Exodus
Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM
Re: Exodus
Bo nie jest młócką
pewnie dlatego, mnie przypomina Mega z lat 90tych te po Youthanasii i rozne takie
Zajzajer on the Road 2026:
A w jakim celu słuchać Exodusa jak nie dla sieki?! 
02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
03: Villagers of Ioannina City, Lady Pank, Zalewski, Icon, Turbo (Łódź)
05: Paul Quinn, Defenders of Steel, Hellhaim, Linkin Park (Sztokholm), Omen (Kraków?)
06: Omen (Warszawa), Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), MnC (SK, Łódź)
07: MnC (Pionki), Skunk Anansie, Judas Priest
08: Castle Rat, Soen
Impact jeszcze ciekawszy, jak tak dalej pójdzie, to sie okaże że ten pierwsze trzy mi wejdą całkowicie, przynajmniej normalne okładki, a nie jakieś gówna komputerowe jak te późniejsze
To jest nieodgadniona kolej rzeczy... jedni słuchają Exo, inni Nocnego, a jeszcze inni Turbo
www.MetalSide.pl
- Caracalized
- -#Moonchild

Jest po odsłuchu trzeciego albumu, niestety jednym uchem wylatuje i wlatuje, wolę pozycje 4 i 5, przede mną jeszcze 2 pieerwsze, aha słuchałem wersji z koncertowymi utworami i tam toxic waltz mi sie podobał
moze ten exodus nie taki zły na żywo, ale raczej nie będe mial okazji sie przekonac
Exo to wg mnie trochę zespół niewykorzystanych możliwości, szans. Nagrali 2 arcydzieła (debiut i Exhibit B) i kilka płyt dobrych/bardzo dobrych. Niestety, jest również dużo rzeczy przeciętnych, poprawnych, nudnych. Od jakiegoś czasu w kontekście różnych płyt i zespołów modne stało się mówienie o utworach z generatora. Gdybym miał się zastanowić i wybrać pierwszą płytę metalową, do której pasowałoby to określenie, to być może wybrałbym dwójkę Exodusu. Już w latach 80-tych wydawało mi się to trochę sztuczne. Z drugiej strony... dawno tego nie słuchałem, jakoś mnie nie ciągnie...
"Dwójka" Exodus jest świetna, "trójka" też. Wg mnie trochę obniżyli loty na "Impact Is Imminent". No ale "Tempo of the Damned" to jeden z kilku najlepszych powrotów w historii metalu.
- Recit The Thornographer
- -#Assassin

Prawda, że "Tempo" to udana płyta, ale z tym "jednym z najlepszych powrotów" to zależy, jak wielki ma być to zbiór. Bo wrócili z dóbrym krążkiem, ale jak to się ma do "Monotheist" Celtic Frost? "In The Shadows" Mercyful Fate? Kontynuującego temat po prawie 30 latach "Life Sentence" Satan? Świeżego wciąż jeszcze "Dissonance Theory" Coroner lub klasycznego od dawna "Perfect Strangers" Purpli?
Wiem, że tak się o tej płycie mówi, ale nie, powrót Exo jest udany, ale szanujmy słowa, nie jest żadnym "jednym z najlepszych". Jak tak do tego podejdziemy rozszerzając listę, to w końcu nawet "Chińska Demokracja" Mikiego i kolegów się załapie.
Wiem, że tak się o tej płycie mówi, ale nie, powrót Exo jest udany, ale szanujmy słowa, nie jest żadnym "jednym z najlepszych". Jak tak do tego podejdziemy rozszerzając listę, to w końcu nawet "Chińska Demokracja" Mikiego i kolegów się załapie.
We embrace like two lovers at death. A monument to the trapping of breath
- Caracalized
- -#Moonchild

No a czemu nie może być jednym z najlepszych powrotów? Bo Tobie się nie podoba tak jak inne powroty? Dyskutowałem o tym z kimś innym na tym forum, ale jak możesz przywoływać Perfect Strangers albo Monotheist, płyty które stylistycznie są zupełnie od siebie tak różne? Z czego tę od Deep Purple bardzo na siłę można podpiąć pod metal w ogóle. In the Shadows imo jest dosyć niedocenianą płytą właściwie, prawda że nie jest tak wybitna jak te z lat 80', ale wciąż są na niej wspaniałe rzeczy. A od siebie do listy "najlepszych powrotów w metalu" (cudzysłów, bo ta najlepszość jest zajebiście subiektywna) dodałbym Angel of Retribution, o którym też zresztą mówi się niewystarczająco. No ale pytanie, jaką miarą mierzysz w ogóle to, że coś jest obiektywnie najlepsze lub nie? Zdradź nam wszystkim tę tajemnicę.
Banner, Shepherd, Blacklist... Przecież nie ma po nich czego zbierać... A to dopiero otwieracze... 
- -#Assassin

A może Ty zdradzisz miernik, na podstawie którego jest to jeden z lepszych powrotów. To hasło przecież coś oznacza, no nie? Top 5? Top 3? Jak to mierzysz?Caracalized pisze: ↑wt maja 19, 2026 1:48 am No ale pytanie, jaką miarą mierzysz w ogóle to, że coś jest obiektywnie najlepsze lub nie? Zdradź nam wszystkim tę tajemnicę.
Moim zdaniem to dobra płyta, udany powrót, top 2 Exodus (z debiutem)... To kontrowersje? Nie lubię po prostu rzucać takimi hasłami. Tak samo jak w piłce nożnej, ktoś fajnie wrzuci w pole karne i już "genialne!".
Na mojej liście były znaki zapytania, nie wiem, czy to albumy lepsze lub gorsze (no dobra, "Monoteistę" osobiście stawiam najwyżej w metalu w XXI wieku, to logicznie musi być dla mnie też najlepszym powrotem). Gdybyśmy mówili, o jednym z najlepszych powrotów w thrashu to co innego, ale tak ogólnie to moim zdaniem po prostu to za dużo. I tyle, zero kontrowersji.
- Caracalized
- -#Moonchild

Niczym tego nie mierzę, bo szczerze, nawet zdania o Tempo of the Damned nie mam, nie słyszałem tej płyty z 15 lat, ale nie podałeś żadnego powodu, dla którego tego powrotu nikt nie powinien mieć prawa określać jednym z lepszych w metalu, a podanie nazw paru innych płyt niczego jednak nie argumentuje. To tyle, bo nie wiem co mogę tu dodać. A jak osobiście coś uważam za "jedne z lepszych" to raczej w swojej opinii, nie innych ludzi czy quasi-ekspertów, nie mierzę tego żadną miarą poza swoimi własnymi upodobaniami. I nie wiem czy Cold też inną miarą to mierzył pisząc to co Ciebie tak bulwersuje tutaj.
- -#Assassin

Bulwersuje to za duże słowo zdecydowanie. Tak jak pisałem, chodzi o sformułowanie. Jak coś lubimy, to mamy tendencję do przesadzania. No jasne, że przecież każdy ma prawo sobie to poustawiać jak sobie chce, tak jak ja mogę chyba zauważyć, że to indywidualne i tyle.
A w ogóle to moim ulubionym Exo jest Shovel Headed Kill Machine, a chyba nigdzie tego nie napisałem
A w ogóle to moim ulubionym Exo jest Shovel Headed Kill Machine, a chyba nigdzie tego nie napisałem
https://www.youtube.com/watch?v=lzpawG3tGAk
<333333333333333333333333333333333333333333
- johnny_o
- Ten, Który Czyta Wszystko
Exodus - Verbal Razors, proszę bardzonugz pisze: ↑wt maja 19, 2026 12:34 pm https://www.youtube.com/watch?v=lzpawG3tGAk
konczy sie trzeci utwór z debiutu, i tak jak sie spodziewałem nie powaliło zupełnie, to już wolę płyty 2,4,5 i te jedną z XXI wieku, kaszana, ale i tak lepsi niż jethro tull, tamci to dopiero padaka 
Utkaj sobie dziurę Curly XD