięta.
Awatar użytkownika
Caracalized
-#Moonchild
-#Moonchild

Re: 08/05/2026 - Heavy Attack! (Tim Ripper Owens, Axe Crazy, Dark Horse Prophets) - Lublin

Axe Crazy to okropny rzyg, no ale czego się w sumie można spodziewać na takiej imprezie jeszcze poza nimi, Scream Makerem czy Roadhog xDD
Awatar użytkownika
Caracalized
-#Moonchild
-#Moonchild

Re: 08/05/2026 - Heavy Attack! (Tim Ripper Owens, Axe Crazy, Dark Horse Prophets) - Lublin

Czasówka:

18:30 The Doors
19:00 Kingdom of Rock
19:45 Axe Crazy
20:30 Dark Horse Prophet
21:30 Tim Ripper Owens

Mam nadzieję, że Ripper wystąpi tak z półtorej godziny (a najlepiej dwie, ale bardzo mało prawdopodobne to jest), aby krócej mi się czekało na autobus powrotny potem ;)
Awatar użytkownika
Caracalized
-#Moonchild
-#Moonchild

Jak napisałem, tak zrobiłem, czyli przybyłem do Lublina na ten ciężki metalowy łomot, i swój pierwszy płatny w tym mieście; wcześniej byłem tu na trzech wydarzeniach koncertowych i każde z nich było darmowe, w tym Ripper w muszli koncertowej open air w 2014 roku. Przechodząc do rzeczy, Kingdom of Rock zaprezentowali takie sobie heavy, wokal cienki, instrumentalnie i melodyjnie zupełnie nieporywające, dwa niezłe refreny były, ale poza tym to tyle. Tragedii nie było, po prostu średniawka i tyle, ale czego można się w sumie spodziewać po kapeli o takiej nazwie? 😅 I skakali na scenie tak jakby jakieś juwenalia były czy coś podobnego. Po nich weszli Axe Crazy i muszę przyznać, że może niesłusznie źle o nich pisałem wcześniej, nadal nie jest to heavy metal w moim guście, ale nie było źle. Dark Horse Prophet pozytywnie mnie zaskoczył, nu metal to nie jest muzyka, której mam ochotę słuchać na co dzień, ale podobał mi się ten w ich wykonaniu, nu metal z jakimiś innymi elementami jeszcze. Wokalista wyglądał jak metalowy Eminem co mnie lekko zabijało, a jeden gitarzysta miał do jednej strony swojej kurtki przyszyty krzyż lewiatana i ogólnie wyglądał jak Snowy Shaw, więc przez niego myślałem, że znowu jakiś heavy metal będzie, ale tym razem inspirowany dokonaniami Diamonda i Mercyful Fate dla odmiany 😅 Główne danie tej imprezy, czyli Tim Ripper Owens, bardzo mi posmakowało. Wiadomo, że ja jako prosty fan Judas Priest będę darł ryja i nie miałem dużych oczekiwań co do setlisty, połknę taki występ jak pelikan. Nagłośnienie trochę do życzenia może zostawiało, ale póki to nie jest poziom Avenged Sevenfold we Wrocławiu to nie mam ochoty narzekać na ten aspekt koncertu, wszystko (lub prawie) słyszałem, ale poza sceną oczywiście nie słyszę lub ledwo słyszę swój głos i nie mam nad nim kontroli, dlatego nie lubię się drzeć czy śpiewać na koncertach, bo oczywiście jestem przewrażliwiony i boję się jak inni obok mnie ocenią. No ale, jak w grę wchodzi muzyka Judas Priest to jebać to! Nie widziałem solowego Rippera przed tym wieczorem aż 12 lat, po drodze udało mi się zaliczyć jego sztukę z KKs Priest w Krakowie dwa lata temu, i w sumie nie spodziewałem się jakichś rarytasów, a tu Tomek wyciągnął z rękawa Cheater, którego nigdy wcześniej nie śpiewał na żywo. Nawet Judas Priest, przynajmniej po jakimś 1973, nie grali tego utworu. Zaskoczeniem również mógł być brak samego The Ripper, który jest przecież wręcz jego wizytówką, i Victim of Changes też nie było. Burn in Hell i One on One, którym całość zaczął? Do przewidzenia. Painkiller i Breaking the Law również były, ale wieczór ten zakończył się nie kawałkiem Priest, ale Heaven and Hell z repertuaru innego wiadomego zespołu. I dodam, że bardzo wygodne krzesła mają w tym klubie, myślę że będę jeszcze długo o nich pamiętał.
Awatar użytkownika
Sardi
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Sardi »

spiewal Cheater, w 2003 na akustycznym gigu ;)
BRUCE SPRINGSTEEN, JAN BO I RICHIE FAULKNER PONAD WSZYSTKO
https://www.last.fm/pl/user/sardynex
setlist.fm/user/matt01
Awatar użytkownika
Caracalized
-#Moonchild
-#Moonchild

On twierdził ze sceny, że teraz był pierwszy raz, ale może zapomniał o 2003 już xD
Awatar użytkownika
Piwowarus
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: Piwowarus »

To ja dla odmiany mam zupełnie inne zdanie o supportach ;-)
Kingdom of Rock zaprezentowali się nawet nieźle, może to kwestia tego że byli pierwsi i widziałem 4 ich utwory (co i tak jest plusem, bo gdyby nie opóźnienie koncertu to wcale bym ich nie widział) ale z suportów zaprezentowali się najlepiej.
Axe Crazy widać było poruszyli część publiczności, ale szczerze mówiąc po wysłuchaniu 3 kawałków wszystkie kolejne zlały mi się w jedną całość, było po prostu nudno.
Dark Horse Prophet to dla odmiany była totalna pomyłka, wyszedłem w połowie 1 utworu. Swoją drogą myślałem że mają grać dłużej, a skończyli chyba po niecałych 30 min. Ogólnie dziwne wrażenie.
Rippera widziałem wcześniej 12 lat temu w Progresji i pamiętam był to świetny koncert, zarówno wokalnie jak i nawet będący w miarę przekrojowy przez swoje dokonania. Po 12 latach nadal został świetny głos, ale zamieniło się to po prostu w cover band Judas Priest. I to bardzo po macoszemu obchodzący się nawet z płytami które sam nagrał. Długość koncertu też nie powala, ale widzę i tak lepiej niż ostatnie koncerty. Zaskoczony też byłem ubogim merchem, z poprzedniego koncertu pamiętam było tego dużo i Ripper często wtedy namawiał ze sceny by go kupować. Widać wyszło że nie warto ;-)
Co nie zmienia faktu, że mimo wszystko warto było się wybrać i koncert zobaczyć, absolutnie nie żałuję decyzji, dobrze spędzony piątkowy wieczór :-)

Na koniec jeszcze kilka słów o lokalu - Zgrzyt bardzo pozytywnie odebrany, spodziewałem się dusznej sali, a tu klimatyzacja że aż robiło się chłodno. Otwarty balkon/palarnia muszą być świetne w lecie. Scena wysoka więc wszyscy wszytko elegancko widzą. Bardzo pozytywne zaskoczenie
Awatar użytkownika
Metalophil
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: Metalophil »

Tim jest niesamowity! Śpiewa bezbłędnie i bezwysiłkowo! Obecnie to najsprawniejszy wokal w klasycznym heavy metalu spośród znanych mi. No i przesympatyczny koleś. Dzięki Pucha za nienaganną organizację! To był przepiękny wieczór z klasyką. Trochę tylko szkoda, że mając tak szeroki backcatalogue własnych utworów Tim zdecydował się wykonać tylko łącznie 3 kawałki z J i D oraz jeden z SotS. A tak to, oprócz H&H, wszystko z halfordowego Judas Priest (10 z 15 zagranych utworów). Zero Winters Bane, Beyond Fear, Iced Earth czy płyt nagranych pod własnym imieniem i nazwiskiem. Ale i tak było fpytkę :) Brzmienie, w stopperach, też bardzo dobre!
Awatar użytkownika
krusejder
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: krusejder »

Czyli Ripper pozostaje w swojej lidze znakomitego wokalisty, który zupełnie nie potrafi prowadzić kariery pod względem organizacyjnym. Smutne :(
Najbliższe koncerty w 2026: White Buffalo, Hollywood Vampires, Doogie White, Blaze Bayley, Mostly Autumn weekend, Hallas, Coroner, Deep Purple, Quidam, Europe, Maiden United, Still of the Night ...
Awatar użytkownika
Metalophil
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: Metalophil »

krusejder pisze: sob maja 09, 2026 10:54 am Czyli Ripper pozostaje w swojej lidze znakomitego wokalisty, który zupełnie nie potrafi prowadzić kariery pod względem organizacyjnym. Smutne :(
Albo właśnie potrafi. Nie wiem. Może wyliczył sobie że bardziej opłaca mu się grać covery, bo więcej na tym zarobi? Podejście iście amerykańskie - biznesowe? ;) Gdyby grał swoje rzeczy to może mniej ludzi by przychodziło?
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: Schizoid »

Myślę, że na tym etapie Timowi nie opłaca się ryzyko. Nowy materiał grywa z KK's Priest, solowo tłucze covery. Ludzie chcą tego słuchać, po prostu daje im taką możliwość.

Parę lat temu wydał EPkę, Return to the Death Row. Ilu z was wraca do niej regularnie? Ja przyznam, że nawet nigdy jej nie przesłuchałem. Co może jest błędem, ale no po prostu jakoś obrazuje sytuację.

A w sumie to sprawdzę, co się kryje na tej płytce :)

EDIT: Przesłuchałem, jaja pozostały nieurwane ;)

As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
Awatar użytkownika
Caracalized
-#Moonchild
-#Moonchild

Ja ten minialbum sprawdziłem parę dni temu, wtedy też się dopiero dowiedziałem o jego istnieniu w ogóle, i tak samo, jaja pozostały nienaruszone, dupa również na swoim miejscu, nieurwana. Posłuchać można, ale nic godnego uwagi i nadzwyczajnego to nie jest.
ODPOWIEDZ